Connect with us

BiH

NEOČEKIVANI RASPLET SDA prihvatila zahtijev HDZ BiH, Komšić napustio sastanak

Objavljeno

on

Okončan je i sastanak izaslanstava SDA i HDZ-a nakon što ga je napustilo izaslanstvo DF-a. Dragan Čović lider HDZ-a i Bakir Izetbegović zamjenik predsjednika SDA nisu mogli konkretno reći koji su to daljnji koraci nakon što je Željko Komšić odbio sudjelovatii u sastavu nove Vlade.

Bakir Izetbegović je kazao da će još jednom razgovarati sa Željkom Komšićem, a da će nakon sutrašnje sjednice Predsjedništva SDA biti donesena konačna odluka o tome na koji način će biti formirana Vlada Federacije BiH.

On je naveo da je jučer s Komšićem dogovorio da DF-u pripadnu četiri ministarske pozicije i da zajedno sa SDA imenuju ministra poljoprivrede, a da je prijedlog bio da HDZ-u pripadne pet hrvatskih pozicija i jedna iz reda Ostalih.

Također, rekao je Izetbegović,  Komšić bio pristao na taj prijedlog i da je dogovor bio da Izetbegović danas to priopći na sastanku.

Međutim, kako dalje tvrdi Izetbegović, kada je on to rekao, Komšić je odustao od daljeg učešća na sastanku i napustio salu.

Izetbegović: Komšić nas je iznanadio

bakir-dragan

Komšić nas je iznenadio neokliko puta svojim stavovima, te se nadam da će se predomisliti“, rekao je Izetbegović ponovivši raniji stav da će vlast biti formirana do 11. ožujka.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović kazao je da će se sutra vidjeti kako dalje, te da bi novi sastanak trebao biti organiziran u utorak. „Zadnji rok je 11. ožujak, a trebalo bi ostaviti prostora da sutra zauzmemo stavove prije novog dogovaranja u utorak“, rekao je Čović

Demokratska fronta neće imati ministre u Vladi Federacije BiH, priopćio je to predsjednik ove stranke Željko Komšić novinarima nakon što je napustio sastanak s predstavnicima SDA i HDZ-a, objavio je Avaz.

Komšić je rekao da je SDA pristala na zahtjev HDZ-a da ta stranka dobije šest ministarskih pozicija u Vladi FBiH, a DF-u su ponuđene četiri ministarske pozicije.

On je kazao da DF na to neće pristati, ali da će ukoliko SDA i HDZ sami odluče formirati vlast, podržati, kako je kazao, manjinsku vladu.

Dodao je da DF ostaje pri ranijem dogovoru za Vijeće ministara.

SDA i DF nedostaje 8 zastupnika za nadpolovičnu većinu

Od ukupno 98 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta F BiH koalicija SDA- HDZ BiH, ima 42 zastupnika, piše Hrvatski Medijski Servis. SDA ima 29, a HDZ BiH 13 zastupnika, dok DF ima 14 zastupnika. Za nadpolovičnu većinu potrebnu za izbor Vlade i usvajanje zakona HDZ BiH i SDA nedostaje 8  zastupnika.

U Domu naroda Federalnog parlamenta HDZ BiH u hrvatskom klubu ima 13, od ukupno 17 izaslanika, SDA, ima većinu u bošnjačkom klubu, dok DF ima 3 zastupnika u bošnjačkom, jednog u srpskom i ni jednog u hrvatskom/klubu.

Podsjetimo, koalicija SDA, HDZ BiH, DF, do sada je uspijela imenovati predsjednika i dopredsjednike F BiH. Tako je predsjednik F BiH Marinko Čavara iz HDZ BiH, Melika Mahmutbegović, dopredsjednica Federacije je iz SDA, dok je drugi dopredsjednik Milan Dunović iz DF-a.

Nadležnost predsjednika F BiH je i imenovanje Vlade F BiH uz suglasnost dopredsjednika.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari