Pratite nas

Hrvatska

Neradnici s Markovog trga Prijavljuju se da su došli u Sabor a nema ih na radnom mjestu

Objavljeno

na

AKO JE vjerovati evidenciji dostupnoj na internetskim stranicama Sabora, na radnom se mjestu uglavnom pojavljuje oko dvije trećine od 151 zastupnika. Nikad manje od 92, ali ni više od 128.

Podaci su to za proteklih mjesec dana, otkad su se zastupnici 17. rujna vratili s ljetnog godišnjeg odmora koji je trajao dva mjeseca. Gore spomenute brojke se, doduše, odnose samo na srijedu, četvrtak i petak – dane kada se u Saboru održavaju sjednice. Ostalim danima, ponedjeljkom i utorkom, u Saboru se pojavi 20-ak zastupnika.

Najmanje ih je tako bilo u ponedjeljak 29. rujna (ukupno 11), a najviše u utorak 23. rujna (njih čak 49). No, da se u Saboru pojavi gotovo 50 zastupnika na dan kada nema sjednice ipak je samo devijacija; uglavnom ih tim danima na posao dođe između 15 i 30, a najčešće oko 20. Iako sjednice nisu jedini razlog zbog kojeg bi se zastupnici morali pojavljivati u Saboru. Među njihove obveze spadaju i zasjedanja saborskih odbora, kao i zastupničkih klubova.

Mogu se javiti da su došli, a i ne moraju

No, upitno je koliko realnu sliku o prisutnosti zastupnika u Saboru daje njihov sustav evidencije. Zastupnici, naime, nemaju nikakvu obvezu da se po dolasku u Sabor prijave da su stigli na posao, iako je sustav evidencije uveden upravo kako bi građani imali transparentniji uvid u rad zastupnika koje su birali.

“Zastupnici nemaju izričitu obvezu prijave prilikom ulaska u zgradu Hrvatskog sabora ili samu Sabornicu, ali to po našim saznanjima čine”, rečeno je za Index iz saborske Službe za medije.

U evidenciji stoji da su na poslu, a sabornica prazna

U petak 19. rujna, samo dva dana nakon što su se zastupnici vratili s godišnjih odmora, sabornica je bila gotovo sasvim prazna. Zbog nedostatka kvoruma nije se moglo ni glasati. Toga dana, prema saborskoj online evidenciji, na posao je došlo 92 zastupnika. Gdje su bili, što su radili i jesu li stvarno došli na posao ili su se samo prijavili da su tu pa otišli na kavu – ne zna se.

Slična situacija bila je i u srijedu 15. listopada, kada je tek 20-ak zastupnika pratilo prijepodnevnu raspravu o prijedlogu Zakona o područjima i sjedištima sudova. Toga dana na posao je došlo, tvrdi saborska evidencija, čak 106 zastupnika. Ali očito im se nije dalo slušati što to ministar pravosuđa Orsat Miljenić s govornice tupi u sucima kojih, usput rečeno, imamo dvostruko više od europskog prosjeka, a rezultati su im nikakvi. Ili im je možda jednostavno ova rasprava bila prerano pa se nisu još stigli razbuditi.

Ne da im se raditi

Zbog saborskih neradnika propala je 24. rujna i sjednica Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, koji ima 13 članova, a toga se dana trebao očitovati o radu HZMO-a u 2013. godini. Na sjednici, koja se također održavala u ranim jutarnjim satima, su se pojavili predsjednik Odbora Silvano Hrelja i četvero SDP-ovaca, dok se Rajko Ostojić ispričao zbog viroze.

Oporbenjaci se nisu pojavili iako su, opet prema podacima iz online evidencije, toga dana u Sabor došli odsutni članovi odbora Zlatko Tušak (Hrvatski laburisti), Perica Jelečević (HDZ), Ante Kulušić (HDZ), Domagoj Ivan Milošević (HDZ), Nada Murganić (HDZ) i Marija Rapo (HDZ). Od svih članova odbora koji nisu toga dana došli na sjednicu, samo se manjinac Veljko Kajtazi, prema evidenciji, nije uopće pojavio u Saboru. Ostali su, ako je vjerovati evidenciji, uspjeli prevaliti uspon do Markovog trga, ali ne da bi obavili posao za koji ih plaćamo.

Leko: Većina zastupnika ipak redovito i odgovorno sudjeluje u radu Sabora

Zbog učestale slike praznih saborskih klupa, predsjednika Sabora Josipa Leku pitali smo kako komentira sklonost zastupnika da markiraju dolazak na posao. Zanimalo nas je i smatra li Leko da bi zastupnike trebalo prisiliti da se pojavljuju na radnom mjestu, odnosno bi li trebalo kažnjavati one koji ne dolaze na posao. Evo što nam je Leko odgovorio:

“Svjesni smo raširenog dojma u javnosti o neodgovornosti pojedinih zastupnika u pogledu njihova rada na plenarnim sjednicama, no potrebno je reći da ipak većina zastupnika redovito i odgovorno sudjeluje u radu Hrvatskog sabora i njegovih 30-ak radnih tijela i brojnih izaslanstava, a njihov učinak ne može se isključivo mjeriti javljanjem za riječ na svaku točku dnevnog reda. Naime, uobičajena je praksa u svim demokratskim sustavima da klubovi zastupnika dogovaraju koji će njihovi članovi primarno zastupati stajališta kluba vezano za određene teme u raspravi. Uz to je potrebno napomenuti kako zastupnici u Hrvatskom saboru nemaju ‘imperativni mandat’, te se stoga ne mogu prisiliti eventualnim kaznenim mjerama. Međutim, svakako treba reći da su, uz to što su politički odgovorni svojim biračima, zastupnici odgovorni i svojim klubovima kojima su dužni obrazložiti svaki izostanak u radu plenarne sjednice, bilo da je riječ o službenom putovanju, bolesti ili dr. U načelu se može reći da je po pitanju promicanja odgovornijeg ponašanja pojedinih zastupnika praktično potreban konsenzus klubova zastupnika i samih zastupnika”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Križanec: HRZ stupio u vezu s Amerikancima, dobili instrukcije kako sačuvati dokaze iz helikoptera

Objavljeno

na

Objavio

Foto: HRZ / M. Karačić

Zapovjednik Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, general Michael Križanec rekao je u utorak u Zemuniku da je HRZ stupio u vezu s američkom vojskom i tvrkom “Bell”, od koje su dobili instrukcije kako sačuvati određene dokaze iz helikoptera Kiowa Warrior koji je jučer pao kod Zablaća i u kojem su poginula dva pilota.

“Želimo vidjeti koja bi to bila institucija u SAD-u koja bi nam mogla dati najadekvatniju pomoć. Dobili smo određene instrukcije kako sačuvati određene dokaze, kako njima rukovati i gdje ih poslati”, rekao je Križanec na konferenciji za novinare u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Kako je dodao, “na istražiteljskom timu, odnosno na glavnome vojnom zrakoplovnom istražitelju je odluka kada i gdje poslati određene materijalne dokaze i iz njih izvući kvalitetne analize i informacije.

“Dakle, s tim dokazima HRZ više neće imati doticaja, nego vojni zrakoplovni istražitelj”, rekao je Križanec.

Stručni istražni tim pronašao je crnu kutiju, Flying Data Recorder, koja je na dnu mora bila više od 24 sata.

Na čelu Povjerenstva za istragu pada helikoptera je glavni vojni zrakoplovni istražitelj pukovnik Mario Počinok, koji je rekao da su članovi tog povjerenstva zrakoplovni istražitelji iz sastava Samostalne službe za vojni zračni i pomorski promet MORH-a te najrelevantniji stručnjaci iz sastava Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva u održavanju zrakoplova i sigurnosti letenja.

Povjerenstvo će se tijekom svojeg rada koristiti svim resursima domovinske sigurnosti, rekao je glavni vojni zrakoplovni istražitelj pukovnik Mario Počinok.

Treba naglasiti da se američka strana ponudila kao pomoć i nije isključeno da ćemo tu pomoć prihvatiti, dodao je.

“Helikopter je letio na visini brišućeg leta, a to je po definiciji od nula do 100 metara visine. Helikopter, koji je bio u svojstvu pratitelja, bio je između 150 i 200 metara iza ovoga helikoptera. Neće biti lako, ali mislimo da ćemo uspjeti rekonstruirati cijeli događaj”, rekao je Počinok i dodao kako nema videosnimki iz tih helikoptera.

Tuškan: Na brod Hrvatske ratne mornarice izvučena tri veća dijela olupine

Zapovjednik Zapovjednog operativnog središta, brigadni general Krešo Tuškan izvijestio je o detaljima izvlačenja olupine helikoptera te akcije traganja. Kako je rekao, danas su na brod Hrvatske ratne mornarice izvučena tri veća dijela olupine helikoptera tehnikom dizanja pomoću zraka i padobrana.

“Za danas je ta akcija završena zbog noći, a nastavit će se sutra ujutro te očekujemo da će tijekom sutrašnjeg dana svi dijelovi helikoptera biti izvučeni na površinu”, rekao je general Tuškan.

Dodao ronioci HRM-a rano jutros u prvom zaronu detektirali olupinu helikoptera i uočili tijelo pilota. Nakon toga je u koordinaciji s policijom dogovoren zaron policijskih ronilaca koji su zaronili i obavili očevid, fiksirali i evidentirali sve dokaze te tijelo pilota izvukli na površinu. Tijelo je prevezeno na patologiju šibenske Opće bolnice, rekao je Tuškan.

Istaknuo je kako je “cijela zadaća koordinirana sa svim mjerodavnim službama na čelu sa ŽDO-om u Šibeniku, policijom i Vojnom policijom. Zahvalio je svim službama koje su pomogle da se predvlada situacija vezana uz nesreću.

Komemoracija za poginule pilote bit će u četvrtak u 11 sati u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zadru, pokop bojnika Marina Klarina bit će u 14 sati u Zadru, a u petak u Vrlici bit će pokopan natporučnik Tomislav Baturina. (Hina)

Zapovjednik HRZ-a Michael Križanec: Piloti su imali propisanu opremu za let iznad vode

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

MORH: Otvorene Knjige žalosti za poginule pilote HRZ-a Baturinu i Klarina

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH / J. Kopi

Knjige žalosti za stradale pilote Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, bojnika Marina Klarina i natporučnika Tomislava Baturinu koji su poginuli jučer u tragičnoj nesreći pada helikoptera Kiowa Warrior u more u Zlarinskom kanalu, otvorene su u utorak u Ministarstvu obrane, priopćeno je iz MORH-a.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i general Šundov upisali su se u Knjige žalosti.

Krstičević je izrazio duboku žalost i sućut zbog tragične pogibije pilota HRZ-a koja će, ističe, ostaviti trajan ožiljak u povijesti Hrvatske vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

“Dragi Marine, svojim radom i djelovanjem ostavio si dubok i neizbrisiv trag u povijesti Hrvatske vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Odabrao si HRZ kao svoju drugu obitelj i časno si služio svojoj Domovini. Hrabro si prihvatio sve što vojnički poziv nosi: čast, odricanje i nesebičnu žrtvu. Otišao si časno i ponosno. Hvala ti na svemu što si dao za Hrvatsku. Hrabri nebeski viteže, neka ti je laka hrvatska zemlja i vječno hrvatsko nebo”, naveo je ministar Krstičević u knjizi žalosti za bojnika Marina Klarina.

U Knjizi žalosti za poginulog natporučnika Tomislava Baturinu, ministar Krstičević napisao je: “Dragi Tomislave, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo izgubilo je velikog pilota koji je služio Domovini na čast i ponos. Odabrao si nebo za svoj drugi dom, a HRZ kao svoju drugu obitelj. Časno si služio svojoj Domovini i hvala ti na svemu. Zauvijek ćeš ostati u srcima svakog pripadnika Hrvatske vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Počivaj u miru hrabri viteže. Neka ti je laka hrvatska zemlja i vječno hrvatsko nebo.”

Opraštajući se od poginulih pilota, general Šundov je istaknuo da će ih se uvijek pamtiti kao iskrene domoljube i predane suradnike. Zahvalio je na njihovu doprinosu u razvoju HRZ-a i HV-a.

“Ponosni smo što smo u svome okruženju imali priliku surađivati s vama kao iskusnim profesionalcima i ljudima koji su svoj život posvetili pilotskom i vojnom pozivu. U ime HV-a i svoje osobno, upućujem vam posljednji pozdrav i riječi svoje zahvale”, poručio je Šundov.

Knjige žalosti su otvorene danas u Ministarstvu obrane RH i Zapovjedništvu HRZ-a u vojarni ‘Pukovnik Marko Živković’ na Plesu, a od sutra, 29. siječnja, bit će otvorene u vojarni ‘Pukovnik Mirko Vukušić’ u Zemuniku, u matičnoj postrojbi poginulih pilota, stoji u priopćenju. (Hina)

Počivali u Božjem miru

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari