Connect with us

Politika

Nervoza na Iblerovom trgu: SDP-ovci se ne mogu dogovoriti ni oko dogovora

Objavljeno

-

Čini se da anti-milanovićevska struja želi da se izbori u stranci održe kasnije nego to želi sam Zoran Milanović – naime, treba im vremena za kampanju i organizaciju, a i čeka se da dobar dio danas zaposlenih u raznim ministarstvima i državnim agencijama ostane bez radnih mjesta, piše Novi list, koji dobro poznaje stanje u SDP-u.

[ad id=”68099″]

Iako je želja vrha SDP-a da se unutarstranački izbori što prije raspišu i održe, čini se da ipak neće biti moguće sazvati sjednicu Glavnog odbora 16. siječnja, kako je bilo najavljivano, već su realniji datumi 23. ili čak 30. siječnja. Ta je sjednica važna jer će na njoj biti donesena odluka o raspisivanju izbora za novog predsjednika stranke.

Leko u nemilosti

Naime, predsjednik Glavnog odbora Josip Leko nije u Hrvatskoj sredinom mjeseca, a bez njegovog potpisa sjednica središnjeg SDP-ovog tijela nije moguća. Iako nam je on jučer objasnio da se, teoretski, sjednica može održati i bez njegova prisustva, čini se da je riječ o tome da ga ostatak Iblera ne uspijeva nagovoriti na brzo sazivanje tijela koje bi trebalo ne samo raspisati nove izbore u stranci, već i analizirati izborni rezultat, odnosno činjenicu da koalicija Hrvatska raste nije uspjela formirati vlast.

Naime, nije tajna da je Leko trenutno u sukobu sa Milanovićevim ljudima, nakon što je glasao za Željka Reinera na konstituirajućoj sjednici Sabora.

Čini se da anti-milanovićevska struja želi da se izbori u stranci održe kasnije nego to želi sam Zoran Milanović – naime, treba im vremena za kampanju i organizaciju, a i čeka se da dobar dio danas zaposlenih u raznim ministarstvima i državnim agencijama iz ekipe aktualnog premijera, po formiranju HDZ-ove vlade, ostane bez radnih mjesta, čime bi automatski mogli s vremenom postati i mnogo kritičniji prema Zoranu Milanoviću.

Oni sadašnju želu Iblera da se unutarstranački izbori održe što prije nazivaju blitzkriegom, te kažu da je Milanović trebao prvo podnijeti ostavku zbog činjenice da nije uspio formirati izvršnu vlast, a ovim hitnim izborima, koje planira održati već krajem veljače ili najkasnije početkom ožujka, zapravo anulira raspravu o svojoj odgovornosti za izborni rezultat, kako smatraju.

Čekanje kandidatura

S druge strane, u Milanovićevom krugu takav stav smatraju – kukavičlukom. »Ako se netko želi kandidirati, neka izvoli i pobijedi na neposrednim izborima, ma kad oni bili«, kažu na Ibleru.

U svakom slučaju, Predsjedništvo stranke održat će se idući tjedan, a Glavni odbor vjerojatno 23. siječnja, i tada se očekuje rasprava o izbornom rezultatu, ali i eventualne kandidature za predsjednika stranke. Naime, Zlatko Komadina u nekoliko je navrata jasno rekao da o unutarstranačkim temama neće javno govoriti dok se ne formira nova vlada, a to se očekuje 18. siječnja, pa je jasno da će do subote 23. siječnja vjerojatno već biti poznato i ostaje li on u igri za predsjednika stranke, i da li će biti jedini protukandidat Zoranu Milanoviću.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari