Connect with us

Nebuloze

Nebuloze: Pusić o inauguraciji: Publika je reagirala sramotno i primitivno! Što je danas sramotno?!

Objavljeno

-

Ministrica vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić osvrnula se za N1 na jučerašnji razgovor sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, a komentirala je i odnose između Hrvatske i Srbije, s osobitim naglaskom na slučaj Marić.

Usto, Pusić je dala svoju ocjenu buduće suradnje s predsjednicom Grabar-Kitarović.

“Što se vanjske politike tiče, Kolinda Grabar Kitarović vidi interes u tome. To što je rekla da će biti prvi gospodarski diplomat, to svakako pomaže. Nadležnost predsjednice je sukreiranje vanjske politike, iako ona nema puno izvršnih ovlasti. Odlazak u neku zemlju i uspostavljanje odnosa uvijek pomaže. Morat ćemo sjesti i pričati. Ona me već pozvala da razgovaramo o pet dimenzija i sedam specijalnih projekata koje provodimo u MVEP-u, kao i o BiH”, kazala je Pusić.

Hrvatska šefica diplomacije istaknula je kako jučer na inauguraciji nije bilo vremena za ništa osim čestitke, s obzirom na to da su obje imale mnogo bilateralnih razgovora.

Iznenadilo me da je Porošenko mislio pohoditi inauguraciju”

Pusić se osvrnula i na novopotpisani mirovni sporazum u Minsku.

“Danas nisam razgovarala s ministrom vanjskih poslova Ukrajine, iako smo u redovitom kontaktu. Mene je iznenadilo kada sam čula da bi Porošenko i on uopće došli na inauguraciju s obzirom na osjetljivu situaciju. Ovaj Minsk 2 treba zaživjeti.

Koliko čujem sporazum se zasad poštuje i postoji inicijativa da se donese Deklaracija u Vijeću sigurnosti kojom bi se podržao sporazum. Za Europu je ovo ključno i prethodnica svega je prekid vatre”, smatra Pusić.

Vesna Pusić razgovarala je sa srpskim premijerom Vučićem prije održavanja inauguracije.

“Glavaš na strašan način budi duhove prošlosti”

“Ne mogu decidirano o tome govoriti, no razgovarali smo i o slučaju Marić. Što se nestalih tiče, o tome govorimo već tri godine. I vrijeme da se to počne rješavati i to treba raščistiti. Što se tiče položaja manjina, trebamo poboljšavati situaciju svatko u svojoj zemlji. Mi još moramo voditi računa o strašnom slučaju pojave Branimira Glavaša koji je na strašan način probudio duhove prošlosti. O tome samo pričala i s Vučićem, ali to je isključivo naš problem i nešto radi čega se moramo sramiti. To je problem koji trebao riješiti.

I sada kad je završila predizborna kampanja vjerujem da ćemo ozbiljno raditi posao, a ozbiljan posao je osigurati mir i stabilnost u regiji i za svoje građane, a to je nemoguće bez pristojnih odnosa sa susjednima”, kazala je.

Ministrica vanjskih i europskih poslova rekla je kako je reakcija publike na Kolindino zahvaljivanje bivšim predsjednicima Mesiću i Josipoviću bila sramotna.

“Reakcija publike zvučala mi je sramotno i primitivno”

“To mi je zvučalo sramotno i primitivno. S nekim se možete slagati ili ne, ali institucije imaju svoje značenje. No ovakvo ponašanje nije bilo primjereno. Mnogi od nas koji smo tamo sjedili nismo glasali za Kolindu Grabar Kitarović. Ni ja nisam glasala za nju, ali sam tamo bila i pljeskala sam na stvari s kojima se slažem, a šutjela sam na stvari s kojima se ne slažem. Njezinu funkciju poštujem, iako se politički ne slažemo”, istaknula je.

Pusić je dodala i kako je srpski ulazak u Europsku uniju jedan od hrvatskih interesa.

“Hrvatska pomaže Srbiji da preuzmu pravnu stečevinu EU. Time se rješava niz problema, uključujući i Zakon o univerzalnoj jurisdikciji, ali i Poglavlje 23 koje se tiče pravosuđa i ljudskih prava. Dali smo im prijevode prave stečevine, prenosimo znanje kroz naš centar izvrsnosti. Mi želimo europski stabilnu zemlju, a ne opasnu. Nema regionalnih jurisdikcija. One ne postoje i to je zahtjev, ne kao uvjet Hrvatske, već kao zahtjev europske pravne stečevine”, zaključuje.

Podsjetimo, premijer Zoran Milanović ostao je usamljen u aplaudiranju Kolindinom isticanju doprinosa demokraciji koji su ostvarili bivši predsjednici Mesić i Josipović.

[mom_video type=”youtube” id=”jkM_0wC5Eik” width=”750″ height=”400″]

[ad id=”40551″

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari