Pratite nas

Naši u svijetu

New York napokon otvara Muzej “11. rujan”

Objavljeno

na

Gotovo trinaest godina nakon napada – New York u četvrtak otvara Muzej 11. rujna, iznimno osjetljiv projekt koji su obilježile polemike i mučni pregovori. Muzej je sagrađen na mjestu srušenih tornjeva Svjetskog trgovinskog centra (WTC), a prvih šest dana bit će otvoren samo za obitelji žrtava, preživjele građane New Yorka i spasioce.

Govor na svečanosti otvaranja održat će predsjednik Barack Obama koji će u pratnji supruge Michelle posjetiti muzej i memorijalni centar. Očekuje se i dolazak bivšeg gradonačelnika New Yorka Michaela Bloomberga koji je predsjednik Memorijalnog centra i muzeja, te gradonačelnika u vrijeme napada Rudyja Giulianija.

Muzej je ukopan u zemlju, ima sedam katova i prostire se na 10.210 četvornih metara. Smješten je između dvaju bazena Memorijalnog centra otvorenog 11. rujna 2011. na mjestu napada na jugu Manhattana koji je od tada posjetilo više od 12 milijuna ljudi. Projekt je u realizaciji nailazio na teškoće, s obzirom na njegovu osjetljivost i na ponekad suprotna očekivanja u vezi s njegovim izgledom, a bilo je i financijskih teškoća.

Posjetitelji koji su spremni platiti 25 dolara – cijenu koju neki smatraju previsokom – moći će ondje vidjeti mnoštvo osobnih predmeta žrtava, audio i videosnimke, dio stuba kojima su bježale stotine preživjelih i dva čelična stupa ostala od srušenih tornjeva. Muzej odaje počast 2.983 muškarca, žene i djeteta poginulih u napadu 11. rujna 2001. i u ranijem napadu na WTC 26. veljače 1993. u kojemu je život izgubilo šest ljudi.

Hrt.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Potomci hrvatskih iseljenika iz Australije i Južne Amerike vraćaju se u Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

Državni tajnik Milas primio je nove hrvatske državljanke i državljane, koji su, sretni i ponosni zbog dobivanja domovnice, zapjevali „Hrvatica ja sam mlada“ te „Croatio iz duše te ljubim“.

Djevojke su donijele i kontrabas te tambure, pa je u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH bilo doista veselo i svečano.

Povodom primitka u hrvatsko državljanstvo, u četvrtak, 22.ožujka 2018., Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske primio je nove hrvatske državljane i državljanke, stipendiste Ureda – polaznike tečaja hrvatskoga jezika Croaticum na Filozofskom Fakultetu u Zagrebu.

Državljanstvo su dobili Bosnic Anthony Ivan iz Australije, završio studij ekonomije, Koljanin Vasquez Mariela Volterine iz Čilea, završila studij psihologije, Marachi Gomez Kathia Maria Rocio, iz Paragvaja, završila studij turizma, Romero Perez Rodrigo Ignacio iz Čilea, završio studij novinarstva i ekonomije Buzolic Contador Javiera Antonia, iz Čilea, završila studij prava, Ivana Maria Valdivia Grubisic iz Perua, završila studij ekonomije i Fiorella Guadalupe Valdivia Grubisic iz Perua, završila studij za upravu i turizam. Svi oni izrazili su želju i spremnost ostati u Hrvatskoj „ ”Hrvatska je prije svega sigurna zemlja, prelijepa je i to je naša domovina”, istaknuli su.

Čestitajući novim državljanima, državni tajnik Milas poručio je kako vjeruje da će njihovo profesionalno iskustvo, stečeno državljanstvo, ali i znanje hrvatskoga jezika doprinijeti izgradnje njihove, ali i bolje budućnosti Hrvatske.

”Na tom putu će vam Ured i cijela Vlada RH pomoći kako bi se što prije i što bolje integrirali u hrvatsko društvo”, rekao je državni tajnik Milas.

Da je tome tako, svjedoči i činjenica da je ovom događaju nazočila i gospođa Renata Pernek, voditeljica Službe za državljanstva Ministarstva unutarnjih poslova RH:

Ponosni na stečeno hrvatsko državljanstvo, uz pratnju tamburaškog sastava, sestre Fiorella i Ivana Grubisic. otpjevale su hrvatske pjesme: „Hrvatica ja sam mlada“ i „Croatio, iz duše te ljubim“ .

Kamenjar.com

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Predsjednica zapjevala s klapom u Čileu: Croatio, iz duše te ljubim

Objavljeno

na

Objavio

Kolinda Grabar-Kitarović za vrijeme druženja s Hrvatima u Čileu zapjevala je s klapom Tri sulara iz Antofagosta pjesmu “Croatio, iz duše te ljubim”.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja se nalazi u Južnoj Americi, susrela se s Hrvatima u Čileu.

Na druženju se okupilo dvjestotinjak ljudi, a okupljene je zabavljala klapa Tri sulara iz Antofagosta.

U jednom trenutku s njima je zapjevala i Grabar-Kitarović pjesmu “Croatio, iz duše te ljubim”. Kako je to zvučalo pogledajte u videu:

 

Posjet Predsjednice pokrajini Antofagasti

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati