Connect with us

Nema dogovora o dugu teškom 115 milijuna

Objavljeno

on

aluminij-vodotoranjMOSTAR – Dogovor između Aluminija d.d. Mostar i Elektroprivrede HZ HB o deblokadi računa kombinata i otplati dugova prema Elektroprivredi ponovno nije postignut. Niti iz jednog poduzeća nisu željeli iznositi detalje nakon jučer održanog neuspješnog sastanka, no doznajemo kako su pregovori trakali jako dugo, te kako je izneseno niz prijedloga, koji nisu povoljni za Elektroprivredu.

Nema rješenja

Za Elektroprivredu u ovoj situaciji jedino prihvatljivo rješenje je da se počnu plaćati barem tekući računi, dok iz Aluminija, kako doznajemo, zagovaraju prolongiranje plaćanja. Elektroprivreda koja zbog nagomilanih dugovanja planira isključiti struju Aluminiju ovih se dana našla u nezavidnoj situaciji jer svi oko ova dva poduzeća, prvenstveno Vlada FBiH, koja je vlasnik obje kompanije, inzistiraju na rješavanju problema, ali s druge strane ne nude konkretna rješenja o tome na koji način riješiti problem.
– Svi traže rješavanje problema i svi su zainteresirani za Aluminij i povoljan ishod, ali konkretnih poteza nema ni s jedne strane, kaže naš sugovornik upućen u cijeli slučaj dodajući kako vodstvo Elektroprivrede ne smije na lijepe oči dati odgodu Aluminiju jer će dovesti svoje poduzeće u probleme.
I Vlada FBiH je nakon nedavnog sastanka s vodstvom dviju tvrtki poručila kako je osnovni preduvjet za poduzimanje daljnjih koraka za spas Aluminija da ova kompanija počne Elektroprivredi HZ HB plaćati tekuće mjesečne račune za isporučenu struju. Nakon sastanka s premijerom Nerminom Nikšićem iz Vlade je poručeno kako slijedi sporazum dva poduzeća o otplati duga koji će potvrditi Vlada, no čini se kako ovaj proces neće teći lako.

Dug raste

Iz Elektroprivrede HZ HB prije izvjesnog vremena rečeno nam je kako je dug narastao na više od 115 milijuna maraka, te kako je u zadnja dva mjeseca od kada su blokirani računi Aluminija naplaćeno tek nešto više od sedamdeset tisuća maraka.
Agonija nekadašnjeg mostarskog giganta počela je nakon pada cijena metala na svjetskoj burzi i skoka cijena električne energije. Gubici, mijenjanje uprava i nepostojanje volje da se ozbiljno sagledaju problemi doveli su do blokade računa poduzeća i dubioza koje se mjere stotinama milijuna maraka. Radnici su nezadovoljni, a iako je priča o dokapitalizaciji poduzeća i saniranju dugova u jednom trenutku krenula ubrzanim tempom, o tome sada više nitko ne govori. Nova Uprava poduzeća imenovana je nedavno i od iste se očekuje skora deblokada računa i plan koji bi ili preko dokapitalizacije ili rezanja troškova izvukao poduzeće iz ponora. Značajno će u cijeloj priči biti i izvješće Financijske policije FBiH o događanjima u Aluminiju u zadnjih dvadeset godina, a koje bi se uskoro moglo naći pred nadležnim institucijama.

dnevni list/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari