Connect with us

Vijesti iz regije

Neprihvatljivo je dovoditi u pitanje crnogorsku naciju i prava hrvatskog naroda

Objavljeno

on

Delegacija HDZ/EPP - foto HDZ

Iz Europskog parlamenta: Antieuropske političke snage ugrozile su poštivanje ljudskih prava u Crnoj Gori, koja ima dugu povijest vlastite samostalnosti i suživota pripadnika različitih vjerskih i nacionalnih skupina. Pri tome posebno ističemo važnost zaštite prava hrvatske nacionalne manjine koja njeguje i čuva svoje tradicionalne običaje i bogato kulturno naslijeđe u Crnoj Gori.

„Osuđujemo sve incidente koji su se vezano uz ustoličenje mitropolita SPC-a Joanikija dogodili u Crnoj Gori, a posebno na Cetinju, duhovnom i kulturnom sjedištu Crne Gore“ – priopćila je delegacija HDZ/EPP, izrazivši zabrinutost zbog cjelokupne situacije u toj susjednoj nam zemlji i činjenice da je u incidentima ozlijeđeno nekoliko desetaka osoba.

U priopćenju se naglašava da “nikakvo dovođenje u pitanja postojanja crnogorske nacije i njezine samobitnosti nije prihvatljivo”:

– Jer Crna Gora ima dugu povijest vlastite samostalnosti i suživota pripadnika različitih vjerskih i nacionalnih skupina na svom teritoriju, što se mora nastaviti.

Delegacija ističe da su “antieuropske političke snage u Crnoj Gori ugrozile poštivanje ljudskih prava“, zbog čega su nužni reformski procesi na koje Europski parlament učestalo poziva:

– Pri tome posebno ističemo važnost zaštite prava hrvatskog naroda koji njeguje i čuva svoje tradicionalne običaje i bogato kulturno naslijeđe u Crnoj Gori.

U priopćenju se poziva crnogorska vlada da uloži veće napore za smirivanje tenzija kako bi ta zemlja nastavila svoj europski put:

– Crna Gora samostalna je država, članica Vijeća Europe, država kandidatkinja za pristupanje Europskoj uniji, ali isto tako i potpisnica brojnih međunarodnopravnih propisa o ljudskim pravima i temeljnim slobodama. Stoga bi trebala zaštititi temeljna prava svojih građana na slobodu govora, slobodu mirnog okupljanja i slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti.

Delegacija HDZ/EPP u Europskom parlamentu osudila događaje u Crnoj Gori

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR