Connect with us

“Nema ničega nužno pogrešnog u vezi s hrvatskim entitetom. On bi mogao riješiti mnoge probleme”

Published

on

“Nema ničega nužno pogrešnog u vezi s hrvatskim entitetom. On bi mogao riješiti mnoge probleme: ne bi bilo više potrebe za kantonima i odnosi između države i entiteta, kao i između entiteta i općina, mogli bi biti konzistentni u cijeloj Bosni.

Na početku FBiH je bila federacija ne kantona, već dvije političke zajednice i oblasti pod njihovom kontrolom: Muslimansko-hrvatska Federacija. Federalni partneri bili su Republika Bosna i Hercegovina sa sjedištem u Sarajevu sa svojom vojskom i odvojena Hrvatska zajednica (kasnije Republika) Herceg-Bosna, sa svojim vojnim krilom – Hrvatskim vijećem obrane“.

troentitetske-bih-595x340

Ovako bi prema prijedlogu ICG trebala izgledati troentitetska BiH

Stvaranje mogućeg novog pristupa građanstvu i identitetu ne podrazumijeva negiranje postojanja tri naroda Bosne ili usvajanje građanskog ideala bosanskog patriotizma. Niti jedan ustavni projekt ne može uspjeti ako ne tretira građane onakvima kakvi jesu, a oni jesu u ogromnoj mjeri podijeljeni u tri zajednice.

Kao model za formiranje teritorijalno diskontinuiranih entiteta s većinom koju u svakome od njih čine pripadnici po jednog konstitutivnog naroda nude se infrastrukturni sustavi energetskih javnih poduzeća koja već duže vremena djeluju u BiH.” ovo, međuostalim stoji u posljednjem izviještaju Međunarodne krizne skupine (ICG) za BiH.

ICG, dakle ne samo da zagovara federalistički koncept uređenja BiH, već neizravno definira granice entiteta, koje bi se poklapale s granicama elektroenergetskih sustava BiH. Drugim riječima treći, većinski hrvatski entitet obuhvaćao bi područje poslovne odnosno opskrbne mreže Elektroprivrede Herceg Bosne, odnosno entitet s bošnjačkom većinom prostirao bi se na područjima koje pokriva Elektroprivreda BiH.

Hrvatski Medijski Servis istražio je koja su to područja.

elektro-bhNa službenim stranicama EP BiH nismo pronašli podatke o tome koje su to općine ili dijelovi općina koje strujom opskrbljuje ovo javno poduzeće. No, HMS je zato pronašao podatke o opskrbnoj mreži Elektroprivrede HZ HB.

Opskrbna mreža ovog poduzeća podijeljena je u tri sektora- sektor Jug obuhvaća područje od Ravnog na jugu do Drvara na sjeverozapadu- i Rame na sjeveru Hercegovine, preciznije općine i gradove; Mostar (zapadni dio), Čapljina, Čitluk, Rama, Stolac, Neum, Doljani ( naselje u općini Jablanica), Ravno, Široki Brijeg, Ljubuški, Grude, Posušje, Livno, Tomislavgrad, Kupres, Drvar, Grahovo i Glamoč.

Opskrbni sektor Centar EP HZ HB obuhvaća područja općina ili dijelova općina u Središnjoj Bosni; Novi travnik, Busovaču, Vitez, Kiseljak, Kreševo, Žepče, Jajce, Novu Bilu (dio općine Travnik), Uskoplje, Fojnicu, vareš, Šeher, Usoru i Dobretiće. Opskrbna mreža EP HZ u području Središnje Bosne pokriva uglavnom većinski hrvatska područja ovih općina.

Opskrbni sektor Sjever EP HZ HB obuhvaća, pak, područje tri posavske općine; Orašje, Odžak i Domaljevac.

Ove općine ili dijelovi općina, koja pokriva opskrbna mreža Elektroprivrede Herceg Bosne činile bi diskontinurani treći, većinski hrvatski, entitet, dok bi ostala područja u F BiH koja strujom opskrbljuje EP BiH bila u sastavu većinski bošnjačkog entiteta, predlaže Međunarodna krizna skupina.

Na internetu smo pronašli i kartu elektroenergetskog sustava, koja, prema ICG, bi trebala biti karta triju eniteta u BiH.

Međutim, “glavna prepreka entitetu s hrvatskom većinom je politička: to je veoma uvredljivo za Bošnjake. Ipak, obrazloženje njihovog odbijanja zvuči prazno“, zaključuje ICG u svom izvještaju./HMS/kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari