Connect with us

Politika

Edwardu Snowdenu još uvijek ni traga, Rusija spremna razmotriti davanje azila

Objavljeno

-

[pullquote_left]Snowden se iz hotela Mira odjavio u ponedjeljak i ne zna se gdje se sada nalazi, ali se vjeruje da je još u Hong Kongu. To smatra Ewen MacAskil, novinar britanskog Guardiana kojem je Snowden prvom otkrio informacije.[/pullquote_left]

Bivši zaposlenik CIA-e Edward Snowden (29), koji je medijima otkrio povjerljive informacije o američkom nadzoru telefonskih i internetskih komunikacija , nestao je iz svog hotela u Hong Kongu, javlja BBC u utorak.

Snowden se iz hotela Mira odjavio u ponedjeljak i ne zna se gdje se sada nalazi, ali se vjeruje da je još u Hong Kongu. To smatra Ewen MacAskil, novinar britanskog Guardiana kojem je Snowden prvom otkrio informacije.

Snowden je prošli tjedan otkrio da američke agencije prikupljaju milijune podataka iz telefonskih komunikacija i s interneta iz cijelog svijeta. Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je u međuvremenu da je pokrenulo istragu o curenju informacija i da je Snowden podložan kaznenom progonu. [pullquote_right]Nestao bivši tehničar CIA-e koji je otkrio da SAD građanima nadzire komunikacije[/pullquote_right]

Snowdenova partnerica koja se bavi akrobatskim plesom oko šipke, na blogu na kojemu redovito piše, u ponedjeljak je objavila patetičnu oproštajnu poruku prijateljima. “Oni koji me dobro poznaju sigurno će razumjeti zašto jedno vrijeme neću objavljivati poruke na svom blogu”, napisala je u zadnjoj poruci pod nazivom “L’s Journey” (“L-ino putovanje”) s podnaslovom “Pustolovine superheroine plesa oko šipke po svijetu”.

“Junak ili izdajnik?”, pitao se u utorak popularni američki dnevnik USA Today, jasno sažimajući raspravu koju je pokrenulo Snowdenovo otkrivanje informacija. Dok su ga vlasti optužile da je ugrozio nacionalnu sigurnost, osnivač WikiLeaksa Julian Assange ga je pohvalio kao “junaka koji je upoznao javnost s jednom od najtežih činjenica u zadnjih deset godina”, rekavši da je bio u “neizravnoj” vezi s njim.

[box_light]

Rusija spremna razmotriti zahtjev za azil

Potporu mu je pružio i Ron Paul, gorljivi aktivist za zaštitu osobnih sloboda i bivši kandidat za nominaciju republikanske stranke na predsjedničkim izborima 2012. čiju je kampanju Snowden financijski pomagao. Njegov sin, senator Rand Paul najavio je da će pokrenuti kolektivnu tužbu protiv savezne države.

Snowden je rekao za The Guardian da je izabrao Hong Kong misleći da ga to autonomno područje na jugu Kine na kojemu vlada velika sloboda mišljenja i govora, neće vratiti u domovinu, ali su parlamentarci i pravnici suglasni u ocjeni da ondje nije zaštićen od izručenja ako Washington to bude zatražio. Peking koji ima pravo nadzora i veta nad postupcima izručenja u Hong Kongu, mogao bi na koncu odlučivati o Snowdenovoj sudbini.

Nakon Snowdenove izjave da razmišlja o traženju političkog azila na Islandu, Reykjavik je podsjetio da mora biti na islandskom teritoriju da bi mogao zatražiti azil. Rusija je pak rekla da je spremna proučiti Amerikančev zahtjev za azil. Europska komisija u Bruxellesu rekla je u utorak da će od američkih vlasti zatražiti “jasnu odluku” o zaštiti podataka europskih građana. (Hina)

[/box_light]

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas