Pratite nas

Hrvatska

Neradnici s Markovog trga Prijavljuju se da su došli u Sabor a nema ih na radnom mjestu

Objavljeno

na

AKO JE vjerovati evidenciji dostupnoj na internetskim stranicama Sabora, na radnom se mjestu uglavnom pojavljuje oko dvije trećine od 151 zastupnika. Nikad manje od 92, ali ni više od 128.

Podaci su to za proteklih mjesec dana, otkad su se zastupnici 17. rujna vratili s ljetnog godišnjeg odmora koji je trajao dva mjeseca. Gore spomenute brojke se, doduše, odnose samo na srijedu, četvrtak i petak – dane kada se u Saboru održavaju sjednice. Ostalim danima, ponedjeljkom i utorkom, u Saboru se pojavi 20-ak zastupnika.

Najmanje ih je tako bilo u ponedjeljak 29. rujna (ukupno 11), a najviše u utorak 23. rujna (njih čak 49). No, da se u Saboru pojavi gotovo 50 zastupnika na dan kada nema sjednice ipak je samo devijacija; uglavnom ih tim danima na posao dođe između 15 i 30, a najčešće oko 20. Iako sjednice nisu jedini razlog zbog kojeg bi se zastupnici morali pojavljivati u Saboru. Među njihove obveze spadaju i zasjedanja saborskih odbora, kao i zastupničkih klubova.

Mogu se javiti da su došli, a i ne moraju

No, upitno je koliko realnu sliku o prisutnosti zastupnika u Saboru daje njihov sustav evidencije. Zastupnici, naime, nemaju nikakvu obvezu da se po dolasku u Sabor prijave da su stigli na posao, iako je sustav evidencije uveden upravo kako bi građani imali transparentniji uvid u rad zastupnika koje su birali.

“Zastupnici nemaju izričitu obvezu prijave prilikom ulaska u zgradu Hrvatskog sabora ili samu Sabornicu, ali to po našim saznanjima čine”, rečeno je za Index iz saborske Službe za medije.

U evidenciji stoji da su na poslu, a sabornica prazna

U petak 19. rujna, samo dva dana nakon što su se zastupnici vratili s godišnjih odmora, sabornica je bila gotovo sasvim prazna. Zbog nedostatka kvoruma nije se moglo ni glasati. Toga dana, prema saborskoj online evidenciji, na posao je došlo 92 zastupnika. Gdje su bili, što su radili i jesu li stvarno došli na posao ili su se samo prijavili da su tu pa otišli na kavu – ne zna se.

Slična situacija bila je i u srijedu 15. listopada, kada je tek 20-ak zastupnika pratilo prijepodnevnu raspravu o prijedlogu Zakona o područjima i sjedištima sudova. Toga dana na posao je došlo, tvrdi saborska evidencija, čak 106 zastupnika. Ali očito im se nije dalo slušati što to ministar pravosuđa Orsat Miljenić s govornice tupi u sucima kojih, usput rečeno, imamo dvostruko više od europskog prosjeka, a rezultati su im nikakvi. Ili im je možda jednostavno ova rasprava bila prerano pa se nisu još stigli razbuditi.

Ne da im se raditi

Zbog saborskih neradnika propala je 24. rujna i sjednica Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, koji ima 13 članova, a toga se dana trebao očitovati o radu HZMO-a u 2013. godini. Na sjednici, koja se također održavala u ranim jutarnjim satima, su se pojavili predsjednik Odbora Silvano Hrelja i četvero SDP-ovaca, dok se Rajko Ostojić ispričao zbog viroze.

Oporbenjaci se nisu pojavili iako su, opet prema podacima iz online evidencije, toga dana u Sabor došli odsutni članovi odbora Zlatko Tušak (Hrvatski laburisti), Perica Jelečević (HDZ), Ante Kulušić (HDZ), Domagoj Ivan Milošević (HDZ), Nada Murganić (HDZ) i Marija Rapo (HDZ). Od svih članova odbora koji nisu toga dana došli na sjednicu, samo se manjinac Veljko Kajtazi, prema evidenciji, nije uopće pojavio u Saboru. Ostali su, ako je vjerovati evidenciji, uspjeli prevaliti uspon do Markovog trga, ali ne da bi obavili posao za koji ih plaćamo.

Leko: Većina zastupnika ipak redovito i odgovorno sudjeluje u radu Sabora

Zbog učestale slike praznih saborskih klupa, predsjednika Sabora Josipa Leku pitali smo kako komentira sklonost zastupnika da markiraju dolazak na posao. Zanimalo nas je i smatra li Leko da bi zastupnike trebalo prisiliti da se pojavljuju na radnom mjestu, odnosno bi li trebalo kažnjavati one koji ne dolaze na posao. Evo što nam je Leko odgovorio:

“Svjesni smo raširenog dojma u javnosti o neodgovornosti pojedinih zastupnika u pogledu njihova rada na plenarnim sjednicama, no potrebno je reći da ipak većina zastupnika redovito i odgovorno sudjeluje u radu Hrvatskog sabora i njegovih 30-ak radnih tijela i brojnih izaslanstava, a njihov učinak ne može se isključivo mjeriti javljanjem za riječ na svaku točku dnevnog reda. Naime, uobičajena je praksa u svim demokratskim sustavima da klubovi zastupnika dogovaraju koji će njihovi članovi primarno zastupati stajališta kluba vezano za određene teme u raspravi. Uz to je potrebno napomenuti kako zastupnici u Hrvatskom saboru nemaju ‘imperativni mandat’, te se stoga ne mogu prisiliti eventualnim kaznenim mjerama. Međutim, svakako treba reći da su, uz to što su politički odgovorni svojim biračima, zastupnici odgovorni i svojim klubovima kojima su dužni obrazložiti svaki izostanak u radu plenarne sjednice, bilo da je riječ o službenom putovanju, bolesti ili dr. U načelu se može reći da je po pitanju promicanja odgovornijeg ponašanja pojedinih zastupnika praktično potreban konsenzus klubova zastupnika i samih zastupnika”.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Predsjednica kardinalu Bozaniću predstavila koncept Adventa na Prekrižju

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Ured Predsjednice

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog, u pratnji mons. Ivana Šaška pomoćnog biskupa zagrebačkog u Vili Prekrižje, koja je od ove godine otvorena za javnost u sklopu Adventa u Zagrebu.

Predsjednica je kardinalu predstavila koncept Adventa u Vili Prekrižje kojim se želi naglasiti upravo tradicija obilježavanja došašća u Hrvatskoj, te istaknuti duhovna dimenzija iščekivanja Kristova rođenja.

Predsjednica je upozorila kako građani Zagreba, te njihovi brojni gosti na Prekrižju imaju priliku doći bez najave, besplatno, te bez ikakvih komercijalnih sadržaja uz čaj uživati u posebnom ugođaju Adventa, izvedbama Kulturno umjetničkog društva Turopolje, ansambla klasične glazbe Strauss, te nastupima najdarovitijih učenika zagrebačkih glazbenih škola.

Razgledavajući tradicijskim ukrasima uređenu Vilu Prekrižje, kardinal Bozanić se osvrnuo na bogatstvo hrvatske narodne baštine vidljivo u običajima kojima je prožeto vrijeme Došašća, te istaknuo važnost njegovanja pozitivnih međuljudskih odnosa, razumijevanja i djelatne kršćanske ljubavi koja u Adventu posebno dolazi do izražaja.

Predsjednica Republike, koja je nakon povratka iz Sjedinjenih Američkih Država primila jučer predstavnike i voditelje pučkih kuhinja i humanitarnih udruga koje pomažu siromašnima i potrebitima, u razgovoru s Kardinalom najavila je kako u svojem Uredu planira program volontiranja kroz cijelu godinu, kako bi nastavili upravo to pozitivno ozračje Adventa.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otvorila Advent u vili Prekrižje

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Komemoracija: Tuđman je prepoznavši znakove vremena ostvario slobodnu i samostalnu Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Prvi predsjednik Republike Hrvatske i HDZ-a dr. Franjo Tuđman je, prepoznavši znakove vremena, ostvarivši pomirbu hrvatskog naroda te jedinstvo domovinske i iseljene Hrvatske, ostvario slobodnu i demokratsku Hrvatsku, istaknuto je u subotu na komemoraciji uoči 18. godišnjice Tuđmanove smrti.

Komemoraciji su, uz članove obitelji Tuđman, nazočili i premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, međunarodni tajnik HDZ-a i predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač, politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier, potpredsjednik Sabora Željko Reiner, jedan od osnivača HDZ-a Vladimir Šeks, saborski zastupnici, ministri i utemeljitelji stranke.

Fokus na okupljajućoj, državničkoj, europskoj ali iznad svega hrvatskoj politici

“Franjo Tuđman prepoznao je znakove vremena, omogućio je pomirbu hrvatskog naroda, jedinstvo domovine i iseljeništva te ostvario demokratske procese, slobodnu i demokratsku Hrvatsku”, rekao je Plenković. Istaknuvši kako smo pod Tuđmanovim vodstvom u Domovinskom ratu i uz žrtvu hrvatskih branitelja stekli slobodu, kazao je i da su vojno-redarstvenim operacijama “Bljesak” i “Oluja” oslobođen veliki dio okupiranog područja zemlje, ali je i u BiH promijenjena ravnoteža snaga.

Plenković je rekao i da je Tuđman državničku viziju dokazao mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja te postavivši temelje našeg europskog puta i europeizaciju društva, cilj kojeg su ostvarili dužnosnici i vlade nakon njega. “Zaokružili smo sve strateške ciljeve i na nama je sada da, vodeći računa o njegovoj doktrini, radimo na stabilnosti zemlje, jačanju institucija, pouzdanosti pravne države, gospodarskom rastu i razvoju te društvenoj solidarnosti i pravednosti”, istaknuo je.

Naglasivši važnost izgradnje institucija i jačanje demokratskog poretka, Plenković je rekao i kako je na “našoj generaciji odgovorne politike da spriječimo i umanjimo populističke tendencije u hrvatskom društvu koje idu za destrukcijom, destabilizacijom, demagogijom i stvaranjem ozračja kaosa, a nekada i katastrofičnosti u hrvatskom društvu”.

Poručio je i da se treba spriječiti daljnja polarizacija u hrvatskom društvu, ići ponekad i iznad svjetonazorskih razlika jer je, kazao je, politika uključivosti i tolerancije bila i ključ uspjeha dr. Tuđmana u njegovoj politici. “Stoga, okupljajuća, državnička, europska ali iznad svega hrvatska politika mora biti u fokusu HDZ-a i svih koji su na čelu hrvatskih institucija”, rekao je Plenković.

Tuđman je svoju viziju pretvorio u djelo

Podsjetivši na neke od najvažnijih Tuđmanovih ideja, Jandroković je rekao kako mu je njegovo povijesno znaje i izraziti smisao za razumijevanje šireg konteksta zbivanja u svijetu i predviđanja povijesno-političkog razvoja mnogih događaja omogućilo da ostvari svoje ideje i viziju na dobrobit obnove hrvatske državnosti i njezinog mjesta u modernom svijetu.

“On je svoju viziju pretvorio u djelo. Takvi primjeri u povijesti državništva nisu česti”, naglasio je.
Jandroković je kazao i da je Tuđman, kada je Hrvatska bila suočena s teškim izazovima, donosio hrabre i ispravne odluke te odlučno preuzimao odgovornost znajući da nema vremena za čekanje i oklijevanje.

Jandroković je, osvrćući se na aktualnu političku situaciju, poručio i da trebamo trajno voditi brigu o cjelokupnom hrvatskom narodu, pri čemu briga o Hrvatima u BiH i pružanje potpore mora trajno ostati hrvatska strateška zadaća.
“Kao što smo znali obraniti Hrvatsku uz velike žrtve, danas kao članica EU i NATO-a imamo povjesnu šansu ostvariti drugo Tuđmanovu političku viziju – udahnuti Hrvatskoj jaču unutarnju stabilnost, razvijati je kao zemlju pravne i socijalne sigurnosti i gospodarskog rasta, društvene pravednosti i solidarnosti te demografski obnovljenu”, naglasio je.

Važnost očuvanja “zaglavnih kamenova” Tuđmanove doktrine

Jedan od utemeljitelja HDZ-a i pročelnik Savjetodavnog vijeća HDZ-a Vladimir Šeks istaknuo je važnost očuvanja “zaglavnih kamenova” Tuđmanove doktrine jer su oni temelji na kojima je stvorena hrvatska država. Ugrozi li ih se ili se ti temelji teško naruše, upozorio je, ugrozit će se i dovesti u pitanje budućnost hrvatskog naroda i hrvatske države. Šeks je rekao i da osporavatelji Tuđmanove politike odlaze u ropotarnicu povijesti kao zlobnici, ljubomorni zavidnici, klevetnici i krivokletnici, liliputanci i pigmeji.

“Tuđmanovo djelo – slobodna, suverena, demokratska i europska Hrvatska kao dio slobodnog svijeta, ostaje kao vječni spomenik državniku i najzaslužnijem Hrvatu u novijoj povijesti, dr. Franji Tuđmanu”, istaknuo je.
Na važnost Tuđmanova povijenog i političkog djelovanja podsjetili su i predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a Mario Kapulica i voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Miroslav Tuđman.

Franjo Tuđman rodio se 14. svibnja 1922. u Velikom Trgovišću, a umro je 10. prosinca 1999. u Zagrebu. Na 18. godišnjicu njegove smrti izaslanstvo HDZ-a će, predvođeno predsjednikom Plenkovićem, položit vijenac i zapaliti svijeće na njegovu grobu zagrebačkom groblju Mirogoj. (Hina)

Utemeljtelj države kojem se nacija nije odužila ni poštenim obilježjem dostojnim njegovog djela!

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari