Connect with us

Komentar

Marko Ljubić: Nema u uspostavi NDH ništa sramno, sramno je biti povjesničar kao Klasić

Objavljeno

on

isječak/N1

Tportal nam šalje poruku za dobro jutro, na dan kada se preko 90% pripadnika hrvatskog naroda prisjeća muke i smrti Isusa Krista, popodnevnog trenutka umiranja raspetoga Boga okruženog dvojicom razbojnika, od kojih se jedan pokajao i stekao oprost, a drugi nije. Ovaj portal nam nudi ocjenu Hrvoja Klasića i kažu:

“Prije točno 79 godina u Zagrebu je na današnji dan proglašena Nezavisna Država Hrvatska, najsramnije razdoblje hrvatske povijesti obilježeno rasnim zakonima, koncentracijskim logorima i nebrojenim zločinima koji su odredili zločinački karakter nove vlasti koja je odmah po uspostavi te marionetske države raspršila nadu da će NDH biti ostvarenje vjekovnih težnji Hrvata za ostvarenjem vlastite države. S ocjenom da je riječ o najgorem danu u hrvatskoj povijesti slaže se ugledni povjesničar i publicist Hrvoje Klasić koji za Tportal ističe kako je tog dana na vlast došao režim koji je za cilj imao genocid, etničko čišćenje i masovne zločine nad vlastitim stanovništvom”.

Nije se na današnji dan dogodilo ništa sramno, a pogotovo ni započelo najsramnije razdoblje hrvatske povijesti zbog proglašenja hrvatske države. Bila je to odluka hrvatskih nacionalističkih revolucionara, sve redom ljudi progonjenih od srpske diktature i terorizma, ljudi, koji su posve legitimno pokušali iskoristiti povijesne okolnosti i oslonjeni na najveće sile svijeta, ostvariti povijesne težnje i povijesno pravo hrvatskog naroda na svoju državu. U tom nastojanju, u tom kontekstu i u tom činu nema ničega sramnog. Dapače.

Niti je NDH utemeljena sa zločinačkim namjerama, izuzev ako sloboda nije zločin, ili ako nepristajanje na srpski teror nije zločin, niti je počinila genocid. Bio je rat, režim je kao i svaki, demokratski i nedemokratski, branio svoj poredak, svoju državu, teritorij i narod. Razloga braniti se i najgrubljom silom je imao, jer je bio suočen s ubitačnom međunarodnom lažnom optužbom da je već u lipnju, prije očito planiranog srpskog ustanka, pobila 100 tisuća Srba, da bi se ta zločinačka krivotvorina poznata kao Valerijanov memorandum SPC-a, smišljena kao uvod u kasniji genocid protiv hrvatskog naroda do rujna popela do 300 tisuća pobijenih Srba. Sramno je danas šutjeti o tome.

Sramno je imati društvene, ali i civilizacijske instrumente, ali i uporište u načelima slobode i znanstvene etike i govoriti ovo što Klasić govori od kada postoji kao javna osoba. Najsramnije u svemu je to što Klasić, kao certificirani povjesničar uživa slobodu hrvatskog naroda i njegove potencijale pa veliča jednoga od nositelja najsramnijega pokreta u povijesti hrvatskog naroda, Miku Špiljka i komunistički pokret. Kada već Tportal šalje poruku o najsramnijem bilo čemu danas, na današnji dan, kada su se razbojnici kajali, trebali su gurajući Klasića kao svjedoka te poruke pitati, ima li nešto sramnije od doživjeti da ti kolega povjesničar, kao Klasiću Nikica Barić napiše takvu, neoborivu recenziju navodno historiografskog djela o Miki Špiljku? (poveznica na kraju) Suočiti se s takvom utemeljenom ocjenom svoga nedjela i ne posramiti se, a nazivati se povjesničarom i Hrvatom je stupanj najtežeg besramlja i besčasti. Iako je to ponižavajuće za svakoga s mrvicom obraza, ne treba imati iluzija, za Klasića nije.

Naime, dugo nam se kao hrvatskom narodu događa prilično sramotno razdoblje, u kome svoju slobodu podređujemo aktivističkim bitangama skrivenim pod demokratske, političke ili kao kod Klasića pod znanstvene krinke, pa u neznanju i neodgovornom upravljanju krvavo ostvarenim pravom izbora dopuštamo onome drugom razbojniku, koji se nije pokajao, da nam govori i propovijeda što je sram, a što vrlina. Klasić i Tportal, cijela tragična bulumenta s njima i oko njih ne shvaćaju da će nakon današnje smrti, u nedjelju doći uskrsnuće i Uskrs. I glupo je, i ponižavajuće je, i sramno je to ne znati a živjeti među hrvatskim narodom.

https://hrcak.srce.hr/236518 … Recenzija Klasićeve knjige “Mika Špiljak, revolucionar i državnik” iz pera Nikice Barića s Hrvatskog instituta za povijest. Zabavno štivo.

Marko Ljubić/Facebook

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari