Pratite nas

Nema dogovora o dugu teškom 115 milijuna

Objavljeno

na

aluminij-vodotoranjMOSTAR – Dogovor između Aluminija d.d. Mostar i Elektroprivrede HZ HB o deblokadi računa kombinata i otplati dugova prema Elektroprivredi ponovno nije postignut. Niti iz jednog poduzeća nisu željeli iznositi detalje nakon jučer održanog neuspješnog sastanka, no doznajemo kako su pregovori trakali jako dugo, te kako je izneseno niz prijedloga, koji nisu povoljni za Elektroprivredu.

Nema rješenja

Za Elektroprivredu u ovoj situaciji jedino prihvatljivo rješenje je da se počnu plaćati barem tekući računi, dok iz Aluminija, kako doznajemo, zagovaraju prolongiranje plaćanja. Elektroprivreda koja zbog nagomilanih dugovanja planira isključiti struju Aluminiju ovih se dana našla u nezavidnoj situaciji jer svi oko ova dva poduzeća, prvenstveno Vlada FBiH, koja je vlasnik obje kompanije, inzistiraju na rješavanju problema, ali s druge strane ne nude konkretna rješenja o tome na koji način riješiti problem.
– Svi traže rješavanje problema i svi su zainteresirani za Aluminij i povoljan ishod, ali konkretnih poteza nema ni s jedne strane, kaže naš sugovornik upućen u cijeli slučaj dodajući kako vodstvo Elektroprivrede ne smije na lijepe oči dati odgodu Aluminiju jer će dovesti svoje poduzeće u probleme.
I Vlada FBiH je nakon nedavnog sastanka s vodstvom dviju tvrtki poručila kako je osnovni preduvjet za poduzimanje daljnjih koraka za spas Aluminija da ova kompanija počne Elektroprivredi HZ HB plaćati tekuće mjesečne račune za isporučenu struju. Nakon sastanka s premijerom Nerminom Nikšićem iz Vlade je poručeno kako slijedi sporazum dva poduzeća o otplati duga koji će potvrditi Vlada, no čini se kako ovaj proces neće teći lako.

Dug raste

Iz Elektroprivrede HZ HB prije izvjesnog vremena rečeno nam je kako je dug narastao na više od 115 milijuna maraka, te kako je u zadnja dva mjeseca od kada su blokirani računi Aluminija naplaćeno tek nešto više od sedamdeset tisuća maraka.
Agonija nekadašnjeg mostarskog giganta počela je nakon pada cijena metala na svjetskoj burzi i skoka cijena električne energije. Gubici, mijenjanje uprava i nepostojanje volje da se ozbiljno sagledaju problemi doveli su do blokade računa poduzeća i dubioza koje se mjere stotinama milijuna maraka. Radnici su nezadovoljni, a iako je priča o dokapitalizaciji poduzeća i saniranju dugova u jednom trenutku krenula ubrzanim tempom, o tome sada više nitko ne govori. Nova Uprava poduzeća imenovana je nedavno i od iste se očekuje skora deblokada računa i plan koji bi ili preko dokapitalizacije ili rezanja troškova izvukao poduzeće iz ponora. Značajno će u cijeloj priči biti i izvješće Financijske policije FBiH o događanjima u Aluminiju u zadnjih dvadeset godina, a koje bi se uskoro moglo naći pred nadležnim institucijama.

dnevni list/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Erdogan prijeti sirijskim snagama u Idlibu

Objavljeno

na

Objavio

Turska planira ovaj tjedan potisnuti snage sirijske vlade od svojih vojnih promatračkih točaka u sjeverozapadnoj sirijskoj regiji Idlibu, rekao je u srijedu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, unatoč tome što one nastavljaju napredovati uz potporu ruske vojske.

Gotovo milijun Sirijaca raseljeno je u zadnja tri mjeseca zbog borbi između pobunjenika koje podržava Turska i sirijskih snaga koje žele osvojiti posljednje veliko pobunjeničko uporište u zemlji nakon devet godina rata.

Ankara je poslala tisuće vojnika i kamione pune opreme u regiju kako bi pomogla pobunjenicima.

“Planiramo do kraja ovog mjeseca osloboditi naše promatračke točke od okruženja (sirijskih vladinih snaga), na ovaj ili onaj način”, istaknuo je Recep Tayyip Erdogan u govoru pred zastupnicima svoje stranke AKP.

No Asadove snage nastavljaju napredovati. U srijedu su na jugu Idliba zauzele nekoliko sela, po Sirijskom opservatoriju za ljudska prava. Cilj im je grad Kafar Avid, čijim bi zauzimanjem prisilile pobunjenike da se povuku iz šire zone uključujući njihovo posljednje uporište u pokrajini Hami.

Erdogan je 5. veljače prvi put zatražio od sirijskih snaga da se povuku iza linije turskih promatračkih točaka do kraja veljače, zaprijetivši im u suprotnom da će ih turske snage potisnuti.

Turska je postavila 12 promatračkih točki oko deeskalacijske zone u Idlibu, po sporazumu iz 2017. dogovorenog s Rusijom i Iranom, ali neke se sada nalaze iza linija koje drže sirijske vladine snage.

Sirijski pobunjenici koje podržava turska vojska zauzeli su ovaj tjedan grad Nairab u Idlibu, po pobunjeničkim i turskim izvorima, što je prvo područje koje je ponovno oduzeto sirijskim snagama.

Sirijske snage približavaju se kampovima za raseljene kod turske granice, pa oni strahuju da će se naći usred borbi.

Kremlj: Turska operacija u Idlibu bila bi najgori mogući scenarij

Turski i ruski dužnosnici trebali bi u srijedu u Ankari održati treći krug razgovora o smanjenju napetosti u regiji. Na dosadašnjim razgovorima nije bilo napretka.

Premda je Moskva optimistična, jedan turski dužnosnik kazao je da rezultate ne očekuje prije samita Turske, Rusije i Irana 6. ožujka.

Erdogan je u srijedu kazao kako se nada da će uskoro biti riješeno pitanje korištenja zračnog prostora iznad Idliba.

Rusija kontrolira taj zračni prostor i svakodnevno bombardira pobunjenike. (Hina)

Je li savezništvu Rusije i Turske došao kraj?

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Dragan Čović: Bez izmjene izbornog zakona nema nove Vlade Federacije BiH

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je kako hrvatske stranke neće pristati na uspostavu nove Vlade Federacije BiH bez izmjene Izbornog zakona BiH kojim bi se osigurala jednakopravnost toga naroda kako se više ne bi ponavljalo da mu brojniji narodi nameću predstavnike u vlasti.

“Bez izmjene izbornog zakona mi nećemo ući u partnerski odnos s drugim strankama. Bez obzira koja je u pitanju. Na pitanje hoće li biti neke druge federalne vlade, bez izbornog zakona neće je biti”, rekao je Čović u Jajcu prvi puta eksplicitno potvrđujući kako je to uvjet za uspostavu entitetske vlade. Pozvao je predstavnike Bošnjaka i Srba na dogovor kako bi se otklonile frustracije zbog nametanja političkih predstavnika bosanskohercegovačkim Hrvatima.

Na posljednjim općim izborima, održanim u listopadu 2018., u državno Predsjedništvo BiH je glasovima Bošnjaka izabran Željko Komšić, dok su u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda u klub Hrvata iz županija u kojima je ovaj narod manjina birani i Edim Fejzić ili pak Anel Šahinović, što je izazivalo podsmijehe te upozoravalo na manipulaciju s nacionalnim izjašnjavanjem.

Od 2018. nije imenovana nova federalna Vlada, a bošnjački dužnosnici stalno pozivaju na uspostavu novog saziva Vlade Federacije BiH.

Čović, koji je i čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH, koji okuplja najvažnije političke stranke u toj zemlji, pojasnio je kako trenutačno nema razumijevanja za rješavanje hrvatskog problema što je po njemu donja crta za pregovore.

“Nema trgovine protiv interesa. To je ona crta ispod koje se ne može ići bez obzira kakav će politički pritisak biti na one koji predvode ovu državu. Biramo riječi i kad ovdje govorim, i o prijateljima Srbima i Bošnjacima, jer čine zajedno s nama ovaj prostor i zajedno ćemo graditi Bosnu i Hercegovinu”, dodao je Čović.

Čović je ocijenio kako se mora promijeniti Izborni zakon kako bi se zajamčila jednakopravnost triju konstitutivnih naroda u BiH. (Hina)

Hrvatske i srpske stranke predložile zakon o odlasku stranih sudaca iz Ustavnog suda

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari