Connect with us

Komentar

“Neka tumačenja” – Nove medijske konstrukcije o suradnji SDP-a i HDZ-a izravna voda na mlin Ivi Josipoviću

Objavljeno

-

Zanimljivo je kako se svaka situacija, pa tako i najava Udruge gradova o mogućoj ocjeni ustavnosti jučer usvojenog Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave, u djelu medija može pokušati iskonstruirati u predizborne svrhe.

Kao temelj konstrukcijama ovaj je put iskorištena izjava predsjednika Udruge gradova Željka Turka, u kojoj HDZ nakon uvjerljive pobjede na zadnjim lokalnim izborima ima većinu.

-Udruga gradova planira zatražiti ocjenu ustavnosti Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave, o čemu će odluku donijeti na sljedećoj sjednici Predsjedništva – potvrdio je predsjednik te udruge Željko Turk (HDZ) u razgovoru za Večerni list.

novine 2Prema navodima u ovom tekstu, Udruga gradova pozvat će se na Europsku povelju o lokalnoj samoupravi koja propisuje da će se gradove, općine i županije pitati za mišljenje o tome kako će im se dodjeljivati preraspoređeni izvori financiranja.

Riječ je naravno o reakcijama lokalnih čelnika na izmjenu zakona kojim se jedinicamalokalne samouprave izravno uzima 1,8 milijardi kuna, a kompenzacijskim mjerama bi im trebalo biti vraćeno od 400 do 800 milijuna kuna, naravno onako kako to odluče Milanovićevi ministri.

Međutim, u nastavku teksta novinar, pozivajući se na “neka tumačenja” dolazi do zaključka kako je “malo vjerojatno da će Udruga gradova i za taj zakon tražiti ocjenu ustavnosti jer bi ona bila odbačena”.

-Pri donošenju tog zakona nisu bile potrebne konzultacije s jedinicama lokalne samouprave, ali one su svakako bile potrebne za izmjene Zakona o financiranju JLS-a – zaključuje se u tekstu.

Čitajući na ovakav način postavljene teze, prosječan će se čitatelj svakako zapitati: što je pisac htio reći?

Po svemu sudeći, rijetki bi odgonetnuli što je zapravo stvarni cilj ovog natpisa da nije jedne tvrdnje koja se provlači kroz cijeli tekst.

Teza o suradnji HDZ-a i SDP-a u funkciji kampanje

Koristeći se teorijom “vjerojatnoće” kao dokazom, u tekstu se pokušava sugerirati kako će i SDP-ovi gradonačelnici, valjda Obersnel i Baldasar, podržati ovu inicijativu HDZ-ovih gradonačelnika.

-Iako HDZ-ovi gradonačelnici čine većinu u Udruzi gradova, vrlo je vjerojatno da će podršku u ofenzivi na Vladu imati i kod SDP-ovih čelnika gradova – kaže se u večernjakovom tekstu.

Kao podloga za ovakvu tvrdnju koristi se činjenica da su riječi SDP-ovci, inače bliski Ivi Josipoviću, prije glasovanja dali preporuku svojim zastupnicima da spomenuti zakon ne podrže. Međutim, istodobno se prešućuje činjenica da su isti, uz usvajanje svih njihovih amandmana, želja i prijedloga, podržali Milanovićev zakon pa je stoga nejasno čemu bi ta “ofenziva na Vladu” imala poslužiti.

Koristeći se “nekim tumačenjima” kao izvorom, kao što to radi i autor spomenutog teksta, mi ćemo biti slobodni ustvrditi kako je riječ o konstrukcijama u funkciji predizborne kampanje.

– Ovom i sličnim konstrukcijama u javnosti se želi ojačati teza o navodnoj suradnji SDP-a i HDZ-a, i nabaciti loptica predsjedničkom kandidatu Milanu Kujundžiću, koji upravo na takvim tezama gradi svoju predsjedničku kampanju – kazuju “neka tumačenja”.

Autori tih tumačenja vjeruju kako se kroz ovakav “vjetar u leđa” Milanu Kujundžiću, zapravo slabi pozicija predsjedničke kandidatkinje HDZ-a, od čega izravnu korist ima jedino i isključivo Ivo Josipović.

-Znajući za iznimno dobre odnose koje SDP-ov predsjednički kandidat i članovi njegovog izbornog stožera imaju s medijskim “guruima” koji stoje iza ovog i sličnih tekstova, nedvojbeno je i tko iza njih stoji – kaže se u “nekim tumačenjima”.

Josip Zdunić/HRsvijet

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari