Pratite nas

Iz Svijeta

Netanyahu spreman na veliku vojnu operaciju u Gazi kao posljednje rješenje

Objavljeno

na

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je u četvrtak da je njegova zemlja spremna na vojnu operaciju “velikih razmjera” u Pojasu Gaze dok se Palestinci pripremaju da u subotu u velikom broju prosvjeduju duž granice.

Netanyahu je ipak dodao da bude li Izrael “prisiljen” na “veliku kampanju”, pristupit će joj “s pozicije sile i sigurnosti, pošto iscrpi sve druge mogućnosti”.

Hamas u Pojasu Gaze i Izrael sukobili su se ovog tjedna potičući strah od novoga rata.

Dosad su ratovali triput u Gazi otkako je islamistički pokret 2007. preuzeo vlast u enklavi.

Gazu i Izrael u subotu očekuje visokorizičan događaj: stanovnici Gaze su pozvani da u velikom broju prosvjeduju duž granice kako bi obilježili prvu godišnjicu pokreta koji je godinu dana pridonosio porastu napetosti.

Od 30. ožujka 2018. tisuće stanovnika Gaze svaki tjedan sudjeluju na skupovima pod nazivom Hod za povratak koje uglavnom prati nasilje blizu ograde koju čuva izraelska vojska.

Prosvjeduju protiv izraelske blokade i za povratak palestinskih izbjeglica koji su protjerani ili su pobjegli sa svoje zemlje nakon osnivanja Izraela 1948.

“Dao sam naredbu da se pošalju pojačanja, da se poveća broj vozila i da se obavi priprema za veliku kampanju”, rekao je Netanyahu nakon obilaska vojnika i oklopnjaka stacioniranih blizu granice s Gazom.

Izrael je ovih dana poslao pojačanja oko enklave. Vojska je u četvrtak priopćila da se uvježbavala za “sve moguće scenarije” i da je poništila dozvole borbenih postrojba u sektoru. Objavila je snimke uvježbavanja vojnika u urbanoj sredini.

Netanyahu je ovaj tjedan upozorio da, bude li trebalo, neće oklijevati da provede kopnenu operaciju u Gazi, unatoč rizicima.

Smatra se da Netanyahu i Hamas nisu skloni otvorenom vojnom sukobu. No izraelski premijer je izložen pritisku svojih političkih protivnika na parlamentarnim izborima 9. travnja kojih je ishod neizvjestan. Potonji su ga optužili da nije dovoljno odlučan s Hamasom.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

MMF: Jasno je da je svijet zakoračio u recesiju

Objavljeno

na

Objavio

Kristalina Georgieva

Pandemija koronavirusa gurnula je svjetsko gospodarstvo na silaznu putanju koja će zahtijevati ogromna sredstva za zemlje u razvoju, rekla je u petak izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva.

Ona je izvijestila da je više od 80 zemalja, uglavnom nerazvijenijih, zatražilo dosad pomoć MMF-a.

“Jasno je da smo zakoračili u recesiju” koja će biti gora od one 2009. koja je uslijedila nakon globalne financijske krize, rekla je na konferenciji za novinare održanoj putem interneta.

Uz “iznenadni zastoj” gospodarskih aktivnosti širom svijeta Georgieva je rekla da je procjena MMF-a da su “sveukupne financijske potrebe tržišta u razvoju 2,5 bilijuna dolara”.

Upozorila je da je to vrlo konzervativna procjena.

Vlade u zemljama u razvoju koje su proteklih tjedana pretrpjele odlijevanje više od 83 milijarde dolara kapitala mogu većinu toga ‘pokriti’ no jasno je da su “domaći izvori nedovoljni” i mnogi imaju već sada velika kreditna zaduženja.

Više od 80 zemalja, većinom onih sa slabijim prihodima, već su zatražile hitnu pomoć Međunarodnog monetarnog fonda, rekla je dodajući da je  MMF svjestan da su rezerve tih zemalja nedovoljne.

MMF nastoji osnažiti svoje kapacitete kako bi učinio “više, bolje i najbrže moguće” u odgovoru na njihove zahtjeve.

Pozdravila je ekonomski paket od 2,2 bilijuna dolara usvojen u SAD-u kao mjeru koja bi trebala podići američko gospodarstvo suočeno s posljedicama pandemije koronavirusa.

“Neophodno je ublažiti udar na najveće svjetsko gospodarstvo suočeno s iznenadnim prestankom poslovnih aktivnosti”.

Američki paket važan je i zbog toga što će ubrzati američki doprinos od 78 milijarda dolara kapacitetima MMF-a za posuđivanje.

Taj američki potez “snažna je poruka međunarodnoj zajednici i pomaže konsolidiranju ukupnog kapaciteta MMF-a za zajmove vrijednog bilijun dolara”, rekla je Georgieva.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Američki Kongres usvojio povijesni paket gospodarske pomoći

Objavljeno

na

Objavio

Zastupnički dom usvojio je u petak povijesni paket pomoći koji bi trebao omogućiti američkom gospodarstvu da izbjegne trajnu recesiju pod utjecajem pandemije novog koronavirusa.

Američki predsjednik Donald Trump podržava taj paket, najveći ikada usvojen u Sjedinjenim Državama kojim će se mobilizirati 2.000 milijarda dolara. Da bi stupio na snagu, on ga treba potpisati.

To je najveći paket pomoći koji je Kongres ikada odobrio i odgovara skoro polovici novčanog iznosa koji američka vlada troši godišnje.

Brojni zastupnici, većinom demokratI, došli su u Washington zbog izglasavanje tih mjera koje su jednoglasno usvojene u Senatu (96-0) u noći na četvrtak.

Paket pomoći predviđa slanje čeka od 1.200 dolara brojnim Amerikancima, oko 400 milijardi dolara pomoći malim tvrtkama i 500 milijardi pomoći velikim tvrtkama, kao i 100 millijarda dolara bolnicama i 30 milijarda za financiranje istraživanja cjepiva i lijekova za Covid-19.

Također izdvaja 25 milijarda dolara za zrakoplovne kompanije, 4 milijarde dolara za prijevoz tereta i 3 milijarde dolara poduzetnicima za isplate plaća.

Sjedinjene Države su u četvrtak postale koronavirusom najteže zahvaćena zemlja s više od 86.000 otkrivenih slučajeva zaraze i 1300 umrlih. Izglasavanje tog povijesnog plana u Zastupničkom domu je prošlo uz nekoliko obrata.

Predsjednica doma Nancy Pelosi se zalagala za brzo usvajanje tog teksta usmenim izglasavanjem. Za takvo izglasavanje obvezan je minimalan broj članova Zastupničkog doma ili kvorum od njih 216. Ali pošto su znali da jedan republikanski zastupnik Thomas Massie prijeti i zahtijeva klasično izglasavanje, brojni zastupnici su došli u Washington.

Massie je tvrdio da predloženo rješenje predstavlja prevelike izdatke i daje prevelike ovlasti Saveznim rezervama.

Tijekom rijetkog konsenzusa većina nazočnih demokrata i republikanaca su se udružili i odbacili njegov zahjev i aklamacijom usvojili plan obnove.

Donald Trump je tijekom jutra na Twitteru napisao da bi Massie trebao biti isključen iz Republikanske stranke. “Samo traži publicitet. Ne može zaustaviti usvajanje, samo ga može otegnuti. To je opasno i skupo”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari