Pratite nas

BiH

Neformalna sjednica Predsjedništva BiH: Čović, Ivanić i Izetbegović u studiju televizije N1

Objavljeno

na

Čović želi federalizaciju BiH, Izetbegović okrupnjivanje, a Ivanić sve što ne dira Srpsku

S obzirom da je ekonomija goruća tema u BiH Dragan Čović smatra da “imamo ogromnu šansu ali se moramo uozbiljiti”. Bakir Izetbegović je kazao da neće biti problem ostvariti novih 100.000 radnih mjesta reguliranjem radnih odnosa trenutnih radnika na bh. tržištu, i istovremenim smanjenjem stope PDV-a

“Prethodni sastav Predsjedništva nije dovoljno ambiciozno pristupio prošlom mandatu”, kazao je Bakir Izetbegović za vrijeme gostovanja u emisiji Pressing na televiziji N1, dodavši da ovaj sastav Predsjedništva BiH mora krenuti ambicioznije, te da će Mladen Ivanić biti mnogo ambiciozniji od Nebojše Radmanovića u funkciji srpskog člana Predsjedništva BiH.

Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH je dodao da sve treba gledati s afirmativne strane, te da će ovo Predsjedništvo imati visoke ciljeve kada su Euro-Atlantski putevi u pitanju.

Mladen Ivanić je dodao: “Da, razlikovati ćemo se, u to nema sumnje. To, ipak, nema veze s našim poslom i javnost nema veze s tim, mi ćemo svoj posao raditi korektno”

Sva tri člana Predsjedništva BiH su bili jasni da ovaj put neće dozvoliti da Predsjedništvo bude samo “kameni spavač” i da nijedan član neće povlačiti vitalne nacionalne interese.

Dodika nervira što sam ga ja pobijedio, mislim da sam prvi čovjek koji sam ga pobijedio, posebno jer je dio SNSD-a glasovao za mene. Da nisam imao tih glasova, ne bih pobjedio Dodika.

“SDA bi preferirala skup narodnih stranaka, međutim srpski narod preferira Dodika na razini RS-a, a gospodina Ivanića u Predsjedništvu”, kazao je Izetbegović kao odgovor na pitanje Amira Zukića o koalicijama i planovima stranke SDA.

“Radončić proizvodi bolesno stanje u BiH”, rekao je Bakir Izetbegović upitan šta misli o Fahrudinu Radončiću. “Dodik je propušteni potencijal”, kazao je Ivanić na pitanje o svom suparniku s izbora. “Komšić je ugledan građanin BiH”, dodao je Čović upitan o Željku Komšiću.

Čović je kazao kako je budućnost BiH u federalizaciji, koja će uključivati i federalnu jedinicu s hrvatskom većinom, Izetbegović je rekao kako je budućnost BiH u europskim regijama koje bi prelazile entitetske granice i bile zasnovane na zemljopisnim i prometnim, a ne na etničkim kriterijima. – Ono što je moguće je možda okrupnjivanje županija, kazao je Izetbegović.
Ivanić je ponovio kako će podržati sve što neće dirati u Republiku Srpsku.

Sva tri člana su istaknuli da nemaju ništa protiv gay parade u bh.gradovima, ali da paradiranje nije potrebno da bi se obilježila i slavila seksualnost.

S obzirom da je ekonomija goruća tema u BiH, Ivanić je kazao da će uspjeh za vrijeme njegovog mandata biti ako uspiju privući jednog stranog investitora i ako jednom uspiju biti “pozitivan primjer”.

Bakir Izetbegović je kazao da neće biti problem ostvariti novih 100.000 radnih mjesta reguliranjem radnih odnosa trenutnih radnika na bh. tržištu, i istovremenim smanjenjem stope PDV-a.

Dragan Čović smatra da jedan od prioriteta mora biti stvaranje pravne države koje “trenutno nemamo”, a što se tiče gospodarstva “imamo ogromnu šansu ali se moramo uozbiljiti”.

Glupo pitanje, ali bi navijao za Srbiju”, kazao je Ivanić kao odgovor na pitanje za koga bi navijao u nogometnom meču BiH – Srbija, dok je Čović kazao da bi navijao za Hrvatsku u meču sa BiH, ali da ne odbija gledati utakmice BiH i da se raduje svakoj pobjedi. Bakir Izetbegović je kazao da bi navijao “za boljeg” u meču Srbija – Hrvatska

“Trebamo napraviti korak u odnosu na godišnji nacionalni plan. Unutar državne imovine koja je ogromna, treba iznaći rješenje gdje svaki nivo države povlači ono što mu treba”, kazao je Bakir Izetbegović na pitanje Amira Zukića o planovima za članstvo u NATO savezu i regulisanju državne imovine.

Čović je istaknuo da ima odlične odnose sa Ivom Josipovićem i Zoranom Milanovićem, posebice da su ti odnosi napredovali u posljednjih nekoliko godina.

Mladen Ivanić je dodao da sa Nikolićem i Vučićem ima dobre odnose, dok je Bakir Izetbegović dodao da nema loše odnose sa rukovodstvom Srbije.

“Cilj nam je EU i odnosi u regionu i moraju biti dobri, to je prvi i glavni cilj, a sve ostalo ide na dnevnoj osnovi”, istaknuo je Mladen Ivanić i dodao da nema ništa protiv Amerike, Rusije, Turske i bilo koje druge države i da se ne bi protivio da bilo koja investira u BiH i otvori radna mjesta.

Bakir Izetbegović je kazao da ima određene nagovještaje zbog kojih očekuje pojačani angažman Sjedinjenih Američkih Država nakon ovih izbora, istaknuvši da su SAD uvijek bili veliki prijatelj BiH i da su “uvijek na našoj strani”.

Televizija N1/Vecernji.ba

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

VIDEO – Knezović: Zaoštravanje odnosa BiH i Srbije je samo populizam i medijska pompa!

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović odbacio je danas tvrdnje kako njegova izjava da bi bio spreman na rat ukoliko bi se Republika Srpska pokušala odcijepiti od Bosne i Hercegovine predstavlja prijetnju, nego je rekao kako je to logičan odgovor na pokušaje podjele koju zagovaraju srpski čelnici u BiH.

“Nije prijetnja kazati da ćete braniti svoju zemlju, prijetnja je kad kažete da ćete rasturiti vlastitu zemlju”, rekao je Izetbegović u Mostaru u izjavi za medije.

Izetbegović: Izjava da smo spremni na rat ne predstavlja prijetnju

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara diljem Hrvatske i BiH pale se lampaši

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Kamenjar.com

Četiristotinjak osnovnoškolaca iz Marije Bistrice odalo je počast Vukovaru na Kalvariji bistričkoga Svetišta. Riječ je o školskom projektu “I u mojoj školi živi Vukovar” koji se održava već osmu godinu.

Nakon predavanja Jasne Mihaljević – rođene Vukovarke i supruge hrvatskoga branitelja koji je preživio srpski logor te Svete mise, djeca su se u koloni sjećanja popela na Kalvariju, zapalila svijeće i poslala pozdrav Vukovarcima.

Svih ovih godina, u povodu Dana sjećanja, posebno je svečano i u zagrebačkoj Aveniji Vukovar, javlja HRT.

Također i u djelovima Bosne i Hercegovine obilježava se spomen na žrtve Vukovara, pa su svijeće upaljene u centru Širokog Brijega, Mostara i dr.

Obilježena žrtva Vukovara u BiH i 26. obljetnica Herceg Bosne

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari