Connect with us

Vijesti

Nema ničega dok ‘Neron’ ne blagoslovi

Objavljeno

-

[quote]O Dodikovoj apsolutnoj vlati u RS gotovo da se nema šta novo reći. Iako se zaklinje u Republiku Srpsku često narušava kredibilitet ovog entiteta nastupajući kao jedini glas prema vani.[/quote]

[dropcap]P[/dropcap]redsjedništvo BiH je na izvanrednoj sjednici u utorak donijelo odluke o prihvaćanju Ugovora između BiH i Hrvatske o graničnim prijelazima i Sporazuma između BiH i Hrvatske o pograničnom prometu.

U ponedjeljak pak, članovi predsjedništva nisu prihvatili prijedlog ovih dokumenata, koje je utvrdilo Vijeće ministara BiH. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović glasovao je protiv, dok su druga dva člana Predsjedništva BiH bila za njihovo usvajanje.

Apsolutni gospodar

Digli su se potom svi na noge. Od Europske unije, nevladinih organizacija do medija, naglašavajući kako će BiH ostati geto jer nitko neće moći preći granicu od 1. srpnja ukoliko se Ugovor ne prihvati.

No, onda je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik dao suglasnost da se usvoje ugovori metaforički udarivši po prstima člana Predsjedništva BiH i svoga stranačkog kolegu Nebojšu Radmanovića.

Rezultat toga je da ćemo ipak moći prelaziti granicu, s putovnicama doduše.

Osim što smo saznali kako će sve biti u redu s prelaskom granice još smo jednom dobili potvrdu kako je Milorad Dodik apsolutni gospodar Republike Srpske, a na temelju toga i osoba bez koje se ništa ne može uraditi ni na državnoj razini.

Dodik je svima pokazao kako bez njegova blagoslova nema nikakve odluke, a dok se Milorad nije odobrovoljio cijela se država tresla i iščekivala šta će se dogoditi.

O Dodikovoj apsolutnoj vlati u RS gotovo da se nema šta novo reći. Iako se zaklinje u Republiku Srpsku često narušava kredibilitet ovog entiteta nastupajući kao jedini glas prema vani.

Premda je ‘jezikovu juhu’ Radmanović mogao dobiti i u četiri oka, javno je objavljeno kako je Dodik naredio srpskom članu predsjedništva da promjeni odluku demonstrirajući “‘ko kosi a ‘ko vodu nosi” kada je RS u pitanju.

Nije Dodik samo preuzeo ovlasti člana predsjedništva, putinovskim modelom on već godinama vlada Republikom Srpskom. Od kada je SNSD na vlasti u RS sve dok Dodik nije postao Predsjednik ta je pozicija bila više protokolarna. Svi koji se sjećaju predsjednikovanja Milana Jelića, Igora Radojičića i Rajka Kuzmanovića mogu to potvrditi.

Nadmašit će i Putina

U to vrijeme premijer Dodik je vedrio i oblačio politikom Republike Srpske, bez uplitanja predsjednika.

Kada je, nakon izbora 2010. godine Dodik sjeo u predsjedničku fotelju, konstelacija snaga u izvršnoj vlasti RS stubokom se promijenila. Sada je premijer samo marioneta dok predsjednik odlučuje o svemu. Tako je nakon posvemašnjeg nezadovoljstva radom Vlade RS u veljači, veliki vođa odlučio kozmetički izmjeniti sastav kako bi građanstvo imalo privid promjena. U novoj Vladi ostalo je 10 starih ministara dok ih se šest promjenilo, s time da je na čelo umjesto odmetnutog Džombića došla Dodikova miljenica i dotadašnja ministrica za ekonomske odnose i regionalnu suradnju Željka Cvijanović.

Kako biste poznavali odnose moći u izvršnoj vlasti RS nije potrebno poznavati i nadležnosti institucija, dovoljno je provjeriti na kojoj je poziciji Milorad Dodik. Ukoliko se na idućim izborima kandidira za srpskog člana predsjedništva (ovisno o provedbi presude u slučaju Sejdić i Finci) nadmašit će i velikog učitelja Putina koji se rotira na pozicijama premijera i predsjednika.

Nakon loših rezultata na lokalnim izborima i posljednjih studentskih prosvjeda protiv entitetske vlasti, možda je Dodik korenjem Radmanovića odlučio pokazati svojim biračima kako i dalje ima sve konce u RS u svojim rukama.

A opet, možda su u pravu facebook komentatori koji kažu kako je Dodik naprasno reagirao prema Radmanoviću samo zato jer se prepao kako neće moći na more.

dnevno.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari