Connect with us

Pregled

Nema sukoba predsjednica – ministar, bitka se vodi unutar MORH-a

Objavljeno

-

Ne postoje ni minimalne napetosti između predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i ministra obrane Damira Krstičevića kada je riječ o nabavci borbenih zrakoplova. Riječ je o spinovima, koje u medije plasiraju međusobno sukobljeni krugovi unutar MORH-a.

Tim je riječima izvor iz kruga bliskog predsjednici jučer komentirao medijske napise po kojima pravi uzrok nesuglasica između Krstičevića i Pantovčaka leži u borbi za kontrolu nad postupkom nabavke borbenih zrakoplova vrijednih najmanje pola milijarde eura, piše večernji list

Tumači kako pozadina cijele priče leži u sukobu između Krstičevićevih i krugova bliskih bivšim ministrima Josipu Buljeviću i Anti Kotromanoviću, koji je Krstičevića u ponedjeljak prozvao zbog kašnjenja u remontu helikoptera te “politizacije i podjela u MORH-u”.

Njegovu izjavu i na Pantovčaku i u MORH-u neslužbeno tumače kao nezadovoljstvo onih koji su bili favorizirani za Kotromanovićeva ministrovanja, a sada, kažu, grčevito nastoje zadržati utjecaj u Ministarstvu, ali i u Oružanim snagama.

Takvi se posebno boje najavljene rekonstrukcije vojnog kadra, tijekom koje bi se, kako nam je potvrđeno iz MORH-a, do kraja godine umirovilo ukupno 36 generala i brigadira koji imaju uvjete za mirovinu, kako bi se u sam vojni vrh uključili mladi i obrazovani časnici.

Kadrovske promjene očekuju i sam MORH, a i tu je Krstičevićeva namjera pomlađivanje i dovođenje stručnog kadra koji bi se, među ostalim, mogao nositi s izazovima hibridnog rata, govore naši sugovornici.

Kad je riječ o remontu helikoptera koji spominje Krstičević, a s kojim se debelo kasni, budući da su zadnji helikopteri prizemljeni u svibnju, izvori večernjeg lista pitaju zbog čega se putem pojedinih medija plasiraju informacije da se favorizira remont u Rusiji, kada se zna da je alternativa Ukrajina, s kojom Hrvatska ima loša iskustva upravo iz Kotromanovićeva vremena.

Zbog remonta MIG-ova, podsjećaju, još uvijek se vodi sudski postupak za podmićivanje. Kad je riječ o samoj nabavci borbenih zrakoplova, uzrok nezadovoljstvu i, kako kažu, medijskim spinovima, vide u odluci ministra Krstičevića da se ona provede bez posrednika.

U predsjedničinu krugu ističu kako su posebno zadovoljni takvim ministrovim pristupom, a napose činjenicom da je vrlo transparentno objavljen poziv za ponudama poslan izravno državama.

Očekuju kako će to omogućiti javnosti da do samog kraja prati čitav postupak te da na kraju oko cijele priče neće biti nikakvih “repova”. Izvor večernjeg lista ističe kako predsjednica nikada nije pokušala utjecati na to koji će se zrakoplovi nabavljati, niti ima ovlasti koje bi joj to omogućile.

Jedino u čemu je predsjednica sudjelovala je sama odluka da se krene u nabavku, o kojoj se razgovaralo na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost, no konačnu odluku donosi Vlada i promašena je priča o savjetnicima koji predsjednici tobože sugeriraju nabavku švedskog Gripena.

Predsjednica o tome nikad nije razgovarala s premijerom niti sa svojim suradnicima – tvrdi. Ipak, očekuje da će se kod donošenja konačne odluke u obzir uzeti i određeni vanjskopolitički ciljevi te da će se na kraju o svemu još jednom raspravljati na Vijeću za nacionalnu sigurnost.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari