Connect with us

Iz Svijeta

Netanyahu osudio taktičke pauze za ulazak humanitarne pomoći u Gazu

Objavljeno

-

Foto: EPA

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kritizirao je planove koje je vojska najavila u nedjelju o dnevnim taktičkim pauzama u borbama duž jedne od glavnih cesta koja vodi u Gazu kako bi ušla humanitarna pomoć u palestinsku enklavu.

Vojska je najavila dnevne pauze od 5:00 do 16:00 u području od prijelaza Kerem Shalom do ceste Salah al-Din, a zatim prema sjeveru. ‘Kada je premijer čuo izvješća o jedanaestosatnoj humanitarnoj pauzi ujutro, obratio se svom vojnom tajniku i jasno dao do znanja da mu to nije prihvatljivo’, rekao je izraelski dužnosnik.

Vojska je pojasnila da će normalne operacije nastaviti u Rafahu, glavnom fokusu operacije na jugu Gaze, gdje je u subotu poginulo osam vojnika. Netanyahuova reakcija naglašava političke napetosti oko pitanja pomoći koja dolazi u Gazu, gdje su međunarodne organizacije upozorile na rastuću humanitarnu krizu, piše Reuters.

Ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir, koji vodi jednu od nacionalističkih vjerskih stranaka u Netanyahuovoj vladajućoj koaliciji, osudio je ideju taktičke pauze, rekavši da je onaj tko je to odlučio ‘budala’ koja bi trebala izgubiti posao.

Ovaj spor je najnoviji u nizu sukoba između članova koalicije i vojske oko vođenja rata, koji traje već deveti mjeseci. Do sukoba je došlo tjedan dana nakon što je centristički bivši general Benny Gantz napustio vladu, optužujući Netanyahua da nema učinkovitu strategiju za Gazu.

Podjele su bile očite prošlog tjedna tijekom parlamentarnog glasanja o zakonu o regrutaciji ultraortodoksnih Židova u vojsku, pri čemu je ministar obrane Yoav Gallant glasao protiv toga, suprotno partijskim naredbama, rekavši da je zakon nedostatan za potrebe vojske.

U nedjelju su ožalošćeni sahranili izraelskog vojnog časnika Wasima Mahmouda, zapovjednika koji je ubijen u Pojasu Gaze zajedno sa sedam svojih vojnika u subotu. Vjerske stranke u koaliciji snažno se protive regrutaciji ultraortodoksnih, izazivajući široko rasprostranjen bijes među mnogim Izraelcima, što se produbilo tijekom rata.

General-pukovnik Herzi Halevi, načelnik vojske, rekao je u nedjelju da postoji ‘definitivna potreba’ za regrutiranjem više vojnika iz brzo rastuće ultraortodoksne zajednice.

Unatoč rastućem međunarodnom pritisku za prekid vatre, dogovor o zaustavljanju borbi još uvijek se čini dalekim, više od osam mjeseci od napada boraca Hamasa na Izrael 7. listopada koji je pokrenuo kopnenu ofenzivu izraelskih snaga na enklavu.

Od napada, koji je ubio oko 1.200 Izraelaca i stranaca u izraelskim zajednicama, izraelska vojna kampanja je ubila više od 37.000 Palestinaca, prema podacima palestinskog ministarstva zdravstva, i uništila veći dio Gaze.

Iako ankete javnog mnijenja sugeriraju da većina Izraelaca podržava vladin cilj uništenja Hamasa, bilo je organizirano puno prosvjeda koji kritiziraju vladu jer ne čini dovoljno da vrati oko 120 talaca koji su još uvijek u Gazi nakon što su oteti 7. listopada.

U međuvremenu, palestinski zdravstveni dužnosnici rekli su da je sedam Palestinaca ubijeno u dva zračna napada na dvije kuće u izbjegličkom kampu Al-Bureij u središnjem Pojasu Gaze.

Kako se borbe u Gazi nastavljaju, sukob nižeg intenziteta na granici između Izraela i Libanona mogao bi prerasti u širi rat jer su se gotovo svakodnevne razmjene vatre između izraelskih snaga i iranskih uz potporu Hezbolaha eskalirale.

U daljnjem znaku da bi borbe u Gazi mogle potrajati, Netanyahuova vlada je u nedjelju objavila da produžuje do 15. kolovoza razdoblje financiranja hotela i pansiona za stanovnike evakuirane iz južnih izraelskih pograničnih gradova. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas