Pratite nas

Nećemo pristati na polurješenja za Mostar

Objavljeno

na

Teoretski, političke stranke u Mostaru imaju još vremena za postizanje dogovora na temelju kojega bi se stvorili uvjeti za održavanje lokalnih izbora u ovome gradu zajedno s općim izborima koji će se održati u listopadu. Krajnji rok je 12. kolovoza, samo je pitanje može li se u iduća tri tjedna postići kompromis oko pitanja koja su nerješiva već tri godine.

Istječe rok

BiH,18.04.12. Mostar,  Sladan BevandaPhoto:Stojan Lasic– Da, rok je do 12. kolovoza i mi smo spremni sjesti za pregovarački stol i riješiti pitanja oko kojih se sporimo. Mislim da bi bilo dobro da se u Mostaru ove godine održe i lokalni izbori, samo je pitanje ima li dovoljno političke volje da se to i učini, rekao je za Večernji list predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar i sudionik u pregovorima o Mostaru Slađan Bevanda.

Ipak, on je dodao kako HDZ BiH neće pristati na polovična rješenja, te kako dogovor političkih stranaka u konačnici mora biti dugotrajno rješenje za Mostar koje će omogućiti da ovaj grad više ne bude talac bilo koga.

– Trenutačno je jedino sigurno kako nećemo pristati na bilo kakva kvazi rješenja. I ranijih godina su nam nuđena neka polovična rješenja problema i mi na njih nismo pristajali. To nećemo raditi ni u budućnosti. Dogovor za Mostar mora predstavljati osnovu da ovo bude europski uređen grad po uzoru na sve ostale lokalne samouprave u državi. Ne postoji nijedan razlog zbog kojeg bi Mostar trebao imati poseban status u odnosu na ostale jedinice lokalne samouprave, poručio je Bevanda.

Zamrle inicijative

Inicijativa koju je nedavno pokrenuo OHR oko Mostara ponovno je zamrla. Trenutačno se čini kako su svi digli ruke od Mostara, te kako se čeka da prođu opći izbori u državi kako bi se ovaj problem ponovno počeo rješavati. Neizvjesno je hoće li uopće biti novih pregovora do 12. kolovoza na kojima će se razgovarati o problemu Mostara i lokalnih izbora u ovome gradu.

– Svjesni smo činjenice kako trenutačno stanje nije dobro ni za koga, ali i toga da svi polovični dogovori ne mogu Mostaru osigurati nikakav napredak. Zbog toga, dogovor koji napravimo mora Mostaru donijeti uvjete za napredak u budućnosti, za razvoj ovoga grada i iskorištavanje potencijala koje imamo kako bi kvalitetu života podigli na jednu višu razinu. Svi prijedlozi koji ne budu na tome tragu neće biti predmet razgovora ni razmatranja, zaključio je za Večernji list Bevanda.

Mostar na lokalne izbore čeka već skoro dvije godine. (VL)

facebook komentari

Pregled

Munira Subašić: Svi naši u Srebrenici su bili živi dok Ratko Mladić nije došao

Objavljeno

na

Objavio

Očekujemo da Ratko Mladić dobije doživotnu kaznu i da mu se presudi za genocid, ne samo u Srebrenici nego i u Prijedoru i drugim općinama, kazala je za N1 Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”.

Subašić je zajedno sa drugim predstavnicama Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” otputovala jutros u Haag kako bi prisustvovale izricanju prvostepene presude bivšem generalu Vojske RS Ratku Mladiću, optuženom za genocid i zločine protiv čovječnosti.

U razgovoru za N1 poručila je kako od Haškog tribunala očekuje da ispunio ono zbog čega je i osnovan.

“Znam da Sud ne radi po pravdi nego po nekim zakonima. Međutim, očekujem doživotnu kaznu i da mu se presudi za genocid, ne samo u Srebrenici nego i u Prijedoru i drugim općinama. Gdje je god došla njegova čizma napravila je genocid. Očekujem jedan dio pravde, zadovoljstva. Haški sud je pri zatvaranju i vjerovatno će ispuniti ono zbog čega je osnovan”,istakla je Subašić.

Podsjetila je na važnost presude Ratku Mladiću, koja će biti izrečena 22. novembra u srijedu.

“Ovo je najjača presuda. On je najodgovorniji. Svi naši u Srebrenici su bili živi dok on nije došao. Kada je došao izdao je naredbu da se što više siluje majki, da se ubije što više naše djece…koga nisu ubili da se protjera. Imao je namjeru napraviti etnički čistu teritoriju”, zaključila je predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”.

ICTY u srijedu izriče presudu srebreničkom krvniku Ratku Mladiću

Ratni zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić: Nikome se ne sudi za Škabrnju

facebook komentari

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Hrvatska povukla kandidaturu za sjedište Europske agencije za lijekove

Objavljeno

na

Objavio

Ministri vanjskih poslova EU-a danas će u Bruxellesu odlučiti o tome gdje će biti novo sjedište Europske agencije za lijekove (EMA), prestižne organizacije koja budućem domaćinu donosi značajnu ekonomsku dobit.

Iako se danas očekivala odluka o budućim sjedištima Europske agencije za lijekove (EMA), za što se kandidirao i Zagreb, iz Ministarstva je stigla obavijest da Hrvatska povlači svoju kandidaturu.

‘Republika Hrvatska je odlučila povući kandidaturu za sjedište Europske agencije za lijekove. Takva je odluka donesena nakon naše ocjene postupka koji prethodi donošenju odluke o premještaju ove agencije iz Ujedinjene Kraljevine.

Držimo da taj postupak ne osigurava vrednovanje svih kriterija na isti način, te da je bio podložan sugestivnim ocjenama same Europske agencije za lijekove. Republika Hrvatska je međutim u ovom postupku prikupila vrijedno iskustvo natjecanja za sjedište budućih agencija i tijela Europske unije.

Držimo da bi temelj svih budućih odluka trebao biti načelo jednakosti među državama članicama, što ponajprije uključuje i ravnomjernu distribuciju sjedišta agencija i tijela Europske unije’, stoji u priopćenju.

Za sjedište te agencije do jutrošnjeg se priopćenja MVEP-a natjecalo 19 gradova, među kojima i Zagreb.

Podsjetimo, na sastanku Vijeća za opće poslove (GAC) na kojem je trebala sudjelovati i hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić trebala bi se donijeti odluka o budućim sjedištima Europske agencije za lijekove (EMA) i Europskog nadzornog tijela za bankarstvo (EBA), koje moraju napustiti London nakon Brexita.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari