Connect with us

Kolumne

NEPROFITNI MEDIJI U PANICI

Objavljeno

-

U najavi novog ministra kulture, neprofitni mediji ne vide ništa dobrog. Za njih je projektno financiranje novinarskih radova koje evaluiraju stručna povjerenstva načelno dobro rješenje za potporu nekomercijalnim novinskim medijima ali samo ukoliko se sredstva dodjeljuju njima.

[ad id=”93788″]

Njihovom jednoumlju nikada kraja! Sve kroje samo po sebi! Oni sebe proglašavaju najboljima a mi ih gledamo kao hodajuće zlo. Vrijeme je da mi građani, koje oni svakodnevno truju svojim medijima, kažemo koliko su štetni i razarajući za civilno hrvatsko  društvo. Vrijeme je da se revidiraju sva dosadašnja financiranja i sva postignuća neprofitnih medija. Čemu su doprinijeli, ako su doprinijeli,  i kako su proračunska sredstva koristili. Nakon što se revidira potrošnja namjenskih sredstava i vidi doprinos ili šteta od njihova informiranja tada će  moći argumentirano pričati o svome doprinosu. A upravo to, revidiranje njihova (ne)rada, stvara kod njih paniku. Rješenje je u smjeni Ministra kulture, misle oni, ali tkao ne mislimo mi, građani koji činimo većinu.

Izrazito nesrdačna, kako se sama potpisala Nataša Škaričić u svome izrazitom govoru vrijeđanja i bez minimalnog respekta spram hrvatskog ministra kulture gosp. Hasanbegović, dala je najbolji primjer do kojeg nivoa se spustilo javno informiranje njenih neprofitnih medija. Samo zato, što nitko nije čuo za novog Ministra kulture i što nitko nije pretpostavljao, naravno iz tih neprofitnih medija, da bi gosp. Hasanbegović mogao biti u sastavu bilo koje Vlade, a kamoli na čelu jednog tako važnog resora kao što je kultura, traži se njegova smjena. I dok tako piše novinarka Nataša Škaričić ne treba nam puno razmišljati o njenim zahtjevima za ostavkom ministra. Ona je sve rekla svojim izjavama. Što je to novinarska sloboda, pluralizam informacija, humanističke i ljudskopravaške platforme? Da li je to uvredljivo pisanje, omalovažavanje i nekontrolirana reakcija? Očito da je, jer kako inače pravdati sve napisano i uvredljivo, jer eto to je sve za našeg Ministra kulture  „sigurno komplicirano“ pa neće o tome sa njim raspravljati. Vi gospođo Škaričić, zasigurno niste pročitali kodeks i etičnost u javnom komuniciranju. Nažalost, za to morate imati podlogu u kućnom odgoju.

O kakovoj demokraciji vi govorite, kad prozivate ministra da je morao zaustaviti, kako ga vi nazivate„protuustaški skup“ ? Zar ne shvaćate koliko vi želite zaustaviti slobodu okupljanja i koliko vrijeđate na tisuće sudionika tog skupa među kojima su bili i naši branitelji. Vrijeđate i nas, koji nismo bili sudionici skupa a podržavamo ga. Mogao je zaustaviti i vašu platformu od dvadesetak okupljenih, koja je za većinu nas građana skup neradnika i žena slabih živaca kako je jedna aktivistica sama rekla. Mogao je ali nije! Šutke je prošao pored vas, dok ste ga vrijeđali. Pomognite toj ženi jer joj je potrebna pomoć i ne koristite je u tako stresnim situacijama. Ne može ona svoje slabe živce liječiti napadima na hrvatskog ministra, člana hrvatske Vlade. Dokažite da je život iznad svega pa i vaših interesa kako je dokazala gđa Markić u svim svojim javnim istupima, pomognite joj. Žao mi je te gospođe.  Da li je to vaša demokracija? Jednima omogućiti da marširaju po ulicama a drugima zabraniti? Vas nekolicina a na drugoj strani na tisuće. Vi u pravu, jer gubite novac koji vam možda ne pripada a oni borci za istinsku slobodu medija. Pustite i drugima pravo na slobodu, ona nije privilegija vas neprofitnih medija koji bi se sutra ugasili kad bi bio referendum na tu temu a mnogi čiji novac trošite niti ne znaju za vas.

Naša sloboda, počiva tamo gdje vaša završava. Vaša sloboda nema kraja. Kraj ste vi sami. Sve moramo činiti kako vi želite. Da nije tako, ne biste  ministra prozivali da „javno“ koordinira s inicijativom notorne Željke Markić! Gospođa Markić, za razliku od vaših neprofitnih medija, koje prisilno financiraju građani za jedno nekulturno, nepristojno i uvredljivo izvješćivanje koje je prepuno poniženja i omalovažavanja, malo tko bi  podržao. Gospođa Markić ima podršku 90% katolika, bori se za dostojan i pravedan život, za istinsku demokraciju i slobodu kakovu vi ne poznajete. Vi o slobodi govorite a ne poštujete čovjeka a bez toga nema slobode.  Vi čak i ministru zabranjujete s kim će razgovarati. To je diktatura a ne sloboda, to je jednoumlje i vrlo opasno za sve i krajnje je vrijeme da se to prestane financirati a počne sankcionirati.

I dok su rezultati rada gospođe Markić vidljivi, dokazano pravični i za društvo unapređujući, vi nemate ni jedan jedini uspjeh koji bi mogli kao potkrepu dati. Dobivali ste proračunski novac bez rada, čitanosti i doprinosa informiranju javnosti. I zato vam je bila dobra smijenjena ministrica, nisu vam smetale njene slabosti i ovisnosti, jer vam je davala široke ruke ne tražeći rezultate rada i stručnosti. I niste tražili njenu smjenu a imali ste puno razloga da tražite. Vaša pohlepa za novcem u potpunosti vas je zaslijepila. Kako inače sve to pravdati?

I dok izjavljujete, kako je:“Očita opsjednutost ove Vlade s ekskluzivnim nacionalnim mitovima i legendama i histerična spremnost ministra da hitro zgazi „malu i nejaku“, ali sigurnu opoziciju u redovima neprofitnih medija koje je podupiralo Ministarstvo kulture“ ni jednog trena ne mislite da uzimate slobodu samo za sebe bez potkrepe ikakovih dokaza o svom uspješnom radu i doprinosu društvau. Javnost ne zna, kako ste sve ove  godine trošili novac poreznih obveznika jer ni jedan doprinos niste dali informiranju javnosti i mi mnogi, niti ne znamo tko ste vi. Ali zato, zasigurno znamo koliki je  doprinos društvu  dala Udruga u ime obitelji, koju predstavlja gospođa Markić. Za sve te velike zasluge nije dobila  ni jednu lipu iz proračuna a dala je veliki doprinos obitelji i društvu. Upravo te vrijednosti koje gđa Markić gradi su temelj  nadogradnje za život dostojan čovjeku u miru i slobodi, jer obitelji su  stup jedne države  i njena zaštita prava na život od začeća do smrt. To su vrijednosti koje su primarne u katoličkoj državi i u državi koja želi napredak a nažalost vi takove vrijednosti ne njegujete i ne unapređujete u društvo. Vaš pojam obitelji sasvim je drugačiji. Mi katolici, koji činimo 90% sve populacije ali i ostale vjeroispovjesti ne podržavamo mišljenje o obitelji za koju se zalaže vas 1% agnostika i ateista. I zato, molimo vas, prestanite vršiti nad nama teror svoje rodne i svakakove ideologije, prestanite vrijeđati hrvatsku Vladu i tako stvarati kaos i putem kaosa upravljati. Dopustite nam slobodu, jer ona pripada svima a ne samo vama podobnima.

Slavica Vučko/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari