Pratite nas

BiH

Nemoral politike i – predrevolucionarno vrenje

Objavljeno

na

Još u starome Rimu vrijedila je izreka – Povijest je učiteljica života. Vrlo je zanimljivo kako suvremeni političari nisu ništa naučili iz povijesti, a poglavito ne postkomunistički kneževi u državama nastalim raspadom bivše Juge, a dobrim dijelom i u drugim postkomunističkim državama.

[dropcap]V[/dropcap]išestranačje, barem kakvo smo upoznali u postkomunističkom vremenu, pokazalo se punim promašajem. Unatoč uključenja u vlast, izravno ili neizravno, širokog kruga ljudi na ovim prostorima vlada se divlje, kao nikada u njihovoj povijesti. Stiče se dojam da su političke pozicije mahom zauzeli politički “seoski lole, đikani”, a inteligencija je gurnuta ne u drugi već u peti plan. (Iskreno rečeno pravo joj i budi jer svojim ponašanjem i šutnjom nije bolje ni zaslužila).

Strukture na vlasti ne sagledavaju situaciju, za to jer za njeno sagledavanje nisu ni sposobne, a još više i zato što je i ne žele sagledati. Marx  je pogrešno rekao da je religija opijum naroda. Ne, vlast je opijum naroda, politika je opijum naroda, ako ne baš naroda onda je opijum onih koje je narod izabrao i povjerio im vlast. Opsjednutost vlašću je postala najzaraznija bolest.

Do nesporazuma između naroda i političara dolazi ponajprije iz razloga što tu vlast promatraju iz različitog kuta gledanja, prvenstveno interesnog, a možda i s različitom dioptrijom. Oni, pred dolazak na vlast, lakovjernoj raji svašta obećavaju,  a kako se ta obećanja uglavnom nikada ne ostvaruju, među rajom je sve više onih koji političare i njihovu politiku sve više preziru i ne žele imati s njom nikakva posla, pa zato u većini i ne izlaze na izbore. Čineći tako upravo ono što političarima najviše odgovara, jer na izbore uglavnom izlaze njihove interesne skupine i tako pobijeđuju.

Na ovim, južnoslavenskim prostorima, politika je postala lovačko društvo, jer dolaskom na političku poziciju otvaraju im se širom vrata velikog lovišta za sticanje imovine, mnogima i basnoslovnog bogatstva. Politika je postala najunosniji privatni biznis, bez ulaganja i pameti i kapitala, i što je najvažnije i bez ikakva rizika –  dovoljno se dočepati političke pozicije pa se može sjesti u najskuplje automobile, putovati oko svijetu o trošku poreznih obveznika, ponašati se bahato i umišljeno, ubirati baslosnovne plaće (kao slučaja u BiH gdje je godišnja plaća brojnih visokopozicioniranih političara i do 6.000.000 hrk), a mnogo se ne razlikuju ni  preostale države bivše Juge, naravno u to uključujući i našu Hrvatsku.

Pri tome da i ne spominjemo njihovo grabljenje iz kojekakvih privatizacija, sumnjivih poslova, najčešće iz prikrivene izdaje domovine i naroda i sl. U tome su dominantno zastupljeni bivši komunisti i udbaši koji su se vrlo dobro strateški rasporedili u različite političke stranke, ali su ostali i dalje u svom neformalnom interesnom  i ideološkom  savezu.

S druge strane imamo raju prema kojoj se odnose kao prema stoki, kao prema bićima niže intelektualne i svake druge vrijednosti. Nije ih briga da se narod rasipa i raseljava po svijetu, što je mladim ljudima oduzeta budućnost, nije ih briga o stotinama i stotinama tisuća nezaposlenih, nije ih briga o uništenju brojnih tvornica, uništenju poljoprivrede, uništenju bankarstva – pa kad se malo bolje pogleda u njima su se oformili pravi narodni neprijatelji. Ponašanje političara i njihov nemoral je postao gordijski čvor koji se na da više razriješiti, u svim novonastalim južnoslavenskim državama. Nije ih briga što uništavaju svu domaću proizvodnju i tako otvaraju vrata domaćeg tržišta stranoj robi.  Sve putuje ka katastrofi, ka općem kolapsu, općoj propasti i pojedinaca i naroda.

Pogledajte najnoviji slučaj u Hrvatskoj s kupnjom basnoslovno skupih automobila za predstavnike vlasti, a zdravstvo propada, gospodarstvo propada, sve propda, glad je pokucala na široka vrata, a oni bi se vozili u bijesnim automobilima i sl. Stranke u oporbi ni za jotu se ne razlikuju od onih na vlasti. A još Aleksandar Makedonski nas je naučio da se gordijiski čvor razrješava sječom.  Na južnoslavenskim prostorima već je zaigralo “narodno kolo” počelo je u Tuzli, bez obzira što ga neki pokušavaju povezati s nečim drugim. To kolo, prvenstveno, spiritus movens ima u gladnim želudcima. Još su stari Rimljani znali tamo gdje ima kruha i igara da tamo nema mjesta za bune naroda.

No situacija s narodom se otima kontroli, oni koji su doveli do svega ovoga, neće moći držati stvar pod kontrolom, bačva curi po svim dugama.  Voda revolta naroda se širi poput plime ili vode u spojnim posudama. Za bojati se je da ta voda ne postane crvena. Otkad je svijeta i vijeka na ovim porostorima nije bilo veće socijalne i svake druge nepravde i nebrige za narod. Bojim se da će se to platiti vrlo skupo, pa i tragedijom naroda.

 Mir naroda je najveće bogatstvo, pa zato politika treba graditi taj mir, a živimo u vremenu gdje ga politika upravo najviše razara, njena sebičnost, njena bahatost, njena neodgovornost, nespremnoist niti i za najmanje žrtve.  Ali kad se ispostavi račun, nikome neće više pomoći ni njihovo nemoralno stečeno bogatstvo, ni skupocijeni bijesni automobili. Čut će se – Dajem Carstvo za konja! Kao da je izgubljena vjera i u Boga i u čovječnost. Carstvo razuma davno je uništeno, nastupa li carstvo nasilja…?

Mile Prpa/hrsvijet

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari