Connect with us

Iz Svijeta

Netanyahu traži da vlada podrži dogovor s Hamasom o taocima

Objavljeno

-

Hina/Epa

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zatražio je od vlade da podrži dogovor s Hamasom o puštanju na slobodu talaca i rekao je da će Izrael nastaviti rat protiv Hamasa “sve dok ne postignemo sve naše ciljeve”, javlja BBC u utorak navečer.

U video izjavi snimljenoj prije sastanka vlade na kojem se raspravlja o mogućem dogovoru o puštanju na slobodu talaca, rekao je da se govore “gluposti” u smislu da će rat biti zaustavljen nakon što oni budu oslobođeni.

Netanyahu je povratak talaca opisao kao “sveti i glavni cilj”.

“U ratu postoje faze i u vraćanju talaca postoje faze, ali nećemo stati dok ne budemo imali potpunu pobjedu, dok ih sve ne vratimo”, rekao je. “To je sveta dužnost svih nas.”

On je zatražio od svoje vlade da podupre dogovor o oslobađanju nekih talaca koje su palestinski militanti Hamasa odveli u pojas Gaze tijekom napada na Izrael 7. listopada.

Netanyahu je rekao svojoj vladi da je to bila teška odluka, ali ispravna odluka i da će omogućiti Izraelu da se nastavi boriti protiv Hamasa.

Također je cilj, rekao je, ” da u Gazi više ne bude ničega što bi prijetilo Izraelu”.

Dogovor između Izraela i Hamasa, uz posredovanje Katara, o puštanju na slobodu talaca i višednevnoj stanci u borbama u “posljednjim je fazama” i “bliži nego ikad”, rekao je u utorak izvor upoznat s pregovorima.

Pregovara se o puštanju na slobodu 50 civilnih talaca koje drži Hamas i palestinskih žena i djece iz izraelskih zatvora, rekao je izvor.

Ako se to ostvari, to će biti najveće puštanje na slobodu talaca i prva razmjena zatvorenika od početka rata 7. listopada kada je Hamas napao Izrael i oteo 240 talaca.

Čelnik Hamasa rekao je ranije u utorak da je Hamas blizu dogovora o prekidu vatre s Izraelom, premda se nastavljaju napadi na Gazu i raketiranje Izraela.

Izrael općenito ne želi komentirati status pregovora koje vodi Katar.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas