Pratite nas

Nekada se po nekakvoj Nadi Dimić zvala i tvornica donjeg veša, a danas u Hrvatskoj nema ni “s” od spomenika hrvatskim majkama!

Objavljeno

na

Nekada se po nekakvoj Nadi Dimić zvala i tvornica donjeg veša, a danas u Hrvatskoj nema ni “s” od spomenika hrvatskim majkama!

U Hrvatskoj se, kao i u mnogim država svijeta, obilježava Majčin dan. Ali, stječe se dojam kao da se i po tom pitanju kod nas ništa ne događa. Tu i tamo netko se sjeti pa čestita pojedinim majkama ovaj dan, kakvim cvijetom ili prigodnim poklonom. Simbolično. Međutim, u Hrvatskoj se zaboravlja da su i majke dale izniman doprinos tijekom Domovinskoga rata. Zamislite samo koliko je majki u vrijeme srpske agresije ostalo bez svojih najmilijih.

027-Nada-DimiCO tome se na žalost malo ili gotovo ništa ne uči u školama. Međutim, kod nas na žalost ne postoji ni javni spomenik posvećen majkama. Godinama nakon mirne integracije jedan takav spomenik s nazivom “Majka i dete”, nekog poznatog srpskog kipara, bio je postavljen(okružen cvijećem!) i u vukovarskoj ratnoj bolnici, u njihovom dvorištu, sve dok bivša ravnateljica dr. Vesna Bosanac nije ga odlučila maknuti. Gdje je sada – tko zna.

Ali, taj spomenik (zar ne dr. Stanimiroviću!) postavljen je u ovoj bolnici kad su takvi ljudi u vrijeme okupacije bili sve i sva u ovome gradu, od gradonačelnika pa do ravnatelja bolnice koja se tada zvala “Sv. Sava”.

Stoga, vrijeme je da Hrvatska počne razmišljati o spomeniku svim majkama, a poglavito onima koje su izgubile svoje sinove, kćeri, očeve i druge tijekom rata.

Ako ništa drugo, barem su te žene to zaslužile. Malo prestanimo s obnovom i izgradnjom (zar ne g. Pupovac!) partizanskih spomenika, čak i onima koji su bili na strani četnika. Osim toga, u kojem gradu postoji neka ulica ili trg posvećen Kati Šoljić, Evi Šegarić i brojnim drugim majkama koje su izgubile i do dvadesetak, pa i više članova svoje obitelji? Svi se sjećamo da se po jednoj partizanki, Nadi Dimić,  “koju su navodno uhitili ustaše kao mladu djevojku te je doslovce “pekli”, ali ona je bila toliko hrabra da nije nikada izdala nikoga od svojih partizanskih suboraca”!

Naravno, to su bile priče za malu djecu, odnosno za “laku noć”, ali je po toj djevojci, baš kao i nekakvom Boši Buha,  nosilo naziv sve živo u bivšoj Jugoslaviji, čak i tvornica donjeg veša!

Mladen Pavković/kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Čović, Dodik i Izetbegović usuglasili dokument o koaliranju

Objavljeno

na

Objavio

Lideri tri najveće političke stranke u Bosni i Hercegovini u ponedjeljak su usuglasili dokument koji bi trebao osigurati načela na kojima će djelovati buduća vladajuća koalicija u toj zemlji, no dogovor o konačnom formiranju vlasti još nisu postigli.

Predsjednici HDZ BiH Dragan Čović, Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik sastali su se u Sarajevu kako bi raspravili sadržaj dokumenta koji definira plan rada buduće koalicije odnosno djelovanja novog Vijeća ministara BiH.

Sva trojica su nakon sastanka novinarima potvrdili kako im je dokument koji je predložila SDA prihvatljiv ali i da još nema konačnog dogovora o tome kako će izgledati buduće Vijeće ministara što sada ovisi o tome kada će Predsjedništvo BiH formalno imenovati mandatara za premijera.

“Predsjedništvo BiH će zasjedati kada sve dogovorimo”, kazao je novinarima Dodik.

Temelj spora oko uspostave vlasti na državnoj razini do sada su bila različita stajališta SDA i SNSD-a o tome hoće li novo Vijeće ministara preuzeti obvezu provedbe reformi bitnih ne samo za nastavak puta ka članstvu u Europskoj uniji nego i prema NATO-u.

Dodik sada tvrdi kako usuglašeni dokument ne spominje NATO ali tvrdi kako je “SDA uporna” kada je riječ o tom pitanju no Izetbegovićeva je interpretacija nešto drugačija pa nije jasno što su se na kraju dogovorili.

“U dokumentu pišu bitne stvari po pitanju ekonomije i svih integracijskih procesa”, kazao je Izetbegović ustvrdivši kako njegova stranka nije “omekšala” svoje stajalište te kako su NATO integracije za BiH u ovom trenutku samo tehničko a ne političko pitanje no ipak nije pojasnio kako je to zapravo riješeno u pregovorima s Dodikom.

“Nemojte nas tjerati da se dalje sudaramo, pustite nas da tu stvar riješimo”, poručio je Izetbegović novinarima koji su na tome inzistirali.

Iztetbegovć je rekao kako je najbitnije da su usuglašena načela djelovanja buduće koalicije a sada preostaje dogovor o raspodjeli ministarstava.

Razgovori o tome, kako je pojasnio, obavit će se narednog tjedna.

“Što se tiče nas (SDA) tiče to može biti gotovo već sutra”, kazao je Izetbegović dodajući kako vjeruje da će sve ipak biti riješeno do 31. ožujka.

Izvjesno je samo da će devet ministarstava u Vijeću ministara biti podijeljeno po etničkom ključu odnosno kako će ga činiti po tri ministra Hrvata, Srbina i Bošnjaka dok bi predsjedatelj trebao biti Zoran Tegeltija kojega je ranije kao svog kandidata nominirao Dodik. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Beljak objasnio zašto je izbrisao tvit o Srbiji i Vučiću

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik HSS-Krešo Beljak kazao je kako je mislio da je situacija s prosvjedima mnogo drugačija

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak podignuo je u nedjelju prašinu na Twitteru objavom potpore prosvjedu u Beogradu. ‘Gazite bandu!!! I mi ćemo uskoro, nadam se, ove skrivene Vučićeve saveznike u Zagrebu i Hrvatskoj!!’, napisao je. Zbog čega je objavu ubrzo obrisao objasnio je u emisiji Hrvatskog radija ‘Oporbeni zarez’.

‘Ja sam u biti mislio da je situacija sasvim drugačija nego što sam vrlo brzo shvatio da je. Dakle, Vučić je netko za koga ja mislim da ne može biti partner Hrvatskoj, tako da sam u jednom trenutku pomislio da se doista radi o pravoj, liberalnoj građanskoj opoziciji. No, kad sam vidio da su s druge strane još gori ultranacionalisti i, usput, saveznici s nekim našim sličnim strankama, vrlo brzo sam se predomislio’, rekao je Beljak.

 

Beljak u elementu: ‘Gazite bandu! I mi ćemo uskoro’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari