Connect with us

Vijesti

Negiranje bosanskog jezika je negiranje temelja ustava BiH!?

Objavljeno

-

Negiranje bosanskog jezika koje permanentno provode srpski političari i mediji iz RS-a suštinski predstavlja negiranje identiteta bošnjačkog naroda i temelja Ustava države Bosne i Hercegovine, smatra predsjednik Bošnjačkog pokreta Sejfudin Tokić.

Tokić je u priopćenju za javnost pojasnio da ovakva kampanja iz RS-a ima za cilj “stvaranje pritiska na slobodu izjašnjavanja Bošnjaka na predstojećem popisu”.

– Ovakvim ponašanjem aktualne vlasti ovog entiteta pokazuju da nisu spremne osigurati uvjete predviđene međunarodnim standardima, neophodne za provođenje regularnog popisa – navedeno je.

Bošnjački pokret traži adekvatnu intervenciju Eurostata i drugih međunarodnih organizacija radi osiguranja regularnosti popisa stanovništva koje su, smatra Tokić, aktualne vlasti RS-a ozbiljno dovele u pitanje.

Istovremeno, Bošnjački pokret poziva sve Bošnjake i pripadnike drugih naroda u domovini i dijaspori da svojim odzivom na popis pokažu da većina govori bosanskim jezikom, kao najstarijim jezikom ovog prostora.

– Političke stranke i nevladine organizacije koje okupljaju Bošnjake trebaju sinkroniziranim djelovanjem onemogućiti projekt vlasti RS-a da falsificiraju stvarnu strukturu stanovništva u ovom entitetu, putem otvorenih političkih pritisaka na slobodu izjašnjavanja, pa i prijetnji upućenih popisivačima i građanima – priopćeno je iz Bošnjačkog pokreta.

Fena

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari