Nevenka Nekić: ARIJERGARDA NA DJELU

17
Arhiva

Kako se može pljunuti i omalovažiti osoba? Na razne načine. Navest ćemo neke koje su sada u redovitoj uporabi kao novinarska manira.    Tako npr. postaviš Predsjednici neko pitanje i ne dopustiš da dovrši rečenicu. Nije važno- prvu ili drugu.

Što je arijergarda? To je postrojba koja brani uzmak, zalaznica. U našem slučaju radi se o ostacima komunističko-jugoslavenskih  paleoantropa koji se pandžama drže za kliske stijene niz koje su već otklizale cijele države, pa čak i kontinenti. Nestale su komunističke strukture i urušile se u paklene jazbine zajedno  sa tajnim arhivima, logorima, podzemnim i nadzemnim mučionicama, otočkim infernalnim sablasnim stratištima, ili dalekim kolimskim grobnicama milijuna robijaša.

Ali nisu nestali svi jer postoje i potomci njihovi koji su na vrijeme uljegnuli u najjaču bunkersku zalaznicu- medijsku scenu. Naš slučaj nije počeo 2000. godine, ali se tada učvrstio i ojačan novim mlađahnim snagama ostao do danas. To su kadrovi kojima nigdje ne nedostaje dobro podrijetlo, najčešće kosovsko, udbaško, oficirsko, partijsko ili pak neko pervertitsko koje se nametnulo zahvaljujući ubijanju Boga što se snažno provodi već dvije stotine godina.

O tom bunkerskom medijskom harmagedonu  baš u Našoj Lijepoj kanim nešto malo prozboriti. Razgranao se on na grane takozvane državne i privatne, ali kad sve zbrojimo – iste ptice istim glasom pjevaju na tim granama. Ne samo da pjevaju, nego kriješte i napadaju kao u hičkokovskom filmu svakoga tko se oglasi različitim glasom. U posljednje vrijeme osilile se crne darkerske vrane,  napadaju sve i sva, a osobito predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović.

Kako se može pljunuti i omalovažiti osoba? Na razne načine. Navest ćemo neke koje su sada u redovitoj uporabi kao novinarska manira.

Tako npr. postaviš Predsjednici neko pitanje i ne dopustiš da dovrši rečenicu. Nije važno- prvu ili drugu. Uglavnom ona je predstavljena bezglavo, jadno i nemušto, nedoučeno, kao kokoš  koja nema znanja ni manira. Svi slušatelji i gledatelji vide kakva je to podla rabota, ali šute. Onaj tko progovori, nema načina da dobije odgovor iz bunkera HRT ili sličnih. Tako je sada najnoviji primjer posjet Predsjednice SAD-a i izjave koje su trebale objasniti uspjeh toga putovanja. Ali, ne ćeš vraže! Ne samo što ne vidjesmo slike s toga putovanja, nego se po povratku Predsjednici začepe usta i cijela bi nacija morala listati po imajućim ili neimajućim portalima kao i lažima po novinama da se čuje i vidi istina. Njoj, gospođi Predsjednici, valjano su začepili usta. Još na HRT-i, tobožnjoj državnoj televiziji nismo čuli suvisli razgovor koji bi vodila pismena i ozbiljna novinarska osoba s Predsjednicom. I već neka čudesna komisija radi na temelju slutnji i nedokazanih optužbi da se Predsjednici dokaže krađa narodnoga novca.

Drugi način ponižavanja je poredak vijesti na državnoj televiziji. Bez obzira  na značenje Predsjednicinoga  političkoga  uradka, može doći na red tek poslije svih banalnosti ili beznačajnosti, peta ili sedma, sasvim svejedno. Neki bezimeni starčić priča kako će se voziti na svom biciklu iako je snijeg, on dobije cijelu rečenicu, zajedno s mucanjem ili trivijalnim sadržajem, a onda , kak bi rekli naši Zagorci, teda-negda i Ona, Predsjednica RH. Takav poredak vijesti nije iznimka, on je redovita pojava jer glavni urednici tako određuju. Prioritete će dobiti  bilo kakva klatež s nesuvislim budalaštinama, ali ne i Predsjednica.

Treći način je postao također model ponižavanja Predsjednice. To su ambijenti gdje će novinar ukebati priliku da u nekakvoj nigdini ili nezgodnoj pozi uhvati Predsjednicu i postavi pitanje. Na to pitanje ne očekuje odgovor. To je samo izgovor da se u nepriličnoj situaciji gdje kamera bira komadić frizure ili cipelu Predsjednice, izvrgne ruglu.

Posebna i najmonstruoznija metoda na HRT i ostalim tv su takozvane ankete koje nešto uče blesavi hrvatski puk. Popularni političari postrojavaju se: skinuta je s  prvoga mjesta jer se pokazalo da je u izjašnjavanju suviše domoljubna. Dolje s njom!!! Sada je popularan Plenković. Dok ne ugrabe njegovu izjavu koja će koincidencijom biti uz bok Predsjednice. Ta se metoda ponavlja do mučnine – već nedjelatni političari još uvijek se gaze u takvim tobože objektivnim anketama- pa će tako jadni  Karamarko biti redovito udaran čizmom u lice kao najomrznutiji političar, što je i najblesavijem Hrvatu jasno da je laž.

Svaki dobar potez Predsjednice  RH Kolinde Grabar Kitarović dočekan je s prezirom, zlobom, ne prestaje traganje polupismenih skriba  onim komunističkim pitanjem: što je ona time mislila?

A sve se može svesti na potez što je odstranila bistu Broza iz Predsjedničkih dvora.

Time je zauvijek navukla čopor na svoj trag.

Nevenka Nekić

facebook komentari

 • Saga

  Poštovana gospođo Nekić, odličan članak i još bolja analiza naše medijske stvarnosti.
  Bez obzira što ja o njemu mislila, držim kako će Predsjednica u ove dvije godine po prvi put biti pristojno medijski tretirana od novinara Dujmovića, sutra u njegovoj emisiji u 21.20 na 1. programu tkz. hrt-a.

 • Tyrex Rex

  Naša predsjednica je divna,pametna Hrvatska žena što neki ne mogu podnijeti i stalno joj nešto podmeću.Da je više takvih kao ona na vrhu,bilo bi nam neopisivo bolje.Molim glupane da ne komentiraju…hvala

 • Maks

  Gadno je oblatio Miru Kovaca na slobodnoj Dalmaciji, nalagao montirao i bljuvao! Dobio dobro i po nosu. http://www.slobodnadalmacija.hr/misljenja/vrijeme-apsurda/clanak/id/451580/lazni-prorok-miro-kovac

 • Tyrex Rex

  Pročitano,

 • Saga

  ;))))

 • Argus Panoptes

  Nije ovdje riječ samo o njezinoj pameti,riječ je da u datom trenutku promislite i izvršite zadače koje su potrebne da bi se ostvario cilj,bez obzira kojim se potcjenjivanjima izlagali.Vjerujem da je dobro promislila i da će ostvariti cilj.Za takve poteze treba imati ono što raniji nazovi predsjednici nisu imali ili nisu mogli imati,dobre diplomatske veze i odvažnost.Zato Predsjednice, uz tebe sam.

 • bakran

  Možda mi je nešto promaklo, ali što je ‘montirao i bljuvao’? I nisam shvatio napisano kao blaćenje, nego navođenje barem dijela notornih činjenica. Meni osobno bivši je min. Kovač ‘prekrižen’ kao bezuspješni karijerist; kao npr. i veliko razočaranje pod imenom M. Brkić. Ta dvojica nikad ne će moći zadobiti povjerenje iskrenog ‘desnog krila’ u HDZu. Tu prvenstveno mislim da one ‘obične male’ članove stranke, a ne na eksponirane politikante na vrhu, od kojih bi neki i vlastite matere prodali za ‘trunku političke masti’.

 • Maks

  Sve neistine od prvog do zadnjeg – ja cu ti dokazati na brzinu sta god hoces.

 • Maks

  “Isciperarili smo ga.

 • Maks

  Ovdje je Marko Ljubic govorio o predsjednici(dio) , o Petrovu, Karamarku INAi – jedna super emisija !!!https://youtu.be/Qm6ZtxfkmDo

 • bakran

  Vrlo dobro napisano g-đo Nekić. Tek bih kratko komentirao, ili bolje reći naglasio, dio u kojem se govori o anketama. Dakle, nevjerojatno je kako nekim (dobro rečeno, glupim) ljudima te ankete puno znače. Ja sam se ‘nebrojeno’ puta u zadnjih par godina svadio s raznim sugovornicima koji su kao papagaji ponavljali ‘rezultate’ tih svakakvih anketa, koje su posebno ‘anatemizirale’ T. Karamarka. Da apsurd bude veći, on je mjesecima nakon silaska s vlasti, i faktičkog ‘odlaska u anonimnost’, bio ‘top choice’ u tim i takvim anketama. Ukratko, sve te ankete su smrdljiva podvala ljevičarskih pokvarenjaka i onih ‘na zadatku’; isto se pokazalo i na posljednjim predsjedničkim izborima u US.

 • bakran

  Evo, tek jedna stvar. Npr., što je rečeno krivo u vezi s veleposlanikom I. Goldsteinom u Parizu?

 • Maks

  Evo odgovor pa provjeri – procedura je ovakva – Smjeniti ne moze niko bez premijera – prvo premijer kao glavni , onda Ministar kao drugi , onda sabor i na kraju predsjednica daje blagoslov. Kovac i Kolinda su za uspravnicu – Oreskovic i pop Bartulica za zapadni Balkan otisli se pokloniti u London , isto ti je i sa otvaranjem pregovora srbija -EU – Oraskovic potpisao Kovac morao . Dodaj ovome da Goldstajn ima ugovor – osigurala Pusicka ima pravo na veliku odstetu – podrsku Oraskovica Pusicki sam si dozivio – i to su htjeli pripisati Karamarku i Kovacu – Dujmovic, Zeljka Markic i drugovi, malo Miklenic, malo Manduric, malo Batarelo. Jednostavno brane Oreskovica i Cupriju na racun HDZ desnice – na Hasanbegovica se ne usude ali skrivaju da je 90 % mosta protiv njega.

 • Maks

  To tko ce voditi ili tko bi vodio “desno krilo – to je podmuklo podmetnuo Dujmovic da bi pomogao ili natjerao Plenkovica na Kovaca – tako daleko oni uopce nisu – ne vjerujem ni da ce Plenkovic pasti na takva kretena – tamo se radi sasvim drugo.

 • bakran

  Za mene su ‘krasni’ i Plenković i Kovač. (Moj glas nikad ne će ta dvojica dobiti! Istina, sumnjam da će Kovač doći u 1. izbornu jedinicu.) A i dovoljno sam uman da mi ne treba Dujmović, ili bilo tko drugi, sugerirati pitanje o tzv. ‘desnom krilu’ HDZa. Uostalom, baš me briga za njihove stranačke probleme. Niti sam se ‘oženio’ za HDZ, niti ću to ikad učiniti.
  P.S. Da ne bi bilo zabune, meni osobno Dujmović nije simpatičan. Ali u spomenutom članku, na koji ste me ‘natjerali’ čitati ga, nisam vidio neke ‘stožerne’ zamjerke. Ja sam svojedobno svom poznaniku, koji je bio ministar, jednom prilikom rekao kako mislim da bi u konkretnoj situaciji trebao postupiti. Njegov je odgovor bio kako to ne će proći, iako on (tako je barem rekao) misli isto kao i ja. Moj je odgovor bio: A jebi ga, ako na tomu treba ‘izgoriti’, onda budi dosljedan samom sebi, učini to i ‘izgori’. Jasno, nije to učinio; kao uostalom i bivši min. Kovač, kad se ponašao kako kažete u ‘standardnoj proceduri’ smjene veleposlanika.

 • Maks

  Ni ja se nebavim stvarima unutar HDZa, ako napadaju Karamarka i njegove onda dobiju “po nosu znam puno njima, u ostalom sam oprezan , Brkic je imao drugi plan – rusio Karamarka s Pasalicem, Opusom i drugovima – na kraju Seks i Plenkovic preoteli – ne bi puno o tome. Ovo o proceduri smjenjivanja poslanika ti je 100% istina i tu Dujmovic manipulira i gnoji.

 • Ivannis44

  Ova baka Nena laprda bez veze.