Connect with us

Iz Svijeta

Neizvjesna bitka za Bijelu kuću: ‘Trump smanjuje zaostatak! To je i nas iznenadilo!‘

Objavljeno

-

Iako su AP i Fox News još jučer ujutro po našem vremenu Arizonu proglasili Bidenovom saveznom državom, izgleda da se situacija za Demokratskog kandidata prilično zakomplicirala. Naime, Trump konstantno smanjuje zaostatak, pa se odluka CNN da ne proglašava pobjednika pokazala kao točnom. Upravo su objavljeni djelomični rezultati za okrug Maricopa, a Bidenova prednost smanjila se za nešto više od 10 tisuća glasova.

Na razini savezne države Biden ima prednost od nešto više od 68.000 glasova, no samo u okrugu Maricopa je ostalo još 388.000 glasačkih listića za obradu.

Iako su neki mediji poput AP-a i Fox Newsa proglasili Bidenovu pobjedu u Arizoni, predsjednik Donald Trump u posljednjih je nekoliko sati znantno smanjio zaostatak i značajno zakomplicirao utrku za 11 elektora koliko nosi ta savezna država. Što se to dogodilo da je sigurna Bidenova pobjeda došla pod znak pitanja? Odgovor je pokušao dati lokalni list The Arizona Republic, prenosi Jutarnji list

– Kako je okrug Maricopa objavio rezultate za još 140.000 obrađenih glasova u srijedu navečer i četvrtak ujutro, postalo je jasno da je postotak koji dobiva Donald Trump dovoljan da dođe do preokreta u Arizoni, a možda i u predsjedničkoj utrci.

– Trump je u seriji glasačkih listića obrađenih u srijedu i rano u četvrtak pobijedio Bidena s oko 57%-40%.

– Ti glasački listići, za koje se pretpostavlja da su poštom poslani u ponedjeljak i utorak, smanjili su Bidenovu prednost u Arizoni na oko 68.000 glasova, dok je njegova prednost u srijedu bila veća od 90.000 glasova, piše Arizona Republic.

Za razliku od niza drugih saveznih država, u okrugu Maricopa većinu glasova poštom ipak su slali Trumpovi pristaše, što je očito iznenadilo analitičare nekih medijskih kuća.

Neki analitičari smatraju da Trump sada mora osvojiti 57.6 posto od preostalih 470.000 neobrađenih listića kako bi pretekao svojeg konkurenta.

– To je otprilike isti postotak koliko je dobio u prvoj seriji listića. Može on to, rekao je republikanski anketar Paul Bentz.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari