Pratite nas

Pregled

“Nema budućnosti bez istine o prošlosti”

Objavljeno

na

Katolički tjednik “Glas Koncila” u komentaru najnovijeg broja piše da Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima u Hrvatskoj još nije zaživio jer za to nema političke volje, štoviše, današnju Hrvatsku i hrvatsko društvo kontroliraju one političke i medijske snage koje ne žele zauzeti pravedni odnos prema svim žrtvama Drugoga svjetskog rata i poraća pa, dosljedno, ni prema hrvatskim žrtvama u velikosrpskoj agresiji.

dan sjecanjaU uredničkom komentaru “Nema budućnosti bez istine o prošlosti” Ivan Miklenić napominje da nije slučajno oklijevanje s otkapanjima masovnih grobnica, kako onih poratnih, tako i onih iz Domovinskog rata, kao npr. one, za koju se zna, a u koju je prije 23 godine najvjerojatnije bačen i ubijeni humanist, pakrački liječnik Ivan Šreter.

“Nespremnost iskazivanja jednakoga pijeteta prema svim žrtvama, bez obzira na kojoj strani pale, nije nasilje samo prema tim žrtvama i njihovim obiteljima, već je i težak uteg i zaprjeka u nezaustavljivu procesu oslobađanja čitavoga hrvatskog društva. Nema slobode ni demokracije dok god je ustoličena bivša politička podobnost, koja ne samo da priječi sposobne i tjera ih na odlazak iz Hrvatske, nego i onemogućuje provođenje zakona, razvitak gospodarstva i općenito bolje budućnosti. Neispravan odnos prema prošlosti guši sadašnjost i ugrožava budućnost”, upozorava komentator.

Navodeći riječi kardinala Josipa Bozanića, prigodom velikogospojinske propovijedi u hrvatskom nacionalnom marijanskom svetištu Mariji Bistrici, da iskrivljavanje povijesti, neprestano prekrajanje povijesnih udžbenika, razaranje mehanizama koji povezuju iskustva sadašnjeg naraštaja s prošlim, dovodi do krize nade i vizije budućnosti, do krize identiteta, Miklenić ističe da korektan i istinoljubiv odnos prema prošlosti u današnjoj Hrvatskoj, onakvoj prošlosti kakva je stvarno bila, a ne onakvoj kakvom je prikazuju politizirana i ideologizirana povijest, politika i glavna struja javnoga mnijenja, pitanje je budućnosti i pitanje identiteta – a to se tiče svakoga čovjeka u Hrvatskoj, bez obzira na sve različitosti.

“Crkva se bavi hrvatskom prošlošću isključivo s ciljem da se hrvatsko narodno biće oslobodi svih nametnutih zaprjeka i neistina koje ga sputavaju i onemogućuju mu da u njemu raste, razvija se i napreduje u kontinuitetu ono najzdravije, najbolje i najhumanije, jer samo na tome može počivati bolja sadašnjost i perspektiva bolje budućnosti”, ističe u komentaru.

Po riječima komentatora neosporna je činjenica da se u suvremenom hrvatskom društvu nezaustavljivo probijaju sve snažniji bljeskovi istine o prošlosti kakva je ona bila, premda to ne samo da ne žele, nego se protiv toga bore i službena vladajuća politika i glavna struja javnoga mnijenja, koja se kontinuirano nameće u većini medija.

“Činjenica je naime da u hrvatskom društvu postoje snage koje žele sada nametati ono viđenje prošlosti kakvo je vladalo osamdesetih godina, tj. prije demokratskih promjena, i koje takvim viđenjem i prikazivanjem prošlosti žele očuvati sve povlastice za točno određene društvene skupine, ali i, što je potpuno nedopustivo, onemogućavati i priječiti svaki boljitak u sadašnjosti i budućnosti za hrvatski narod i cijelo hrvatsko društvo”, napominje Miklenić, dodajući da zato te snage u Hrvatskoj ne dopuštaju razvoj demokracije niti uspostavu države u kojoj bi se primjenjivao zakona jednako na sve građane i u kojoj bi svi najodgovorniji prvi stvarno poštovali zakone i brinuli se da se stvarno provode.

Komentator drži da premda se to očekivalo, članstvo Hrvatske u Europskoj uniji u tom smislu zasada još ništa bitno nije promijenilo i bez sumnje, kako navodi, najveću odgovornost za takvo stanje snose ponajprije tzv. političke elite u Hrvatskoj, a od odgovornosti ne može pobjeći ni Europska unija, u kojoj mnogi odgovorni nisu dovoljno ozbiljno shvatili ukorijenjenost i umreženost pripadnika i njihovih nasljednika (najčešće sinova) tzv. kadra komunističkoga totalitarnog režima.

“Političari Europske unije u većini imaju jasan i principijelan stav prema totalitarnim i autoritarnim režimima i njihovim tragičnim posljedicama u pojedinim europskim državama i zato su odredili da dan 23. kolovoza svake godine bude Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima. No to nije dovoljno, niti se smije na tome stati”, upozorava u komentaru.

Dodaje da premda svakoj članici Europske unije treba što je moguće više ostaviti atribute samostalne države, kad je riječ o stvarnoj demokraciji u bivšim komunističkim državama ne bi smjelo biti kompromisa ni zatvaranja očiju, osobito uvažavajući posebnosti pojedinih država iz toga kruga. Npr. poljski ili madžarski komunisti, koliko se god borili za svoje povlastice i kočili demokratski razvitak, ne mogu izravno ugroziti nacionalne ciljeve i interese svojih naroda, kao oni komunisti u Hrvatskoj koji su indoktrinirani i opijeni jugoslavenstvom i koji se i danas svim sredstvima bore protiv legalnih i legitimnih hrvatskih nacionalnih ciljeva i interesa, stoji u komentaru “Glasa Koncila”.

Glas Koncila

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Munira Subašić: Svi naši u Srebrenici su bili živi dok Ratko Mladić nije došao

Objavljeno

na

Objavio

Očekujemo da Ratko Mladić dobije doživotnu kaznu i da mu se presudi za genocid, ne samo u Srebrenici nego i u Prijedoru i drugim općinama, kazala je za N1 Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”.

Subašić je zajedno sa drugim predstavnicama Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” otputovala jutros u Haag kako bi prisustvovale izricanju prvostepene presude bivšem generalu Vojske RS Ratku Mladiću, optuženom za genocid i zločine protiv čovječnosti.

U razgovoru za N1 poručila je kako od Haškog tribunala očekuje da ispunio ono zbog čega je i osnovan.

“Znam da Sud ne radi po pravdi nego po nekim zakonima. Međutim, očekujem doživotnu kaznu i da mu se presudi za genocid, ne samo u Srebrenici nego i u Prijedoru i drugim općinama. Gdje je god došla njegova čizma napravila je genocid. Očekujem jedan dio pravde, zadovoljstva. Haški sud je pri zatvaranju i vjerovatno će ispuniti ono zbog čega je osnovan”,istakla je Subašić.

Podsjetila je na važnost presude Ratku Mladiću, koja će biti izrečena 22. novembra u srijedu.

“Ovo je najjača presuda. On je najodgovorniji. Svi naši u Srebrenici su bili živi dok on nije došao. Kada je došao izdao je naredbu da se što više siluje majki, da se ubije što više naše djece…koga nisu ubili da se protjera. Imao je namjeru napraviti etnički čistu teritoriju”, zaključila je predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”.

ICTY u srijedu izriče presudu srebreničkom krvniku Ratku Mladiću

Ratni zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić: Nikome se ne sudi za Škabrnju

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

SDA traži prekid gradnje Pelješkog mosta

Objavljeno

na

Objavio

Glavni odbor vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) u Bosni i Hercegovini u subotu je usvojio zaključak kojim od Hrvatske traži da prekine sve aktivnosti na gradnji Pelješkog mosta dok se ne utvrdi međudržavna granica kao i da revidira sklapanje ugovora s Republikom Srpskom o opskrbi plinom rafinerije nafte u Bosanskom Brodu.

Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac novinarima je nakon sjednice tog tijela u Sarajevu kazao kako je jednoglasno usvojen zaključak po kojemu je “neprihvatljivo graditi Pelješki most na štetu teritorijalnog intergriteta i suverenita BiH”.

“Prije gradnje mora se ratificirati ugovor o granici BiH i Hrvatske koji je potpisan 1999. godine pri čemu most ne smije dovoditi u pitanje pravo BiH na pristup otvorenome moru. To nije neškodljivi pristup nego apsolutna sloboda kretanja i komunikacije”, kazao je Genjac dodajući kako u SDA sada očekuju da Hrvatska svojim djelima pokazuje da kao članica Europske unije u cjelosti poštuje međunarodno pravo.

Predsjednik Glavnog odbora SDA je kazao kako imaju naznake da će njihova stajališta temeljena na ranijim zaključcima Predsjedništva BiH poduprijeti i Europska komisija. “Očekujemo potporu Europske komisije nakon što su temeljito upoznati sa svim relevantim činjenicama i dokumentima.

Očekujemo da će Europska komisija zatražiti od Hrvatske da prije angažiranja odobrenih sredstava (za gradnju mosta) riješi sporna pitanja s BiH”, kazao je Genjac dodajući kako vjeruje da će uskoro stići takve najave iz Europske komisije.

Za sporazum između Hrvatske i vlasti RS o prenamjeni infrastrukture iz Slavonskog Broda u plinovod za opskrbu rafinerije nafte u Bosanskom Brodu Genjac je kazao kako je po svojemu sadržaju protivan međunarodnom pravu i interesima BiH. “Hrvatska to mora ispraviti i dovesti u sklad s načelima međunarodnog prava po kojima se takvi sporazumi potpisuju isključivo između država”, zaključak je Glavnog odbora SDA kako ga je predstavio Genjac.

Pelješki most više ništa ne može zaustaviti!

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari