Pratite nas

Razno

“Neue Zürcher Zeitung” o LNG-terminalu i Mamiću

Objavljeno

na

Švicarski list “Neue Zürcher Zeitung” donosi čak dva članka o prilikama u Hrvatskoj. U jednom se bavi planovima za izgradnju terminala ukapljenog prirodnog plina na Krku, a u drugom – Zdravkom Mamićem.

“Iznenadna najava Rusije da odustaje od izgradnje plinovoda Južni tok zbog nepremostivih razlika u mišljenjima s EU-om ima negativne posljedice i po Hrvatsku. Time, naime, otpada i mogućnost priključenja na taj plinovod, čime bi se povećala sigurnost u opskrbi. No, reakcija na tu naglu promjenu smjera Moskve u Zagrebu je ispala neobično ležerna”, zapaža novinar švicarskog lista “Neue Zürcher Zeitung” u tekstu “Ambiciozni hrvatski energetski planovi”, objavljenom u izdanju od utorka (9.12.).

Kao razlog za tu “neobičnu ležernost” autor navodi planove hrvatske vlade za izgradnju terminala ukapljenog plina LNG na otoku Krku, koji bi trebao biti financiran i novcem Europske unije. U tekstu se također izvještava da će vlada već ove godine odlučiti tko će dobiti pravo istraživanja i eksploatiranja nafte i plina u Jadranskom moru. “Špekulira se o obujmu hrvatskih energetskih nalazišta koja se navodno protežu na 37.000 četvornih kilometara. Ministar gospodarstva Vrdoljak govorio je o moguće tri milijarde barela nafte koje se nalaze u jadranskom podmorju. Hrvatska vlada računa s time da će istraživanje i eksploatacija 29 polja donijeti investicije u vrijednosti od 2,5 milijarde američkih dolara. Nakon šest godina recesije, najmlađoj članici EU-a mogao bi dobro doći gospodarski poticaj”, smatra “Neue Zürcher Zeitung”.
Plaža

Turistički djelatnici se boje zagađenja

No autor upozorava da je taj optimizam preuranjen te navodi da još nije sigurno koliko se nafte i plina stvarno nalazi pod Jadranskim morem te da postoje i prijepori sa Crnom Gorom oko pojedinih potencijalnih nalazišta, što bi, kako piše u članku, “moglo uplašiti ulagače”. A kao dodatni problem se ističe i prosvjed turističkih djelatnika, koji se boje zagađenja.

“Navijači Mamića nazivaju lopovom”

“Neue Zürcher Zeitung” u istom se izdanju bavi i stanjem hrvatskog nogometa, odnosno Zdravkom Mamićem. U tekstu pod naslovom “Protiv mraka” izvještava se o prosvjedima navijača u Splitu: “Popis prigovora je dugačak: u hrvatskom nogometu navodno ima manipulacija utakmica i osobnog bogaćenja, sumnjivih transfera igrača i mafijaških struktura.” List citira i izjavu predsjednika Hajduka Martina Brbića koji je rekao da je njegov klub već dugo sustavno zakidan jer hrvatskim nogometom vladaju jedan jedini čovjek i jedan jedini klub. “Klub je Dinamo, a čovjek se zove Zdravko Mamić”, izjavio je, kako prenosi švicarski list, Brbić.

U članku se čitateljima objašnjava tko je Mamić: “Ovaj 55-godišnjak je šef Dinama i izvršni direktor i potpredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza. Mnogi promatrači u predsjedniku Saveza Davoru Šukeru vide samo Mamićevu marionetu. On (Mamić, op.ur.) se obogatio sumnjivim poslovima nakon ratnih zbivanja 90-ih godina. Od kada ga je 50-člani izborni odbor sastavljen od bivših igrača i predstavnika navijača izabrao na čelo Dinama, on sa svojim klanom vlada klubom i hrvatskim nogometom. Oni koji ga nisu birali, morali su otići.”
Zdravko Mamić

“Mamić se obogatio sumnjivim poslovima”

List podsjeća da je Mamićev sin Mario bio vlasnik menadžerske agencije za igrače sve dok u Hrvatskoj nije bilo zabranjeno vlasništvo nad takvim agencijama predsjednicima klubova i članovima njihovih obitelji. “No zabrana ne pokazuje skoro nikakvog učinka, jer su jednostavno postavljeni prividni vlasnici”, tvrdi švicarski list. “Upadljivo je da su skoro svi talenti u proteklom desetljeću prije svog transfera dolazili u Dinamo ili su direktno potjecali iz Dinamove akademije. U to je vrijeme klub od transfera zaradio više od 120 milijuna eura. Navijači iz Bad Blue Boysa sada žele znati gdje je završio taj novac i nazivaju Mamića lopovom. Zato bojkotiraju Dinamove utakmice kod kuće, koje se održavaju još samo pred nekoliko stotina gledatelja”, piše “Neue Zürcher Zeitung”.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Razno

dr. Stjepandić: Pismo njemačkome veleposlaniku Schultze-u

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski znanstvenik iz njemačkog Bensheima dr. Josip Stjepandić uputio je otvoreno pismo njemačkom veleposlaniku u Zagrebu Thomas E. Schultzeu zbog njegova Twitter statusa o Goranu Beus Richembergu kao članu njemačke zajednice u Hrvatskoj.

Pismo prenosimo u cijelosti: 

Štovani gospodine Schultze,

sa zgražanjem sam primio na znanje Vaš najnoviji Twitter-status, u kojem sliku s hrvatskim zastupnikom Beusom Richemberghom dijelite uz komentar: „Veleposlanik Thomas E. Schultze nakon današnjeg sastanka sa saborskim zastupnikom Beusom Richemberghom: šokiran sam uvredama, napadima i prijetnjama smrću na društvenim mrežama upućenim članu njemačke zajednice u Hrvatskoj i zastupniku Hrvatskog sabora. Osuđujem te napade.“

Svaki imalo razuman čovjek sigurno će Vas poduprijeti u Vašoj osudi svakog nasilja. Unatoč tomu, Vašu poveznicu s gospodinom  Beusom Richemberghom smatram pogrješnom, kontraproduktivnom te vrlo škodljivom za Njemačku.

Dne 28. lipnja 2013, dva dana prije ulaska Hrvatske u Europsku Uniju, tadašnja neokomunistička saborska većina donijela je zakon (tzv. Lex Perković), koji je privremeno spriječio izručenje dvojice bivših čelnika udbe Njemačkoj. Nakon prijetnje sankcijama od strane Europske Unije zakon je ipak izmijenjen, dvojica osumnjičenika bili su izručeni te potom na Visokom zemaljskom sudu u Münchenu 3. kolovoza 2016 zbog ubojstva osuđeni na doživotne zatvorske kazne. Obojica osuđenika vođenje postupka označili su korektnim.

Donošenju tzv. „Lex Perković“ slijedila je besprimjerna kampanja blaćenja u očigledno kontroliranim hrvatskim medijima, punim poruge i potcjenjivanja Njemačke.  Jedan od najžešćih zagovornika tzv. „Lex Perković“ bio je gospodin Beus Richembergh u svome svojstvu kao član Odbora za ustav, poslovnik i politički sustav u hrvatskome Saboru.

Bilo je tako ružno, da se svaki pristojan Hrvat morao crvenjeti od srama!

Samo iz ovog razloga gospodin Beus Richembergh za cijeli svoj vijek diskvalificirao se za bilo koju suradnju s Njemačkom te bi ga se trebalo kloniti kao sugovornika!

Osim toga, gospodin Herr Beus Richembergh je u najmanju ruku  prijeporna osoba, ako je vjerovati mrežnim izvorima. Kao sin muslimansko-bosnjačkog oca i majke Hrvatice u djetinjstvu je nosio majčino prezime Beus, sve dok s 20 godina nije dodao prezime Richembergh. Niti Beus niti Richembergh ne mogu se naći u javno pristupnim popisima njemačkih prezimena. Stoga je neobjašnjivo, kako je on mogao doći do njemačkog podrijetla, pogotovo jer se po iskazu svjedoka neko vrijeme izjašnjavao kao Srbin odnosno Židov.

Dalje je gospodin Beus Richembergh iznova bio optužen da je bio posebno vjerni pristaša jugokomunističkoga režima. Tereti ga se da je prijavio dvije kolegice učenice te nastavnicu zbog školskog rada o junačkoj operi „Nikola Šubić Zrinjski“, zbog čega su one bile progonjene od jugokomunističkog režima. Isto tako ga se tereti, da je kao žbir kodnog imena Odisej radio za udbu.

Sve ove optužbe, koje se lako mogu naći u mreži, prenosim s nužnom rezervom, jer one dolaze iz različitih izvora te su moguće manipulirane na štetu gospodina Beusa Richembergha.

Svakako je znakovito da gospodin Beus Richembergh kao javna osoba nikad nije osjetio potrebu zatražiti ispravak netočnoga navoda, da ne govorim o tome da bi tužio donositelja takvih vijesti. Isto tako nije pokazao krsni list, kojim bi dokazao njemačko podrijetlo.

Stoga moram poći od toga da nisu sve optužbe protiv gospodina Beusa Richembergha neutemeljene.

Naposljetku je gospodin Beus Richembergh uvijek iznova privlačio pozornost napadima na Katoličku Crkvu i njezine vjernike, koji čine 86% pučanstva u Hrvatskoj. Isto tako, on je jedan od „fašizatora“ tj. osoba, koje u javnosti šire pogrješnu sliku o tobožnje rasplamsanome fašizmu u Hrvatskoj. Još dugo će ostati u sjećanju njegova kampanja protiv udruge „U ime obitelji“, samo zato jer su se usudili pokrenuti uspješan referendum za zaštitu braka i obitelji.

Svake godine provedem 20 do 30 dana u Hrvatskoj, gdje posjetim različita mjesta i priredbe, te snimam i mogu Vam pod zakletvom potvrditi da još nisam sreo neku koja bi približno zaslužila oznaku „fašist“.

Iz svih gore navedenih razloga gospodina Beusa Richembergha smatram moralno vrlo prijepornom osobom (kolokvijalno: trovač bunara), koji nema što traziti u društvu njemačkoga veleposlanika!

Istodobno javljeno mi je iz Zagreba da njemačko veleposlanstvo odbija zamolbe za razgovor, kao npr. gospođe Rozalije Bartolić, predsjednice Udruge udovica Domovinskog rata, koja od 14. veljače 2017 uzaludno čeka na termin kod Vas.

Gospođu Bartolić poznajem kao smirenu osobu, koja s ponosom i dostojanstvom podnosi svoju tešku sudbinu. Stoga ne bih znao zašto su vrata njemačkoga veleposlanstva zatvorena za nju, pogotovo što bi puno toga mogla ispričati o stanju u Hrvatskoj.

Vi ste, štovani gospodine Schultze, počinili teške pogrješke, koje se ne bi smjele dogoditi njemačkom veleposlaniku. Da ste moj suradnik, smjesta bih Vas otpustio.

Ovo pismo ću u kopiji poslati Vašim pretpostavljenima, članovima vanjskopolitičkoga odbora njemačkoga Bundestaga te pojedinim zastupnicima u Bundestagu, u očekivanju, da dijele moju kritiku te Vas žurno zamijene drugim veleposlanikom, koji ne će ponosno pozirati s udbaškim žbirom.

Sa štovanjem

Dr. Josip Stjepandić

facebook komentari

Nastavi čitati

Razno

Ne zaboravimo ovoga časnog čovjeka – Trebali smo ga u agresorskom ratu, a sada on treba našu molitvu

Objavljeno

na

Objavio

Dragi svi, ne zaboravimo ovoga časnog čovjeka. Trebali smo ga u agresorskom ratu, a sada on treba našu žarku molitvu. Dan posta o kruhu i vodi, čuda čini.

Molimo također i za ostalu petoricu hrvatskih generala čije su sudbine prepuštene onima, koji nisu vrijedni poljubiti pete našim hrvatskim junacima.

Preporučam usrdno neka svećenici prikažu sutra i prekosutra Sv. Misu kako bi Duh Sveti prosvijetlio pamet ‘‘velemožnim’’ haaškim sucima ‘‘ljubiteljima Pravde i Istine’’, pozvao je mons. Vlado Košić.

Uz B.B. ZDS Marija Dubravac, Brisbane

GENERALU PRALJKU

Hranio si me kad sam bio gladan,
Bolestan, smrznut, odbačen i jadan.
Plakao sa mnom i na grud me svij’o,
U svojem domu ljubavlju me grij’o.

Pitao nisi za rod ni za vjeru,
Obasuo me miljem, na svu mjeru;
U srce meko od suhoga zlata
Skrio si bijednog ispaćenog brata.

A ja, Isus Krist, u bližnjemu disah,
Tvoju dobrotu u Knjigu upisah.
Jedan je Praljak, jedna istina,
Jedna Hrvatska sveta Domovina,

Žrtvom junaka sazdana, čuvana,
Mržnjom zlotvora skvrnjena, pljuvana.
Puna je knjiga hrvatskih svetaca,
Od stoljeća sedmog patničkih otaca –

I braće što sudila haaška je neman,
Jer Hrvat domoljub bješe za Dom spreman.
Ah, što je Haag, što li jugo-udba?
Paklena vatra njihova je sudba.

U prokletstvu, s vragom traju im vlasti,
Mriju bez Boga i bez ljudske časti.
A tebe čekaju, hrvatski sine,
Nebeski dvori moje Domovine.

Na križu, patnji, nagradu si steko,
Istinu, Pravdu, branio i reko.
Ne boj se, brate, zločinačke ruke,
I ja sam takve okusio muke!

Blago onima što nevini trpe,
U muci teškoj Božju snagu crpe.
Za tebe čuvam vijenac od lovora,
Živjet ćeš sa mnom sred nebeskih dvora.

Hrvatsku tvoju nitko neće zbrisat –
Hrvat će uvijek ZA DOM SPREMAN disat!

Marija Dubravac, Brisbane

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari