Pratite nas

Politika

Neutemeljeni hvalospjevi MOSTovaca i kukurikavaca o poreznom USKOKu

Objavljeno

na

Što znamo o poreznom Uskoku – Zasebnom uredu za lov na ‘velike igrače’

Hrvatski sabor u srijedu je raspravio niz prijedloga kojima se s europskim propisima usklađuju zakoni s područja financija.

Predložene zakonske izmjene podržala je i oporba, no SDP-ov Gordan Maras raspravu je iskoristio kako bi upozorio da se usporedo s predloženim poboljšanjima planira ukinuti Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara, tzv. porezni Uskok.

“Rekli smo da ne želimo da Hrvatska postane oaza za muljaže i pranje novca, ali ukidamo sektor koji je u zadnjih godinu i pol dana napravio, ja bih rekao velike stvari u otkrivanju poreznih prijevara”, kazao je Maras.

Njegove je riječi HDZ-ov Ivan Šuker nazvao politikantstvom, naglasivši kako istodobno uspješno djeluje i Ured za sprječavanje pranja novca.

“Sigurno da su tu Ured za sprječavanje pranja novca i Porezna uprava odradili lavovski dio posla, jer po ovlastima ljudi mnoge stvari u poreznom Uskoku nisu mogli odraditi, ali očigledno neke teme, koje su prije svega praktične i stručne, poprime politikantske note i onda odemo u krivom smjeru”, ocijenio je Šuker.

[ad id=”93788″]

Zoran Marić najavio jačanje poreznog Uskoka

Još prije dva tjedna Šuker je kazao da ne zna tko je uopće pustio vijest o pripajanju poreznog USKOK-a Poreznoj upravi.

“Ministar još ništa nije najavio, ministar još ništa nije rekao. Logična je stvar da će vjerojatno napraviti organizaciju Ministarstva da ono bude efikasno i funkcionalno, a netko je to pustio iz ne znam kojeg razloga jer u Ministarstvu nemaju nikakvih spoznaja”, tvrdio je Šuker.

Još nedavno je Zdravko Marić, aktualni ministar financija istaknuo da namjerava ojačati aktivnosti poreznog Uskoka.

Do prijedloga za ukidanja Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija, tzv. poreznog USKOK-a, dolazi zbog nesuglasica između vladajućih stranaka, navodi HRT.

Osnovao ga SDP-ov ministar financija Lalovac

Takozvani porezni Uskok, osnovao je SDP-ov ministar financija Boris Lalovac krajem 2014. godine.

Ustrojen je kao središnja nacionalna jedinica za prikupljanje, kontrolu, analitičku obradu i razmjenu podataka u cilju otkrivanja rizičnih poreznih obveznika koji sudjeluju u organiziranim poreznim prijevarama koje imaju za posljedicu velike porezne utaje, osobito u međunarodnim prijevarama iz područja PDV-a (kružne i lančane transakcije, fiktivne isporuke i sl.), otkrivanja fizičkih osoba koje posjeduju imovinu značajne vrijednosti, a koju su stekle na nezakonit način, bez pokrića u zakonito ostvarenim primicima te otkrivanja imovine poreznih dužnika koja nije obuhvaćena mjerama ovrhe ili koja je u cilju onemogućavanja naplate poreznog duga prenesena na druge osobe; suradnje s tijelima kaznenog progona u otkrivanju kaznenih djela povezanih s gospodarskim kriminalitetom i druge zadaće bitne za razvoj preventivnog sustava i sprječavanje poreznih utaja.

Osnivanju je prethodilo potpisivanje sporazuma o suradnji Hrvatske sa Sjedinjenim Američkim Državama prema kojem se pri Ministarstvu financija osniva Specijalni odjel za otkrivanje poreznih prevara.

Na čelu Ana Dorić Škeva

Otkrivajući kako će porezni Uskok djelovati buduća načelnica Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prevara i dotadašnja zamjenica ravnatelja porezne uprave Ana Dorić Škeva rekla je da će na meti budućeg sektora za borbu protiv poreznih prevara bit će ona područja na kojima se dosad gubilo najviše novaca, koja uključuju i porezne dužnike koji izbjegavaju plaćanje poreznih dugovanja.

“Trenutno se bavimo analitičkim aktivnostima i krećemo s radom čim zaživi određeni zakonodavni okvir. Planiramo da će to biti do kraja ove godine, a zaposleno je 26 ljudi”, rekla je Škeva na N1 televiziji.

Kadrovi su im dolazili iz Ministarstva financija, Porezne uprave i Carine. Sjedište Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara nalazi se u Katančićevoj 5 u Zagrebu, na istoj adresi kao i Ministarstvo financija, a odgovarali su samo ministru financija. S operativnim radom započeli u siječnju 2015., a zaposlenici su prošli obuku u američkom IRS-u (Internal Revenue Service). Pomoć pri formiranju Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara dali su i Nizozemci koji imaju slično tijelo, FIOD.

“SSOPP je središnja nacionalna jedinica za analitičku obradu podataka bitnih za oporezivanje ustrojena prema sličnim rješenjima u drugim državama članicama EU. Radi učinkovitijeg, bržeg i sveobuhvatnog pristupa raznim bazama podataka ustrojena je u užem dijelu Ministarstva financija”, navodilo se iz Ministarstva.

Rođena Splićanka Ana Dorić Škeva u Ministarstvo financija stigla je 2013. iz bankarskog sektora na poziv bivšeg ministra Slavka Linića. Dvanaest je godina radila u Raiffeisen grupi na visokoj poziciji.

Navodilo se da porezni Uskok tijesno surađuje s DORH-om i USKOK-om, imaju svoje značke, izlaze na teren i imaju zakonske ovlasti na licu mjesta oduzimati dokumentaciju.

Prošle se godine zbog njihovih akcija najavljivala vruća jesen i procesuiranje novih poreznih prevaranata, a prvi na udaru su lažni trgovci zlatom, navodiJutarnji list.

“Nakon što je Ana Dorić Škeva, načelnica Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prevara, podnijela ostavku pojavile su se špekulacije da bi se tzv. porezni USKOK mogao u potpunosti rasformirati, odnosno da bi potpao pod kapu Porezne uprave. Maro Kristić, saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista, kazao je novinarima u Saboru kako unutar koalicije sa svojim partnerima nisu razgovarali na tu temu, ali da je Most izričito protiv spomenute ideje”, napisao je Božo Petrov, čelnik Mosta na Facebooku.

Lalovac protiv ukidanja poreznog Uskoka

Za bivšeg ministra financija koji ga je ustrojio ukidanje poreznog USKOK-a je pitanje domovinske sigurnosti.

“U godinu dana vidjeli ste preko milijardu kuna otkrivenih prijevara. U Europskoj uniji takvi uredi se ekipiraju i dobivaju na važnosti, jer služe da štite nacionalnu ekonomiju. Ovo je pitanje za mene domovinske sigurnosti, smjer u kojem su krenuli neće biti dobar”, ocijenio je Lalovac. Naglasio je još jednom da se “porezni USKOK” sastoji od provjerenih kadrova i da nema ni jednog razloga za njegovo rasformiranje, a da se “tome mogu veseliti samo ulovljeni u velike mreže”.

Hoće li se Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara tzv. porezni Uskok ukidati ili ne, zasad je neizvjesno, no svakako će se reorganizirati. Kako kaže ministar financija Zdravko Marić, ostavka načelnice Ane Dorić Škeva krivo je protumačena kao najava zatvaranja tog ureda, on baš naprotiv – taj sektor želi ojačati.

Ministar je dodao “kako je njegova ideja oko nove organizacije i sistematizacije da nema paralelnih sustava upravljanja već da postoji jedan sustav, da sve službe budu međusobno interaktivne i povezane, informatičke znatno osnažene te da i dalje surađuju sa svim organima kaznenog progona RH, od DORH-a, Uskoka i Ministarstva unutarnjih poslova, kao i sa međunarodnom mrežom odgovarajućih institucija”, navodi Liderpress.hr.

Goran Marić nije bio impresioniran radom

Hvaleći se prošle godine radom poreznog Uskoka Igor Rađenović, zamjenik ministra financija RH, istaknuo je gostujući na HRT-u da Porezni Uskok hvata krupne “ribe” i da trenutačno rade na 50-ak slučajeva vrijednih 120 mil. “Nemam čime biti impresioniran”, odgovorio mu je tadašnji potpredsjednik Odbora za financije i državni proračun Sabora RH (HDZ) Goran Marić. “Svaki dužnosnik treba znati smisao, domet i važnost izgovorene riječi. Ministri zauzimaju medije, a sve se manje bave svojim poslom – a kada se to svede u vrijeme koje dolazi, zaključuje se da je to politikantski potez. Kao potkrijepu za to uzmimo nalaz Državne revizije koji kaže da Ministarstvo financija nije poduzelo u prošloj niti prethodnim godinama ni jednu propisanu radnju radi naplate koncesija! One su potpuno nenaplaćene!”, istaknuo je Marić.

U godinu i pol rada Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara rezultiralo je pokretanjem 54 slučaja u kojima je država prevarena za oko milijardu kuna, navodi Jutarnji list.

Zvučni proces protiv braće Mamić

Od sva 54 slučaja koje je pokrenuo tim koji je donedavno vodila Ana Dorić Škeva, najpoznatiji su procesi protiv braće Mamić koje USKOK tereti da su Dinamu nanijeli štetu od 70 milijuna kuna.

Kada je tzv. porezni Uskok krenuo sa svojim radom, Hrvatska je prvi put dobila na uvid podatke o štednji svojih građana u inozemstvu, a prve liste imale su više od 12 tisuća imena.

Spominjala su se tu imena mnogih političara, bankara, sportaša i estradnjaka.
Na obavijesni razgovor pozivane su osobe iz javnog života kao i dvojica velikih poduzetnika Ivica Todorić i Emil Tedeschi, navodi dnevnik.hr.

U poznatije slučajeve koji su rezultat rada poreznog Uskoka spada i nedavno uhićenje 15 osoba zbog pranja novca za narkokartele.

Okidač za tu akciju bila je provala u sjedište zagrebačke policije i krađa dva kilograma zlata i 280.000 eura. Ovo je slučaj koji sadrži niz kontroverzija zbog kojih bi se u više institucija, prije svega u Ministarstvu financija i policiji, trebale napraviti vrlo temeljite inventure. Ne zna se kada je počelo pranje novca čije je podrijetlo ilegalna trgovina drogom, no poznato je da je ta priča prvi put otvorena još 2013. godine, i to upozorenjem Ureda za sprječavanje pranja novca.

Rade li institucije svoj posao?

Bivši ministar financija Slavko Linić postavio je pitanje zašto se prije nije ništa dogodilo u smislu pokretanja kaznenog progona iako su sve nadležne službe i institucije imale podatke o sumnjivim transakcijama. Linić također ističe da je trebalo nastaviti s jačanjem Porezne uprave koja mora biti učinkovita prema svima, ali i prema svima jednako postupati. Uz napomenu da ne zna što je svrha tzv. poreznog Uskoka, Linić naglašava kako se ne slaže s kritikama da Ured za sprječavanje pranja novca ne radi dobro svoj posao. “Oni rade dobro, ali rade u tajnosti. O svakoj sumnjivoj transakciji obavještavaju sve koje trebaju, a više od toga niti ne treba biti njihov posao”, smatra Linić.

Premda je na pranje novca upozoreno još 2013., u prijavi ta godina ne postoji, nego je obuhvaćeno razdoblje koje je pokrivenom postojanjem Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prevara, iz čega bi se moglo zaključiti da se prije formiranja tima Ane Dorić Škeva nitko time nije ozbiljno i sustavno bavio, javlja Jutarnji list.

Neimenovani izvori Jutarnjeg lista smatraju da je priča oko poreznog Uskoka prenapuhana te da je njegovo osnivanje izravna posljedica sukoba između premijera Zorana Milanovića i Slavka Linića.

U Linićevo se vrijeme reformirala Porezna uprava, a u sklopu nje se nastojao osnažiti Odjel za porezna kaznena djela koji je trebao raditi posao što ga je preuzeo Samostalni sektor za porezne prijevare.

Zadnje otkriće poreznog Uskoka

Zadnje otkriće poreznog Uskoka prijava je protiv ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar i bivšeg pročelnika zagrebačkog Ureda za zdravstvo Zvonimira Šostara osumnjičenog zajedno s još deset osoba za štetu veću od 35 milijuna kuna.

U priopćenju na svojoj internetskoj stranici tužiteljstvo je objavilo da Šostara i njegove suosumnjičenike tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, primanje i davanje mita, pranje novca, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza ili carine, povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Uz Šostara je, kako se neslužbeno doznaje u istrazi koju je pokrenuo tzv. porezni Uskok, osumnjičena i njegova nekadašnja stručna suradnica iz gradskog Ureda za zdravstvo Mirta Lončar te direktori tvrtke Ekotours Davor Ljubić i Goran Žonja čija se tvrtka, među ostalim, bavi dezinfekcijom, dezinsekcijom, deratizacijom i čišćenjem klimatizacijskih sustava.

Hoćemo li opet dobiti Financijsku policiju?

Prisjetimo se Financijske policije kao posebne upravne organizacije ustrojene 1993. u sastavu Ministarstva financija koja je 2006. ponovno osnovana nakon što je 2001. ukinuta.

Početkom 2012. SDP-ova Vlada Zorana Milanovića opet ukida Financijsku policiju, pravdajući se racionalizacijom državne uprave i preklapanjem nadležnostima.

U razdoblju od početka 2006. do konca 2011. Financijska policija obavila je 4289 nadzora i otkrila 1,9 milijardi kuna proračunskog novca koji treba naplatiti.

Na taj način je naplaćeno 405 milijuna kuna, a porezni gubitak smanjen je za 264 milijuna kuna. Utvrdila je protupravno stečenu imovinsku korist od 357 milijuna kuna, donijela 1671 rješenja na iznos od 1,7 milijardi kuna za naplatu, izdala 70 privremenih zabrana obavljanja djelatnosti, podnijela 152 kaznene prijave i 1388 optužnih prijedloga, navodi Poslovni.hr.

Vlada Jadranke Kosor proširila je djelokrug rada Financijske policije na područje provedbe Konvencije o zaštiti financijskih interesa EU, a Milanovićeva Vlada ukidanje Financijske policije pravdala je upravo preporukama međunarodnih institucija koje su kritizirale nedovoljnu učinkovitost nadzora.

Milanovićevom odlukom na neki se način ponovila povijest: Račanova Vlada ukinula je 2001. Financijsku policiju smatrajući ju odgovornom za propast brojnih poduzeća iako u njima nije pronašla niti jednu nepravilnost.

Hoćemo li uskoro opet dobiti Financijsku policiju, neki drugi ured ili samo učinkovitije postojeće institucije, ostaje vidjeti.

Izvor: Narod.hr/http://narod.hr/hrvatska/


Interesantno je kako Maro Kristić i Most žele pod svaku cijenu zadržati takozvani Porezni uskok, iznoseći hvalospjeve o njihovim navodnim rezultatima rada o čemu sam jučer pisao obezvređujući rad svih istražnih službi 25 godina. Zbog toga Vas upućujem na podatke koji su objavljeni u Poslovni.hr.

 Financijska policija je bila u sastavu Ministarstva financija koja je 2006. godine ponovno osnovana nakon što je 2001. godine ukinuta. Početkom 2012. godine SDP-ova Vlada Zorana Milanovića opet ukida Financijsku policiju, pravdajući se racionalizacijom državne uprave i preklapanjem nadležnostima. U razdoblju od početka 2006. do konca 2011. godine Financijska policija obavila je 4289 nadzora i otkrila 1,9 milijardi kuna proračunskog novca koji treba naplatiti. Na taj način je naplaćeno 405 milijuna kuna, a porezni gubitak smanjen je za 264 milijuna kuna. Utvrdila je protupravno stečenu imovinsku korist od 357 milijuna kuna, donijela 1671 rješenja na iznos od 1,7 milijardi kuna za naplatu, izdala 70 privremenih zabrana obavljanja djelatnosti, podnijela 152 kaznene prijave i 1388 optužnih prijedloga. Vlada Jadranke Kosor proširila je djelokrug rada Financijske policije na područje provedbe Konvencije o zaštiti financijskih interesa EU, a Milanovićeva Vlada ukidanje Financijske policije pravdala je upravo preporukama međunarodnih institucija koje su kritizirale nedovoljnu učinkovitost nadzora.Milanovićevom odlukom na neki se način ponovila povijest: Račanova Vlada ukinula je 2001. Financijsku policiju smatrajući ju odgovornom za propast brojnih poduzeća iako u njima nije pronašla niti jednu nepravilnost.

  Isto tako vezano za moj jučerašnji članak pranja novca od 630 milijuna kuna koje su oprane preko tvrtki koje su se bavile fiktivnim otkupom zlata želim napomenuti da navedeno pranje novca nije otkrio Porezni uskok već su to uradile banke postupajući po Zakonu o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma (kada su vidjeli da mladi ljudi dižu na desetine milijuna kuna). Nakon prijave banaka Uredu za sprečavanje pranja novca isti je podatke dostavio Poreznoj upravi odnosno Poreznom uskoku. To navodim iz razloga da se vidi kako funkcionira istraga vezano za pranje novca koja nema nikakve veze sa poreznim prevarama kako navodi Maro Kristić. Međutim navodno ima poreznih prevara od strane nekih tvrtki kako je pisao Jutarnji list kao što je Pismohrana servis koje su ispostavljale fiktivne fakture prema tvrtkama peračima novca, a sve zato da bi se umanjila osnovica poreza na dobit i osnovica PDV-a.

 Ono što je Porezni uskok trebao raditi a nije je utvrditi fiktivno izdavanje faktura odnosno utaju poreza.

Dali je to razlog o čemu je više puta pisao Jutarnji list i dokumentirano prezentirao istraživački novinar Gordan Malić na Bujici i HTV-u?. Ponovno želim napomenuti da se takozvani Porezni uskok takoreći isključivo bavio retrogradnim i neustavnim člankom 63. Zakona o porezu na dohodak (nesrazmjer imovine i dohotka) otvarajući preko 4000 postupaka dok su njemci otvorili svega 5 postupaka, umjesto da se bavio kriminalom u predstečajnim nagodbama, kriminalom u privatizaciji i pretvorbi, ratnim profiterstvom, korupcijom u visokoj politici CO, DUUDI, MORH-MIGOVI…..i kružnim prevarama PDV-a.

  Interesantno je i kako Mostovce ne zanima u što je i kako utrošeno 100 milijardi kuna koje nas je Kukuriku vlada zadužila posljednje 4 godine.
Toliko o poštenju i reformama Mostovaca!

Mr.sc. Robert Knežević, dipl.oec./Hrvatsko nebo

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Davor Dijanović: Vojska EU-a kao projekt Sjedinjenih Europskih Država

Objavljeno

na

Objavio

Projekt vojske Europske unije

U nedavnom govoru o stanju Europske unije u Europskom parlamentu njemačka kancelarka Angela Merkel istaknula je kako su prošla vremena u kojima smo se bezrezervno uzdali u druge. „Ako želimo preživjeti kao zajednica moramo uzeti svoju sudbinu u ruke“ – dodala je Merkel i založila se za stvaranje „zajedničke europske vojske“ koja bi svijetu pokazala da „među europskim zemljama više nikad ne će biti rata“. Ta vojska ne bi bila protiv NATO-a, nego bi se radilo o dopuni NATO-a.

Za stvaranje vojske EU-a založio se i francuski predsjednik Emmanuel Macron. Pred nekoliko dana on je također pozvao na uspostavu vojske EU-a, tvrdeći kako je ona potrebna za zaštitu od Kine, Rusije, ali čak i SAD-a. „Nećemo zaštititi Europljane ako ne uvedemo pravu europsku vojsku“ – dodao je.

Trump i Putin o EU vojsci

Macronov poziv na uspostavu EU vojske nije naišao na dobar prijam kod američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je poziv na stvaranje vojske kojom bi EU zaštitila sebe od mogućih neprijatelja, uključujući i SAD, nazvao „vrlo uvredljivim“. „Možda bi Europa prvo trebala platiti svoj pošteni dio za NATO koji uvelike subvencionira SAD“ – dodao je Trump.

Najavu osnivanja EU vojske komentirao je i čelnik NATO-a Jens Stoltenberg koji je pozdravio ideju jačanja napora EU-a glede obrane koja može ojačati i NATO savez. Upozorio je, međutim, da veći europski trud glede jačanja obrane ne bi smio razarati jačinu „transatlantske veze.“

Odluku o stvaranju vojske EU-a komentirao je i ruski predsjednik Vladimir Putin koji smatra da je Macronov koncept europske vojske „pozitivan“ za višepolaran svijet. „Europa je moćni ekonomski entitet, moćna ekonomska unija i sasvim je prirodno da želi svoju neovisnost, samodostatnost i suverenitet glede obrane i sigurnosti“. Naravno, ne gledaju svi u Rusiji na ovu ideju blagonaklono, pa tako pojedini ruski analitičari izražavaju bojazan da bi u budućnosti udruženoj vojsci NATO-a i EU-a mogla postati napamet ideja zajedničkog napada na Rusiju, a kao “preventiva“ protiv navodne ruske ekspanzionističke politike.

Narativ o opasnosti od ruskog ekspanzionizma, danas često prisutan kod političara u Bruxellesu i Washingtonu, nije od jučer. Sljedeće godine bit će sto godina od izlaska knjige „Demokratski ideali i stvarnost“ engleskog geopolitičara Halforda Mackindera u kojoj je ovaj utemeljitelj engleske geopolitike izrazio zabrinutost za Europu, jer je smatrao velika europska nizina pogoduje snagama kopna (sukob kopno-more), tj. Rusima za kretanje na zapad. Mackinder se bojao da Rusija zbog konfiguracije terena može vrlo lako ovladati područjima Crnog i Baltičkog mora te prostorom istočne Europe do linije Laba-Jadran.

Ideja iz 1950.

Ideja o osnivanju vojske EU-a seže u 1950. godinu. Tad je Sjeverna Koreja uz kinesku pomoć napala Južnu Koreju s ciljem da ju stavi pod komunističku vlast. U Europi se tada pojavila bojazan od širenja komunizma, pa su Francuska, Italija, Zapadna Njemačka i države Beneluxa pod sloganom „zajedno smo jači“ potpisale ugovor o osnivanju Europske obrambene zajednice, u kojemu je previđeno da snage sigurnosti tih zemalja budu pod jednim vrhovnim zapovjedništvom. Ovaj ugovor nikada nije proveden u djelo, prvenstveno zbog otpora Francuske čiji je parlament 1954. odbio ovaj projekt.

No, tijekom godina stvoreni su određeni institucionalni preduvjeti za formiranje vojske EU-a. Od 1989. tako imamo njemačko-francusku brigadu s 6.000 vojnika, a od 1995. njemačko-nizozemski korpus kojemu su, u slučaju potrebe, podređene jedna nizozemska i jedna njemačka divizija s ukupno 40.000 vojnika. Tu je i Europska obrambena agencija, Vojni stožer Europske unije, ali i Eurocorps (interventna jedinica NATO-a koncipirana prvenstveno za potrebe EU-a). Tijekom posljednjih 12 mjeseci osnovan je i PESCO (Permanent Structured Cooperation – Stalna strukturirana suradnja), s 25 od 28 država članica Unije, kao okvir za strukturnu integraciju unutar Zajedničke sigurnosne i obrambene politike, na temelju članka 42.6 Ugovora o Europskoj uniji.

Irealan projekt s ciljem dodatne EU integracije i ukidanja nacionalnih suvereniteta

Ideja o osnivanju vojske EU-a posebno je ojačala nakon izbora Trumpa za američkog predsjednika. Trump često kritizira NATO, što se u nekim europskim krugovima tumači kao njegova želja za ukidanjem toga vojnog saveza. No, Trump zapravo samo želi da europske države ispune normu od 2 % BDP-a za obranu. Takav je dogovor, a to je, dakako, i u interesu američkoga vojno-industrijskog kompleksa. SAD danas u obranu ulaže 3,1 %, a Njemačka tek 1,2 %.

Pred nekoliko dana u razgovoru za CNN Macron se usprotivio povećanju proračuna za kupovanje američkog oružja: „Ne želim da europske zemlje povećavaju svoj obrambeni proračun kako bi kupovali američko naoružanje ili od drugih. Smatram da ako povećamo proračun onda bismo morali graditi svoju autonomiju kako bismo postali stvarna suverena sila“. Dakako, Macronu bi odgovaralo da se više oružja kupuje u Europi jer bi tu profitirala francuska vojna industrija.

Na kraju treba istaknuti da je ideja osnivanja vojske EU-a – koja je potpuno irealna u situaciji dok postoji NATO savez (neovisno što o njemu mislili) – neraskidivo vezana uz utopističku ideju preobrazbe Europske unije u „Sjedinjene Europske Države“. Njemački i francuski cilj je postojeće probleme EU-a rješavati formulom „još više integracije“, iako je upravo dokidanje nacionalnih suvereniteta jedan od ključnih razloga jačanja desnih, tzv. populističkih i euroskeptičnih stranaka diljem Europske unije.

Davor Dijanović/HKV

Angela Merkel želi europsku vojsku: Ako želimo braniti svoju zajednicu, moramo sudbinu uzeti u svoje ruke

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Dragan Čović: Bez Izbornog zakona nema vlasti

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik HDZ BiH i Hrvatskog Narodnog Sabora, te još aktualni hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je kako će za 10 do 15 dana biti aktiviran NATO-ov program partnerstvo za mir za BiH.

”Mi ćemo u narednih 10 15 dana dobiti, aktivirati MAP, Partnerstvo za mir. Naš jedini put je euroatlanski put, kazao je Čović na večeri zahvale koju je priredio u mostarskom hotelu Mepas za stotine uzvanika iz svih područja BiH, kako bi im zahvalio na potpori u izbornoj kampanji”, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Građanska BiH nije moguća

Čović je ponovio kako je koalicija stranaka HNS-a BiH predvođena HDZ BiH u predizbornoj kampanji slala poruke prijateljstva, ljubavi, domoljublja, poruke da zajedno gradimo zajedničku nam domovinu BiH i to, zajedništvo i Hrvatski Narodni sabor, naglasio je, nemaju alternativu. I zato smo ostvarili takav izborni rezultat. Naš je cilj bio doseći 130.000, a moja je malenkost dobila podršku 155 tisuća, koalicija predvođena HDZ-om 145.000 što je najbolji rezultat ostvaren u posljednjih 20 godina. I tu snagu nitko ne može staviti u stranu, unatoč tomu što bi to neki željeli, kazao je Čović.

Istaknuo je kako takvima poručuje da građanska Bosna i Hercegovina nije moguća. ”To građansko je fingirano, jer ono postaje unitarno i daje jednonacionalnu državu koju nitko ne želi”, kazao je Čović, upozorivši kako bez HDZ BiH i HNS-a nije moguće napraviti vlast u BiH. ”U Vijeću ministara imat ćemo puninu svih ministara i zamjenika kao što ih sada imamo, imat ćemo 4 delegata u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta BiH.

Imat ćemo Vladu Federacije onoliko snažnu koliko budemo postavili odgovorne i pametne ljude i vlast u svih pet županija, a ja vjerujem uz malo mudrosti i strpljenja da ćemo dobiti ono što nam pripada i u vladi šeste Zeničko-dobojske županije”, kazao je.

Gotovo nitko od Hrvata nije glasao za Komšića

Nema BiH bez Hrvata

Predsjednik HDZ BiH uvjeren je kako zahvaljujući politici HDZ BiH i HNS-a Hrvati imaju razumijevanje i podršku vlasti Hrvatske, ali i Europske unije. ”Čut će se, vrlo skoro, i iz Bruxellesa da nema Bosne i Hercegovine bez hrvatskog naroda kao do kraja jednakopravnog s druga dva naroda u svakom dijeliću BiH bez bilo kakve unutarnje podjele”, dodao je.

Čović je, međutim, ponovio kako predstavnici Hrvatskog Narodnog sabora neće ući u vlast dok se ne izmjeni Izborni zakon sukladno presudi Ustavnog suda BiH, aludirajući na vlast u FBiH. ”Ja vas uvjeravam da se u novu vlast, u jednom djelu, nikada neće ući dok se ne promjeni Izborni zakon BiH sukladno odluci Ustavnog suda kako bi imali pravo da biramo svoje predstavnike u institucije koje su i po Ustavu institucije koje predstavljaju hrvatski narod.

Bez HDZ BiH i HNS BiH ne može se promišljati budućnost BiH”, ponovio je Čović. Lider HDZ BiH najavio je održavanje konstituirajuće sjednice novog saziva Hrvatskog Narodnog sabora BiH, kojeg će činiti svi novoizabrani hrvatski zastupnici u skupštine županija te zastupničke domove FBiH i BiH, kao i vijećnici izabrani u Općinska vijeća na prošlim lokalnim izborima, do kraja veljače, a izborni Sabor HDZ BiH krajem travnja iduće godine.

Birati najbolje među Hrvatima

”U ponedjeljak ćemo imati sjednicu Predsjedništva i Središnjeg odbora HDZ BiH, a onda idemo ostvariti ono što nam je dužnost kako bi svaki naredni izbori bili utakmica između Hrvata da možemo birati najbolje između nas, da se ne moramo uvijek zbijati i govoriti da ako ne budemo svi glasovali za jednoga da nećemo uspjeti”, kazao je Čović te dodao:- ”I ne sumnjajte da ćemo ovako okupljeni u zajedništvo i zajedno s čestitim Bošnjacima i čestitim Srbima učiniti da ova država profunkcionira kao normalna država.”

Najavio je kako će njegova stranka u izvršnu vlast uključiti najbolje i najodgovornije, te znatan broj žena i mladih, te je pozvao sve stranačke dužnosnike da do kraja budu posvećeni svojim obvezama, svjesni ogromnog povjerenja koju je HDZ BiH, na čelu koalicije HNS-a dobio od hrvatskog naroda, na izborima.

”Šansu da budu dio izvršne vlasti dat ćemo uz još ovo malo veterana damama i mladosti, da nam daju energiju i ohrabrenje, da i tu napravimo zajedništvo mladosti i iskustva. I poruka svima da moramo biti svjesni odgovornosti ovog trenutka i ostaviti prostora da najbolji među nama budu na ključnim pozicijama u izvršnoj vlasti. I poruka još jednom svima vama da date sve od sebe tamo gdje raditi bilo u bolnici, u školi, u gospodarskom sustavu, da se u potpunosti predate svom poslu”, kazao je Čović.

 

Marijan Knezović: Jadni Komšić je umislio da je predsjednik

 

 

Gotovo nitko od Hrvata nije glasao za Komšića

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari