Pratite nas

Vijesti

Nesreća je FBiH zahvatila u trenutku revolucionarnog preuzimanja vlasti

Objavljeno

na

Marinko Čavara, potpredsjednik HDZ-a BiH i šef Kluba zastupnika te stranke u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, jedan je od najžešćih kritičara vlade premijera Nermina Nikšića (SDP).

marinko_cavara_VLPoznat je po tome da Nikšićevu vladu, za koju ističe da je sastavljena od „dvije stranke i nekoliko pojedinaca“, od početka njenog mandata naziva nezakonitom, neustavnom i štetnom za sve građane F BiH.

I u intervjuu za „Dnevni avaz“ Čavara oštro kritizira Vladu jer ništa nije učinila da pomogne građanima koji su u poplavama ostali bez kuća i imanja.

– Federalna izvršna vlast je mjesec nakon prvih poplava izvijestila Parlament FBiH da se dogodila prirodna nesreća, bez ikakvog plana o tome kako pomoći unesrećenima. A, nakon dva mjeseca, predložili su zakone da bi pod punu stranačku kontrolu stavili sredstva za pomoć i uspostavili fond u kojem bi zaposlili i namjestili stranački podobne kadrove. Fond je u stvarnosti paralelni sustav kompletnoj izvršnoj vlasti FBiH, a koji, po zakonu, ne može početi funkcionirati prije 10. mjeseca.

Mjesec je protekao da se prvi put sastane Upravni odbor tog fonda, a dok se na temelju Statuta sačine pravilnik i sistematizacija i isti usvoje, provede procedura natječaja za upošljavanje, dok ti isti naprave planove za modele pomoći, dok ti modeli budu odobreni od Upravnog odbora, pa Vlade…, tko zna kada će tek ti biti spremni pomoći unesrećenima. A tek kada će raspisati natječaje za izvođenje radova i završiti natječajnu proceduru… Također, Zakonom o financiranju pomoći zabranili su humanitarni rad pomoći unesrećenima te zabranili, odnosno naložili zatvaranje svih drugih računa za pomoć i prebacivanje s tih računa sredstava na njihov račun i u njihovu korist, kazao je Čavara za Avaz, dodajući da “dok se ministri SDP-a i SDA utrkuju tko će više skupiti predizbornih poena, što ponovo dokazuje da je nesreća Federaciju zahvatila u trenutku rušenja pravnog sustava i revolucionarnog preuzimanja vlasti 17. ožujka 2011. godine suprotno Izbornom zakonu i demokratski iskazanoj volji na izborima”.

Čavara kaže da narod s razlogom strahuje za zloupotrebu pomoći jer kako kaže, sve se pokazalo jasnim kada su prijedlog HDZ-a BiH, koji je podržao i Klub SBB-a u Parlamentu FBiH, da se odmah jednokratno dodijeli po 3.000 KM unesrećenima vladajuće stranke odbile.

Što se tiče antikorupcijskih zakona on smatra da je to samo predizborna priča. “Da nije tako, bili bi usvojeni 2011. i do sada bi bilo rezultata, a ne 2014. i počinju se primjenjivati 2015. godine!?”

“Bez radikalne promjene u načinu obnašanja vlasti nema bolje budućnosti za sve narode i građane. Temelj politike i vlasti mora biti rad za opće dobro i vjerujem da će glasači takve prepoznati u svakom narodu i takvima dati povjerenje”, kazao je Čavara uvjeren da Čović i HDZ BiH u koaliciji sa strankama Hrvatskog narodnog sabora pobjeđuju uvjerljivo u okviru hrvatskog biračkog tijela.

Govorio je i o preustroju Federacije. “Stav HDZ-a BiH je iskazan u Programu stranke, usvojenom na Saboru, u kojem smo definirali da je ovakav ustroj preskup, neupravljiv i neodrživ. Da je potrebno reorganizirati skupu administraciju deset županija/kantona i Federacije u četiri administrativno-teritorijalne jedinice na temelju jasnih kriterija i mogućnosti gospodarskog razvitka s najvišim standardom u poštivanju nacionalnih i građanskih prava. Protiv smo bilo kakvih podjela i zatvaranja u nekakve rezervate. Mi želimo zaključiti razdoblje sukoba i otvoriti vrata suradnje u izgradnji boljeg sutra za sve.

Sve su smješniji političari koji, mašući rukama u stilu velikih vođa, galame da će oni spasiti BiH od podjela. Kojima pokušavaju zaplašiti građane BiH da bi zaboravili stanje u kojem se nalaze zahvaljujući njima, a ti isti svojim djelovanjem najviše štete BiH i dijele je.

Od Mostara su međunarodna zajednica i druge interesne skupine i pojedinci napravili grad slučaj. Prvenstveno nametanjem Statuta s ciljem sprječavanja dominacije brojnijih, a u drugim općinama i gradovima je dominacija brojnijih omogućena. Predlažemo ista rješenja za sve općine i gradove. Kao što predlažemo ista prava za sve konstitutivne narode i ista prava za svakog građanina.

– Ova vlast je sinonim nezakonitosti i sve očitije korupcije koja je postala svakodnevna vijest u medijima i bez adekvatne sankcije pravosudnog sustava, pa je, čini se, postala normalna. Kao što svi znaju da je Izborno povjerenstvo poništilo izbor predsjednika i dopredsjednika Federacije i Vlade FBiH, a te iste osobe već tri godine i pet mjeseci upravljaju, dijele, poklanjaju kompletnu imovinu Federacije, pa tko imalo informiran i razuman može imati povjerenja u takvu vlast, koja je sama sebi svrha – kazao je Čavara.   (avaz)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Uhićenje Hamdije Abdića ‘Tigra’ samo alibi za pogrom hrvatskih branitelja

Objavljeno

na

Objavio

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Nakon izricanja presude hercegbosanskoj šestorci te u iščekivanju posljedičnog pogroma hrvatskih branitelja u BiH, svjedočili smo trima slučajevima koji bi trebali pokazati navodnu nepristranost bh. pravosuđa, piše Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Tako je na području Konjica uhićeno 13 Bošnjaka koji se sumnjiče za ratne zločine počinjene nad Srbima u toj općini, a potom i četvorica Srba za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima Donjeg Vakufa. Jučer je, pak, u Bihaću uhićen Hamdija Abdić zvani Tigar koji se sumnjiči za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića. Da je riječ o farsi govori činjenica da nije uhićen glavni čovjek tzv. ARBiH u Bihaću, zapovjednik 5. korpusa Atif Dudaković s kojim je general Šantić sjedio prije nego što je „odveden“.

Kako se bliže božićni blagdani, a time se rapidno povećava i mogućnost uhićenja hrvatskih branitelja, čini se kako bh. pravosuđe posljednje poteze vuče kako bi kasnije moglo kazati: „vidite da nismo selektivni, ne hapsimo samo Hrvate, pa priveli smo i 13 Bošnjaka iz Konjica, četvoricu Srba iz Mrkonjić Grada, pa čak i Hamdiju Tigra“.

Perfidna je to igra bh. pravosuđa koje kontroliraju bošnjačke političko-obavještajne strukture.

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Hrvatima se danas konstitutivnost ne može tek tako oduzeti jer još uvijek postoji veliki broj pojedinaca i organizacija koji bi se tomu žestoko usprotivili. Zbog toga se taj proces i pretvorio u mrcvarenje. No, aktiviranjem stotina optužnica protiv vojnog i političkog rukovodstva bosanskohercegovačkih Hrvata iz posljednjeg rata, doći će do novog (i posljednjeg?) vala odlaska Hrvata iz BiH.

Hrvati s razlogom ne vjeruju bh. pravosuđu koje Hrvate sudi po jednom, strožem, a Bošnjake po drugom, blažem, kaznenom zakonu. To je upravo ono što bošnjačka struktura i želi postići: njima je upravo cilj da Hrvati napuštaju BiH, a ne da im se sudi u BiH. Oni, naime, ne žele da Hrvati odsluže svoje kazne i ostanu u BiH, jer bi tako dobili stotine osoba koje bi se sutra mogle pobuniti protiv velikobošnjačke hegemonije.

Puno je pametnije, rezoniraju bošnjačke strukture, Hrvatima zaprijetiti optužnicama, neke nepravedno osuditi i time poslati poruku svima ostalima: bježite odavde dok još možete!

U cijeloj toj igri Hrvati su potpuno nespremni, ljudi su prepušteni sami sebi, te zbog nepostojanja bilo kakve strukturalne pomoći, radije biraju napuštanje BiH, nego ulazak u kafkijanske procese koji mogu skončati samo onako kako je skončao i proces Slobodana Praljka u Haagu.

Hrvati danas moraju biti organizirani i suglasni oko osnovnih problema s kojima se kao narod suočavaju u BiH: ne smije biti pregovora o konstitutivnosti vlastitoga naroda i ne smije biti kompromisa o procesuiranju branitelja.

Bosna i Hercegovina kakvu danas imamo nije onakva država kakvu želimo. Ako se Hrvati u današnjoj BiH ne osjećaju sigurno i slobodno, čemu onda služi takva BiH? Hoće li Hrvati i dalje nastaviti graditi monstruma koji jede njihove ljude, ili će se možda posvetiti zaštiti vlastitoga naroda, a o BiH neka skrbe oni koji su ju pretvorili u ono što je danas: dvije države pod jednim krovom, jedna za Srbe a druga za Bošnjake u kojoj su Hrvati očigledni višak!

Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Hamdija Abdić Tigar uhićen zbog ubojstva generala Vlade Šantića

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

UNATOČ KIŠI: Više od tisuću studenata predalo zahtjeve i tisuće potpisa za Hrvate u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

Unatoč jakoj kiši danas je u Zagrebu na prosvjednom skupu u organizaciji hrvatskih studenata iz Hrvatske i BiH bilo prisutno više od 1 000 studenata.

Studenti s drugim građanima okupili su se u utorak 12. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića u 13 sati odakle su krenuli prema Trgu sv. Marka s glavnim transparentnom „S prijezirom odbacujemo vaše podaništvo“.

Nakon okupljanja na Markovom trgu, ispred Hrvatskog sabora, otpjevana je hrvatska himna te je održana minuta šutnje u čast svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu te svim žrtvama rata.

Studenti su naglasili kako su se okupili i prije četiri godine na istom mjestu, samo nekoliko dana nakon prvostupanjske presude hercegbosanskoj šestorki, pod geslom „Još nije kasno!“. Ipak, kako su istaknuli, vlasti su zanemarivale vrlo važne činjenice, što je dovelo do smrti „čovjeka koji je s prijezirom odbacio laži, gledao na nepravdu i koji je prezirao nelogičnost i nerad dobrog dijela predstavnika njegovog naroda, za koji je na kraju i život dao!“

Studenti su uspjeli prikupiti preko 6000 potpisa za svoje zahtjeve koje su pročitali na skupu. Naglasili su kako ne žele dozvoliti da se „Hrvatska ponižava zbog sitnih interesa“ te da iznose konkretne zahtjeve kako bi se zaštitili sunarodnjaci u Bosni i Hercegovini, jer je vrijeme da dođe „do oštrog suprotstavljanja onima koji gaze ljudska, politička, ekonomska i sva ustavna prava Hrvata u Bosni i Hercegovini“.

Među potpisnicima našli su se i saborski zastupnici iz kluba zastupnika HDZ-a, Mosta, Hrasta, nezavisni zastupnici, HSS-a,  zastupnici Europskog parlamenta, generali HV-a i HVO-a, mnogi sveučilišni profesori, akademici i javni intelektualci.

Studente je u Hrvatski sabor, gdje je i službeno predana predstavka s potpisima, primilo izaslanstvo HDZ-a na čelu s Božom Ljubićem, Mosta na čelu s Božom Petrovom i drugima,  Hrasta na čelu s Hrvojem Zekanovićem, Neovisnih za Hrvatsku na čelu sa zastupnikom Željkom Glasnovićem te Ivicom Mišićem kao zastupnikom stranke Promijenimo Hrvatsku.

Na sastanku je, kako doznajemo, više puta naglašeno kako je za Hrvate u BiH važan konsenzus političkog Zagreba. Mladi su zastupnicima istaknuli kako žele da se zajedništvom nadiđe dnevna politika po pitanju Hrvata u BiH, a sudeći po podršci iz gotovo svih parlamentarnih stranaka, to su i uspjeli.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari