Connect with us

Iz Svijeta

New York Times: SAD Izraelu savjetovao odgodu kopnene invazije

Objavljeno

-

Foto: EPA

Sjedinjene Države savjetovale su Izraelu da pričeka s kopnenom ofenzivom na Pojas Gaze, piše New York Times

Američke vlada nada se osigurati još vremena za pregovore o oslobađanju više od 200 talaca koje Hamas drži u Gazi, piše američki medij, pozivajući se na vladine dužnosnike.

Cilj je da se izbjegne dodatno stradanje civila i osigura da više humanitarne pomoći stigne do populacije u Pojasu koji je pod blokadom, prenosi agencija dpa.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je kopnenu ofenzivu nakon što je Hamas 7. listopada u pograničnim područjima ubio više od 1400 ljudi, piše njemačka agencija.

Od tog napada izraelska vojska iz zraka napada ono što naziva lokacijama Hamasa u gusto naseljenoj Gazi.

Hamas je u petak iznenada oslobodio dvoje američkih talaca, što je potaknulo američku vladu da savjetuje Izrael o odgodi kopnene ofenzive, tvrdi New York Times.

Ta islamistička skupina, proglašena terorističkom u SAD-u i Europskoj uniji, upozorila je da bi takva invazija vrlo vjerojatno spriječila daljnje oslobađanje talaca, rekao je za američke novine dužnosnik upoznat s pregovorima o njihovom oslobađanju.

Oni se prvenstveno odvijaju pod posredstvom Katara, zemlji bliskoj političkim čelnicima Hamasa.

Odgađanjem kopnene ofenzive SAD želi osigurati i dodatno vrijeme kako bi se pripremio za napade proiranskih skupina na američke ciljeve diljem regije, piše New York Times. Washington očekuje više takvih napada kad Izrael uđe u Pojas Gaze.

Izvori američkog medija dodaju kako Washington ne postavlja zahtjeve Izraelu te nastavlja podržavati njegovu kopnenu invaziju i cilj eliminacije Hamasa. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas