Pratite nas

Iz Svijeta

Nepregledne kolone na ulicama Moskve zbog Nemcova

Objavljeno

na

Prosvjedni marš zbog ubojstva Borisa Nemcova održava se danas u Moskvi, a gradske vlasti dale su dozvolu za okupljanje predviđenih 50.000 ljudi koji su trebali proći gradom i završiti povorku na mjestu gdje je ubijen. Deseci tisuća Moskovljana, prema nekim procjenama i više od 50.000 dozvoljenih, odaju počast ubijenom opozicijskom političaru Borisu Nemcovu ostavljajući cvijeće i svijeće na mostu nedaleko od Kremlja na kojem je u petak kasno navečer u mafijaškoj maniri likvidiran. Prema snimkama s nadzornih kamera, koje je objavila i ruska televizija, jedan atentator dočekao je 56-godišnjeg političara na mostu, a potom je pobjegao u automobilu koji su vozili njegovi suučesnici. Time su raniji izvještaji da je ubijen iz vozila pobijeni.

Oglasio se i ruski predsjednik Vladimir Putin koji je izjavio da je moguće da su Nemcova ubili islamski ekstremisti ili pripadnici skupina koje se bore na istoku Ukrajine za otcjepljenje od ostatka zemlje. “Ovo bi mogla biti urota za destabilizaciju zemlje, rekao je Putin i obećao da će kazniti krivce. Moskovljani također raspravljaju o mogućim atentatorima i kako bi se situacija dalje mogla razvijati. Putinovi kritičari izrazili su sumnje da je upravo šef države iza ubojstva.

Ovo je naredio Putin, izvan svake sumnje. Pokazali su nam koja će biti sudbina onih koji im se suprotstave, rekao je Aleksander Badijev, jedan od sudionika prosvjeda.

Bivši vođa stranke Jabloko, Grigorij Javlinski, je izjavio kako “politička odgovornost za ubojstvo počiva na vlastima i predsjedniku Putinu osobno.”

Nemcov je nedugo prije svoje smrti sastavio izvještaj o upletenosti vlade u Moskvi u događaje u Ukrajini i trebao je jučer voditi skup protiv rata u Ukrajini i Putinove ekonomske politike u moskovskom predgrađu. No, organizatori su otkazali taj skup. “To je trebao biti pozitivan i miran događaj. Planirali smo da prosvjednici nose balone i zastave, no to ne dogovara ovoj tragičnoj situaciji. Nemcov je bio veliki čovjek, a njegovom likvidacijom je prijeđena crvena linija koje nismo ni svjesni”, izjavio je Leonid Volkov, jedan od organizatora.

Planirani skup se tako pretvorio u dan tuge radi brutalnog ubojstva opozicionara usred Moskve. Brojni sudionici skupa ostavljali su poruke poput “Svi smo mi Nemcov”, “Ne bojim se” i “Je suis Boris”, po uzoru na poruke Je suis Charlie, nakon napada na slobodu izražavanja u Parizu i ubojstva francuskih karikaturista iz časopisa Charlie Hebdo.

RUSSIA-POLITICS-MURDER-OPPOSITION-CRIME[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Njemačka potonula u najtežu političku krizu zadnjih desetljeća

Objavljeno

na

Objavio

S obzirom na izborne rezultate od 24. rujna, nismo na raspolaganju za ulazak u veliku koaliciju, stoji u dokumentu SPD-a.

Njemački Socijalni demokrati još uvijek nisu na raspolaganju da se priključe Kršćanskim demokratima kancelarke Angele Merkel u stvaranju vlade “velike koalicije” nakon što su pregovori s drugim strankama propali, pokazao je stranački dokument u ponedjeljak.

“S obzirom na izborne rezultate od 24. rujna, nismo na raspolaganju za ulazak u veliku koaliciju”, stoji u dokumentu o kojemu će stranački čelnici raspravljati, a koji je na uvid dobio Reuters. “Ne bojimo se novih izbora.”

Ocjene su iznesene nakon što su napori Angele Merkel da sastavi vladu od koalicije triju stranaka propali. Njemačka je zbog toga potonula u najtežu političku krizu zadnjih desetljeća, zbog čega su povećani izgledi za nove izbore.

SPD je osvojio 20,5 posto glasova u rujanskim izborima, što je njihov najgori poratni rezultat nakon što je izgubio važnost zbog položaja ‘mlađeg’ partnera u često čudnoj koaliciji kojom je dominirala Merkel. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Vučić: Srbija jednako kao i Hrvatska kao jamac Daytona može govoriti o BiH, ali BiH ne može o Srbiji

Objavljeno

na

Objavio

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u srijedu u Bruxellesu da je “staloženo” reagirao na intervju člana predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i da Srbija, jednako kao i Hrvatska, kao jamci Daytonskog sporazuma mogu govoriti o BiH, ali BiH ne može govoriti o unutarnjim stvarima Srbije.

Vučić je u srijedu u Bruxellesu razgovarao s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku i sigurosnu politiku Federicom Mogherini, a nakon toga na pitanje novinara komentirao je intervju Bakira Izetbegovića za Deutsche Welle koji je izazvao žestoke reakcije u Srbiji.

“Uopće nisam reagirao burno, naprotiv reagirao sam staloženo. Šutio sam 24 sata i onda rekao da je riječ o vrlo složenoj izjavi s dalekosežnim posljedicama i ne vidim da je ijedna riječ koju sam izgovorio bila uvredljiva ili teška za bilo koga, osim za nas”, rekao je Vučić, odgovarajući na upit da je on svojom reakcijom još više podignuo temperaturu.

Za Izetbegovićev intervju rekao je da sadrži puno značajnih elemenata od odnosa bošnjačkog člana predsjedništva prema Sandžaku do toga koja će se sredstva koristiti za zaštitu teritorijalnog integriteta BiH, dakle ratna, vojna sredstva.

“S druge strane, izražava se osobna želja da dio teritorija Srbije pripada nekome drugom”, rekao je Vučić.

Izetbegović je u tom intervjuu  izrazio očekivanja da će BiH jednog dana priznati neovisnost Kosova, što trenutačno nije moguće zbog protivljenja dužnosnika iz redova  bosanskih Srba.

Iz Izetbegovićeva ureda naknadno je poslano  priopćenje u kojemu je optužena srbijanska agencija Tanjug da je krivo prenijela dijelove njegova intervjua, čime je izazvan verbalni rat.

“Agencija Tanjug prenijela je netočno, izvan konteksta i tendenciozno, iskrivljujući samu bit izjave”, rekli su u priopćenju iz Predsjedništva BiH, u kojemu se dodaje kako su uredništvo srbijanske agencije upozorili na tu činjenicu, no umjesto da isprave očevidno lažnu vijest u Tanjugu su, tvrdi se, “nastavili obmanjivati javnost, izvrtati činjenice i plasirati nove neistine”.

Izetbegović je također izrazio nezadovoljstvo položajem Sandžaka, srbijanske regije naseljene Bošnjacima.

Na upit što je to novo što je Izetbegović rekao u tom intervjuu, Vučić je istaknuo da bošnjački čelnik “nikada prije nije govorio o svojoj nadi da će Kosovo biti priznato, da nikada prije nije spominjao odnose u Srbiji”.

“Ne postoji Daytonski sporazum za Srbiju, on se odnosi na BiH. Srbija prema tom sporazumu ima određena prava i obveze i Srbija, kao i Hrvatska, iz kuta jamaca Daytonskog sporazuma, može govoriti o BiH. Ali, na osnovu kojega sporazuma vi govorite o Sandžaku, o ratnoj opciji ako netko krene u narušavanje vašeg teritorijalnog integriteta, dok se lakoćom govori o narušavanju srpskog teritorijalnog integriteta”, rekao je Vučić.

Vučić se nakon sastanka s Federicom Mogherini sastao i s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom te sudjelovao na sastanku Sjevernoatlanskog vijeća, tijela koje čine veleposlanici zemalja članica Saveza.

Aleksandar Vučić: Izetbegovićeva izjava će imati političke i pravne posljedice

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari