Connect with us

Komentar

Nenad Bakić: Inflacijska pljačka se nastavlja

Objavljeno

-

Jučer su nas mediji izvijestili da se ‘inflacija smanjuje’, što je samo u maloj mjeri istina, jer tako ispada na godišnjoj razini (lipanj / lipanj) jer su iz prosjeka ispali mjeseci s jako velikom inflacijom.
ISTINA je drugačija.

U lipnju je Indeks potrošačkih cijena PORASTAO za 0,9% u svibnju, odnosno na godišnjoj razini bi to bilo oko 11%. Još više je porastao indeks cijena hrane i pića, za 1,3% ili na godišnjoj razino oko 17%.

MEĐUTIM, prema EU metodologiji (Harmonizirani indeks) je mjesečni porast bio čak 1,6% odnosno treći najveći od kad je inflacija krenula.

Inflacija pogađa uglavnom ljude koji žive od plaće, vlasnici kapitala su uglavnom zaštićeni ili prosperiraju. Običnim ljudima je i vrijednost štednje u bankama i mirovinskim fondovima snažno obezvrijeđena.
U našem slučaju pak zbog naravi poreznih stopa (fiksni porezni razredi) inflacija pogađa najviše one s malim plaćama.

Dolazi do sve većih raslojavanja u našem društvu. Ne zaboravite i da su ‘obični ljudi’ istisnuti s tržišta nekretnina – ne mogu si priuštiti stanove. Cijene ‘kvadrata’ su strašno narasla, a sada i kamatne stope.

Uzrok inflacije je naravno ponajviše enormno stvaranje novca za pandemije. Najveći hrvatski umovi to nisu mogli prepoznati. Tako je naša najveća znanstvena institucija IRB preko člana svog upravnog vijeća (!) i neformalnog pandemijskog glasnogovornika hrabrila javnost da će ‘nam doći jako puno love, jaaako puno love’. Nije šala, vidite ovdje, komentirao je Nenad Bakić na facebooku

Foto: Nenad Bakić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari