Pratite nas

Satira

Nestašica hrvatskih roba na policama

Objavljeno

na

Nedostaje PIK-ovih proizvoda, PPK-a, Lure…, s polica i iz hladnjaka u trgovinama

U hladnjacima i na policama tržnih centara u BiH već su počeli nestajati pojedini poljoprivredni i prehrambeni proizvodi iz Hrvatske kojima je zabranjen uvoz dok ne ispune standarde koji vrijede u Europskoj uniji. Tako u Konzumovim trgovinama u Mostaru već nema PIK-ove šunke u ovitku, a ljubazne radnice su nam objasnile kako “se radi o problemu na granici”. Slično je i s proizvodima PPK ili pak određenim proizvodima Lure. Uglavnom se radi o proizvodima i prerađevinama od mesa i mlijeka – objasnile su prodavačice. Problem je opet granica.

“Istopljene” zalihe

Tako su se počele topiti posljednje zalihe roba koje su stvorene prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju. 
Valja reći kako je ovaj rasplet bio očekivan, s obzirom da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH naložilo da se s obzirom na raskid Veterinarskog ugovora s Hrvatskom tijekom srpnja primijene iste mjere prema Hrvatskoj kao što su na snazi prema bilo kojoj drugoj članici Europske unije. Problem je nastao zbog toga što određeni objekti iz kojih se izvoze poljoprivredni proizvodi ne posjeduju EU broj zbog čega im se sada priječi uvoz u BiH. Ured za veterinarstvo BiH sastavio je popis od 45 kompanija kojima je uvedena mjera zabrane dok ne ispune stroge uvjete o kakvoći i nadzoru podrijetla. Unatoč svemu, ovi proizvođači su upozorili kako se radi o protekcionizmu i nepoštenim mjerama prema hrvatskim proizvođačima u interesu lobija iz drugih susjednih zemalja. U Hrvatskoj gospodarskoj komori su istaknuli da se ovdje ne radi o zaštiti BiH potrošača, jer su proizvodi i dalje zdravstveno ispravni kao što su bili dok je na snazi bio poseban sporazum Hrvatske i BiH (do ulaska Hrvatske u EU).

Potrošači gubitnici

Također, drže da se ne radi ni o zaštiti njihovih proizvođača, jer se radi o relativno malom broju objekata. Ako se u međuvremenu ne postigne dogovor zbog čega su vlasti BiH kritizirali i iz Europske komisije, mogao bi nastupiti pravi trgovinski rat. U međuvremenu su uz proizvođače i trgovce među većim gubitnicima postali potrošači, i to ponajprije hrvatski u BiH koji su najviše kupovali prepoznate prehrambene proizvodne brendove iz Hrvatske.

Zoran Krešić/VL

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Satira

‘Optička varka’ – Pokušajte prebrojiti zastupnike

Objavljeno

na

Objavio

Sabor je danas nastavio svoju 14. sjednicu te su zastupnici, oni koji su se i pojavili, raspravljali o prijedlogu Strategije upravljanja državnom imovinom za razdoblje od 2019. do 2025. Cilj za idućih sedam godina je održivo, ekonomično i transparentno upravljanje i raspolaganje državnom imovinom.

Strategijom se određuju dugoročni ciljevi i smjernice upravljanja državnom imovinom uvažavajući gospodarske i razvojne prioritete Republike Hrvatske.

Učinkovito upravljanje državnom imovinom , kako se navodi u strategiji, operacionalizirat će se putem smanjenja portfelja nekretnina, rastom investicijskih projekata putem osnivanja prava građenja, prava služnosti, darovanja, davanja u zakup ili dodjela na korištenje.

Ciljevi su i povećati broj investicijskih projekata na državnoj imovini,  kao i stavljanje u funkciju nekretnina prenesenih na upravljanje Državnim nekretninama d.o.o., nastavak privatizacije trgovačkih društava u vlasništvu RH i unapređenje upravljanja pravnim osobama od posebnog interesa za RH.

Strategijom je predviđeno i da se državni portfelj kojim upravlja Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) i dalje smanjuje. Na dan 31. prosinca 2018. taj portfelj obuhvaćao je 387 trgovačkih društava.

Tema se možda čini bitnom, ali očito ne dovoljno bitnom da bi zastupnici danas došli u sabornicu!?

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Humor

Kao odgovor Delijama na tenk ispred Marakane, ispred Poljuda postavimo traktor

Objavljeno

na

Objavio

Kao odgovor Delijama na tenk ispri Marakane, jab da ispri Poljuda stavimo traktor !! 😁
Koja bi to fora bila ! 😅 komentirao je snimatelj Dražen Travaš

Podsjetimo, uoči uzvratne utakmice između Crvene zvezde i Young Boysa iz Berna, na ulasku na sjevernu tribinu Marakane u Beogradu pojavio se – tenk.

Iz kluba su poručili da je tenk “kulturna baština”, a i da simbol tenka navijači Crvene zvezde (Delije) često koriste na svojim koreografijama.

U nekim medijima pojavila se informacija da je taj tenk bio u Vukovaru za vrijeme rata, dok Srbi, koji su već prenijeli reakciju iz Hrvatske o ovome, negiraju tako nešto.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari