Connect with us

Pregled

Nenad Bakić liječničkim društvima: Treba argumentirano propitivati sve tvrdnje

Objavljeno

-

Poduzetnik Nenad Bakić poručio je u ponedjeljak, u odgovoru na javni poziv devet liječničkih društava, kako je neugodno iznenađen pokušajem dijela liječničke struke da ga se ušutka jer je u demokratskom društvu u redu argumentirano propitivati sve tvrdnje, pa i one o covidu-19.

Devet liječničkih društava podržalo je inicijativu Hrvatske liječničke komore za zaštitu liječnika od “zastrašivanja i poziva na linč koje provodi poduzetnik Nenad Bakić i skupina na njegovoj Facebook stranici”.

Bakić im odgovara kako ga čudi da pojedini liječnici vide ugrozu u njemu, a ne u svojim postupcima tijekom pandemije.

“Ako pojedinci iz liječničke struke danas izbjegavaju davati izjave za medije o covidu, mislim da su se jednako tako trebali ponašati i za vrijeme pandemije, kada su davali izjave koje iz današnje perspektive izgledaju netočne i štetne”, rekao je.

Bakić tvrdi da je od prvog dana izrazito zagovarao cijepljenje protiv covida-19 u najkritičnijim trenucima i dok se mislilo da cjepivo djeluje bolje, a nije bilo ovoliko prirodne imunosti.

I kada se utvrdilo da cijepljenje ne sprječava prijenos virusa, usprkos promašenoj plaćenoj informativnoj kampanji „Cijepi se – misli na druge“, zalagao sam se za druge mjere, poput brzih testiranja, dodao je.

“Istina je da sam javno pisao protiv nametanja nepotrebnog cijepljenja djece ili zatvaranja škola, nudeći pri tom najbolje svjetske dostupne informacije. Sa mnom su se složili skoro svi hrvatski građani jer ih je svega 0,4 posto cijepilo mlađu djecu”.

Nisam antivakser niti odgovoran za propuste struke

Nisam antivakser niti na bilo koji način mogu biti odgovoran za propuste struke tijekom pandemije, naglašava Bakić.

Tvrdi kako je “jedini državi razvio epidemiološke modele koji su koristili Stožeru, bolničkom sustavu, javnosti i građanstvu u dizajnu i provedbi epidemioloških mjera, jer su nažalost bili jedini javno dostupni i ažurni”.

Prenošenjem najnovijih znanstvenih činjenica povećao sam povjerenje u cjepiva, za razliku od onih koji su ga teško narušili nametanjem dogmatskih stavova bez ikakve argumentacije, kaže Bakić.

Ocjenjuje kako pojedinim znanstvenicima i liječnicima smeta to što je njihove izjave prenosio doslovno. “Eventualnu mržnju prema njima su vjerojatno uzrokovale same te izjave, a razumijem da je danas pojedincima neugodno kad vide koliko su izjave bile promašene”.

Bakić napominje kako bi bilo nevjerojatno da bi se neki liječnici “suspregnuli od davanja izjava koje spašavaju živote, samo zbog kritika na jednom privatnom Facebook profilu”, pogotovo kad u komentarima na stranicama medija dobivaju daleko oštrije kritike i prijetnje. “Pa i pod njima se ne bi smjeli povući – osim ako nisu shvatili da su u krivu”.

Ističe kako je diplomirao matematiku na PMF-u upravo s radom iz tog područja, pa vjeruje da je dovoljno stručan za izradu modela u epidemiologiji, koja je u stvari područje matematike, koji su svima pomogli, “i time u slobodno vrijeme i besplatno nadoknadio ono što cijela ‘struka’ i ‘znanost’ u Hrvatskoj nisu uspjeli”.

Također navodi kako se nikad, za razliku od pojedinih liječnika koji uopće nisu epidemiolozi, nije predstavljao kao stručnjak za epidemiologiju i cjepiva za djecu, već je samo citirao relevantna međunarodno dostupna istraživanja. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas