Nedostatak pobjedničkog mentaliteta

1

Nakon lokalnih izbora, uz malo pobjedničkoga mentaliteta koji nedostaje vladajućem HDZ-u, zadaća je da se pobrine za formiranje stabilne državne vlade, jer će samo na taj način biti moguć nastavak izgradnje i realizacija strateških nacionalnih projekata, koji u općoj svjetskoj utakmici i nacionalnim nadmetanjima ne bi smjeli kasniti

Neraspoznatljivost granice između dobra i zla, istine i laži, domoljublja i izdaje koja godinama dominira u hrvatskoj javnosti, a eksplodirala je općom šutnjom na nedavnu suradnju šefa Mosta i bivšega predsjednika Hrvatskoga sabora Bože Petrova s ruskim bankarima u pokušaju rušenju hrvatske tvrtke Agrokora, koja bi u slučaju uspješne SDP-ove operacije rušenja Vlade mogla rezultirati, egzistencijalnim stradanjem preko 150 tisuća hrvatskih radnika, nije, osim pojačanoga broja birača koji se određuju za anarhističke stranke, pokazala znatnijih rezultata u hrvatskom izbornom tijelu.

Na upravo održanim lokalnim izborima Hrvati su pokazali snažnu političku nadmoć HDZ-a. Naime ova je stranka na županijskoj razini, od Dubrovnika preko hrvatske obale i njezina zaleđa u Ličko-senjskoj županiji te Karlovačke i Sisačko-moslovačke županije pa sve na istoku do Vukovara odnijela sjajnu izbornu pobjedu.

Pusićkin HNS je otpuhan s osjetljivosti hrvatskoga juga – iz Dubrovnika, a pobjedu je odnio u ionako tradicionalno svojim krajevima, u Međimurju, dok će u drugom krugu odmjeravati snage s Radimirom Čačićem u Varaždinskoj županiji. SDP je praktično nestao s političke pozornice u južnoj Hrvatskoj, a najznakovitije u Splitu. Ostala mu je tek riječka utvrda, iz koje ionako još od 1945., unatoč svjetskom padu komunizma, nije otišao.

Prigovori različitih analitičara s nacionalnih tv postaja u izbornoj noći o navodnom debaklu HDZ-a u Zagrebu su neprimjereni ili su pak u službi određenih političkih silnica.
Naime, ako se usporede rezultati ranijih izbora s upravo održanim može se vidjeti kako je HDZ-ov kandidat za gradonačelnika prošao gotovo istovjetno kao i njegova prethodnica na ranijim izborima.

Prema tomu, HDZ je u Zagrebu zadržao svoje izborno tijelo, a birači koji i inače često mijenjaju strane, ovaj su se put rasporedili nasuprot HDZ-u po drugim strankama ili listama nezavisnih kandidata.

U Zagrebu je zasad neupitni vladar Milan Bandić, koji već sad s Brunom Esih i zastupnicima HDZ-a može gotovo formirati većinu u gradskoj Skupštini pa se pristaše HDZ-a ne trebaju bojati njegovih nerazumnih prijedloga o uvođenju manjinskih kvota i u gradsku skupštinu.
Za razliku od Zagreba, birači su južnohrvatskih i slavonskih županija prepoznali istinske nacionalne vrijednosti. Sve su ove županije manje-više pripale HDZ-u, a grad Split, bez obzira tko bude pobjednik u drugom krugu – Kerum ili Opara – na dobitku može biti samo hrvatska politička opcija.

Po rezultatima prvoga kruga lokalnih izbora nije teško zaključiti i kako je skupina lokalnih moćnika, inače stranački udruženih u t. zv. Most, doživjela pravi izborni poraz.
Takav odnos birača nije samo znakovit za prepoznavanje nedoraslosti umišljenih lokalnih veličina s maglovitom misijom u rješavanju ključnih državnih pitanja, nego i za sve jači osjećaj naroda u razlikovanju između patriotizma i izdaje, koju je primjerice udružujući se s ruskim državnim bankama protiv hrvatske tvrtke počinio Božo Petrov.
Bez obzira je li to Petrov počinio iz naivnosti i neznanja ili se pak radi o proračunatoj operaciji, posljedice su njegova čina mogle biti katastrofalne, što je po svemu sudeći postalo jasno na kraju i hrvatskim biračima.

Još su jednu ključnu stvar iznjedrili nedjeljni hrvatski lokalni izbori. Naime, oni su pokazali koliko je potrebno održavati jednaku vrijednost svih hrvatskih područja, odnosno potrebu očuvanja škola s malo djece u dalekim i zapuštenim naseljima, kao i državnih ustanova u svim malim mjestima, jer se samo njihovim održavanjem može jamčiti i opstanak stanovništva na pojedinim prostorima, a posebice na onim najugroženijim.

Zato ni financiranje lokalnih izbora, koje inače smeta različitim lobističkim skupinama, osim održavanja širokoga demokratskog sustava, ima i svoju primarnu zadaću ulaganja novca u održivost hrvatskoga prostora i njegovo čuvanje.

Nakon lokalnih izbora, uz malo pobjedničkoga mentaliteta koji nedostaje vladajućem HDZ-u, zadaća je da se pobrine za formiranjem stabilne državne vlade, jer će samo na taj način biti moguć nastavak izgradnje i realizacije strateških nacionalnih projekata, koji u općoj svjetskoj utakmici i nacionalnim nadmetanjima ne bi smjeli kasniti.

Ivan Svićušić/Hrvatsko slovo/Kamenjar.com

facebook komentari

  • Dusko Besenic

    G.Ivane,malo mi čudno izgleda vaša “analiza” događanja.Samo dvije stvari:kažete kako HDZ-u “nedostaje pobjedničkog mentaliteta”?Pogrješno,jer to je politički stav Plenkovića,koji ne želi iritirati poražene sa kojima ima planova oko sastavljanja većine u Saboru,a “koga je moliti,nije ga ljutiti”! Kao drugo računate kao sa sigurnim da će Esih ući u poznati “politički kalup” HDZ-a i koalirati sa Bandićem,unatoč tome što je čvrsto izjavila kako je preduvjet za to promijena naziva “Trga”,a vi je doživljavate kao i ostale političke “trgovce” što nije moguće,jer bi time sama sebe diskreditirala već na prvom koraku! Čudno mi je i to što prihvaćate,kao normalnu, činjenicu da HDZ u Zagrebu ima samo 5%,što je absurdno i u skladu sa vječnim podržavanjem Bandića! To NE SMIJE biti politika najveće Hrvatske stranke u najvećem Hrvatskom gradu !!!