Connect with us

Vijesti

‘Neću da budem magarac’

Objavljeno

-

Kada procedure za dodjelu javnog novca nisu uspostavljene ili jasno definirane, kada su kriteriji nejasni i nemjerljivi, kada javnost nema informacija o raspodjeli, kada revizorski izvještaji daju negativno mišljenje, onda se otvara prostor za sumnju u zloupotrebu i pravilnost raspodjele proračunskog novca – priopćeno je iz Udruženja Pozitivne vrijednosti.

U organizaciji Udruženja Pozitivne vrijednosti jučer je na ulicama Sarajeva organizirana podjela knjižica ‘Neću da budem magarac’, piše dnevno.ba.

neću da budem magaracKnjižicom se želi animirati javnost, ali i oni koji donose zakone, kako i na koji način se troše novac iz proračuna FBiH za grantove pojedincima i neprofitnim organizacijama.

– Kada procedure za dodjelu javnog novca nisu uspostavljene ili jasno definirane, kada su kriteriji nejasni i nemjerljivi, kada javnost nema informacija o raspodjeli, kada revizorski izvještaji daju negativno mišljenje, onda se otvara prostor za sumnju u zloupotrebu i pravilnost raspodjele proračunskog novca – priopćeno je iz Udruženja Pozitivne vrijednosti.

Podjela knjižica predstavlja dio aktivnosti u okviru projekta ‘Radimo transparentno, poštujmo kriterije i pratimo izvještaje’, na kojem je Udruženje Pozitivne vrijednosti radilo tijekom  proteklih deset mjeseci.

– Značajno je napomenuti da su kao rezultat dosadašnjih aktivosti u okviru ovog projekta, nastale Preporuke za poboljšanje procedura i kriterija za dodjelu grantova pojedincima i neprofitnim organizacijama, na osnovu kojih je načinjen istoimeni dokument Odluke koja će biti upućena Parlamentu FBiH u parlamentarnu proceduru – navodi se u priopćenju.

Predlagač će biti Omer Vatrić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i predsjedavajući Odbora za ekonomsku i financijsku politiku Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, koji je od samog početka dao podršku ovom projektu.

– Osnovna poruka knjižice ‘Neću da budem magarac’, ali i cjelokupnog projekta je da se javni novac troši transparentno, odgovorno i racionalno – priopćilo je Udruženje Pozitivne vrijednosti.

dnevno.ba

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari