Pratite nas

“Nema ničega nužno pogrešnog u vezi s hrvatskim entitetom. On bi mogao riješiti mnoge probleme”

Objavljeno

na

“Nema ničega nužno pogrešnog u vezi s hrvatskim entitetom. On bi mogao riješiti mnoge probleme: ne bi bilo više potrebe za kantonima i odnosi između države i entiteta, kao i između entiteta i općina, mogli bi biti konzistentni u cijeloj Bosni.

Na početku FBiH je bila federacija ne kantona, već dvije političke zajednice i oblasti pod njihovom kontrolom: Muslimansko-hrvatska Federacija. Federalni partneri bili su Republika Bosna i Hercegovina sa sjedištem u Sarajevu sa svojom vojskom i odvojena Hrvatska zajednica (kasnije Republika) Herceg-Bosna, sa svojim vojnim krilom – Hrvatskim vijećem obrane“.

troentitetske-bih-595x340

Ovako bi prema prijedlogu ICG trebala izgledati troentitetska BiH

Stvaranje mogućeg novog pristupa građanstvu i identitetu ne podrazumijeva negiranje postojanja tri naroda Bosne ili usvajanje građanskog ideala bosanskog patriotizma. Niti jedan ustavni projekt ne može uspjeti ako ne tretira građane onakvima kakvi jesu, a oni jesu u ogromnoj mjeri podijeljeni u tri zajednice.

Kao model za formiranje teritorijalno diskontinuiranih entiteta s većinom koju u svakome od njih čine pripadnici po jednog konstitutivnog naroda nude se infrastrukturni sustavi energetskih javnih poduzeća koja već duže vremena djeluju u BiH.” ovo, međuostalim stoji u posljednjem izviještaju Međunarodne krizne skupine (ICG) za BiH.

ICG, dakle ne samo da zagovara federalistički koncept uređenja BiH, već neizravno definira granice entiteta, koje bi se poklapale s granicama elektroenergetskih sustava BiH. Drugim riječima treći, većinski hrvatski entitet obuhvaćao bi područje poslovne odnosno opskrbne mreže Elektroprivrede Herceg Bosne, odnosno entitet s bošnjačkom većinom prostirao bi se na područjima koje pokriva Elektroprivreda BiH.

Hrvatski Medijski Servis istražio je koja su to područja.

elektro-bhNa službenim stranicama EP BiH nismo pronašli podatke o tome koje su to općine ili dijelovi općina koje strujom opskrbljuje ovo javno poduzeće. No, HMS je zato pronašao podatke o opskrbnoj mreži Elektroprivrede HZ HB.

Opskrbna mreža ovog poduzeća podijeljena je u tri sektora- sektor Jug obuhvaća područje od Ravnog na jugu do Drvara na sjeverozapadu- i Rame na sjeveru Hercegovine, preciznije općine i gradove; Mostar (zapadni dio), Čapljina, Čitluk, Rama, Stolac, Neum, Doljani ( naselje u općini Jablanica), Ravno, Široki Brijeg, Ljubuški, Grude, Posušje, Livno, Tomislavgrad, Kupres, Drvar, Grahovo i Glamoč.

Opskrbni sektor Centar EP HZ HB obuhvaća područja općina ili dijelova općina u Središnjoj Bosni; Novi travnik, Busovaču, Vitez, Kiseljak, Kreševo, Žepče, Jajce, Novu Bilu (dio općine Travnik), Uskoplje, Fojnicu, vareš, Šeher, Usoru i Dobretiće. Opskrbna mreža EP HZ u području Središnje Bosne pokriva uglavnom većinski hrvatska područja ovih općina.

Opskrbni sektor Sjever EP HZ HB obuhvaća, pak, područje tri posavske općine; Orašje, Odžak i Domaljevac.

Ove općine ili dijelovi općina, koja pokriva opskrbna mreža Elektroprivrede Herceg Bosne činile bi diskontinurani treći, većinski hrvatski, entitet, dok bi ostala područja u F BiH koja strujom opskrbljuje EP BiH bila u sastavu većinski bošnjačkog entiteta, predlaže Međunarodna krizna skupina.

Na internetu smo pronašli i kartu elektroenergetskog sustava, koja, prema ICG, bi trebala biti karta triju eniteta u BiH.

Međutim, “glavna prepreka entitetu s hrvatskom većinom je politička: to je veoma uvredljivo za Bošnjake. Ipak, obrazloženje njihovog odbijanja zvuči prazno“, zaključuje ICG u svom izvještaju./HMS/kamenjar.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Željko Glasnović ‘začepio usta’ prevladavajućim medijima! (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

I današnja sjednica Sabora počela je stankom, a nastavljena je raspravom o Zakonu o minimalnoj plaći.

Današnja sjednica Sabora počela je sa šest zahtjeva za stankom.

Između ostalog, Miro Bulj tražio je stanku zbog zakona o regionalnom razvoju.

Gordan Maras tražio je stanku zbog problema u gradu Zagrebu “gdje gradonačelnik neopravdano tolerira dug Konzumu i Agrokoru”. Zastupnik Goran Aleksić želi govoriti o presudi protiv Addiko banke.

Željko Glasnović želi govoriti medijskoj blokadi.

Željko Glasnović poručio je da “istina u Hrvatskoj postaje hereza”.

“Govorio samo ovdje 50 puta zašto ne postavljamo prava pitanja u Saboru. Ako se brzo ne probudimo i provedemo reformu pravosuđa, ako ne pokrenemo brze reforme, ne volim tu riječ reforme, to je iz bivšeg sustava…”, rekao je Glasnović.

 

Glasnović: Hrvatska je desetljećima izložena destibilizaciji od strane trojanskih konja, nevladinih udruga (VIDEO)

 

Glasnović: Izvandomovinska Hrvatska trpi najveću diskriminaciju, a najviše novca šalju u Hrvatsku (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Kaznene prijave protiv šest osoba za raketiranje Banskih dvora 1991.

Objavljeno

na

Objavio

U Ravnateljstvu policije održava se konferenciju za novinare u povodu dovršenog kriminalističkog istraživanja raketiranja Banskih dvora 1991. godine, koje su izveli zrakoplovi nekadašnje Jugoslavenske vojske.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Ante Gudelj, rekao je da za raketiranje Banskih dvora podižu kaznenu prijavu protiv pet državljana Srbije i jednog državljana Hrvatske.

Gudelj je rekao da se navedene osobe terete da su planirale, organizirale i izvršile napad na Banske dvore dok je tamo bio tadašnji predsjednik Franjo Tuđman. Istaknuo je da je u tom napadu poginula jedna osoba, a materijalna šteta je 35 milijuna kuna.

Osobe protiv kojih su podignute kaznene prijave ne nalaze se na području Hrvatske, te će se za njima rapisati međunarodne tjeralice, potvrđeno je iz Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari