Pratite nas

Reagiranja

Nema pomirenja bez sjećanja

Objavljeno

na

Svibanj 1945. godine neosporno je obilježio Hrvatsku povijest. Da je tome tako, svjedoci smo emotivnih, političkih i faktičkih prijepora koji se vode od 1945. do danas, a mogli bi se i produžiti u našu budućnost.

Nema nikakvog prijepora prihvatiti činjenicu da je 8. svibanja dan pobjede nad fašizmom i nacizmom za onaj dio kojeg smo nazivali i još nazivamo zapadnom Europom.

Komemoracija i postavljanje vijenaca npr. ispod slavoluka pobjede u Parizu, izraz je slavlja pobjede nad nacizmom i komemoracija svih Francuzima koji su poginuli u borbi za demokratsku Francusku. Da li bi Macron s istim osjećajima položio vijenac ispod slavoluka pobjede da je Francusku oslobodio Staljin?

Zamjena jednog totalitarnog sustava drugim, poništila bi sav onaj pobjednički žar pobjede nad nacizmom. Takav slučaj dogodio se  u svim istočno Europskim državama.

Nešto u drugačijoj formi i sadržaju  dogodilo se oslobađanje Jugoslavije od nacizma. Temelj oslobođenja od nacizma je Jugoslavenska narodna armija s Titom načelu. To je nepobitna činjenica, kao i da nismo doživjeli niti samostalnu niti demokratsku Hrvatsku koju je doživjela Britanija ili Francuska. Jugoslavenski antifašizam i demokratski Europski ili Američki antifašizam, nažalost nisu bili jedno te isto, a kako vidimo nije ni danas.

Da tome nije tako, odmah se je vidjelo kod oslobađanja Zagreba, kada su se praznile bolnice, stanovi , a radila stratišta diljem samog današnjeg Zagreba, pa sve tragom povlačenja poražene vojske do Bleiburga, a onda nazad po većem dijelu Jugoslavije na Križnom putu u četveroredu.

Nitko još s pouzdanošću ne zna koliko je poraženih vojnika i civila stradalo na tim putovima smrti. Je li to moguće? Je li nam stalo do istine?

U 45 godina koliko je trajao jugoslavenski režim, to je bio apsolutni tabu, a u gotovo trideset godina od prvih demokratskih izbora nije postojalo dovoljno političke volje i suglasja da objektivni povjesničari koliko je to moguće objektivnije istraže . Tuđmanova želja za pomirbom nije pala na plodno tlo.

Jedna od osnova pisanja objektivne povijesti je otvaranje svih arhiva i njihovo stavljanje na raspolaganje profesionalnim povjesničarima. O razlozima ne otvaranja arhiva, možemo samo nagađati, ali posljedice toga su dnevno vidljive, prigodno zapaljive do maksimalne polarizacije.

Ovih dana svjedoci smo necivilizacijskog i nekulturnog nastupa predsjednika i članova  Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) . Franjo Habulin, u jednom svom nastupu , komemoraciju za žrtve  komunističkih osloboditelja, naziva balom vampira.

Habulin ne osjeća potrebu za formiranjem zajedničkog pregleda povijesti XX stoljeća koja bi omogućila osuđivanje svih zala nacističkog, fašističkog, staljinističkog, kod nas Titovog komunističkog antidemokratskog režima.

U svijesti Habulina, Fumića i drugih ne postoji mjesta za poštivanjem ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije, jednakosti, vladavine zakona i poštovanja ljudskih prava.

U njihovoj kulturi nema mjesta  uspomenama na mrtve iz prošlosti živim, jer ne može biti pomirbe bez istine i sjećanja.  Oni nemaju potrebe za jedinstvenim stavom protiv svih totalitarnih vladavina bilo koje ideološke pozadine.

Totalitaristički um, doveo ih je do pomračenja uma. Takvi kao oni ne pridonose Europskim civilizacijskim i uljudbenim vrijednostima.

Što njima znači Rezolucija Vijeća Europe 1481 (2006) o potrebi međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima?

U rezoluciji Europski parlament poziva sve komunističke ili post-komunističke stranke da u svojim zemljama, ako to dosad nisu učinile, ponovo procijene povijest komunizma i svoju vlastitu prošlost, jasno se distanciraju od zločina koje su počinili totalitarni komunistički režimi i da ih osude bez ikakvih nejasnoća.

Da rezimiramo: u Republici Hrvatskoj nisu osigurani preduvjeti za objektivno sagledavanje povijesti XX stoljeća, a poglavito Drugog svjetskog rata, poraća i vremena postojanja Jugoslavije.

Postoje pojedini političari, cijele stranke, udruge koje baštine antifašističku borbu, koje ne prihvaćaju europski model pomirbe i civilizacijske vrijednosti demokratskih sustava.

Aktualni politički vrh Republike Hrvatske nije osudio Habulinov i Fumićev govor, kao i govor Milorada Pupovca koji komemoraciju na Bleiburgu naziva mjestom povijesnog revizionizma.

Mi iz koordinacije udruga nastalih iz Domovinskog rata jasno i nedvosmisleno osuđujemo javni istup predsjednika Saveza antifašističkih boraca Republike Hrvatske Franje Habulina o žrtvama komemoracije na Bleiburgu.

Očekujemo od političkog vrha RH da nedvosmisleno stanu u obranu ljudskog dostojanstva, digniteta žrtve i ostalih vrijednosti demokratskog sustava, te Europskog političkih u kulturnih vrijednosti.

U ime koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata

Trpimir Jurić

 

Prošlost i povijest nisu isto – A poznato je tko piše povijest!

Što vi mislite o ovoj temi?

Reagiranja

NZH: Nikakvim jugozomboidima, njihovim sljednicima i zaštitnicima se nećemo ispričati

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

Neovisni za Hrvatsku reagirali su na facebooku na zahtjev Etičkog povjerenstva koji zahtjevaju da Glasnović i Neovisni za Hrvatsku s mrežnih stranica uklone “spornu” fotografiju u obliku predizbornog plakata na kojemu Glasnović pozira u boksačkom stavu uz poruku: “Jugozomboidi imaju plan za Hrvatsku” i “Svaki ima plan dok ne dobije šaku u glavu”. Naloženo im je i da se tom fotografijom prestanu koristiti u bilo koje svrhe te da se javno ispričaju.

NEOSNOVANO UPOZORENJE ETIČKOG POVJERENSTVA

– Na prijavu Državnoga izbornog povjerenstva i novovjekog AFŽ-a (Mreže antifašistkinja Zagreba), Etičko povjerenstvo uputilo je upozorenje NEOVISNIMA ZA HRVATSKU i našemu kandidatu, generalu Željku Glasnoviću zbog fotografije u obliku predizbornog plakata na kojem se general Glasnović obraća „jugozomboidima“.

Etičko povjerenstvo, odreda sastavljeno od dičnih antifašista i naprednih mislilaca stasalih u samoupravnome socijalizmu, zahtijeva da se taj plakat ukloni i da se i mi kao stranka i general Glasnović „javno ispričamo“ zbog njegova objavljivanja.

Upozorenje otklanjamo s indignacijom. Fotografija i plakat generala Glasnovića upravljen je jugozomboidima (što je termin koji je general Glasnović bezbroj puta bez ikakve sankcije upotrijebio u Hrvatskome saboru, a i inače u javnome životu!), te ima jasnu obrambenu poruku: „Jugozomboidi imaju plan za Hrvatsku“, ali će se taj njihov plan razbiti o hrvatsku šaku. Tako je bilo i 1991./92., a tako će biti i sada.

Prema tome, nikakvim jugozomboidima, njihovim sljednicima i zaštitnicima se ne ćemo ispričati (nego ponavljamo: njihov će se plan nasukati i danas i sutra!), a hrvatskomu se narodu nemamo zašto ispričavati.

On je uz nas, a mi smo uz njega – vrijeme je za Hrvatsku!

Neovisni za Hrvatsku

Etičko povjerenstvo traži da Glasnović ukloni izborni plakat

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Herman Vukušić: Loša demagogija dobrog doktora

Objavljeno

na

Objavio

Mirando Mrsić, predsjednik stranke “Demokrati”, godinama je radio na KBC-u Zagreb, gdje je slovio za izvrsnog liječnika-internistu. Dapače, mnogi moji pacijenti, hrvatski branitelji, koji su uz PTSP imali i neku hematološku bolest, o kolegi Mrsiću imali su samo riječi hvale.

Ovih dana smo svjedoci pokušaja politikantstva tog uspješnog liječnika da na temi “povlaštenih” braniteljskih mirovina ušićari koji glas na predstojećim izborima za EU parlament.

Pri tome se, eto, čudom čudi zašto na njegovo lamentiranje o razdvajanju braniteljskih i radničkih mirovina oštro reagiraju iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Evo sada nekoliko činjenica za širu hrvatsku javnost koje je kolega Mrsić možda zaboravio od kada je prestao biti ministar rada:

1) Zašto se ne razdvajaju i mirovine aboliranih pripadnika neprijateljskih paravojnih snaga koje su započele agresiju na Republiku Hrvatsku, a nosioci tih mirovina mahom su na državnom proračunu države protiv koje su ratovali?

Iste se broje u tisućama, a kolega Mrsić vodio je upravo resor rada kada je smanjivao braniteljske mirovine…..

2) Za vrijeme mandata ministra Mrsića uveden je sustav vještačenja po kojem se ratni PTSP u prethodno navedenoj aboliranoj populaciji odmah cijeni sa 30% tjelesnog oštećenja za stalno, dok hrvatski branitelji dan danas (četvrt stoljeća nakon rata!) za istu bolest dobijaju isključivo privremena rješenja!

3) Niti jedna civilna radnička invalidska mirovina nije prošla VIŠE OD DESET revizija u proteklih dvadeset godina, dok branitelji jesu, u pravilu uz huškačku medijsku kampanju sa dugotrajnim negativnim psiho-socijalnim posljedicama.

Ovo se posebno odnosi na vrijeme prvog vladajućeg mandata SDP-a (2000. – 2004.) dok je kolega Mrsić još uvijek bio istaknuti član te stranke.

4) Sve “privilegirane” braniteljske mirovine uvjetovane su stupnjem oštećenja organizma, odnosno branitelji moraju imati status HRVI-ja.

Ovo ne vrijedi NITI ZA JEDNU civilnu radničku mirovinu, što sa medicinsko-vještačkog stajališta predstavlja popriličnu prednost u odnosu na braniteljsku populaciju, a ne obrnuto.

Štoviše, za sve “nove” slučajeve HRVI-ja, prije njihovog vještačenja obavezna je i klinička stručna procjena koja kroz bolničku obradu dokazuje eventualnu povezanost njihovog tjelesnog oštećenja sa sudjelovanjem u Domovinskom ratu.

Niti jedna radnička invalidska mirovina ne pretpostavlja slični postupak.

4) U sve ovo predizborno “kukanje” na političkoj sceni o “povlaštenim” braniteljskim mirovinama oglasili su se i neki navodni branitelji koji su svoju poslovnu karijeru započeli preprodajom ukradene audio-tehnike.

Naravno da tu mislim na Krešu Beljaka koji je svojim govorom mržnje prema političkim oponentima već više puta zgrozio hrvatsku javnost, ali to “demokratu” Mrsića do sada niti jednom nije zasmetalo…..

Na koncu kada doktor Mrsić i bivši mu kolega ministar Matić govore o porastu broja hrvatskih branitelja zaboravljaju sa se porast dogodio upravo za njihovog mandata, što se jasno već tada vidjelo u notornom Registru hrvatskih branitelja!

A ministar Medved posve je u pravu kada govori o kaznenoj odgovornosti članova bivše vlade: zamislite koliko njih bi sudski odgovaralo samo zbog objave spomenutog Registra nakon što je prošle godine donešena Opća uredba o zaštiti podataka?

Srećom po njih, upravo je Medved taj sramotni Registar i ukinuo…..

Herman Vukušić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari