Pratite nas

Naši u svijetu

“Neće biti Majdana u Bjelorusiji”

Objavljeno

na

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko odbacio je mogućnost da se ukrajinski scenarij ponovi u Bjelorusiji, javila je u ponedjeljak agencija Ria Novosti.

“Neće biti Majdana u Bjelorusiji”, rekao je Lukašenko, misleći na događanja na središnjem trgu u Kijevu koji je bio glavno mjesto okupljanja demonstranata.

“Iako se u društvu mogu zamijetiti određene napetosti i strahovi za budućnost i stabilnost” naše zemlje, “sveta je misija” vlade i sigurnosnih snaga da očuvaju mir i stabilnost u Bjelorusiji, rekao je.

“Moramo učiti na tuđim greškama i spriječiti čak i najmanje naznake nestabilnosti u našoj zemlji. Susjedna Ukrajina koja je postala poprište sukoba između moćnih unutarnjih i vanjskih snaga, trebala bi nam svima biti lekcija”, rekao je Lukašenko.

Rusija je povukla svog veleposlanika Mihaila Zurabova izUkrajine na konzultacije zbog nestabilne situacije u državi. Izdana je tjeralica za bivšim predsjednikom Viktorom Janukovičem zbog pokretanja istrage za ubijanje civila.

Moskva je osudila subotnju smjenu predsjednikaViktora Janukoviča koju je odradio ukrajinski parlament. Novi ukrajinski prijelazni predsjednikOleksandar Turčinov rekao je da će se država sada usredotočiti bližoj integraciji sa Europskom unijom. Povlačenje se dogodilo nakon što se Turčinov, bliski suradnik bivše premijerke Julije Timošenko, prvi puta obratio javnosti kao prijelazni predsjednik i kazao da se moraju vratiti “obitelji europskih država”.

Kronologija današnjih događaja u Ukrajini

9.55 sati – Bivši ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič, kojeg je u subotu razvlastio parlament, prema pisanju ukrajinskih medija navodno je viđen u gradu Sevastopolu na Krimu, a nove vlasti nemaju informacije gdje se točno nalazi.

Ukrajinski portal Liga.net piše da je stanovnik Sevastopola vidio Janukoviča u društvu ruskih marinaca. Ta informacija još nije potvrđena. U Sevastopolu je “utaborena” Crnomorska flota ruske vojske.

Novopostavljeni ministar unutarnjih poslova Ukrajine, Arsen Avakov, je potvrdio da je za Viktorom Janukovičem izdan uhidbeni nalog. – Pokrenuli smo istragu zbog ubojstva civila. Za Janukovičem i drugim dužnosnicima je izdala tjeralica – rekao je Avakov.  Radnici gradskih poduzeća su počeli čistiti Kijev i uklanjati barikade koje su napravili prosvjednici tijekom sukoba s policijom. – Počeli smo čistiti Kijev i micati barikade, no naravno sve se to mora dogovarati sa stanovnicima koji su ih izgradili – rekao je gradonačelnik Kijeva Volodimir Makejenko. U gradu je danas počela ponovno raditi i podzemna željeznica koja je zatvorena 18. veljače. – Sve stanice su otvorene za putnike, a vlakovi voze po voznom redu.

7.50 sati – Spremni smo za dijalog sa Rusijom, ali na novoj, poštenoj i susjedskoj osnovi uz prihvaćanje europskog izbora Ukrajine – rekao je Turčinov i dodao kako parlament mora do utorka stvoriti novu vladu nacionalnog jedinstva. Jučer se oko tisuću prosvjednika okupilo u gradu Kerchu na Krimu kako bi prosvjedovalo protiv eurointegracija te su tražilo odvajanje Autonomne republike Krim od Ukrajine, a podigli su i rusku zastavu na Gradskoj vijećnici. Vlasti su je potom zamijenile sa ukrajinskom zastavom. U toj regiji ima najviše Rusa i povijesno je najviše povezana sa Rusijom.

Novi ministar unutarnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov odbacio je izvještaje da je bivši predsjednik Viktor Janukovič uhićen na Krimu. Ostavke je podnijelo devet guvernera regija te vlade južne regije Nikolaev, i regija u središnjoj Ukrajini Kirovograd, Poltava, Ternopol i Vinnitsa. U gotovo svim situacijama razlog za ostavke bila je “složena politička situacija u državi”.

SAD Rusiji: Ne šaljite vojsku u Ukrajinu

Američki državni tajnik John Kerry jučer je kazao kako SAD snažno podupiru poteze ukrajinskog parlamenta. Šefica za vanjsku politiku EU Catherine Ashton će danas posjetiti Kijev kako bi raspravljala o pomoći EU u traženju dugoročnog rješenja političke krize i mjera za stabilizaciju ekonomije. Britanski ministar financija George Osburne je kazao da je Velika Britanija spremna ekonomski pomoći Ukrajini preko MMF-a i EU.

Savjetnica za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući, Susan Rice je upozorila Moskvu da ne šalje vojsku u Ukrajinu jer bi to bila “ozbiljna pogreška”. “Nije u interesu Ukrajinaca, kao niti Rusije, Europe ili SAD da se država podijeli. Nikome nije u interesu povratak nasilja i eskalacija situacije”, rekla je Rice.

Vecernji/Politika+

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Projekt Korijeni – u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – povezivanje škola u Vukovaru, Širokom Brijegu i Chicagu

Objavljeno

na

Objavio

U subotu, 18. studenog 2017. u 17,00 sati, povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godineu Osnovnoj školi Dragutin Tadijanović u Vukovaru održati će se videokonferencija u okviru pilot projekta suradnje osnovnih škola Dragutin Tadijanović iz Vukovara, Prve osnovne škole Široki Brijeg i Hrvatske škole Kardinal Stepinac Chicago pri župi Sv. Jeronima u Chicagu te Hrvatske škole pri Hrvatskom kulturnom centru Chicago (Projekt  Korijeni).

Videokonferencija će trajati ukupno 45 minuta te je osim javljanja učenika, učitelja i ravnatelja škole predviđeno i obraćanje državnog tajnika Zvonka Milasa.

Održavanje videokonferencije upravo tog dana naglašava zajedništvo hrvatskog naroda, posebice Hrvata iz BiH i iseljeništva, u Domovinskom ratu, ali i u budućnosti, kroz najmlađe generacije.

Cilj projekta Korijeni, pokrenutog u rujnu 2017., kojeg organizira Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, jačanje je povezanosti i suradnje škola koje pohađaju Hrvati izvan RH sa školama u RH kroz:

  • međusobno upoznavanje i zbližavanje djece iz RH, BiH i iseljeništva u osnovnoškolskoj dobi, radi jačanja svijesti o nedjeljivosti hrvatskog naroda i poticanja njegovog zajedništva, ali i  svladavanja komunikacijskih barijera između Hrvata u RH i izvan nje, poglavito među najmlađim generacijama,
  • podršku jačanju hrvatskog identiteta u BiH i iseljeništvu osnaživanjem veza s Hrvatskom kroz njegovanje hrvatskog identiteta, povijesti, tradicije, kulture na razini primjerenoj dječjoj dobi (s napomenom da se u BiH posljednjih godina intenzivno provodi bratimljenje s turskim školama),
  • pružanje kontinuirane podrške iz RH hrvatskim školama u inozemstvu u kojima volonteri (u pravilu bez potrebnih pedagoških kompetencija) podučavaju djecu hrvatski jezik i kojima će konačno biti pružena institucionalna podrška (Ministarstvo znanosti i obrazovanje sljedeće školske godine planira slanje učitelja u SAD, Kanadu i Australiju),
  • stvaranje platforme za kasnija formalna (na razini udruga/institucija) i neformalna (pojedinci) obrazovna, znanstvena, gospodarska umrežavanja.

facebook komentari

Nastavi čitati

Naši u svijetu

HRVATSKA NOĆ 2017 u NJEMAČKOJ

Objavljeno

na

Objavio

foto: Marko Lažeta

FRANKFURT  Krcata dvorana Fraportove Arene u Frankfurtu  cijele je subotnje  noći pozdravljala brojne glazbene zvijezde koji su došli uveličati Hrvatsku noć 2017, najveći glazbeni spektakl van granica Hrvatske koji s uspjehom organizira poznata glazbena agencija Rokaro Numen iz Neussa.

Atmosfera je u impozantnoj dvorani bila paklena dok su se na centralnoj bini izmjenjivali brojni izvođači: Miroslav Škoro, Prljavo kazalište, Jole, Mate Bulić, grupa Vigor, Magazin, Petar Grašo i drugi…dok su kroz program vodili Dalibor petko i fra Marinko Vukman.

Iako je stari morski vuk  Oliver Dragojević ove godine zbog bolesti bio spriječen da nastupi u Frankfurtu,  kolege i publika su ga se rado prisjetili , poslali mu pozdrave i potporu za što brže ozdravljenje uz izvedbu pjesme „Vjeruj u ljubav,“ što je za publiku bilo vrlo emotivno, a Oliveru poruka kako je iseljena Hrvatska uz njega.

– Svaka čast organizatorima iz agencije “Rokaro Numen” iz Neusa koji su se tako potrudili i uspjeli organizirati jedan ovakav glazbeni događaj koji za nas puno znači i koji nas mlade ovdje u Njemačkoj povezuje sa Hrvatskom.Pa vidite koliko je tu došlo ljudi.Jedna krasna domoljubna  atmosfera, puna zajedništva!! A to je zbog toga jer svi mi  u iseljeništvu, ma gdje se god nalazili u Australiji, Njemačkoj, Kanadi, Irskoj ili drugdje slušamo našu glazbu i veselimo se koncertima naših pjevača. A ovoliko njih sresti i vidjeti na jednom mjestu je zaista lijepo, pričaju nam hrvatski mladi koje smo susreli ove večeri u Fraportovoj Areni, a koji su svaku prigodu koristili za fotkanje sa svojim prijateljima i omiljenim poznatim domaćim pjevačima.

A iseljeni Hrvati na ovaj nezaboravni glazbeni spektakl stigli su iz mnogih njemačkih gradova i susjednih zemalja, Austrije, Švicarske, Nizozemske pa i  mladost iz Lijepe naše, jer ne sreće se ni doma svaki dan toliko hrvatskih zvijezda na okupu.

Nezaboravna hrvatska fešta trajala je sve do zore.

Na kraju što kazati osim svaka čast organizatorima iz agencije „Rokaro Numen“ koju vodi poznati glazbeni menadžer Robert Martinović sa svojim suradnicima Karlom Martinovićem i Tomislavom Pericom uz poruku bilo brojne publike: Bilo je nezaboravno vidimo se i naredne godine u Frankfurtu.

Zoran Paškov, Nives Milardović

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari