Pratite nas

‘Neka Tuđman pošalje ostatak ustaške avijacije’ sprdali su se četnici. S njima je bio dožupan Rkman

Objavljeno

na

‘Neka Tuđman pošalje 50 posto preostale ustaške avijacije’ tim su se riječima martićevi milicajci, komandant brigade vojske Srpske krajine u društvu sisačkog dožupana Bogdana Rkmana, sprdali nakon rušenja hrvatskog aviona ‘Osvetnik Vukovara’ 14. rujna 1993. Tog kobnog dana, kod sela Stipan (općina Gvozd, Vrginmost) na mjestu je poginuo pilot hrvatskog ratnog zrakoplovstva Miroslav Peris. Hrvatska je u tom trenutku, raspolagala samo s dva aviona – ‘Osvetnik Vukovara’ i ‘Osvetnik Dubrovnika’.

Dnevno.hr u posjedu je stravične snimke na kojoj se jasno vidi kako na mjesto pada hrvatskog aviona među prvima stiže aktualni dožupan Sisačko-moslavačke Županije Bogdan Boro Rkman, u društvu martićevih milicajaca i komandanta brigade Vojske Srpske Krajine. Dožupan Rkman iz redova srpske manjine u šarenoj vojnoj odori stoji kraj zelenog ‘kampanjola’ (JNA jeep). Novinari dolaze tek kasnije, iza Rkmana i martićevaca. Kako vrijeme odmiče i kako dolazimo do sve većeg broja dokumenata koji kompromitiraju Rkmana odnosno njegovu ulogu na strani agresorske vojske u Domovinskom ratu, sve je jasnije da je ratnohušačko novinarstvo najmanji grijeh Bore Rkmana i da je taj čovjek tijekom čitavog rata stalno lutao između novinarstva i vojske odnosno novinarsko pero mu je čini se, bilo samo paravan!

Dnevno.hr naime, raspolaže i dokumentom s imenima više desetaka srpskih novinara akreditiranih za praćenje famozne vidovdanske proslave, na kojoj je Rkman veličao vojsku Republike Srpske Krajine. Zanimljivo je da je za taj zadatak, između svih novinara, izabran upravo Rkman koji u to vrijeme ima samo 26 godina. Dosad je javnost baratala informacijama kako se ‘dokazao’ svojim ekstremističkim i nacionalističkim stavovima s pozicija velikosrpskog nacionalizma u tekstovima novina s okupiranih područja. Pokušavajući dokučiti koji bi bio razlog Rkmanovih izvanrednih sposobnosti, trag nas je odveo do još jednog dokumenta –  Rkman je itekako mogao obaviti zadatak na nivou s obzirom da je već u listopadu 1991. godine već radio u ‘odelenju za propagandu’ na izradi biltena, ne novinarskih nego vojnih. Iz dokumeta pod oznakom ‘vojna tajna-povjerljivo’ kojega je potpisao urednik radija ‘Glas Petrove gore’ Đorđe Šimulija stoji ‘potporučnik pješadije Rkman Bogdan ovaj posao je prilično dobro obavljao, ali također smatram da, ukoliko je potrebno, i on može biti raspoređen u jedinice Teritorijalne Odbrane Vrginmost’. Također iz dopisa je vidljivo da je radio koristio resurse JNA, jer su bili prikopčani na njihov agregat za struju.
‘Imali bi i specijalne emisije namjenjene borcima’, objašnjava Rkmanov urednik ‘Opštinskom sekretarijatu za narodnu obranu’ shemu programa radija ‘Glas Petrove gore’.

Naposlijetku, ime Bogdana Rkmana nalazi se na ‘spisku vojnika I. voda II. čete III. kordunaškog bataljona’ Komandir voda na Kordunu je potporučnik Bogdan Rkman (Tešin) i pod sobom ima  23 vojnika, među kojima su i tri snajperista!  Pretpostavlja se da popis datira iz 1991. godine. Bogdana Rkmana pokušali smo kontaktirati kako bismo dobili komentar na ove navode iz dokumenata kojima raspolažemo,  no unatoč brojnim pokušajima nije se javljao na telefon.

 

[toggle_simple title=” Tko je junak Miroslav Peris? ->” width=”Width of toggle box”]
Miroslav Peris u studenom 1992. napušta JNA i odmah se stavlja na raspolaganje Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu. Kobnog 14. rujna 1993. pilot Peris javlja se dragovoljno za akciju protiv agresora, koji je tih dana slao smrtonosne projektile po Sisku, Zagrebu, Karlovcu…Nakon što je  izvršio zadatak na Kordunu, na povratku ulijeće u tzv. puščanu prašinu. Mehanizam na avionu je oštećen, a hrabri pilot, pokušavajući spasiti sebe i zrakoplov, povećava visinu letenja.
Na toj visini (u Domovinskom ratu letjelo se na ekstremno niskim visinama radi radara) ‘lovi’ ga neprijateljski radar i obara raketom.
Uz vojne počasti, s nadlijetanjem zrakoplova iznad pogrebnog skupa, na Hrnetićkom groblju u Karlovcu, 27. rujna 1993. pokopani su posmrtni ostaci hrvatskog viteza Miroslava Perisa.

[/toggle_simple]

dnevno.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Višnja Starešina: Raketiranje Banskih dvora i Acini dječaci

Objavljeno

na

Objavio

Još uvijek sam pod dojmom. Dojam ne jenjava otkad sam vidjela tri hrabra muža hrvatska (Ante Gudelj, Jurica Ilić, Jadranko Karlušić) kako ispred respektabilnih institucija hrvatske države (MUP-a, DORH-a i vojne policije) objavljuju da su stigli do faze kaznene prijave za raketiranje Banskih dvora. Raketiranje se dogodilo 7. listopada 1991. godine. Tko se ne bi divio?

Više od četvrt stoljeća nakon što su zrakoplovi JNA raketirali Banske dvore, u kojima su tada bili Franjo Tuđman, Stipe Mesić i Ante Marković, združene hrvatske institucije su stigle do faze – kaznene prijave.

Nakon što sam pogledala što su otkrili u svojoj združenoj kaznenoj istrazi, postala sam ne samo skeptična prema nastavku, već se istinski pitam dokle može ići ignoriranje činjenica i podcjenjivanje zdravog razuma.

Naime, u toj kompleksnoj istrazi, u kojoj su istražitelji detektirali čak i tipove aviona koje za južnoafričku civilnu zrakoplovnu kompaniju danas vozi pilot Davor Lukić, koji je navodno bio jedan od dvojice pilota JNA koji su 7. listopada 1991. bacili bombe na Banske dvore, nedostaju temelji: istinski motivi i cilj napada, naredbodavci i suradnici na terenu.

Ad hoc? Kako da ne…

Raketiranje Banskih dvora svodi se na ad hoc akciju trojice oficira ratnog zrakoplovstva JNA iz zrakoplovne baze u Bihaću: generala Ljubomira Bajića i njegovih oficira Slobodana Jeremića i Đure Miličevića, na odavno raskrinkanog oficira KOS-a Čedu Kneževića, koji je kao Superman postao odgovoran za sve KOS-ove subverzivne operacije u Hrvatskoj.

I na dvojicu pilota JNA, koji su navodno bacili bombe na Banske dvore: Hrvata Davora Lukića i Srbina Ratka Dopuđu. Pritom jedini realno dostupan hrvatskom pravosuđu može biti postati pilot Davor Lukić. A čak i ako je uistinu on bacio bombe na Banske dvore, izvjesno je da ne zna više od onoga što mu je bio zadani cilj: bombardirati.

U toj istrazi nema zapovjednog vrha JNA, već navodno odmetnuti zapovjednik zrakoplovstva JNA u Bihaću koji se navodno na svoju ruku odlučio za napad. Istražitelji znaju kakve avione danas u Južnoj Africi vozi Davor Lukić, ali ne znaju tko je bio hrvatski suradnik kojih ih je navodio iz Banskih dvora.

Manipulacija koja se nazire iza ove istrage tako je slična manipulaciji koju je KOS-ova mreža izvela pred haaškim i beogradskim sudom na likvidaciji ranjenika i ratnih zarobljenika odvedenih iz vukovarske bolnice, prikrivajući tragove planiranog zločina u organizaciji KOS-a i svodeći kaznenu odgovornost na puki hir i odmazdu lokalnih srpskih vlasti i paravojski.

Raketiranje Banskih dvora, dan prije isteka moratorija na osamostaljenje Hrvatske, u trenutku kada se ondje nalaze Franjo Tuđman, Stipe Mesić i Ante Marković, nije bilo ni hir ni incident. Bila je to operacija najviše razine, koju je JA izvela u ratu protiv Hrvatske.

Nije to bio samo pokušaj eliminacije hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana da bi se obezglavila Hrvatska. Bio je to i pokušaj eliminacije nesrpskog civilnog vrha raspadajuće SFRJ. Ma što mi danas mislili, znali ili predmnijevali o djelovanju Stipe Mesića i Ante Markovića, oni su tog dana u Banskim dvorima bili najviši civilni dužnosnici raspadajuće SFRJ.

Mesić je bio predsjednik Predsjedništva i vrhovni zapovjednik te JNA koja ga je bombardirala. Marković je bio predsjednik savezne vlade i šef Veljku Kadijeviću, koji je jedini mogao zapovjediti to bombardiranje. Bio je to najeklatantniji primjer vojnog puča, nakon kojeg je vlast u raspadajućoj SFRJ trebao preuzeti generalštab JNA. Takav se napad nije mogao izvesti bez najizravnije zapovjedne uključenosti Veljka Kadijevića i bez njegova pomoćnika za “bezbednost”, šefa KOS-a Aleksandra Vasiljevića, koji ju je pripremio. U hrvatskoj istrazi nedostaju i Vasiljević i njegov čovjek u hrvatskom vrhu.

Da nije bila riječ o spontanom hiru generala Bajića, pokazuje i to što nakon neuspjelog vojnog udara JNA kreće u odlučujući i otvoreni rat protiv Hrvatske. Jedan od ključnih dokaza o njezinim namjerama je Naređenje br. 35-14533 Aleksandra Vasiljevića o osnivanju zatočeničkih logora za ratne zarobljenike izdano 10. listopada. Iz njega se vidi i ratni plan vrha JNA i odgovornost Vasiljevića i KOS-a za sve što se događalo s hrvatskim ratnim zarobljenicima u logorima JNA u Srbiji, BiH i na okupiranim hrvatskim područjima.

Acini ljudi i dalje rade

I umjesto da na raketiranju Banskih dvora hrvatska istražna tijela grade snažan slučaj protiv vrha JNA, protiv još živog Ace Vasiljevića i još življe njegove mreže (kada su to već dosad propustili učiniti), umjesto da povežu pokušaj vojnog puča s već pripremljenom optužnicom protiv Vasiljevića za zločine u logorima, koja već šest godina leži u ladicama osječkog županijskog državnog odvjetništva, umjesto da mu dodaju evidentnu zapovjednu odgovornost za likvidaciju ranjenika i ratnih zarobljenika iz vukovarske bolnice, i da time nakon haaškog debakla uspostave neku ravnotežu prijetnje, hrvatski istražiteljski muževi kreću u lov na pilota Davora Lukića. U Južnu Afriku. Čine to u trenutku kad Acini momci pred sudovima BiH dovršavaju istrage protiv cijelog zapovjednog vrha HV-a i HVO-a, za završne operacije u BiH 1995. godine.

Pitam se, jesu li zbilja tako nesposobni? Tako činovnički ustrašeni? Ili ipak tako Acini?

Višnja Starešina / Slobodna Dalmacija

Antun Babić: Predlažem Višnju Starešinu za novinara zadnjeg desetljeća

 

Višnja Starešina: U Hrvatskoj su dvije države – jedna hrvatska i druga jugoslavenska čije je temelje udario KOS!

 

Višnja Starešina: Mnogi su sudjelovali u pravosudnom udruženom zločinačkom pothvatu

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Počeo 15. Sabor HNS-a; Ivan Vrdoljak jedini kandidat za predsjednika

Objavljeno

na

Objavio

Bivši predsjednik Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata (HNS) Ivan Vrdoljak jedini je kandidat za predsjednika na 15. Saboru te stranke koji je počeo u nedjelju u Zagrebu.

Na početku zasjedanja Sabora, kojemu nazoči više od tisuću delegata iz cijele Hrvatske, HNS-ovi ministri, čelništvo stranke te predstavnici liberalnih stranaka iz Nizozemske, Češke, Makedonije, BiH i Mađarske, himnu je na saksofonu odsvirao kandidat za potpredsjednika stranke Ivan Gulam.

Vrdoljaka je za predsjednika stranke u studenom predložio Središnji odbor. Središnji odbor je tada prihvatio i prijedlog Predsjedništva da se u najuži tim predlože: za potpredsjednicu Marija Puh, za drugog potpredsjednika Ivan Gulam, a za zamjenika predsjednika sadašnji vršitelj dužnosti predsjednika stranke, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar.

Vrdoljak je novinarima prije početka zasjedanja, upitan hoće li mu javnost vjerovati s obzirom da ga mnogi smatraju nevjerodostojnim političarem, rekao da hoće. “Naravno da će vjerovati, jer rezultat u prvih šest mjeseci ne može biti bolji nego što je,” rekao je i upitao tko je u škole uveo informatiku i nove kurikulume.

Naglasio je da djeca danas škole upisuju sa šansom da će dobiti ista a možda i bolja znanja i kompetencije nego u Engleskoj i Irskoj. “Za to se valja baviti politikom”, poručio je Vrdoljak. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari