Pratite nas

Politika

Nervoza na Iblerovom trgu: SDP-ovci se ne mogu dogovoriti ni oko dogovora

Objavljeno

na

Čini se da anti-milanovićevska struja želi da se izbori u stranci održe kasnije nego to želi sam Zoran Milanović – naime, treba im vremena za kampanju i organizaciju, a i čeka se da dobar dio danas zaposlenih u raznim ministarstvima i državnim agencijama ostane bez radnih mjesta, piše Novi list, koji dobro poznaje stanje u SDP-u.

[ad id=”68099″]

Iako je želja vrha SDP-a da se unutarstranački izbori što prije raspišu i održe, čini se da ipak neće biti moguće sazvati sjednicu Glavnog odbora 16. siječnja, kako je bilo najavljivano, već su realniji datumi 23. ili čak 30. siječnja. Ta je sjednica važna jer će na njoj biti donesena odluka o raspisivanju izbora za novog predsjednika stranke.

Leko u nemilosti

Naime, predsjednik Glavnog odbora Josip Leko nije u Hrvatskoj sredinom mjeseca, a bez njegovog potpisa sjednica središnjeg SDP-ovog tijela nije moguća. Iako nam je on jučer objasnio da se, teoretski, sjednica može održati i bez njegova prisustva, čini se da je riječ o tome da ga ostatak Iblera ne uspijeva nagovoriti na brzo sazivanje tijela koje bi trebalo ne samo raspisati nove izbore u stranci, već i analizirati izborni rezultat, odnosno činjenicu da koalicija Hrvatska raste nije uspjela formirati vlast.

Naime, nije tajna da je Leko trenutno u sukobu sa Milanovićevim ljudima, nakon što je glasao za Željka Reinera na konstituirajućoj sjednici Sabora.

Čini se da anti-milanovićevska struja želi da se izbori u stranci održe kasnije nego to želi sam Zoran Milanović – naime, treba im vremena za kampanju i organizaciju, a i čeka se da dobar dio danas zaposlenih u raznim ministarstvima i državnim agencijama iz ekipe aktualnog premijera, po formiranju HDZ-ove vlade, ostane bez radnih mjesta, čime bi automatski mogli s vremenom postati i mnogo kritičniji prema Zoranu Milanoviću.

Oni sadašnju želu Iblera da se unutarstranački izbori održe što prije nazivaju blitzkriegom, te kažu da je Milanović trebao prvo podnijeti ostavku zbog činjenice da nije uspio formirati izvršnu vlast, a ovim hitnim izborima, koje planira održati već krajem veljače ili najkasnije početkom ožujka, zapravo anulira raspravu o svojoj odgovornosti za izborni rezultat, kako smatraju.

Čekanje kandidatura

S druge strane, u Milanovićevom krugu takav stav smatraju – kukavičlukom. »Ako se netko želi kandidirati, neka izvoli i pobijedi na neposrednim izborima, ma kad oni bili«, kažu na Ibleru.

U svakom slučaju, Predsjedništvo stranke održat će se idući tjedan, a Glavni odbor vjerojatno 23. siječnja, i tada se očekuje rasprava o izbornom rezultatu, ali i eventualne kandidature za predsjednika stranke. Naime, Zlatko Komadina u nekoliko je navrata jasno rekao da o unutarstranačkim temama neće javno govoriti dok se ne formira nova vlada, a to se očekuje 18. siječnja, pa je jasno da će do subote 23. siječnja vjerojatno već biti poznato i ostaje li on u igri za predsjednika stranke, i da li će biti jedini protukandidat Zoranu Milanoviću.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Dok Most nije učinio ništa, mi sustavno pratimo pregovore: Srbija će morati striktno ispuniti sve obveze!

Objavljeno

na

Objavio

Najoštrije odbacujem optužbe za „veleizdaju“ i tobožnje pogodovanje interesima Srbije! Nikola Grmoja ima obraza tako klevetati i vrijeđati premda Most, dok je sudjelovao u vlasti, nije učinio ništa da blokira Srbiji otvaranje poglavlja 23! – istaknula je potpredsjednica Vlade RH te ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić na izvanrednoj konferenciji za medije.

Na početku konferencije podsjetila je na osnutak Povjerenstva za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u poglavljima 23 i 24 iz pristupnih pregovora Srbije s EU-om, koje toliko spominje Grmoja, Mostov agresivac i dežurni provokator:

– Povjerenstvo je osnovano odlukom tadašnje tehničke Vlade 2016. godine, a samo Povjerenstvo je bilo zaduženo isključivo za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24. Činjenica jest da je tada Most bio na vlasti. Zašto njihov ministar pravosuđa, u biti najviše zadužen za praćenje provedbe poglavlja 23, tada nije blokirao zatvaranje tog poglavlja?! A što je apsolutno mogao i imao pravo na to!

Za razliku od Povjerenstva koje je bilo zaduženo isključivo za praćenje prijelaznih mjerila u poglavljima 23 i 24 – nastavila je Pejčinović Burić – mi vjerujemo da je važno praćenje ukupnog procesa:

– Moramo i ostala pitanja držati pod lupom. Zato naša Vlada ima sveobuhvatan i proaktivan pristup: aktivirali smo mehanizam koordinatora za rješavanje svih otvorenih pitanja s Republikom Srbijom i obnovili rad pripadnih međudržavnih komisija.

Dodala je da Hrvatska pomno i sustavno prati proces ispunjavanja svih obaveza Republike Srbije te podsjetila da su poglavlje 23 (pravosuđe i temeljna prava) te poglavlje 24 (pravda, sloboda i sigurnost) ključni za ukupni napredak Srbije u pristupnom procesu:

– Zastupnici Mosta optužili su Vladu i moje Ministarstvo za, ni manje ni više, nego „veleizdaju“. To su teške, neprimjerene riječi i čiste laži, pogotovo u kontekstu svega onog što radimo po pitanju praćenja pregovora Europske unije sa Srbijom. Takvim banalnim „tumačenjima“ pokazuju potpuno nepoznavanje funkcioniranja institucija Republike Hrvatske, što Mostu ne može služiti na čast jer su sudjelovali u radu dvije Vlade i ipak bi trebali imati elementarna znanja o procesu pristupnih pregovora.

Ministrica je naglasila da će Hrvatska inzistirati na punom ispunjavanju svih obveza Republike Srbije i da o tome ni s kim nećemo pregovarati:

– Naša pozicija je jasna, bit ćemo striktni i fer. Srbija će morati ispuniti sva mjerila. Vlada RH na čelu s predsjednikom Plenkovićem te Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, kroz redovne koordinacijske mehanizme, pomno i sustavno prate i obveze Republike Srbije i stalnu komunikaciju nadležnih tijela RH s tom državom. U okviru toga MVEP, zajedno s drugim nadležnim ministarstvima,  redovito procjenjuje ispunjavanje kriterija za pristupanje i sukladno tome definira stavove RH – koje pak komunicira u relevantnim institucijama EU-a. Do kraja pristupnog procesa Hrvatska će vrlo pozorno pratiti ispunjavanje svih mjerila.

Pet godina bez zatvorenog poglavlja

Napomenula je da je u interesu Hrvatske zalaganje za prava Hrvata u Srbiji, rješavanje pitanja nestalih, kao i problem tzv. regionalne jurisdikcije. Upozorila je da je pristupanje Europskoj uniji vrlo složen proces:

– Srbija u više od pet godina nije zatvorila niti jedno poglavlje.

Srbija je otvorila poglavlja 23 i 24 u ljeto 2016., ali će ona biti zatvorena tek na kraju pregovaračkog procesa, nakon ispunjenja mjerila. Most je tada bio koalicijski partner HDZ-a u Vladi Tihomira Oreškovića, a ministar pravosuđa bio je njihov kadar Ante Šprlje.

Ministrica Pejčinović Burić komentirala je i današnju tiskovnu konferenciju zastupnika HRAST-a Hrvoja Zekanovića i eurozastupnice Ruže Tomašić, na kojoj su pozvali na bezrezervnu blokadu i zatvaranje pristupnih pregovora Srbije s Europskom unijom dok se ne počnu rješavati otvorena pitanja između Hrvatske i Srbije.

– Ako toliko ne poznaje proces pristupnih pregovora i funkcioniranje Europske unije, onda se stvarno možemo zapitati što je gospođa Tomašić radila više od pet godina u Strasbourgu i Bruxellesu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Jandroković o Bandićevim zahtjevima: Bude li ucjena idemo na prijevremene izbore

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Sabora, Gordan Jandroković, bio je u Rugvici na otvorenju novouređenog Trga dr. Franje Tuđmana te je tom prilikom odgovarao na pitanja novinara.

Jandroković je komentirao pet zahtjeva Milana Bandića, koje namjerava uputiti Vladi. Rekao je da ih nije vidio.

“Nećemo pristajati na nikakve ucjene. Tko će ucjenjivati, ne može biti dio vladajuće koalicije. Ako će biti bilo kakvih ucjena, onda ćemo ići na prijevremene izbore”, rekao je Jandroković.

Bandić je najavio pismo namjere premijeru u vezi s kapitalnim projektima u Zagrebu, navodeći Imunološki zavod, dječju bolnicu, 60 niskopodnih tramvaja, projekt “Zagreba na Savi” i tračničku vezu sa Zračnom lukom. Napomenuo je pritom kako se prometni čvor Rotor radi zajedno s Včadom i financira se s 85 posto EU sredstava.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari