Pratite nas

NEOBRAZOVANI SREDNJOŠKOLAC: Tko je dovraga Davor Butković da piše o Zvonku Bušiću?

Objavljeno

na

O Zvonku Bušiću, njegovom tragičnom životu, danas pišu mnogi, ponajviše oni koji mu nisu dorasli, neobrazovane ratne kukavice, zagrebačke skitnice osamdesetih, jednostavno, gladni protagonisti mračne Hrvatske. Naravno, tko će u režimskom biltenu Ninoslava Pavića, Jutarnjem listu, najbolje opisati život i smrt karizmatičnog hrvatskog emigranta od bivšeg Sanaderovog zajebanta, koji je početkom devedesetih kukavički odbio kalašnjikov kako bi si omogućio neslućeno bogaćenje kao vjerni pratitelj beskrupuloznog tajkuna i medijskog mogula?

Život i djelo Davora Butkovića svima je poznato, kompromitirani novinar osamdesetih osim poderanih traperica i srednje škole nije imao ništa, i dok su naši roditelji završavali fakultete on je izgmizao iz srednje škole, početkom devedesetih naši roditelji opet su izvukli deblji kraj,  on se zavukao pod krevet u Sheratonu, zavalio Paviću u krilo, a branitelji ostali u blatu Vukovara. Od početka devedesetih dvije ratne kukavice, Pavić i Butković, dva Sanaderova jarana, nisu se razdvajala.

Kad je rat završio, ratne strahote minule, umjesto u ćuzi dva tajkuna završila su Sanaderu u guzi,  od jahti, do podruma i bazena, natakalo se Butkovića i Pavića kao da se radi o ruskim tenkovima iz bitke kod Kurska. Nikad im nije bilo dosta, ni danas im nije dosta. Tajkun želi novce od hrvatske države, lako za državu, ali on želi lovu od hrvatske sirotinji i po svemu sudeći tu lovu će izbiti iz naših novčanika, mislimo ovog puta na Pavića.

Nećemo ovdje spominjati sve sekte koje je financirao Butković, sve lažne intervjue koje je objavljivao, sve lažne ankete, sve žive ljude koje je pokopao, nećemo čak tražiti ni da nam vrati ono što je požderao sa Sanaderom o našem trošku, iako bismo mu to oprostili ukoliko bii se dragovoljno javio kao hrvatska kamikaza u intervenciji u Siriji protiv tamošnjeg režima, postaviti ćemo samo jedno pitanje, tko je dovraga Davor Butković da piše o Zvonku Bušiću? I zašto, na kraju krajeva, našim roditeljima, hrvatskim braniteljima, svima onima koji su završili u pučkim kuhinjama dok se on obžderavao sa Sanaderom, ne čisti cipele na ulici? Zar u Hrvatskoj tako malo vrijedi obrazovanje i borba protiv fašizma? Ukoliko se ipak Bule pokaje porez smo mu spremni oprostiti, no, za Pavića takvo razumijevanje ipak nemamo.

Samo je u Hrvatskoj moguće da čovjek s toliko kompromitiranih poteza i jedva završenom srednjom školom ima preko 100 000 kuna plaću. Zašto uopće ići na fakultet? Znate li uopće koliko je Zvonko Bušić bio obrazovaniji od bivšeg Sanaderovog spin doktora?

tinolovka

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Priče

‘Idite svi, dok sam ja živ ovuda prema gradu nitko neće proći’

Objavljeno

na

Objavio

Alfred Hill

Rođeni Vukovarac bojnik Alfred Hill, prvi zapovjednik Vojne policije u Vukovaru, poginuo je 16. listopada, istog dana kad i Blago Zadro. O njemu za 24sata.hr priča njegova kći Staša i suborac Ivan Anđelić Doktor

Prvog zapovjednika vojne policije u Vukovara Alfreda Hilla obitelj je zvala nadimkom Miki dok mu je borbeni nadimak bio Atila. Najviše od svega volio je svoju obitelj, ženu Melitu i kći Stašu, i svoj rodni grad.

Njegova kći imala je pet i pol godina kad je ostala bez oca koji je u 35. godini junački poginuo u obrani grada heroja. Istog dana kad i jedan drugi junak – Blago Zadro.

– Bila sam malena pa se svoga oca sjećam ponajviše iz priča, a ne iz vlastitih uspomena. Ipak, nešto je ostalo u sjećanju. Tata je jako volio životinje pa se on najviše brinuo o mačku kojeg smo imali u stanu. Sjećam se kako je jednom došao po mene u vrtić i to dosta ranije što je meni bilo super jer je uvijek mama dolazila, a ovaj put je došao tata i to prije svih drugih roditelja. Eto, taj detalj, naoko nevažan, ostao mu je u trajnom sjećanju. Taj osjećaj sreće kad sam ga ugledala na vratima.. – priča nam Staša Hill Mađarević (32), koja je danas liječnica, trenutno je na zadnjoj godini specijalizacije i majka je dva sina.

‘Tata, imaš li pušku, bombu, moraš se obraniti!’

– Ja sam s mamom bila u Rijeci, a tata se borio u Vukovaru i sjećam se da bi i ja telefonski pričala s njim i uvijek bih ga pitala: Tata, je li imaš sa sobom bombu, imaš li pištolj, imaš li pušku? Htjela sam biti sigurna da će se obraniti i da mu se neće ništa dogoditi – priča nam sjećanja na svog oca Staša te ističe kako je njezin otac mogao ostati u Rijeci s njima jer su njegovi roditelji tamo imali kuću, ali nije htio. Ni u jednom trenutku nije bilo dileme. On je svoj rodni Vukovar volio i nije bilo šanse da ga napusti i da ga ne brani.

Hill je po zanimanju bio pravnik. a prije rata radio je u Hrvatskim šumama u Osijeku. Svi prijatelji i obitelj od rođenja su ga zvali Miki. Ušao je u sastav pričuvnih snaga Zbora narodne garde Vukovar u svibnju 1991. i sudjelovao od prvog dana u organiziranju obrane Vukovara.

– Moj se tata ničeg nije bojao. Barem mi je tako mama pričala. I do zadnjeg je vjerovao da će doći pomoć i da će pobijediti. A kad je on vjerovao i mi smo svi vjerovali. Rekao je mami u zadnjem razgovoru: Čuj, glava je u torbi, ali sve ćemo izdržati! – govori nam Staša.

‘Vikao je Doktore, ranjen sam pomozi!’

Alfred Hill nastradao je od minobacačke granate braneći položaje na Sajmištu. Granata mu je presjekla noge te je iskrvario.

Ivan Anđelić Doktor, jedan od zapovjednika na Sajmištu, prisjetio se Hilla. Kaže da je on bio istinski borac koji je bezbroj puta dokazao svoju hrabrost

– Bio je primjer svojim bojovnicima kako se voli i brani svoj grad. Nije se povukao pred sto puta jačim neprijateljem – ističe Doktor.

Kad je ranjen, Hill je preko Motorole pozvao upravo njega da mu pomogne. Taj su se dan u svim krvavim akcijama zajedno borili. Kad su se u jednom trenutku dogovorili razdvojiti, jer takav im je bio plan, Hill je rekao Doktoru: ‘ Idite svi, a meni ostavite samo jednog. Dok sam ja živ, ovuda prema gradu neće nitko proći’. Nije prošlo ni pola sata kako su se rastali kada se začuo njegov glas na motoroli.

– Vikao je Doktore, ranjen sam pomozi! Krv mi se sledila i u prvim momentima nisam mogao doći k sebi dok je on još nekoliko puta ponovio samo moje ime i tražio pomoć. Odmah sam javio Jastrebu da hitno šalje pomoć. Pomoć mu je mogla stići samo iz grada, koji je na tom dijelu bojišta bio obranjen upravo zahvaljujući najviše njemu samome. I stigla je pomoć, ali je bilo prekasno – prisjeća se Doktor.

Kad su ga našli ležao je u lokvi krvi, mrtav. Ozljede su bile tako teške da nije bilo nikakve šanse da preživi.

Najprije je pokopan u dvorištu Lučke kapetanije, zatim je prebačen na vukovarsko Novo groblje, a tek nakon ekshumacije i identifikacije pokopan je na Memorijalnom vukovarskom groblju.

Ulica na Sajmištu u Vukovaru nazvana je njegovim imenom. Nastavno središte za obuku Vojne policije Oružanih snaga Republike Hrvatske također nosi ime ovog velikog junaka.

24sata.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Merkel u Chemnitzu branila migrantsku politiku

Objavljeno

na

Objavio

Njemačka kancelarka Angela Merkel stigla je u petak u dugo najavljivani posjet Chemnitzu, gradu u kojem su u kolovozu izbili veliki neredi i napadi na migranti nakon što su za ubojstvo lokalnog stanovnika privedena dvojica azilanata, gdje je pritisnuta pitanjima, morala braniti svoju politiku prihvata golemog broja migranata 2015.

Taj grad u Saskoj bio je poprište protuimigrantskih manifestacija i “lova” na strance nakon što su Daniela H., lokalnog stanovnika kubanskog podrijetla, izbola dvojica muškaraca. Za njegovo ubojstvo se sumnjiče azilanti iz Sirije i Iraka.

Merkel je u Chemnitzu sudjelovala u raspravi s oko 130 čitatelja lokalnog lista Freie Press i odgovarala na pitanja o stanju u zemlji, tvrdeći da je vlada svjesna problema i da želi čuti što ljude brine.

I sama podrijetlom iz nekadašnje Istočne Njemačke, kancelarka je na tvrdnje prisutnih da se osjećaju kao “građani drugog reda” kazala da budu ponosni na svoju pripadnost, da razumije njihovu zabrinutost zbog gospodarske situacije, ali da “nasilje nije odgovor”.

Pritisnuta pitanjima o odluci da 2015. otvori vrata za više od milijun bliskoistočnih migranata, među kojima i sirijskih i iračkih, kazala je da “greška” nije bila pomoći migrantima, već to da se na vrijeme nije obraćala pažnja na zemlje i regije od kuda migranti dolaze.

Također je branila Međunarodni pakt UN-a o migracijama koji bi se trebao usvojiti krajem godine. Obećala je da taj sporazum neće dovesti u pitanje “suverenost” država o tom pitanju.

“Svatko ima pravo donositi svoje vlastite zakone, bez obzira na budući pakt”, poručila je Merkel.

(Hina)

 

Odlazak ‘migrant’ Merkel

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari