Most prihvatio ponudu HDZ-a

28

Nacionalno vijeće Mosta nezavisnih lista usvojilo je prijedlog usuglašen od strane oba pregovaračka tima sa zadnjeg sastanka održanog u srijedu, 5.listopada.

Zajednička izjava za medije predviđena je za sutra, u petak 7.listopada iza 12:00h. O točnom terminu i mjestu zajedničke izjave biti ćete obaviješteni na vrijeme.

Cijeli dan čelnik Mosta obavljao je telefonske razgovore s članovima Nacionalnog vijeća. U dvadesetak razgovora navodno su zaključili da prihvaćaju kompromisno rješenje oko čelnog mjesta Sabora, koje je bilo kamen spoticanja. A ono glasi kako će prve dvije godine mandata predsjednik Sabora biti iz redova Mosta, a potom dvije godine iz redova HDZ-a.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je da se čuo telefonom s predstavnicima Mosta te dodao da su mu kazali da će mu večeras odgovoriti. Na pitanje jesu li djelovali pozitivno, rekao je kako nije detektiv. Novinarima je rekao neka se strpe još do sutra.

Predstavnici Mosta nisu službeno stupili pred novinare jer je praksa da će prvo o svemu obavijestiti HDZ. Sutra nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a predstavnici dviju stranaka trebali bi se sastati i dogovoriti sve detalje.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković bio je najavio da će Predsjedništvo HDZ-a i Nacionalno vijeće sutra izvijestiti o pregovorima i nakon toga dogovoriti paket.

facebook komentari

 • Omnes Omnibus

  Gospodine Plenković, svi vas hvale kako ste pametni i zlatni. Ako je tome tako, zašto ponizujete svoju stranku popuštajući ucjenjivačima?

 • Maks

  Jutarnji list>>> NOVO 18:52 Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je u četvrtak da se telefonski čuo s članovima Mosta te da će opširnije o svemu vezano uz odluku Nacionalnog vijeća Mosta reći u petak.

  “Sutra ćemo vam sve kazati”, kratko je rekao Plenković novinarima prilikom izlaska iz središnjice HDZ-a.

  Plenković je potvrdio i da se telefonski čuo s članovima Mosta koji su mu rekli da će mu odgovor o tome hoće li ići u suradnju s HDZ-om reći tijekom večeri.

  Smatra i da se do sutra ne može više ništa očekivati te da sad nije do njega.

 • Saga

  Ma, i opet će dobiti više nego što su brojem glasova zaslužili. A to se, uz ostalo, jako zamjeralo T. Karamarku.
  Ne vjerujem ja njima od prvog dana odkad su se izlegli… niti ću.

 • Maks
 • Malleus_Haereticorum

  „Prema tome Plenkoviću na dnevnom redu još nije državnička afirmacija nego tek unutarstranačka pozicija.“

  Ovo je pogrješna procjena. Plenkoviću je na dnevnom redu upravo sada državnička afirmacija. Da je postojala zaista nekakva jaka „radikalna desničarska struja“ unutar HDZ-a, Plenković ne bi ni postao predsjednikom HDZ-a. Nema on nikakvih razloga ni povoda obračunavati se s bilo kime unutar HDZ-a. Ukratko, članak u Jutarnjem listu je samo još jedan u nizu udbaških uradaka, s namjerom izazivanja pomutnje. Uostalom, zaista je glupo tvrditi da čovjek koji je bez velikih odpora u stranci došao na čelo stranke, i zatim odmah postao relativnim izbornim pobjednikom, svoj blizkobudući premijerski položaj nastoji izkoristiti za slamanje nepostojećih odpora u stranci.

 • Saga

  S obzirom kako nitko od nas zapravo ne zna tko je i što Plenković nego zasad samo nagađamo i pretpostavljamo, sve je moguće i otvoreno.
  U slučaju njegove izdaje nacionalnih interesa, ja se uzdam u domoljubni dio članstva HDZ-a koji će to znati prepoznati i odgovarajuće reagirati.

 • Maks

  Volio bi da si u pravu ali poznam zakulisne igre koje su se odigrale prije 3- 4 mjeseca. Ocekujem montirane procese protiv HDZovaca – Orepic, Sprlje, Cvitan, Bajic ce nastaviti posao, tko su oni svakom je jasno u medjuvremenu.

 • Malleus_Haereticorum

  Ne će biti nikakvih montiranih procesa. Ne mogu oni tu ništa namontirati. Da su mogli, Karamarko bi bio u pritvoru, Hasanbegović također itd. itd.

  Ali onaj tko nešto može, to je Plenković. S premijerskog položaja se može pokrenuti reforme i pravosuđa, i policije i svega ostaloga. Još jednom ću napomenuti—moramo tek doznati tko je zapravo Plenković.

 • Maks

  Ostojic je dovoljno montirao samo da bi ljude politicki neutralizirao – 5 – 10 godina cekanja da ih opere pravosudje – mostovci to sve hvale i podrzavaju – ne daju reformirati.

 • Malleus_Haereticorum

  To je do Plenkovića. Nema družba Bože Petrova mogućnosti zapriječiti reformu pravosuđa i policije i ostaloga ako Plenković to zatraži.

 • Saga

  Pitanje za cjelokupni vanjski dug RH… Hoće li on to zatražiti?

 • Malleus_Haereticorum

  Plenković je rekao da sebi pridržava pravo veta na izbor ministara. Osim ako ne namjerava staviti veto na svoj vlastiti izbor, a ja mislim da on ipak nije (još) prolupao, to se može odnositi samo na prijedloge ministara sa strane Božine družbe. Već sama činjenica da je on to javno rekao–da ima pravo veta–s obzirom na njegovu dosljednu želju da javno ne govori ništa o stvarima za koje nije još odlučio, pokazuje na to da bi mogao svašta zatražiti. Dotični Plenković ima naravni „poker face“, pa mi ga je težko pročitati.

 • Saga

  Manje me brine njegov neodgonetljiv izraz lica, a više to što ne znam tko je njegov kardinal Richelieu.
  A da bih voljela vidjeti njegov “veto” za podrepića i šprlju (za početak)… bih.

 • Maks

  E volio bi da je tako , zato cekam hoce li biti drugih zamjenika Orepicu ili ce ostati samo Ostojicevi . Ne vjerujem da ce most dozvoliti ikakvo mjesanje u ta dva ministarstva a Petrov s mjesta predsjednika sabora moze blokirati svaki prijedlog o promjenama.

 • Malleus_Haereticorum

  Imamo iste želje. Tko je „siva eminencija“? Bruxelles i…još jedna konkretna osoba. Ali na ovome se moram zaustaviti, budući da ovaj forum nije razpoložen za detaljnu analizu. Ni kamenjar nije što je bio.

 • Saga

  Ne znam na što mislite, ali Kamenjar je posve sigurno jedan od najboljih i najdomoljubnijih portala.

 • Maks

  U jednom si u pravu, Plenkovic ima dovoljnu podrsku da mu most i ne treba taj dio su pametno odradili.

 • Malleus_Haereticorum

  Nama Hrvatima je sada najvažnije pitanje hoće li Plenković imati dovoljno sluha za najvažnija ideoložka pitanja, poput odnosa prema nacionalnoj državi hrvatskoga naroda, raztakanja predebeloga sloja komunističko-velikosrbskih laži o hrvatskoj povijesti, odnosa prema tradiciji hrvatskoga naroda itd. itd. Ne znam što će i kako biti. Ali znam da prema svima na političkoj pozornici moramo imati pravedan odnos. Ja mogu reći da se svakomu od onih za koje smatramo da su Hrvati mogu pronaći propusti i nedosljednosti. Uz to se moramo zapitati jesmo li sami uvijek u stanju, u našem djelokrugu, obaviti sve bez ikakvih propusta? Katolik mora pred sobom imati kao nepogrješiv putokaz Isusove riječi. Pa tako na početku Odkrivenja Isus govori o sedam crkava. Neke je opomenuo strože, neka samo malo, ali nijednu od njih nije u podpunosti odbacio nego je svakoj dao vrjemena da se popravi ako je loša ili da postane bolja ako je dobra. Moramo se, dakle, pomiriti s time da na Zemlji ne ćemo imati podpunog izpunjenja ni na kojem polju djelovanja. To tako mora biti, zato što se podpuno izpunjenje može naći samo u zajedništvu s Isusom Kristom. Ne smijemo klonuti duhom. Očaj nije i ne smije biti opcija. Pa ni onda ako nas tko, recimo Plenković, posve iznevjeri.

 • Maks

  Ja imam dobro pamcenje i sjecam se svake sitnice u mandatu Zorana Milanovica, svjestan i sretan sam da je SDP nestao i da smo dobar korak naprijed. Plenkovica osobno ne poznam , gledam ga kao zagonetku i ne napadam – puno je neistina o njemu po internetu. Negdje prije dvije godine sam pisao da Karamarko mjenja drustvo , da nista nece ostati isto pa ni SDP Zlokana Milanovica , ovo mi izgleda kao nastavak iste politike – ne zavade li se medjusobno bit ce mi lakse . Osobno sam orijentiran demokrscanski, simpatiziram i desnije ali kod nas ih nema – gomila negativaca medju njima koji su sve rasturili , razjedinili , unistili. EU demokrscani osudjuju komunizam – po tom i po podrsci Kolindi cu mjeriti Plenkovica , ekonomski program im je super , nadam se da ce ga provoditi .

 • Malleus_Haereticorum

  Karamarko je sve promijenio, na bolje. Nitko razuman mu ne može spočitnuti da je stranku upropastio–naprotiv, ojačao ju je. Plenković je preuzeo gotov proizvod i pobijedio na izborima. Nije čest događaj u politici da čelnik jedne stranke odmah „uskoči“ u pobjedu i to nakon što su svi vidjeli stranku kao da je u rasulu.

 • Maks

  Ja nisam protiv da je Plenkovic uskocio, plan je bio da preuzmu neki nelustrirani pasalicevci – oni su mi gori.

 • Malleus_Haereticorum

  Takozvani ekstremni desničari moraju naučiti kako se postupno gradi snaga i utjecaj. A zatim ono što je postignuto treba znati očuvati. Recimo, da je Karamarko bio blesav, kao što nije, on bi bio postupio tako što bi osnovao neki svoj HDZ, tko zna kakav. Od toga ne bi bilo ništa, kao što nije ni od pravaških stranaka koje su se dijelile i podijelile u nedogled. U ljudskoj je naravi ugrađeno to da voli postojanost, i onda kada ta postojanost ne valja. Kad ljudi vide da određena politička opcija nije postojana, onda bježe od toga. Nekima je težko shvatiti tu istinu.

 • Maks

  Tim extremni “desnicari su blizi extremnoj ljevici nego ikome drugom. Najnovije je da je Zeljka Markic nagovorila generala Glasnovica da udje u mostov klub zastupnika – u osinje gnjezdo.

 • Saga

  Odakle ti to? Nisam čula da general prelazi ćupriji… :((((

 • Maks

  Danas cijeli dan po internetu, Marko Markovic(Max) kaze da je svakom casnom Hrvatu mjesto u mostu????

 • Maks

  Sago, upravo sam malo pogledao sve danasnje izjave – dogovorena su ministarstva a ne ministri , Plenkovic ce sa svakim kandidatom razgovarati onda odbiti ili prihvatiti – nisu sigurni ni Sprlje ni Orepic a morat ce i potpisati da ce raditi, s druge strane ovaj puta Cuprija i Petrov nemaju ni prava veta na HDZove kandidate. Mozda ni ne bude sve tako lose kako se bojimo sve ostalo su predpostavke, provokacije i manipulacije medija. Meni se ne svidja Šeks,Stier i grupa oko Plenkovica, njih znam od Jace, njega samoga ne pamtim takoo a danas se malo i ogradio od Šeksa.

 • Saga

  Čujem kako bi Zlatkić mogao dobiti “resor” obrazovanja… ne zvuči mi uopće loše i složila bih se s tim.

 • Maks

  U svakom slucaju Petrov je izgubio velik dio “snage – sad ga novinari pritiskaju radi znanja i strucnosti pa izgleda pravilno bjedno – do sad se uvijek izvlacio popovskim frazama i izbjegao pravu temu.