Connect with us

Komentar

Nešto se događa sa sastavom ruskih oklopnih snaga…

Objavljeno

-

Foto: EPA

Nešto se događa sa sastavom ruskih oklopnih snaga. A moglo bi biti značajno. O tome piše Richard Vereker

Promocija BMP-ova koji se pojavljuju u gubicima značajno je pala od rujna, bila je oko 60% godinu dana, ali je sada pala na ispod 40% u studenom (i ispod 30% u zadnja 2 tjedna)
Za informaciju, BMP-ovi su uvijek činili veliki dio inventara ruskih IFV/APC-a. Oko 30% na početku rata, ali raste tijekom prve godine, jer su velike zalihe starih BMP-ova u skladištu ponovno masovno reaktivirane.

Dakle, što se promijenilo? Pa, nedavno je bilo nekih satelitskih analiza koje su pokazale da su većina preostalih BMP-ova u skladištu bili stariji BMP-1, gotovo svi BMP-2 su sada napustili skladište. ali to ne može biti cijela priča jer se omjer gubitaka pomjerao na više BMP-2 u zadnja 4 mjeseca.

Mislim da su svi BMP-ovi koji se lako reaktiviraju ponovno aktivirani. Rusija još uvijek može izvršiti potpunu obnovu starih BMP-ova, ali potrebno je puno vremena da se napravi svaki od njih.
……………………………..
Očito da rusi pomalo iscrpljuju zalihe svojih starih BMP-ova i da se njihova količina na bojišnici a samim time i broj uništenih vozila toga tipa smanjuje a povećava se udio modernijih oklopnih vozila u gubitcima.

BMP-i su masovno korišteni kao “najbrojniji i najjeftiniji” način dovoženja pješaštva na crte bojišnice. I zato što ih je bilo najviše u ruskim oružanim snagama.
Udio pada njihovog postotka u ukupnom broju uništenih oklopnih vozila sa 60% na 30% sigurno nije razlogom “pametnijeg korištenja” ili čuvanja starih BMP-ova već jednostavno činjenice da ih više nema u dostatnom broju.

Dnevni prosjek uništenih oklopnih vozila svih vrsta tijekom cijelog rata je oko 16 komada……mjesečno 480 vozila. Ruska mjesečna proizvodnja ne može pokriti niti desetinu izgubljenih…..
Domagoj Franić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari