Pratite nas

Kolumne

Nema Juge, nema armije, ali ostalo je neraskidivo jedinstvo progresivnog novinarstva i naprednih liberalnih profesora ustavnog prava

Objavljeno

na

Thomas Piketty, po mišljenju mnogih, napisao je najbolju ekonomsku knjigu 21. stoljeća. Knjiga se zove “Kapital u 21. stoljeću”. Izazvala je izuzetan interes hrvatskih građana. Danas je pomno čitaju svi koji imaju kredite u švicarcima, oni koje banke šupiraju iz stanova, penzići čija penzija nestaje iz vidokruga oko 10-og u mjesecu, oni koji su na burzi i oni koji rade, a ne primaju plaću. Dirljiva i poučna je osnovna poruka koju nam Thomas Piketty šalje, a glasi: “Ne dopustite da novac diktira demokraciju”.

Poruka vrijedna Nobela. Jasna, razumljiva i ostvarljiva. Osobito u Lijepoj našoj. Kao da je Thomas napisao – vani je hladnije nego noću. Može Bisera Fabrio glorificirati našeg Thomasa i njegovu mudru knjigu koja me pomalo podsjeća na genijalne ideje Karla Marxa i njegov Kapital. Bojim se da su i Piketty i Marx ostali u sjeni jednog drugog ekonomskog velikana. Radi se o američkom političaru Harimanu koji je jednostavno i jasno definirao ulogu novca u našim životima i ako nije bio ekonomist. Amer je doslovno rekao: “U politici su važne samo dvije stvari. Prva je novac, a druge se ne mogu sjetiti!”

Oscar Wilde još davno napisao: “Mladi misle kako novac danas predstavlja sve u životu. Tek kad ostare, shvate da je to – istina!”

Željka Markić opetovano uznemiruje našu demokratsku javnost. Umjesto da Hrvati ujutro, nakom mirnog i spokojnog sna, odu na posao i provedu još jedan uobičajni dan u uredu te na kraju dana na brzinu pogledaju izvješće s burze o stanju svojih dionica, moraju se zamarati s još jednim referendumom – i to nepotrebnim.

piketty_capital

Uz demokratsku javnost uznemirila se i njezina krema. Profe Sanja Barić i Mirjana Kasapović. Uznemirio se i Milan Ivkošić koji je Imoćanin, pa kao i ja koji sam Ličanin, i ne spada u tzv. demokratsku javnost. Markićka želi reformu izbornog sustava. Ona je za preferencijsko glasovanje. Zašto? Ona kao da nije čula za anketu u jednom našem dnevnom listu da nešto manje od 15 % građana želi glasovati za dosadašnje zatvorene stranačke liste. Pazite, nešto manje od 15 %! Pametnom dosta! U istoj anketi 45 % građana želi glasovati za pojedinačne kandidate. Zamislite, onih koji bi prkosili Šeksu i Peđi Grbinu nema čak ni 50 %. “I šlus!” rekli bi Hercegovci. Kad skupite više od 50 % onda se javite. Ogromna masa savjesnih građana kojih je skoro 15 % su za zatorene liste koje zagovaraju mudri narodni vođe Milanović i Karamarko. U međuvremenu Milanovića pomalo napušta mudrost pa kaže da nema ništa protiv preferencijskog glasovanja. Naš mudri HDZ zabrinjava izborni prag od 3 %. Kao usitnit će se Sabor. Očekuje se oko 450 stranaka koje će preći taj prag.

“Tu će se provući i Mrkićka!” mudruje Milan Ivkošić. Treba sagraditi novi sabor ili nacionalizirati novu zgradu Muzičke akademije. Kupola sa duginim bojama dobro bi sjela istospolnim zastupnicima naših najvećih stranaka. HDZ je ušao u neke efektne i pragmatične koalicije. I kad uđe u Sabor za rukicu će Šeks uvesti još 7 do 8 relevantnih stranaka koje sve zajedno ne mogu preći prag od 1 %. Nadalje, Karamarko, Šeks  i Ivkošić ne mogu shvatiti Markićku koja krajnje zlonamjerno nije u referendumsko pitanje ubacila i promjenu čl. 45 Ustava po kojem dijaspora u Saboru ima samo 3 zastupnika. Smatraju da je to plitka ljevičarska podvala. I u pravu su!!! Neizlječivi ljevičari Sanader, Šeks i Jadranka Kosor sa zahvalnošću su prihvatili Milanovićevu širokogrudnu ponudu da 11 izborna jedinica može u Sabor izabrati 3 hrabra i poštena hrvatska muža. Na zadovoljstvo Nikice Valentića tu se izvanspolno začela klica tzv. Velike koalicije. Moj ognjištarski teniski partner Luka Zaradić kaže mi neki dan: “Slušaj ti mene. Ako su HDZ i SDP protiv nečeg, onda budi siguran da je to dobra stvar!”

milan ivkosicObje naše stožerne stranke su protiv praga od 3 %. I Šeks i Peđa Grbin su tu u pravu. Pa još je 2007. g., Parlamentarna skupština Vijeća Europe državama članicama preporučila da u svoje izborno zakonodavstvo ugrade izborni prag od 3 %. “I što?” misle Šeki i Peđa “pa mi 2007. g., nismo još bili u EU. Osim toga i narod se izjasnio. Skoro 15 % je za zatvorene liste, a 45 % bi željelo glasovati za pojedinačne kandidate. Znači ni 50 %.” Sve me to podsjeća na jedan stari dobri vic iz zlatnih i romantičnih vremena naše ne tako davne prošlosti. Sastali se na čuvenom sastanku u Beču Generalni sekretar SSSR-a Nikita Hrušćov i američki predsjednik John F. Kennedy. Izvještavajući s tog sastanka moskovska “Pravda” izvjestila je svoje čitatalje da su dva predsjednika upriličili utrku na 50 metara. U toj utrci, izveštava “Pravda”, naš drug Nikita osvojio je izvrsno drugo mjesto. A američki predsjednik došao je predzadnji.

Nekada je u Jugi bila popularna krilatica o jedinstvu naroda i armije. Nema Juge, nema armije, a i narod briše sve više preko grane, ali ostalo je neraskidivo jedinstvo progresivnog novinarstva i naprednih liberalnih profesora ustavnog prava. Tako napredna i proeuropski orjentirana novinarka drugarica Slavica Lukić rješava dvojbu s riječkom profesoricom ustavnog prava Sanjom Barić. Ako treba liberalno, proeuropsko i progresivno mišljenje o nekom problemu koji stvaraju desni i rigidni elementi, tu je naša Sanja. Može i Mirjana Kasapović. Ali treba se čuvati dr. prof. Roberta Podolnjaka.

Evo dvojbe: članak 87. Ustava RH kaže: “Sabor je dužan raspisati referendum o promjeni Ustava, prijedlogu zakona ili o drugom pitanju iz svog djelokruga ako to zatraži 10 % od ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj.” Konkretno, je li za referendum potrebno skupiti 375 000 potpisa ili 450 000 kako to misli Bauk komunizma…. (širi se Hrvatskom)? I sad – kartaški rečeno – na štih dolazi prof. Barić. Kaže premudra Sanja: “Čl. 87. Ustava ne može se tumačiti gramatički nego smisleno.” Smisleno tumačenje podučava nas Profa: “nalaže da se pod sintagmom “ukupan broj birača u Republici Hrvatskoj” podrazumjevaju i birači iz dijaspore.” Jednostavno rečeno – uz 10 % birača u Republici Hrvatskoj – ustavotvorac je morao napisat i 10 % birača Hrvata u Republici Ognjenoj zemlji, Republici Čileu, Republici Kanadi, Republici Australiji itd. Zašto to Šeks nije i napisao kad je pisao Ustav, to samo on zna! Ali sad je našao kvalitetne saveznike u Sanji Barić i Peđi Grbinu. Znači, imamo ustavnu odredbu i smisleno tumačenje te odredbe. Sve skupa ispada prilično besmisleno! Možda bi nam dobro došla jedna novela u našem Ustavu koja bi zauvijek riješila sve dvojbe. Da bi se promjenila neka odredba Ustava Republike Hrvatske, protiv koje su i SDP i HDZ, potrebno je skupiti 4.400.000 potpisa. Inicijativu za unošenje te progresivne odredbe trebali bi pokrenuti prof.Sanja Barić, prof. Mirjana Kasapović i ministar Aresen Bauk. Kao i svaka pametna osoba, prof. Sanja Barić se zna fino prilagoditi.

Još je Ciceron rekao: “Tempori cedere, id est necessitati parere, semper sapientis est habitum” (Prilagoditi se vremenu i prilikama uvijek je navada pametna čovjeka).

Dok se mi trudimo shvatiti nepročešljane misli naših ustavnih vedeta Barićke, Kasapovićke, Bauka, Šeksa i Peđe, na drugom kraju svijeta odvija se prava antička drama u realnom svijetu i gadnom životu. Kobani, gradić veličine Vukovara ili Vinkovaca, nalazi se pred tragedijom neslućenih razmjera. Ako ISIL-ovci zauzmu grad, a što je skoro sigurno, broj žrtava tzv. nevjernika mogao bi biti između 5 i 8 tisuća ljudi. Borci Kalifata izuzetno su štedljivi. Štede metke i sabljama skidaju glave! Ponekad, kad su bolje volje, žive zakapaju žene, starce i djecu! Nedavno su zarobili 100 jordanskih vojnika i poslali ih na onaj svijet, a da metka nisu ispalili. Umjesto pušaka – sablje! Tu tragičnu stvarnost odlučio je malo prokomentirati kulturni kritičar Jutarnjeg – Tomislav Čadež. Kao jeziva usporedba pala mu je na pamet tragedija u Vukovaru i Srebrenici. On je borce Kalifata odmah nazvao fašistima. Branitelji Kobane su vjerojatno antifašisti.

Ali Tomica ima zgodne simetrije onog što se desilo u Vukovaru, Srebrenici i što će se vjerojatno dogoditi u Kobani. Kaže naš kazališni kritičar: “Koliko god ISIL-ovci bili brutalni, oni su u usporedbi s nacistima ili ustašama, tek početnici i ne baš marljivi šegrti…!” Kad bi, na neki apstraktni način, ovu mudru utjehu kazališnog kritičara mogli poslati Kurdima, Sirijcima, Šijitima – koji zajedno sa ženama i djecom očekuju neprijatelja koji štedi metke, ali ne štedi živote – koliko bi im olakšali patnje!

Da se bar borci Kalifata ugledaju u naše antifašiste, koji su nakon 8. svibnja 1945. g., također štedjeli municiju i napunili jame u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i Sloveniji stotinama tisuća kostura žicom zavezanih ruku i nogu te živih pobacanih u oko 1500 jama i rudnika. Ali što je Vukovar, Srebrenica, Kobani, Jazovka, Macelj, Kočevski rog, Stezno prema domaćim izdajnicima? I ako Čadež ne voli Olivera Frljića, to je samo umjetnička divergencija. Mentalno su isti – opterećeni ustašama i Jasenovačkim mitom od 740 000 Srba koji su tamo ubijeni (iako ih je u Hrvatskoj do 10. travnja 1941 g., živjelo znatno manje od te brojke). Opterećeni su i genocidom nakon Oluje nad srpskim civilima koje su hrvatski vojnici nezakonito razoružali. Jednog su čak u Kninu i ubili. Bože, na koga je Dostojevski mislio kad je pisao svog Idiota?!

Ne bi Knin bio najtopliji grad u Hrvatskoj da srpski lideri ne dolaze tamo svako malo dizati temperaturu!

Zvonimir Hodak/dnevno.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Dr. sc. Stjepan Šterc: Hrvatska je kažnjena iz drugih razloga, jer UZP je jednostavno – ‘izmišljotina’!

Objavljeno

na

Objavio

Ponavljanje povijesnih obrazaca u različitim vremenima i različitim političkim i vojnim odnosima nije nikakva novina bosansko-hercegovačkog prostora, niti je njegovo demografsko pražnjenje isključivost devedesetih godina prošlog stoljeća. Poseban je to primjer prostora u kojem se uvijek u mirnodopskim vremenima pokušavalo ustrojiti etnički i religijski prevladavajuće populacije po političkim, društvenim i interesnim načelima i uvijek se pritom izbjegavalo razrješenje teritorijalnosti na kojoj počivaju temelji svih identiteta u nadgradnji.

Mirnodopska razdoblja, ili bolje rečeno razdoblja više primirja nego mira, nikad nisu Bosnu i Hercegovinu primirila do razine logičnog, političkog, gospodarskog, demografskog i svakog drugog funkcioniranja organizacije prostora, već su bila samo nastavak dohvata interesa koji se nisu uspjeli ostvariti ratnim djelovanjima. Primarno prema kontroli južne hrvatske jadranske obale, odnosno južno od Karlobaga u prvoj novijoj varijanti i južno od ušća Neretve u drugoj. Izlazak na Jadran povijesni je mit i želja kroz sva prošla razdoblja uglavnom svih susjeda i njihovih vojski, a sva su druga pojašnjenja uvijek bila u interesu ostavljanja krivnje upravo onima (nama, Hrvatskoj) koji su tu obalu i širi prostor zaobalja branili. Povijesni usud koji traje i nametanje povijesne krivnje Hrvatskoj zbog obrane svojeg prostora i svoje populacije, kao obrazac nastavka pritiska i otvaranja mogućnosti djelovanja prema istom tom rimlandskom prostoru drugim načinima (Pavićeva geopolitička koncepcija Rimlanda i Hartlanda hrvatskog okruženja), promatramo upravo ovih dana. Haaško je djelovanje u svom temeljnom nerazumijevanju složenosti bosansko-hercegovačkog i šireg prostora unijelo novi nemir, koji će ostati trajnom posljedicom s uvijek istom povijesnom ulogom Hrvatske i hrvatskog naroda u predziđu. Sve dok silno negativni demografski procesi u hrvatskoj populaciji ne postanu limitirajući faktor obrane Hrvatske, istočne jadranske obale i srednje Europe.

Interesna izmišljotina

Zato je haaška presuda i kvalifikacija udruženog zločinačkog poduhvata koji je, po viđenju sudskih vijećnika svemirski udaljenih od realnosti, činjenica, spoznaje o svim okolnostima i uopće poznavanja prostora, počinila vojska hrvatskog naroda, nastavak već viđenih obrazaca usmjeravanja generalne krivnje na onog kojeg se želi i dalje pokoravati, kontrolirati i u osnovi kažnjavati. Hrvatska je neosporno kažnjena i nije to prvi put u dugoj povijesti borbe za prevrijednu istočnu jadransku obalu, koja je, eto, nekim čudom pripala nama. Koncepcije o rezervnom prostoru, rezidencijalnoj Europi, strateškom izlazu na toplo Sredozemno more i slične, nimalo nisu samo teorijske naravi, već uvijek postojeća osnova postavljanja generalne krivnje nakon neuspjeha, ali ih za sada nećemo u nastavku posebno razmatrati.

Najjednostavnije je haašku presudu i udruženi zločinački poduhvat zato označiti kao izmišljotinu. Jednostavno, točno, nedvosmisleno, razumno i bez ikakvih kalkulacija (Milanović, Z., Udruženi zločinački pothvat – to je izmišljotina, N1, 29.11.2017.). Interesna izmišljotina u prostoru svjesnog produžavanja nemira i apsolutno nejasne logike u nesigurnom predziđu, u kojem sa sjevero-zapadne strane stanovništvo jednostavno nestaje. Dramatični završetak suda velikom generalovom porukom hrvatskom narodu i objema državama, samo je potvrda nevjerojatne osobnosti i snage pojedinca, koju se, koliko god to željeli, ne može pokoriti političkim presudama, geopolitičkim kombinacijama i sličnim postupcima. Uostalom, takva nas je i slična razina unutarnje snage na samom kretanju agresije prema Hrvatskoj ostavila čvrsto na nogama do samog oslobađanja. Ne mislimo pritom uopće amnestirati sve tragedije koje su se u ratnom ludilu događale sa svih strana, na svim stranama pa i hrvatskoj. Međutim, tvrditi kako je Hrvatska ušla u obranu svojih državnih i etničkih prostora s isključivim ciljem etničkog čišćenja pripadnika napadačke populacije, novi je obrazac postratnih kažnjavanja i kombiniranja u interesu kontrole prostora koji nisu mogli biti osvojeni ratom. Nema te slobode za velikog Slobodana Praljka koja bi mogla zamijeniti osobnost koju ne možeš pokoriti, niti ponižavanja koja možeš takvoj osobnosti nametnuti.

Prilažem zato svemu pismo studenta, sada profesora geografije i povijesti, svom profesoru u kojem sasvim iskreno progovara o mitskom događaju u haaškoj sudnici, koja ničim nije zavrijedila ovakav povijesni završetak:

Tako vam je to, Bruno…

Dr. sc. Stjepan Šterc

„Bio sam siguran kako ću upoznati gospodina Slobodana Praljka, čekajući s njegovim prijateljima povratak ratnika i feštu za koju je sve već bilo spremno. Upoznao sam ga na nevjerojatan način. Nezamisliva je bila i nedoživljena tuga dok su prijatelji gledali kako odlazi, osjećajući istovremeno kako mu ničim ne mogu pomoći. Prepričavali su mi tog dana njihove posljednje razgovore, pa i anegdotu u kojoj mu francuski časnik drži predavanje o tome kako bi i što trebalo. Praljak ga potom krene ispitivati o francuskoj književnosti o čemu dotični nije ništa znao, pa o njegovim sirevima i vinima; stade mu ih opisivati i nabrajati iz koje su regije, kakve su kvalitete i slično, o čemu isto nije znao ništa. Na kraju ga upita: ‘Vidiš, o svojoj zemlji jako malo znaš, pa kako misliš da mene možeš učiti o mojoj?’

Razgovori su prijatelja i dalje tekli i polako otkrivam njegovu veliku osobnost. General Praljak je npr. svojim tijelom štitio muslimanke i njihovu djecu u Mostaru dok ih je s druge obale JNA gađala, a svoj je stan u Zagrebu ustupio muslimanskoj obitelji za vrijeme rata. Dok je ABiH vršila zločine nad hrvatskim civilima u Bosni, propustio im je humanitarni konvoj koji je bio blokiran u Čitluku i puno još toga. Ugodni razgovori koji ničim nisu ukazivali na odlazak. Slušao sam dalje.

Više od 200.000 muslimana je za vrijeme rata bilo u hrvatskim hotelima, više od 10.000 njihovih vojnika je liječeno u našim bolnicama, pomoglo im se naoružanjem, spašen je Bihać od sudbine Srebrenice, njihova je vojska obučavana u Zagrebu… Slušao sam pozorno i iznosim tek male fragmente svog znanja, neusporedivog s onim što su o generalu Praljku izgovorili njegovi prijatelji. Zamislite sad kolika je ljudska veličina, moral i dostojanstvo kad znaš kako si odslužio 2/3 kazne koju nisi zaslužio i uskoro izlaziš iz zatvora kao slobodan čovjek. Izdržao si sve do kraja, elaborirao sve postupke i dokazao vlastitu nevinost, napisao knjige o tome i usprkos svemu ostao normalan do kraja. Ipak, na kraju te osudi politički sud kao pripadnika naroda koji je pobijedio u ratu. Nema toga u cijeloj povijesti i na kraju – osuda za nešto za što si duboko uvjeren da nisi kriv.

Iako te čekaju obitelj, prijatelji, sloboda i zemlja kojoj si sve dao, iako znaš kako ćeš biti dočekan u svakom kutku svoje zemlje, ipak uzimaš završnu riječ i ostavljaš ih bez teksta, gledaš ih i daješ život za ideale.

To je mogao napraviti Slobodan Praljak i Shakespearovi likovi iz knjiga i poslati poruku svima.

Koliko god sam tužan, koliko god sam sebično htio upoznati ga, toliko sam s druge strane zadivljen koliko se ljudsko dostojanstvo može odmaći od najvećeg straha – smrti i uzeti ju kao vlastitu pobjedu.” (Jerkušić Bruno, Zagreb, 30.11.2017.).

Tako Vam je to, Bruno, u zemlji koja ne priznaje svoje veličine, u kojoj je idealizam sveden na političku pragmatiku opstanka na sceni, u kojoj su znanstvena predviđanja i dokazivanja šund i nepotrebna i u kojoj se vlastitim odlaskom mora poslati poruka o budućnosti, dostojanstvu i opstanku

1. Napad na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu izveden je iz istog smjera i po istom obrascu, a prve udare srbijanske vojske primili su i podnijeli Hrvati. Zaustavljajući prodore prema Slavoniji, Banovini, Kordunu, Lici, Posavini, Dalmaciji i samoj jadranskoj obali, žrtve su bile velike, kao i razaranja koja su uslijedila. Nije tu bilo milosti, jer se trebao osvojiti hrvatski prostor po ranije zacrtanim linijama. UZP u tom razdoblju? Nije se niti spominjao.

2. „Dakle, na okupiranom ili teritoriju osvojenom od srpske okupacijske armije na dan 31. 3. 1991. živjelo je ukupno 549.083 stanovnika, od kojih 203.656 Hrvata (37,1%) i 57.597 ostalih (10,5%). Gotovo 50% ili točnije 47,6% nesrpskog stanovništva!!! To je borba za zaštitu srpskog ugroženog i nenaoružanog stanovništva. Srba je po istom popisu bilo 287.830 ili 52,4%, ali je zato bitno da je to samo 49,5% od ukupnog broja Srba koji žive u Hrvatskoj!!! Više od 50% Srba živi izmiješano s Hrvatima i ostalima, uglavnom u urbanim regijama i čine manjinsko stanovništvo: kao Mađari u Vojvodini, kao Muslimani u Crnoj Gori, kao Flamanci u Nizozemskoj itd., itd. Prema svim varijantama velikosrpske ideje, srpska se etnička manjina može zaštititi: prvo, okupacijom svih naroda koji, kao većinski, okružuju Srbe; drugo, okupacijom cijele Hrvatske i njenih 80% stanovnika etničke i nacionalne pripadnosti u ime 12,2% Srba, i treće, da se vojno zadrži što više teritorija, pa makar na njemu živjelo samo 50% Srba i makar oni čine samo 6,0% ukupnog stanovništva Hrvatske! U ime 6% stanovništva traže 26,5% površine, etnički očiste oko 250.000 Hrvata i ostalih i dalje trube o vlastitoj ugroženosti i genocidnosti Hrvata. Tih 287.830 Srba na okupiranim područjima Hrvatske, po popisu 1991., čini samo 3,4% svih Srba koji žive na prostorima bivše Jugoslavije i oni, naravno, zahtijevaju još jednu u nizu srpskih država. Teško je i izbrojiti koliko bi po tom istom principu bilo albanskih država u Srbiji i Makedoniji, mađarskih i hrvatskih u Vojvodini i sl.” (Šterc, S. Pokos, N., 1993: Demografski uzroci i posljedice rata protiv Hrvatske, Društvena istraživanja 4-5, 305-333). UZP? Nije se ni spominjao.

3. UZP djelovanje hrvatskog političkog vrha i Hrvatskog vijeća obrane u Bosni i Hercegovini poklapa se prema presudi sa 4 mjeseca djelovanja upravo u vrijeme kada je Armija BiH, pokretom svojih jedinica i strateškim udarom, planirala dolinom Neretve vojskom izbiti na Jadran. Trebalo se razmaknuti ili pak u Hrvatskoj mirno promatrati nastavak osvajanja?

4. Planiranje etničkog čišćenja, kao temelj presude ili koncepcija po kojoj se obrana hrvatskih prostora vodila s tim ciljem, nevjerojatna je konstrukcija koja apsolutno negira stvarnost i konačne rezultate srbijanskih osvajanja. Pobjednička vojska koja je tijekom Oluje i nakon nje mogla stati na bilo kojoj liniji obzirom na snagu, obučenost, zapovjedni kadar, tehničku opremljenost, spremnost i slično, dogovorno se zaustavlja i pred Podunavljem i pred Banja Lukom i pred svim dogovorenim graničnim područjima. Rezultati u Bosni i Hercegovini ratnog razdoblja i demografskih promjena nakon 1991. godine prikazani su u donjoj tablici. Kome treba objašnjavati kojeg je to stanovništva apsolutno i relativno najmanje nakon napada na Bosnu i Hercegovinu? U ratu koji nije bio cvjetna livada…

Etnički sastav                   2013.                   1991.                  Promjena 1991/2013.

Bošnjaci              1,769.592 (50,1%)   1, 902.956 (43,5%)                 – 7,0%

Srbi                    1,086.733 (30,8%)    1,366.104 (31,2%)                 -20,5%

Hrvati                    544.780 (15,4%)       760.852 (17,4%)                -28,4%

Ostali:                     130.054 (3,7%)         347.121 (7,9%)               -62,5%

Ukupno            3,791.662 (100,0%)     4,377.033 (100,0%)          – 13,4%

5. Hrvatska je kažnjena iz drugih razloga, jer UZP je jednostavno „izmišljotina”.

Izvor: Stjepan Šterc/dnevno.hr

facebook komentari

Nastavi čitati

Kolumne

Nino Raspudić: Amsterdamska u sjeni “Ivo Lola koalicije”

Objavljeno

na

Objavio

Kako izgleda politička scena u Hrvatskoj na izmaku 2017.? Godinu koju smo započeli remakeom vlade HDZ-a i Mosta, završavamo “obraz koalicijom” HDZ-a i HNS-a, poduprtom manjincima i, na početku godine još uvijek SDP-ovim, Sauchom, koji je tijekom 2017. doživio čudesno političko prosvjetljenje i obraćenje.

Iako je redovni rok izbora tek za nešto manje od tri godine, zlu ne trebalo, već se zauzimaju startne izborne pozicije o čemu svjedoči i formiranje nove koalicije političkih patuljaka. Radi se o pokušaju da se, uz oslonac na IDS, formira košara u koju će se skupiti lijevi glasovi koji bi inače propali, a koja bi potom u koaliciji s SDP-om mogla in spe formirati vlast. Koalicija se ne zove PIG (Pametno, IDS, Glas), već “Amsterdamska”, jer su na kongresu održanom u tom gradu europskom liberalnom savezu ALDE pristupile stranke Glas i Pametno. HNS je i prije raskola bio debelo ispod izbornog praga.

Nakon što je na njihovu mizernu izbornu bazu postavljen dodatni razdjelnik odlukom o koaliciji s HDZ-om, koja se dogovarala još u Karamarkovo vrijeme, otpao je dio koji se nazvao Glas, a koji se sada u spoju s Pametno i IDS-om pokušava nametnuti kao nova liberalna opcija. Izbor neformalnog imena njihovog saveza je zgodan marketinški trik – “Amsterdamska koalicija” bi se u svijesti birača trebala asocijativno vezati uz nizozemski grad i sugerirati liberalizam, toleranciju, naprednost, iako je, kad ih se vidi, prva asocijacija prije Joca Amsterdam.

Previše je tu prežvakane i mumificirane IDS-ove i HNS-ove klijentele, što garnirano s nekakvim mutnim scijentizmom stranke koja je nominalno pametna, daje sumnjiv politički proizvod. Zajedničko našom novim “liberalima” je da veličaju komunistički totalitarizam kojeg je obilježavala planska privreda, jednostranački režim, gušenje ljudskih prava i masovni zločini. Ukratko, klasične liberalne vrijednosti. Ako Amsterdamci i uspiju prebaciti izborni prag mimo Istre, upitno je može li SDP ovakav kakav jest, u bilo kakvom zamislivom scenariju dobaciti dovoljno da s njima formira vlast.

Davor Bernardić je ovog tjedna, pored svih voleja koji mu se nabacuju na svim razinama, našao za shodno papriti HDZ-u preko leđa Hrvata u BiH, tezom kako je nestanak dijela Hrvata iz BiH posljedica njihove “pogrešne politike” Ispada kako od napada JNA na Ravno u listopadu 1991. pa do kraja rata 1995. Hrvate u BiH nije napadala, ubijala i protjerivala ni JNA ni vojska Republike Srpske, ni muslimanska Armija BiH, ni mudžahedini, već “pogrešna politika” konkurentske stranke. To neznanje, neodgovornost, sirovo lupetanje tuđim životima i sudbinama kako bi se odradila dnevna norma kritike političkog protivnika pokazuje da je Bernardić beznadan slučaj.

Što su mogli Hrvati u BIH 1991. i nadalje? Ostati u krnjoj Jugoslaviji pod Miloševićem? Pustiti tenkove na Dalmaciju, bacati cvijeće na njih? Pobjeći svi u Hrvatsku nakon agresije JNA, za koju su iz Sarajeva dobivali poruku kako to nije njihov rat? Pustiti da se friško osviješteni muslimani nakon poraza od Srba 1992. do kraja teritorijalno namire na njima? Ne odupirati se ofenzivi Neretva ‘93 koju je predvodio Sefer Halilović i čiji je eksplicitno izražen bilo izbijanje na more kod Ploča? Što Bernardić uopće zna o tome i zašto bi ga bilo briga? Za razliku od “pogrešne politike” HDZ-a u BiH, ispravna politika je valjda ona koju su HDZ-ovci ovog tjedna pokazali u zagrebačkoj gradskoj skupštini.

Tu je formirana ad hoc “Ivo Lola koalicija” koju čine SDP, HDZ, Radnička fronta i ostatak ekipe “Zagreb je naš”, a koja je uspjela obranili bistu Ive Lole Ribara. Je li HDZ-ovcima proradio refleks iz mladosti, ili je opet, kao u slučaju uvođenja rodne ideologije u gradske dokumente, riječ o nalogu iz središnjice? HDZ u Zagrebu tako danas čvrsto čuva leđa hagiografima čelnika Saveza komunističke omladine Jugoslavije, dok mu Bandićevci, koji su ga nedavno vratili da ublaže bol zbog “izdaje Tita”, oportunistički rade o glavi, tj. o bisti, ucijenjeni od Nezavisnih za Hrvatsku, a koji će, pak, nakon afere “Lola Ribar” dodatno zagrabiti u HDZ-ovo biračko tijelo u glavom gradu.

Ovog tjedna se, nakon dugo vremena, nešto dobro dogodilo i Mostu. Na naivnim počecima njegova metkovska jezgra skupljala je kadar s koca i konopca, pa su im u zadnje dvije godine u svakom zavoju ispadali kadrovi koje su dovukli u Sabor, od Stipe Petrine, preko Prgometa do Lovrinovića. Kao šlag na kraju, sada ih je svoje prisutnosti u saborskog klubu rasteretio Vlaho Orepić, bivši ministar unutarnjih poslova koji spaja stajling Davora Domazeta Loše i sadržaj Gorana Beusa Richembergha. Da je između Orepića i Mosta definitivno puklo bilo je jasno nakon njegove neumjesne javne reakcije na Grmojinu hiperbolu kako bi Hrvatska, kao odgovor na bošnjačke prijetnje tužbama i traženjem odšteta nakon zadnje haške presude, mogla ispostaviti račun za sve izbjeglice koje je primila i svu pomoć koju je činila. Orepićevo napuštanje kvantitativno je oslabilo, ali kvalitativno ojačalo klub zastupnika Mosta, u smislu političkog i vrijednosnog profiliranja. On je ionako politički bliži Amsterdamu nego Petrovu i Grmoji.

Mostu se otpadanjem zadnjih ljevičara opet pruža prilika za konzervativno vrijednosno profiliranje kao preduvjet prave političke borbe s HDZ-om. Lijevo ionako više nemaju što tražiti. Jedini koji kraj godine dočekuje jači nego što je bio na njenom početku je Živi zid. Što je stanje u zemlji gore, što je više razočaranih, očajnih, dezorijentiranih birača, to više raste političko odlagalište nada, bijesa, ali i zdravog razuma, na kojem parazitira Živi zid. Prenijeti na četiri godine svoj djelić suverenosti na Pernara, Sinčića i ostalu ekipu, smatrajući kako će oni svojom pameću, obrazovanjem, kompetencijama i programom najbolje zastupati vaše interese, nije više bizarni hir za samo jedne izbore već očito trajni politički fenomen. Da je riječ o širim tendencijama sugerira i primjer iz Italije, koja je u političkim novostima često bila korak ispred ostatka Europe, od fašističkog totalitarizma preko berluskonizma devedesetih do antisistemskog populizma internetskog doba oličenog u Pokretu 5 zvijezda komičara Beppea Grilla danas.

Zanimljivo je da taj prosvjedni pokret nije ispuhao nakon što je na prošlim lokalnim izborima dobio mjesta gradonačelnika Rima i Torina, na kojima se nisu iskazali. Iako se, kad su dobili svoj komad vlasti, jasno pokazalo kako nitko nema čarobni štapić i kako ni s novim mesijama na vlasti nije ništa bolje, potpora im nije opala i izgledno je da će na parlamentarnim izborima sljedećeg proljeća biti pojedinačno najjača stranka. O čemu to svjedoči? Prije svega kako je fenomen novog populizma žilav. Zatim, kako je odbojnost prema starim velikim strankama kod dijela birača toliko velika, da će novim prosvjednim pokretima oprostiti sve pogreške i opetovano ima davati povjerenje.

Ne treba zanemariti ni činjenicu da veliki dio birača, unatoč svemu, vjeruje u brza i laka rješenja, ali i u iluzije kako se ne moraju vraćati krediti i plaćati dugovi. Takvih je u Hrvatskoj desetak posto već kronično zalijepljeno za Živi zid i vidjet ćemo može li ih biti i više. Ako Plenković uspije provesti HDZ između Scile Agrokora i Haribde raskoraka između konzervativne baze i europskog vodstva, možda izbjegne prijevremene izbore sljedeće godine. Vjerojatnijim se čini da će ih ipak biti i da bi mogli donijeti takav odnos snaga u kojem će najizglednija biti “Ivo Lola koalicija” HDZ-SDP.

Nino Raspudić / Večernji.hr

Josip Jović: Koalicija iz Amsterdama

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari