Pratite nas

Kolumne

Nedićevi neonacisti na beogradskom Filozofskom fakultetu

Objavljeno

na

Grupa muškaraca prekinula je jučer tribinu na Filozofskom fakultetu u Beogradu tako što je studente udarala kaiševima i rukama po glavi, skandirajući “Zig hajl” i “Hajl Hitler”.

Incident se dogodio tokom tribine o istoriji Republike Srpske na Filozofskom fakultetu, a cijeli događaj studenti su zabilježili video snimcima, na kojima se vidi kako nekoliko muškaraca napada studenta fakulteta.

“Došla sam da prisustvujem ovoj tribini kao i brojne moje kolege koje poznajem. Nakon početka tribine grupa od sedam-osam muškaraca, za koje sam kasnije saznala od kolega da su neonacisti, pripadnici organizacije “Nacionalni srpski front”, ustala je i fizički napala studente, udarajući kaišem i rukama po glavi pojedine kolege. Sve vrijeme su uzvikivali parole “Zig hajl”, “Hajl Hitler” i druge. Vrijeđali su prisutne studente na vjerskoj, rasnoj osnovi i prijetili  nožem studentima” ispričala je za “Blic” jedna studentkinja..

Ona tvrdi da su ljudi koji su napali studente pripadnici organizacije koja je prije samo nekoliko mjeseci pokušala da maršira Beogradom, i čiji je vođa Goran Davidović zvani “Firer”. On je već hapšen zbog sličnih događaja, kada je prije desetak godina sa grupom neonacista upao na tribinu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i fizički napao studente.

Slični incidenti

Podsjetimo, ovo nije prvi slučaj upada neonacista na Filozofski fakultet i pokušaj fizičkog obračuna sa studentima. Grupa od 15 mladića je 2011. godine ubacila baklju na ulaz u fakultet. Obračuni s njima su studenti imali i tokom protesta i blokada fakulteta. Na jednoj od blokada, tokom oktobra 2014. godine, desničari su upali i u holu fakulteta pretukli studenta. Slični incidenti su se dešavali i na Filozofskom fakultet u Novom Sadu, kao i na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

…… Javnost nikada nije vidjela da su napadači snosili bilo kakve sankcije zbog nasilničkog ponašanja premda u Srbiji postoji zakon o „Osudi fašističkih i nacističkih simbola i udruga“!

Kako ne bi bilo nikakve zabune, radi se o aktualnim događajima u Srbiji, onoj istoj Srbiji koja putem svoje političke bulumente, lokalno i globalno, docira Hrvatskoj proglašavajući je fašističkom i ustaškom državom. Mogu li se uopće aktivnosti srpskih neonacista usporediti s bilo kakvim sličnim događajem u Hrvatskoj i može li se premlaćivanje studenata na beogradskom fakultetu usporediti s događajima na zagrebačkom filozofskom fakultetu? Naravno, to nije moguće, jer u Hrvatskoj apsolutno ne postoji ni pojedinac, a kamoli organizirana udruga na desnici čija bi se ideologija naslanjala na nacističku i fašističku doktrinu, ne postoji čak ni ideja koja bi se naslanjala na nacističke i fašističke simbole Adolfa Hitlera. Paralele  između događaja na dva odvojena  filozofska fakulteta mogu se povući između ekstremne desnice  u Srbiji i agresivne titoističke, mentalno komunističke  zlatne mladeži u Hrvatskoj i doći ćemo do jednostavnog zaključka da se ovdje  i na jednoj i na drugoj strani zapravo radi o ultradesnim političkim idejama! U Srbiji se radi  o nacističkoj fizičkoj agresiji, a u Hrvatskoj o otvorenoj mrzilačkoj retoričkoj, verbalnoj agresiji mentalno komunističkih intelektualnih elita nad mirnom i šutljivom hrvatskom većinom.

„Firer“ Goran Davidović

Bilo bi naivno pomisliti da poznata neonacistička udruga pod vodstvom „Firera“ Gorana Davidovića svoje ideološke korijene vuče samo iz nacističke, Nedićeve Srbije, one Srbije koja je prva velikog firera Hitlera izvjestila o „konačnom rješenju“ za srpske Židove, koja je jednostavno iz ljubavi prema Hitleru zatukla sve Židove u Srbiji. Iako postoje razumne sumnje da srpski neonacizam svoje korijene vuče upravo iz Nedićeve Srbije, poglavito zbog činjenice što trenutna vladajuća srpska elita ide prema rehabilitaciji tog eklatantnog naciste isto onako kako su rehabilitirali četnički pokret i svog dragog Dražu, neonacizam i fašizam u Srbiji zapravo ima temelje u recentnim povijenim zbivanjima. Svoje utemeljenje, aktivnosti i ohrabrenja traže upravo u fašističkoj vlasti koja trenutno obnaša dužnosti političkog vodstva Srbije.

Na vlasti u Srbiji, bez ikakve razumne sumnje je ultradesna, fašistička bulumenta. Četnici Nikolić, Vučić, Dačić i Vulin i danas kao i 1991. godine provode politiku koja se ni pedalj nije odmakla od velikosrpskog, fašističkog, osvajačkog pohoda na Hrvatsku. Agresivni osvajački rat, protiv Hrvatske, BiH i Kosova, u kojemu su djelatno sudjelovali navedeni likovi, sa svim naci-fašističkim karakteristikama koje u sebi  sadrže etničko čišćenje i genocid dokazan u sudskim epilozima, agresija po uzoru na Adolfa Hitlera, nije bila ništa drugo doli čisti fašizam. Srpska vladajuća elita nikada se nije odrekla Memoranduma 1 i Memoranduma 2, nikada se nije iskreno ispričala zbog krvoprolića, zločina genocida, etničkog čišćenja, kulturocida, nikada nisu priznali niti se ispričali zbog fašističkih koncentracijskih logora diljem Srbije. Naprotiv, zločinac Šešelj ni danas ne odustaje od istih „legitimnih političkih ideja“ o velikoj Srbiji. Naivno je pomisliti da se četnici Nikolić i Vučić suprotstavljaju svom kolegi, četniku Šešelju.

Ove notorne činjenice zapravo su politički temelji iz kojih udruga  neonaciste Davidovića i druge udruge i političke stranke vuku svoju snagu i ne dozvoljavaju da se fašistička ideja velike Srbije ohladi i jednom zauvijek ode u ropotarnicu povijesti. Bez ikakve sumnje srpski neonacisti imaju podršku službenih vlasti u Srbiji. Svakom iole upućenom promatraču razvidno je kako srpski mainstream mediji truju srpsku javnost mržnjom prema Hrvatskoj ne dozvoljavajući da istina o srpskoj fašističkoj agresiji ispliva na površinu. Da bi ta i takva politika ostala živa i da bi opstala, da bi ultradesna srpska oligarhija imala opravdanje i legitimnost obnašati vlast, imala legitimitet pred svojom i svjetskom javnošću potreban im je neprijatelj, potrebna im je fašistička Hrvatska, potrebni su im mitovi o Jasenovcu, potreban im je mit o blaženom Alojziju Stepincu. Bez tih mitomanija, srpska ultradesna osvajačka politika gubi svaki smisao i bila bi prisiljena doživjeti poraz ili konačnu katarzu na putu prema istinskoj demokratizaciji i integraciji u sve institucije uljuđenog demokratskog svijeta. Demokratsku Hrvatsku državu za koju su se borili HOS-oci i svi branitelji u Domovinskom ratu, državu koja je nastala kao notorna suprotnost svakom totalitarizmu, „retoričkom agresijom“ žele pretvoriti u ustašku NDH i to bi im bio ključni dokaz za tezu kojom žele obrnuti povijesna događanja, pretvoriti hrvatski Domovinski rat u građanski rat i pokazati sebe kao one spasitelje koji su u rat krenuli spasiti „divnu“ Jugoslaviju. Na takvu srpsku politiku prilijepila se neokomunistička, jugoslavenska peta kolona u Hrvatskoj i sinergijskim veleizdajničkim politikama na istom su političkom zadatku. Treba li veći dokaz za tu tvrdnju od novoosnovane partije notornog Markovine koji protiv ustavno, javno veliča Jugoslaviju koja je desetljećima sijala smrt u Hrvatskoj, od 1945. do 1995. godine?

Možemo li uopće zamisliti kako bi se Srbija odnosila prema Hrvatskoj da su kojim slučajem oni članica EU, a mi tek tražimo ulazak kroz pred pristupne pregovore? U tim i takvim retoričkim okolnostima Hrvatska ne bi ušla u EU dokle god Srbija ne bi imala spomenik Draži Mihajloviću na Jelačić placu i dok god Beograd ne bi bio glavni grad Hrvatske kao što je bio za vrijeme te „divne“ Jugoslavije. Naravno, po beogradskim željama, a i po željama hrvatskih veleizdajnika, Hrvatska ne bi nikada postojala!?

Proces jugoslavenizacije Hrvatske ne će prestati sam od sebe!

Može li se konačno hrvatska politika prema ovim notornim istinama postaviti muški, suverenistički, pa da umjesto pristojnih diplomatskih isprika onima koje navodno vrijeđaju HOS-ova obilježja iz Domovinskog rata, ta ista i sva druga obilježja, uključujući odore, znakovlja, grbove, ratne zastave, knjige i pjesme iz Domovinskog rata zakonom zaštitimo  kao veličanstvenu hrvatsku povijesnu baštinu „od stoljeća sedmog“ za sve vijeke vjekova, kao neupitne vrijednost na kojima počiva demokratska Republika Hrvatska? Kada će hrvatska politika konačno zakonski razobličiti sve srpske i jugoslavenske mitove na kojima počivaju teze o navodnom hrvatskom fašizmu? Kada ćemo zabraniti veličanje Tita i Jugoslavije, kada ćemo zabraniti i lustrirati one koji javno rade na nestanku Hrvatske, koji nas žele  utopiti u neke nove asocijacije, u neke nove tamnice hrvatskog naroda? Kada će se Hrvatska konačno prestati ponašati kukavički, obranaški i kada ćemo se početi ponašati suvereno, pobjednički? Kada ćemo zabraniti podizanje spomenika i mauzoleja fašističkim osvajačima Hrvatske koji i dan danas sa šajkačama i crvenim zvijezdama prijete hrvatskoj slobodi, suverenosti i opstanku?

Kada će se hrvatski Državnik usuditi dovesti u pitanje potpuno krivu znanstveno povijesnu metodologiju na kojoj počivaju teze o zločinima ustaškog režima u Jasenovcu? Ono što je izvanredno primijetio jedan domoljubni komentator, na HKV portalu, brojanje žrtava ne počinje sa fiktivnih 1 7000 000 ili 700 000 žrtava Jasenovca, nego brojanje žrtava počinje s brojkom 0.Takav metodološki pristup trebao bi biti osnova za raspravu o tom i svim mitovima, za raspravu o istini. Imamo pred očima ispravan metodološki pristup istoj problematici u Hudoj jami gdje je forenzičkom preciznošću od prve žrtve pa nadalje  do danas dokazano pogubljenje više od 1500 žrtava, a do kraja ekshumacije brojka će se vjerojatno popeti do 5000  pogubljenih od ruke Titovog režima. I tu nema imena koja nikada nisu bila ni blizu Hudoj jami, kao što ima, do sada dokazano, preko 2000 imena žrtava Jasenovca koja nikada nisu ni vidjela Jasenovac. Kosti iz  Hude jame su oživjele, kosti  koje vrište za istinom, dok jasenovačke kosti nikada nisu ekshumirane čak ni zbog pijeteta, a kamoli zbog istine. Koliko  god je srpskoj fašističkoj politici potreban mit o Jasenovcu, koliko god je njima potreban mit o Stepincu, toliko je još i više, zbog konačne slobode Hrvatske nama potrebna istina i samo istina, ma kakva god ona bila.

Proces jugoslavenizacije Hrvatske ne će prestati sam od sebe! Naprotiv, sve analize govore o jačanju mentalno komunističkih snaga, a nova umivena ljevica ujedinjuje se više no ikada punom parom. Nove neokomunističke stranke i udruge agresivno jurišaju na hrvatski proračun, a naše vlasti odbijaju amandmane onima koji su suverenistički identificirali nacionalne ugroze i nevladine udruge iz kojih te ugroze dolaze . Sada kada se Vesna Teršelić ujedinila s notornim jugoslavenom Markovinom potpuno je bjelodano koji je politički zadatak Teršelićka imala u Documenti!?

Nakon ubojstva ruskog veleposlanika u Turskoj, nakon masakra na Berlinskom božićnom sajmu, pitanje je samo dana kada će mrzitelji Hrvatske naći suludog islamistu i platiti ga da istu stvar napravi na tlu Hrvatske radi destabilizacije cijelog ovog prostora jugoistočne Europe. Srpska politika upotrijebit će sve moguće alate za destabilizaciju Hrvatske i u to ne treba ni najmanje sumnjati. Islamističke snage su pred porazom i osvetnički ne će birati ciljeve, a pred hrvatskom politikom su teške zadaće zaštite granica i nacionalnih interesa u svjetlu činjenice da je u proteklih nekoliko mjeseci hrvatsku granicu ilegalno prešlo preko 1700 evidentiranih migranata!? Koliko ih je ne evidentiranih?

Zadaće zaštite Hrvatskih nacionalnih interesa nisu ostvarive pristojnim briselskim, nerazumljivim retoričkim diplomatiziranjem, već isključivo, muškim, hrabrim i nužnim državničkim potezima.

Kazimir Mikašek-Kazo/Kamenjar.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Fra Mario Knezović: Skončavamo u Njemačkoj i kanalizaciji

Objavljeno

na

Objavio

Izumiremo. Na čudan način nestajemo. Dok jedni iseljavaju, drugi u pobačajima ubijaju. Zato fra Mario Knezović zaključuje da narod skončava u Njemačkoj i kanalizaciji. Javna televizija u emisiji Aleksandra Stankovića propagira iseljavanje. U novoj kolumni čitajte i o tome kako se mogu povezati pravosuđe i pečena janjetina. Mediji se hrane jalovim izjavama odvjetnika, a drugi „janjetinom“ plaćaju jamčevinu, piše fra Mario.

Skončavamo u Njemačkoj i kanalizaciji

Čija su djeca njihovi će biti i orasi. Tako kaže narodna mudrost. Na prostoru Bosne i Hercegovine i Hrvatske vođeni su česti ratovi za orahe. Borba za teritorij je sudba koja prati ove prostore. No, podatci govore, da će u budućnosti orahe brati nečija tuđa djeca koja će bez ispaljena metka osvojiti našu djedovinu. Podatci iseljavanja i izumiranja su apokaliptičkih razmjera. Prema podatcima statističkoga zavoda ove godine je u škole u Bosni i Hercegovini 7.153 učenika upisano manje nego prošle godine. Ali iz toga brojčanoga podatka čupamo i drugi važan podatak da je u srednje škole, od te brojke, upisano manje 6.263 učenika, a u osnovne škole 890 učenika manje.

Logičan je zaključak da mnogi odlaze i tijekom osnovne škole ili nakon nje napuštaju BiH. Na Sveučilište u Mostaru, jedino na hrvatskome jeziku u BiH, upisalo se oko 450 studenata manje nego prošle godine. To su podatci koji vape da se svi alarmi uključe. U Hrvatskoj je stanje slično. Prošle godine je rođeno 36.372 djece, a umrle su 52.043 osobe. Uz to, što je prijavljeno, odselilo je 16.789 osoba. Te brojke su i poraznije jer neki ne prijavljuju odlazak.

I, onda, kad to sve vidimo, čudi što i javna televizija neposredno propagira odlazak, iseljavanje i širenje beznađa. Tako na Hrvatskoj televiziji (dalekostidnici) Aleksandar Stanković ugosti osobe koje pričaju o odlasku i šire tu propagandu. Možemo li zamisliti da Aleksandar Stanković u jednoj emisiji ugosti nekoga od TV urednika koji su u svojoj zemlji i na javnoj televiziji propagirali beznađe, bijeg iz zemlje, govor da u vlastitoj državi nema budućnosti, da mladi moraju otići itd.

Takvoga novinara na javnom medijskome servisu u normalnim državama nema. I umjesto da konačno Stanković ode barem s HTV-a on nam u emisiju dovodi osobe koje propagiraju napuštanje Hrvatske. Propagirati bilo koji oblik seljenja je nehumano i može se svesti pod neku vrstu etničkoga čišćenja. Pitam se za koga to Stanković, i slični njemu, i po čije nalogu, rade i pripremaju Hrvatsku? Za koga to pripremaju Slavoniju? Potpuno sam uvjeren da oni koji će se u budućnosti tamo doseliti već postoje. Za nekoga se u geostrateškim planovima priprema hrvatska žitnica.

Ključno je pitanje kako ćemo stvoriti uvjete za dobar život u vlastitoj zemlji dok ima toliko onih koji je istinski ne vole i javno preziru. On novcu pretplatnika i o javnome novcu propagira se kako je unosan i ponosan posao u tuđoj zemlji prati stražnjice, dok se želi ogaditi mogućnost da se u vlastitoj zemlji pokuša dostojanstvenim radom uspjeti. Čast emisije, samo u manjoj mjeri, spasio je mladić koji ostaje u Domovini i pokazuje da se može uspjeti tko hoće raditi. Osobno ne želim da Aleksandar Stanković napusti Hrvatsku.

Želim da napusti propagandni rad protiv Hrvatske. Vrijeme je da to učini dok nas ne protjeraju on i slični njemu! I da ne bih svalio svu krivicu na medije valja reći da je za demografsku katastrofu još mnogo drugih faktora krivo. Sustav na vlasti, osobito u nekim županijama u BiH, ne isplaćuje redovite dječje doplatke, skupa je školarina na fakultetima jer ih država i županije ne sufinanciraju, ignoriraju se majke kao odgojiteljice, težak je dolazak do zaposlenja itd.

Demografskoj slici negativni biljeg daju i oni koji olako odlaze i bez pravoga razloga napuštaju svoje pradjedovske prostore. Ispada da mnogi postupaju po izreci: „Vidjela žaba da konja potkivaju pa i ona digla nogu.“ Uz sve to, demografskoj katastrofi doprinose brojni pobačaji – čedomorstva. Tako možemo, s knedlom u grlu, zaključiti da, što je gnjusno, najviše završavamo u Njemačkoj i kanalizaciji.

 

Sudska jamčevina i pečena janjetina

Osoba je uplatila jamčevinu i puštena da se brani sa slobode. To je čest slučaj kad su u pitanju imućni okrivljenici. Što je jamčevina? Naravno da neću tumačiti općepoznate činjenice da je to novčani ili imovinski polog kao jamstvo da će se osoba odazvati sudu i da neće pobjeći pravnome postupku. Međutim, u moru pojmova izgubila se bistrina koja nam plastično objašnjava što je jamčevina. Moje objašnjenje je slijedeće. Nekom zgodom u parku se skupilo divno društvo i prigodno su stavili janje na ražanj.

Dok su u veselom društvu samo za tren zanemarili janje na ražnju kradljivac je došao i ukrao ga. Ubrzo su okrivili čovjeka koji je ukrao janje, podigli optužnicu i stavili ga u pritvor. Onda dolazi osoba u ime suda i pušta čovjeka na slobodu pod uvjetom da dva kilograma pečene janjetine ostavi na sudu kao jamstvo. Eto to je jamčevina u kontekstu modernih sudskih postupaka. Polog su mrvice od ukradenoga ili zloporabom položaja stečenoga.

Ova priča uopće nije banalna, premda se takvom čini. Da. Upravo se po ovom modelu događaju stvari. Čovjek se nepošteno i krađom obogati, a onda od toga ukradenoga plaća sitnu jamčevinu da se brani sa slobode. Pitanja je mnogo u toj izopačenoj logici i moralnoj nakazi od postupanja. Osnovno je pitanje je li moralno i pravno dopustivo primiti jamčevinu od osobe koju se privodi upravo zbog toga što je istu jamčevinu nepošteno ili krađom stekla? Drugo važno pitanje je kakvu jamčevinu može ostaviti osoba koja nema ništa, koja je uhvaćena u maloj krađi i nema niotkud namiriti niti ponuditi jamčevinu? Pisati o tome da su jamčevine model po kojem „bogatuni“ mogu uživati slobodu nije ni potrebno. Gledano s moga kuta stvari trebaju biti potpuno drugačije i upravo ne bi, s moralnoga gledišta, bilo dopustivo da jamčevinu uplaćuju oni koji su u mutnom poslovanju došli do kapitala. To je plaćanje od svojevrsne krvarine.

Uz ove pravne procedure i zavrzlame oko jamčevine, čudi još jedna stvar. Čovjek sam medija i ako je išta apsurdno i pristrano to su medijske izjave odvjetnika okrivljenih. Ako želimo zemlju prava i pravičnosti odvjetnici i sudionici u sudskim procesima ne smiju biti dionici javnih rasprava i televizijskih emisija na temu koja se tiče određenoga sudskoga predmeta. Što branitelji imaju reći osim toga da iznose teze u korist okrivljenika i da pritom za svoga klijenta kažu da je nevin. Mediji se hrane jalovim izjavama odvjetnika. Također u medijima ne bi trebali sudjelovati ni članovi tužiteljstva jer se tako izriče javna presuda, a postupak je u tijeku. Ako je osoba nevina dok joj se ne dokaže krivnja, onda svaki javni istup koji sliči na parnicu je krivično djelo i utjecaj na pravičnost postupka. Sudcima i odvjetnicima je mjesto u sudnici, a kriminalcima u pritvoru. Do takvoga smo apsurda došli da bi trebali u Hrvata pjevati srpsku himnu “Bože pravde”!

Fra Mario Knezović/Naša ognjišta/fratar.net

facebook komentari

Nastavi čitati

Kolumne

HITREC: Hrvatska stenje od tereta veleizdajnika i sitnije medijske izdajničke klateži

Objavljeno

na

Objavio

Oče naš i očenaš

Vrijeme prosinačko, svršetkom prošloga tjedna palo nešto snijega i u ravnicama, a dosta napadalo u neravnim dijelovima ostataka Hrvatskoga kraljevstva koje danas nazivamo Republikom Hrvatskom, čiji me oblik uvijek podsjeća na vodenog konjića. Valjda se zato u nas sve brzo razvodnjava, no o tome ću poslije.

U ovim i inače turobnim danima, jedva prikrivenim adventskom rasvjetom, kuhanim vinom i kobasicama, stigla je iz Vatikana i druga ofenziva na – ni više ni manje – prastaru našu molitvu poznatu pod imenom Očenaš. Prva je primjedba bila usmjerena protiv zla, to jest da se ne bi trebalo moliti „očuvaj nas od zla“, nego „od Zloga“, personificiranoga zla u obliku palog anđela. To jest individualiziranoga zla. U drugoj ofenzivi protiv Očenaša našao je papa Argentinac, onaj koji je rasrdio hrvatski narod, s porukom da nije dobro ni ispravno moliti se Bogu „ne uvedi nas u napast“, jer kakav je to dobri Bog, razmišlja Franjo iz zemlje srebrenice, koji nas uvodi u napast.

Želeći svjesno biti papskiji od pape, kažem ovo: nema ništa pogrješno u riječima „ne uvedi nas u napast“. Bog je dao ljudima ono najviše i najstrašnije, slobodnu volju. S tim darom čovjek može raditi što želi, okrenuti se dobru ili zlu. Istodobno, Bog je u svim vremenima – pa će tako i do kraja povijesti – iskušavao ljude, a ta su iskušenja, osobna ili opća, mnogokad bila toliko nepodnošljiva i neizdrživa da su ljudi u očaju dolazili u napast da i samoga Boga svojega negiraju ili su, i nadalje vjerujući u njegovo postojanje, držali da je pretjerao u iskušenjima toliko da, dovodeći ih u naoko bezizlazno stanje, vodi prema koracima i postupcima koje vjera i Njegove zapovijedi zabranjuju. I zato „ne uvedi nas u napast“ ima svoju dramatičnu logiku , jer sažima molbu koja bi opširnije glasila: „Ne iskušavaj nas toliko bezmjerno teško i stalno, jer smo samo ljudi pa u nevoljama i nesrećama koje nam smute um možemo pasti u mrežu svakovrsnih napasti. Zato Te molimo da nas ne uvodiš (uvedeš )u napast.“

Elem, ja ću moliti Očenaš kao i do sada, bez obzira kako se stvari budu razvijale, a vidim da neki već padaju pod Franjin utjecaj premda ne razmišlja točno. U trećoj rundi revizije Očenaša može se lako dogoditi da ono malo vjernika koji pristaju uz rodnu ideologiju, dovedu u pitanje i prve riječi, znači Oče naš, jer zašto bi Svemogući morao biti otac, znači po ljudskom poimanju muškarac, a ne žena. Zaključak može biti kompromisan, da je riječ o transrodnoj transcendentalnoj osobi, čime bi svi napokon bili zadovoljni, a prve riječi Očenaša bile bi preskočene poradi političke korektnosti. Nepotrebno je također spominjati „koji (koja) jesi na nebesima“, jer gdje bi Bog bio nego na nebesima, nije valjda u čistilištu ili nedajbože niže. Posebno u balkaniziranoj sadašnjoj jezičnoj praksi u Hrvatskoj, upitno je i „sveti se ime Tvoje“, jer neuki novinari umjesto glagola „osvetiti se“ pišu „svetiti se“, pa može doći do neugodnih interpretacija da se tu netko nekomu osvećuje. Idemo dalje: „dođi kraljevstvo Tvoje“? Zašto kraljevstvo, zašto ne „dođi republika Tvoja“? A „budi volja Tvoja kako na nebu tako i na Zemlji (zemlji?)“, nije posve precizna jer je Bog, kao što rekoh, dao ljudima slobodnu volju pa se na ovom svijetu i ona pita. Također nešto ne štima ni s onim riječima „kao što mi opraštamo dužnicima svojim“, jer će skočiti na noge bankari, lihvari, poreznici I tako dalje. Još nekoliko papa Franja i od nama dragog, starog Očenaša ne će ostati ništa. Osim riječi Amen.

Poslije smrti

Poslije smrti ponosnoga čovjeka Slobodana Praljka za kojega slobodna Hrvatska za čiju se slobodu borio nije maknula ni prstom, stvari su se počele razvodnjavati, kao što sam u prošloj rubrici i nagovijestio, znajući u dušu geste i grimase hrvatskih političara novoga kova. U prvi mah neprihvatljiva presuda postala je u drugom mahu prihvaćenom, s manjim ogradama glede umiješanosti RH. Tako smo mi iz devedesetih mogli pustiti da vojni sud JNA sudi i presudi tzv. „virovitičkoj skupini“, presudu gunđajući prihvatiti i – ode sve dođavola. Nema Hrvatske. A nismo to dopustili, razbili smo ne samo ploču u Gajevoj nego i uverenje armije i njezinih pravih pokrovitelja da njihova agresivnost i nabusitost ne će proći, da njihov sud ne priznajemo. Pa su se povukli, poslije se povukli i iz kasarna. Tako isto je trebalo, jasno i bespogovorno, reći da mi presudu Praljku i ostalima ne priznajemo i nikada ju ne ćemo priznati ne samo zato što je politička, ne samo što je nepravedna i besmislena, ne samo zato što je haaški sud unazadio međunarodno kazneno pravo i uveo pojmove i postupke koji sa suvremenom pravnom teorijom i praksom nemaju nikakve veze, nego što su izmišljotine izvan svake sumnje nastale da se osude Hrvati, hrvatska država i svaki pokušaj stvaranja hrvatske republike unutar granica fiktivne BiH. Nije ta moja tvrdnja ni pretjerana ni neistinita: na svršetku „rada“ haaškoga sudišta upravo je to što rekoh generalno presuđeno: jedino je Hrvatska bila agresor, Srbija nije imala pojma što se događa u Bosni, a unutar BiH samo su Hrvati (i nešto malo bosanski Srbi) bili loši momci. Muslimani su skupa s mudžahedinima jeli burek i čekali rasplet, Hrvate nisu ni pipnuli. Ako su kojemu odrubili glavu, omaklo im se.

Proradila je u međuvremenu i nečista krv, što bi rekao Stanković (ne Aca nego Bora) u samoj Hrvatskoj. Ona stenje od tereta veleizdajnika i sitnije medijske izdajničke klateži koja je napokon došla na svoje, pa se razvaganila – ne još posve otvoreno likujući jer su emocije hrvatskoga naroda za sada presnažne, ali nudeći svaki dan publici fotografske i pisane prikaze o hrvatskim nedjelima u BiH, plašeći narod odštetama što će ih od RH tražiti muslimani koji su u vrijeme rata kao izbjeglice potrošili četvrtinu tadašnjeg ionako tankog hrvatskog budžeta, u svakom slučaju podmuklo podržavajući i slaveći presudu Hrvatima, Hrvatskoj i Herceg Bosni kao apoteozu i međunarodno priznanje njihovih vlastitih laži i podmetanja.

Hrvatska je predsjednica jedina u vrlo dobrom govoru pred Vijećem sigurnosti, sjedeći uz glavnoga haaškog tužitelja koji ne zna razlikovati Hrvatsku od Srbije, suzdržanim doduše i diplomatskim riječima odlučno izrazila nezadovoljstvo presudama hrvatskim zapovjednicima u Herceg Bosni. Vijeće sigurnosti – to jest velike sile koje su haaško sudište i instalirale pa i njime gospodarile – isto je tako suzdržano primilo na znanje što Hrvatska ima reći, i na tomu je ostalo. Hrvatska je platila danak sveopćoj nezainteresiranosti njezinih političara za haaški proces u zadnjih trinaest godina i njima je, između ostaloga, bio upućen Praljkov prijezir. Sada se govori o „evaluaciji“, o reviziji, pa i tu ima svakojakih razmišljanja, od uvjeravanja pravnika da reviziju mora pokrenuti netko od odvjetnika osuđenih, do ideje da „UN treba inicirati reviziju Haaga“. Ovo zadnje je, čast svima, ali… Ujedinjeni narodi bit će vjerojatno ujedinjeni u odbijanju zamisli da budu poticatelji revizije, mnogi ondje i ne znaju o čemu se radi niti ih zanima, osim toga ondje sjede i europske zemlje koje su vrlo iznenađene hrvatskim reakcijama i podižu prst prema toj južnoj koloniji što se uzjogunila, barem njezin narod, a tako je iz njihove perspektive neznatna i na dnu zamućenoga mora da se ne smije ni usuditi ići protiv „međunarodne pravde“. Nije samo Europa koja je sto posto kriva za nesprječavanje srpske agresije na Hrvatsku i BIH – agresije koja je odgovorna za sve što se u Bosni potom događalo- nije samo Europa, velim, konsternirana uzbuđenjem Hrvata i njihovom potporom „zločincima“ nego se umiješala i zuckerbergerovska klatež gušeći sve na „fejsu“ koji su u pozitivnom smislu pisali o generalu Praljku. Velik brat trijumfira, pjeva svoju verziju pjesme „Ima samo jedna istina“. Svijet se skonča, rekli bi naši prastari.

HTV i Slobodan Praljak

Ono što u općoj nervozi i gnjevu nije pravično komentirano, sada nadoknađujem: ona ista HTV koja je više od desetljeća pod pritiskom indiferentnih političara bagatelizirala suđenje šestorici iz Herceg Bosne, te je hrvatska javnost na žličice saznavala što se u Haagu događa – uoči i nakon tragedije pokazala se u boljem svjetlu. Branimir Farkaš uživo je vrlo pribrano izvještavao o onome što se događa, koliko je mogao smješten ispred zgrade, u sljedećim informativnim emisijama govorilo se u generalu Praljku i sudrugovima s poštovanjem, u sjedećim emisijama puštani da govore oni koji su Praljka poznavali i oni koji iz prve ruke znaju kontekst ratnih zbivanja, povijesnu istinu. Prikazan je i igrani film redatelja Praljka „Povratak Katarine Kožul“, premda debitantski ipak vrlo dojmljiv, snimljen 1989., aktualan upravo sada opet kada Hrvati odlaze u Njemačku, kao i u filmu koji završava tragično. Praljak je bio nadaren kazališni i filmski redatelj, pa je i svoju smrt veličanstveno režirao.

Kažem, na trenutak je Hrvatska radiotelevizija bila doista hrvatska i u dosluhu sa svojom publikom, kao što bi uvijek trebala biti, a nije. No stvari se popravljaju, pa je ravnateljstvo reagiralo na Acin građanski rat. Programsko je vijeće reagiralo na istup ravnateljstva, to jest partijska ćelija unutar vijeća pokazala je da ima većinu, a u manjini se našao i predsjednik Vijeća. I tu je potrebna „evaluacija“. I revizija… I jedno pitanje: kako se Farkaš opet našao na ulici (na katalonskim i haaškim ulicama)? Dodajem informacije za one koji nisu pratili: udruga Hrvatski novinari i publicisti dala je vrlo dobro i snažno priopćenje o neprihvatljivoj presudi, za razliku od tzv. Hrvatskog novinarskog društva čije članove vuče za nos jugofilna bratija. Čvrsto priopćenje došlo je i iz udruge hrvatskih umjetnika dragovoljaca Domovinskoga rata, u kojemu se tekstu zahtijevaju kazneni postupci protiv lažnih svjedoka, zna se kojih. Lažovi šute ili ispod glasa govore o besmislicama, čekaju da se duhovi smire. Znaju oni Hrvatsku. Dilanje transkripata se osim toga i sada nastavlja, izvučen je Tuđmanov sastanak svršetkom 1991. s političarima iz Herceg Bosne, valjda kao novi krunski dokaz o zamisli velike Hrvatske, uključujući Posavinu s bosanske strane.

A što je Tuđman odmah zatim, u veljači 1992. sugerirao Hrvatima u BiH da na referendumu glasuju za nezavisnost BiH u tadanjim njezinim granicama (i sadanjim), jednostavno se zaboravlja. Tako mala braća Velikoga brata u Hrvatskoj kopaju rupe zemlji u kojoj se nalaze, to jest u podzemlju, slijepi kao krtice, poznavajući samo avnojske granice, bez povijesnog pamćenja o doista velikoj Hrvatskoj koja se u srednjem vijeku u nekoliko navrata prostirala od rijeke Morave do mora, kako slikovito piše Vjekoslav Klaić. Pa ako je Tuđman i imao pričuvnu ideju o povratku hrvatskih teritorija unutar tzv. BiH u granice hrvatske države i da je ta zamisao nekom srećom ostvarena, ne bi to ni tada bila velika pa ni srednja Hrvatska.

Slobodan Praljak se nije bavio politikom, nije ga bilo ni na kojoj razini politike. On se bavio Hrvatskom i obranom hrvatskoga naroda, na najbolji mogući način, racionalno i časno, načinom nadarenoga vojskovođe. Lijepe su riječi o njemu izgovorene na komemoraciji u Lisinskom, bio sam ondje (naravno). Sve vrlo dostojanstveno i decentno čak, Ave Marija i hrvatska himna, general Miljavac i Miro Tuđman govorili što je i narod osjećao, posebno Praljkov prijatelj Tuđman, čvrst i potresen. Sjajni naši glumci Dragan Despot i Zlatko Vitez snažnim su glasovima dozvali Gundulića i Matoša. „Mora“ A. G. Matoša sadrži baš sve što se može reći o današnjem stanju, s riječima kao što su klatež, izdajnici i glupost. Takozvana visoka politika se otklatarila u drugim pravcima da njezina nazočnost na komemoraciji ne bi bila krivo protumačena na dvorovima sadanjih gospodara Hrvatske (čast iznimkama).

Hrvoje Hitrec/HKV

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari