Pratite nas

Naši u svijetu

New York napokon otvara Muzej “11. rujan”

Objavljeno

na

Gotovo trinaest godina nakon napada – New York u četvrtak otvara Muzej 11. rujna, iznimno osjetljiv projekt koji su obilježile polemike i mučni pregovori. Muzej je sagrađen na mjestu srušenih tornjeva Svjetskog trgovinskog centra (WTC), a prvih šest dana bit će otvoren samo za obitelji žrtava, preživjele građane New Yorka i spasioce.

Govor na svečanosti otvaranja održat će predsjednik Barack Obama koji će u pratnji supruge Michelle posjetiti muzej i memorijalni centar. Očekuje se i dolazak bivšeg gradonačelnika New Yorka Michaela Bloomberga koji je predsjednik Memorijalnog centra i muzeja, te gradonačelnika u vrijeme napada Rudyja Giulianija.

Muzej je ukopan u zemlju, ima sedam katova i prostire se na 10.210 četvornih metara. Smješten je između dvaju bazena Memorijalnog centra otvorenog 11. rujna 2011. na mjestu napada na jugu Manhattana koji je od tada posjetilo više od 12 milijuna ljudi. Projekt je u realizaciji nailazio na teškoće, s obzirom na njegovu osjetljivost i na ponekad suprotna očekivanja u vezi s njegovim izgledom, a bilo je i financijskih teškoća.

Posjetitelji koji su spremni platiti 25 dolara – cijenu koju neki smatraju previsokom – moći će ondje vidjeti mnoštvo osobnih predmeta žrtava, audio i videosnimke, dio stuba kojima su bježale stotine preživjelih i dva čelična stupa ostala od srušenih tornjeva. Muzej odaje počast 2.983 muškarca, žene i djeteta poginulih u napadu 11. rujna 2001. i u ranijem napadu na WTC 26. veljače 1993. u kojemu je život izgubilo šest ljudi.

Hrt.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Hrvatska Društvena Mreža spaja Hrvatsku i iseljeništvo: Svi smo jedno i želimo isto

Objavljeno

na

Objavio

Crobuk.net je prva Hrvatska Društvena Mreža koja spaja Hrvatsku i cijelo hrvatsko iseljeništvo. Od pokretanja portala prije nekoliko tjedana, imamo članove iz svih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Austrije, Švicarske, Slovenije, USA, Kanade, Australije.

Portal želi promicati hrvatsku kulturu, povijest, jezik, sport, osobito na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Crobuk ovim putem izražava punu podršku našoj reprezentaciji u Rusiji, uz osobite pozdrave našem kapetanu Luki Modriću i Dejanu Lovrenu.

Želimo također promovirati naše interese, kao što je domaća proizvodnja i izvoz. Želimo da se na svakoj polici u svim zapadnim supermarketima nađe naša Vegeta, naš kulen i slanina, paški i livanjski sir, istarsko i dalmatinsko vino, lički i hercegovački pršut.

Želimo povezati naše poljoprivrednike i poduzetnike u domovini s našim ljudima u iseljeništvu da to ostvare. Želimo povezati pršutane u Dalmaciji s uzgajateljima iz Slavonije, našeg gospodarstvenika iz Njemačke, USA, Australije, koji se žele vratiti i uložiti u Domovinu, s našim ljudima koji će im pomoći.

Želimo da se naši sportski automobili prodaju najbolje na svijetu i da hrvatska autoindustrija jednog dana zapošljava preko 50.000 ljudi.

Želimo da naši ljudi iz matice koji odu u daleki svijet u posjet rodbini znaju gdje je sljedeći hrvatski dom, najbliža župa, hrvatski restorani i kafići, naši sportski klubovi…

Želimo promovirati hrvatski turizam, naš kristalno čist Jadran, naše planine i rijeke, i udvostručiti prihode iz turizma na dvadeset milijardi.

Želimo istinu i slobodu za naš narod u Bosni i Hercegovini i Vojvodini, i svugdje izvan matice.

Želimo se povezati i time biti zajedno jaki, jer naš narod iz matice i iseljeništva je jedan i želi isto.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Pridružite se prvoj hrvatskoj društvenoj mreži! Crobuk.net

Objavljeno

na

Objavio

ilustracija Kamenjar.com

Novopokrenuta Hrvatska Društvena Mreža – Crobuk.net (www.crobuk.net) ima viziju povezati hrvatski narod iz matice i izvana.

Kako bi to učinili pokrenuli su domaću društvenu mrežu na poveznici Crobuk.net i žele povezati maticu sa svim krajevima gdje žive naši ljudi.

Portal će s vremenom pružati sve više funkcija, dok već sad sveučilištima, školama, vrtićima, zdravstvenim i ostalim karitativnim udrugama nude posebne uvjete suradnje.

Prava povezanost počinje sa Svjetskim prvenstvom u Rusiji, zajedničkim navijanjem na hrvatskoj društvenoj mreži, a nastavit će se i nakon prvenstva podrškom hrvatskim sportašima.

Budite bez brige, privatnost i zaštita osobnih podataka je na najvišoj razini i prioritet stranice, a serveri su smješteni u Njemačkoj, zaštićeni višeslojnim sigurnosnim sustavima.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja – javite se na [email protected]

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori