Connect with us

Kultura

NEPRIJATELJ NARODA – Dokumentarac Višnje Starešine o komunističkoj represiji, strahu i šutnji

Objavljeno

-

Neprijatelj naroda, dokumentarni film u trajanju 88 minuta čija će praizvedba biti sutra, svjedočanstvo je o represiji, strahu i šutnji, objašnjava scenaristica i redateljica Višnja Starešina.

[ad id=”68099″]

Kroz obiteljske i osobne sudbine žrtava i kroz objašnjenja eksperata film dokumentira sustav komunističke represije: od masovnih poslijeratnih likvidacija i ciljane eliminacije inteligencije i građanske klase, do današnje šutnje. To je i priča o biljegu nepodobnosti kojeg neke obitelji nose već sedamdeset godina.

Vinko Kos je bio književnik i pjesnik za djecu, Zlatko Ognjanovac učitelj, zborovođa i prosvjetni inspektor, Jeronim  Mlinarić općinski  bilježnik, Vladimir Mrzljak državni službenik, Andrija Hebrang visoki dužnosnik komunističke partije, a Boris Novak tek maturant gimnazije. Nova komunistička vlast prepoznala je i u njima neprijatelje naroda i oni su nestali: 1945., 1946., 1949., godine, bez traga i bez groba.

Režim je odlučio njihovo lice i njihovo postojanje zauvijek izbrisati iz sjećanja.

Nakon desetljeća šutnje o svojim „nestalima” u filmu govore Lada Kos i Vera Kos-Paliska, mons. Josip Mrzljak, Ratko Mlinarić, Vladimir Novak, Ljerka Ognjanovac, dr. Andrija Hebrang ml.

Povijesni kontekst objašnjavaju: dr. Ivo Banac, dr. Mitja Ferenc, dr. Martina Grahek-Ravančić, dr. Vladimir Geiger, Roman Leljak i Vice Vukojević, stoji u najavi filma.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari