Connect with us

Naši u svijetu

New York napokon otvara Muzej “11. rujan”

Objavljeno

-

Gotovo trinaest godina nakon napada – New York u četvrtak otvara Muzej 11. rujna, iznimno osjetljiv projekt koji su obilježile polemike i mučni pregovori. Muzej je sagrađen na mjestu srušenih tornjeva Svjetskog trgovinskog centra (WTC), a prvih šest dana bit će otvoren samo za obitelji žrtava, preživjele građane New Yorka i spasioce.

Govor na svečanosti otvaranja održat će predsjednik Barack Obama koji će u pratnji supruge Michelle posjetiti muzej i memorijalni centar. Očekuje se i dolazak bivšeg gradonačelnika New Yorka Michaela Bloomberga koji je predsjednik Memorijalnog centra i muzeja, te gradonačelnika u vrijeme napada Rudyja Giulianija.

Muzej je ukopan u zemlju, ima sedam katova i prostire se na 10.210 četvornih metara. Smješten je između dvaju bazena Memorijalnog centra otvorenog 11. rujna 2011. na mjestu napada na jugu Manhattana koji je od tada posjetilo više od 12 milijuna ljudi. Projekt je u realizaciji nailazio na teškoće, s obzirom na njegovu osjetljivost i na ponekad suprotna očekivanja u vezi s njegovim izgledom, a bilo je i financijskih teškoća.

Posjetitelji koji su spremni platiti 25 dolara – cijenu koju neki smatraju previsokom – moći će ondje vidjeti mnoštvo osobnih predmeta žrtava, audio i videosnimke, dio stuba kojima su bježale stotine preživjelih i dva čelična stupa ostala od srušenih tornjeva. Muzej odaje počast 2.983 muškarca, žene i djeteta poginulih u napadu 11. rujna 2001. i u ranijem napadu na WTC 26. veljače 1993. u kojemu je život izgubilo šest ljudi.

Hrt.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari