Connect with us

Religija i Vjera

Nevidljiva borba na zemlji i u svemiru

Objavljeno

-

Kako Rusija planira neutralizirati svemirske borbene stanice koje izrađuju Amerikanci, kako se danas razvija ruska industrija u području radioelektronske borbe i kakva svojstva trebaju imati suvremeni kompleksi za radioelektronsku borbu koji se montiraju na perspektivnu tehniku?

[dropcap]N[/dropcap]a ova i druga zanimljiva pitanja u intervjuu za RIA „Novosti“ odgovara Jurij Majevski, generalni konstruktor sustava i sredstava za radioelektronsku borbu i zamjenik generalnog direktora OAS „Koncern Radioelektronske tehnologije“.

Danas se za potrebe ratnog zrakoplovstva konstruiraju avioni 5. generacije, a za ratnu mornaricu podmornice 4. i 5. generacije. Izrađuju li se za tu tehniku kompleksi za radioelektronsku borbu i po čemu će se oni bitno razlikovati od postojećih?

[pullquote_left]Ključni element suvremenog ratovanja
Analiza oružanih sukoba posljednjih desetljeća pokazuje da radio elektronička borba postaje jedan od ključnih elemenata suvremenog ratovanja. U organizacijskom smislu radio elektronička borba je sastavni dio ili tehnička osnova informacijske borbe zaraćenih strana. Suvremena sredstva radio elektroničke borbe, namijenjena radu kako na zemlji i u zraku, tako i u svemiru, u stanju su ne samo ometanjem privremeno poremetiti rad neprijateljskih radio elektroničkih sustava, nego i potpuno ih uništiti.[/pullquote_left]

Jurij Majevski: Sve razlike u novim sustavima za radioelektronsku borbu, namijenjenim zaštiti perspektivnih avijacijskih kompleksa i podmornica 4. i 5. generacije, sastoje se u tome da oni moraju osiguravati učinkovitu borbu s potencijalnim protivnikom u sljedećih 25 godina. Stoga, razlikovat će se širinom pojasa i dometom djelovanja.

Stvaraju li se u Ruskoj Federaciji sredstva za radio elektroničku borbu koja omogućuju neutralizaciju svemirske borbene stanice od čijeg stvaranja SAD još uvijek ne odustaje?
O tome je govorio predsjednik Ruske Federacije. Čim je u razgovoru spomenuto da SAD radi na stvaranju svemirskih borbenih stanica, rekao je da će naš odgovor biti adekvatan. Naravno, radi se na stvaranju čitavog spektra sredstava, između ostalog i sredstava za radio elektroničku borbu koja će moći neutralizirati protivničko svemirsko oružje. Mi prognoziramo njihove poteze, a oni naše, i u tom smislu Rusija ima obvezu rješavati takva pitanja. Svaka zemlja razmatra sva ova pitanja sa svih strana, unaprijed stvara znanstvenotehničku platformu i razvija takve komplekse koji će moći neutralizirati sve prednosti perspektivne tehnike, između ostalog i svemirskih borbenih sustava.

[pullquote_right]Svima je poznato da je SAD umjesto „Prowlera“ napravio „Growler“ (avion ratnog zrakoplovstva SAD-a „EA -18 Growler“ za radio elektroničku borbu), i mi ćemo, naravno, adekvatno odgovoriti na taj potez.[/pullquote_right]Na primjer, današnju tehniku stvarali smo prije 10 godina s prognozom da će danas biti aktualna. Naravno, uzimaju se u obzir rezultati korištenja tehnike i rezultati vojnih vježbi, kao i iskustva oružanih sukoba, ali naša dužnost je da predviđamo sve.

Koji kompleksi za radio elektroničku borbu su sada u fazi testiranja? I koliko ih ima?

Projekata ima dosta. Ima ih više od 12 vrsta, a u njih se ubrajaju i avijacijski i kopneni kompleksi. Ne možemo detaljno govoriti o njihovim taktičko-tehničkim karakteristikama, jer sve što je vezano za eksperimentalno-konstruktorske projekte koji se rade za Ministarstvo obrane strogo je povjerljiva državna tajna. Ono što mogu reći je da je koncern isporučio prvu pošiljku helikoptera-ometača, konstruiranih na temelju modela Mi -8, i oni se temeljno razlikuju od svojih prethodnika (Mi-8PP). Nova tehnika omogućuje radio elektroničko ometanje sredstava za izviđanje i otkrivanje, kao i zaštitu letjelica od pogodaka svih vrsta avionskih i protuavionskih navođenih raketa.

Obnavlja li se sada zaista projekt specijalnog avijacijskog kompleksa za radio elektroničko obavještajno izviđanje i radio elektroničku borbu?

Možemo govoriti o perspektivnom pravcu razvoja novih sredstava za radio elektroničku borbu tog tipa. Na primjer, svima je poznato da su SAD umjesto „Prowlera“ napravile „Growler“ (avion ratnog zrakoplovstva SAD-a „EA -18 Growler“ za radio elektroničku borbu), i mi ćemo, naravno, adekvatno odgovoriti na taj potez.

[quote]Sve razlike u novim sustavima za radio elektroničku borbu, namijenjenim zaštiti perspektivnih avijacijskih kompleksa i podmornica 4. i 5. generacije, sastoje se u tome da oni moraju osiguravati učinkovitu borbu s potencijalnim protivnikom u sljedećih 25 godina.[/quote]

Koja zemlja je po vašem mišljenju trenutno najuspješnija u stvaranju perspektivnih sredstava za radio elektroničku borbu?

Postoji određena koncepcija primjene sredstava za radio elektroničku borbu i nesposredna proizvodnja tih sredstava. Naravno, po mnogim aspektima radio elektroničke borbe mi smo ispred naših konkurenata, a i mnogi naši kompleksi su bolji. Doduše, ne polazi nam uvijek za rukom realizirati sve što možemo, ali i to pitanje se trenutno rješava, tako da ipak postižemo dobre rezultate.

Koriste li se u Rusiji strana dostignuća u području stvaranja novih sustava za radio elektroničku borbu, ili se oslanjamo isključivo na vlastite ideje?

Ideje su u većini slučajeva naše, ali, naravno, razvoj svake tehnike, pa samim tim i sredstava za radio elektroničku borbu, ostvaruju se s pozicija komparativne analize. Mi pratimo i ocjenjujemo ono što se radi na svjetskoj razini, i najbolja postignuća pokušavamo i sami ponoviti, ili ih zadobiti, ali ponavljam, trudimo se zadatke koji su pred nama rješavati vlastitim snagama, jer radi se o nacionalnoj sigurnosti.

Koje novitete će koncern predstaviti na aeromitingu MAKS -2013?

Na MAKS-u ćemo očito predstaviti niz projekata iz avijacijskog programa, između ostalog će možda biti prezentirani i neki elementi avijacijskog kompleksa „Vitebsk“. Mi ćemo, naravno, prikazati ono što možemo, tj. ono što je otvoreno za javnost. Budite sigurni da imamo dosta noviteta.

croative.net

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari