Connect with us

Iz Svijeta

Netanyahu: Prodaja F-16 osnažit će veze s Hrvatskom

Objavljeno

-

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ocijenio je da sporazum s Hrvatskom o prodaji 12 polovnih i dorađenih borbenih zrakoplova F-16 u vrijednosti od 2,9 milijardi kuna (500 milijuna američkih dolara) pokazuje snagu izraelske vojne industrije te jačanje odnosa Izraela i Hrvatske u više područja, prenose izraelski mediji.

Vlada je jučer jednoglasno odlučila kupiti 12 zrakoplova F-16 C/D Barak, koji će Hrvatsku kroz deset godina stajati 2,9 milijardi kuna. Ponuda obuhvaća i nazočnost instruktora ponuditelja u Hrvatskoj radi pomoći u održavanju i osposobljavanju osoblja, također po načelu obuka obučavatelja te transport dijelova i opreme prema definiranom rasporedu. Predloženi koncept za potporu i održivost aviona F-16 podrazumijeva, uz ugovornu logističku potporu u Hrvatskoj, i inženjersku potporu u Izraelu.

Izraelska vojna idustrija još jednom je dokazala da je najbolja na svijetu. Ovaj sporazum će osnažiti odnose Izraela i Hrvatske na području sigurnosti, obrane i gospodarstva, kazao je Netanyahu, prenosi dnevni list Haaretz. Prema njegovim riječima, taj će sporazum također ojačati izraelske zračne snage i izraelsku sigurnost općenito.

Internetski portal Israel Defence prenosi ocjenu izraelskog ministarstva obrane, koji je potpisivanje sporazuma nazvao “važnom prekretnicom u jačanju bilateralnih odnosa  (…) i strateške suradnje dviju zemalja”.

Mediji prenose i riječi hrvatskog ministra obrane Damira Krstičevića, koji je potpisivanje sporazuma nazvao povijesnim danom za hrvatsko ratno zrakoplovstvo i ulaganjem u sigurnost zemlje.

Navode i riječi premijera Andreja Plenkovića da je Vijeće za obranu donijelo odgovornu odluku koja će zadovoljiti potrebe hrvatskih zračnih snaga u idućih 30 godina.

Jerusalem Online podsjeća da su o tom sporazumu Plenković i Netanyahu prvi put razgovarali na margini Svjetskoga gospodarskog foruma u Davosu u siječnju.

Mediji također ističu da je Hrvatska dala prednost Izraelu, ispred drugoplasirane Švedske koja je nudila eskadrilu Gripena, te da je Hrvatska, članica NATO-a, u miniutrci u naoružanju s ruskom saveznicom Srbijom koja je nedavno nabavila šest polovnih ruskih borbenih zrakoplova MiG-29.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas