Nemojte, molim vas, zaboraviti Andriju Matijaša Pauka!

5

[Iz arhive TV Kalendara] Poginuo Andrija Matijaš Pauk 9. listopada 1995. - 9. listopada 2016.

Pubblicato da TV Kalendar su Domenica 9 ottobre 2016

Na današnji dan 9. listopada 1995. poginuo je legendarni zapovjednik 4. gardijske brigade Andrija Matijaš Pauk. Po njemu je ta legendarna postrojba dobila ime Pauci.

Andrija Matijaš Pauk rodio se 31. srpnja 1947. u Marini kod Trogira, gdje je pohađao osnovnu školu. Srednju dočasničku “Školu za oklopno-mehanizirane postrojbe Jugoslavenske narodne armije” (JNA) završio je u Banja Luci. Bio je profesionalni vojnik, stručnjak za tenkove i oklopnu borbu, te izvrstan sportaš u više disciplina.

kako-je-karizmaticni-zapovjednik-pauk-poginuo-hrvatskog-metka-slika-1188171Na početku Domovinskog rata i stvaranja hrvatske države pridružio se brojnim dragovoljcima u obrani zemlje, a kojima je njegovo vojno znanje bilo itekako dobrodošlo. “Vatreno krštenje” doživio je na ljeto 1991. na Banovini, a potom dolazi u 4. gardijsku brigadu u kojoj je ostao do smrti. Kao zapovjednik jedne od satnija pokazao je iznimno ratničko umijeće i golemu hrabrost, a od prvih zarobljenih tenkova ustrojava oklopnu bojnu i postaje njezinim zapovjednikom.

Nakon uspješnih borbi za Dubrovnik 1992., tijekom kojih je najzapaženiju ulogu odigrao prilikom oslobađanja sela Uskoplje i strateškog Golubovog kamena, nastavlja nizati pobjede na šibenskom i zadarskom bojištu.

Nizale su se uspješne oslobodilačke akcije i operacije jedna za drugom: Zima ’94., Skok-1, Skok-2, Ljeto ’95. kao pripreme za oslobođenje Hrvatske. Kao načelnik stožera uspješno vodi 4. brigadu u pripremama za Oluju, a sa svojim tenkistima ulazi u  Knin je kao zamjenik zapovjednika te slavne brigade.

Ranjen je više puta, a poginuo je na današnji dan 9. listopada 1995. tijekom akcije Južni potez u sukobu sa srpskim snagama na ulazu u Mrkonjić-Grad. I toga posljednjeg dana rata bio je u prvim redovima predvodeći svoju splitsku Četvrtu.

Njemu u spomen ta ratna brigada Hrvatske vojske dobila je naziv Pauci.

facebook komentari

 • Agromentum

  Pokoj duši velikom čovjeku i domoljubu!

 • Malleus_Haereticorum

  Pokoj vječni hrvatskom junaku. Neka naš Gospodin sličnog duha što ga je imao Andrija prenese na Andreja.

 • Sivooki

  Lijepa želja, ali za to treba imati puno vjere…

 • Sivooki

  Raja se nauživao, junače!

 • Lilith

  Ljudska Gromada! likom, djelom i karakterom! Počivao u miru junače! Hvala ti