Connect with us

Iz Svijeta

Netanyahu: Dogovor s UAE-om ne znači da odobravamo prodaju oružja toj državi

Objavljeno

on

Izrael nije ublažio svoje protivljenje američkoj prodaji oružja Ujedinjenim Arapskim Emiratima koja bi mogla umanjiti izraelsku vojnu superiornost nakon što su dvije države normalizirale svoje diplomatske odnose, objavio je u utorak ured izraelskog premijera.

Priopćenje iz ureda Benjamina Netanyahua dolazi nakon izvješća u novinama Yedioth Ahronoth da vlada američkog predsjednika Donalda Trumpa planira „ogromnu“ prodaju borbenih zrakoplova F-35 Emiratima u sklopu prošlotjedne odluke te arapske države da normalizira odnose s Izraelom.

Prema nekoliko desetljeća starom dogovoru Washington nije prodavao oružje na Bliskom istoku koje bi moglo potkopati izraelsku vojnu prednost. To se odnosilo i na zrakoplove F-35 koji nije dostupan arapskim državama, dok ih Izrael ima i koristi.

„U razgovorima s UAE-om Izrael nije promijenio svoje dosljedne stavove protiv prodaje oružja i obrambenih tehnologijama državama Bliskog istoka koje bi mogle poremetiti vojnu ravnotežu“, priopćio je Netanyahuov ured.

Trumpova vlada je nakon normalizacije odnosa prošli četvrtak signalizirala da bi s UAE-om mogla postići dogovor o prodaji oružja.

Obavještajni ministar Eli Cohen kazao je kako se nije raspravljalo o izmjenama politike ravnoteže vojne moći i kako Izrael nije pristao ni na kakve američke izmjene.

UAE i Izrael su prošli četvrtak objavili da su uz posredovanje SAD-a postigli povijesni sporazum koji će dovesti do pune normalizacije diplomatskih odnosa dviju država.

Time su Emirati postali treća arapska i prva zaljevska država koja je uspostavila diplomatske odnose s Izraelom, nakon Egipta i Jordana.

Većina bliskoistočnih država bojkotira Izrael od osnivanja države 1948. godine. (Hina)

Veliki uspjeh Trumpa: Izrael i UAE postigli povijesni dogovor o normalizaciji odnosa

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari