Pratite nas

Nezakonito potrošili 68,5 miliona KM!

Objavljeno

na

Ured za reviziju institucija FBiH objavio je do sada najobimniji izvještaj u kojem su revizori na čak 92 stranice dokumentirali brojne nezakonitosti Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kojim rukovodi Jerko Ivanković Lijanović (NSRzB), a koje su počinjene u 2013. godini. Izvještaj je dobio negativno mišljenje.

Program poticaja

Kako su utvrdili revizori, Lijanovićev program poticaja za poljoprivredu, težak 68,5 miliona KM, donesen je bez odobrenja Parlamenta FBiH i suprotno Zakonu o poljoprivredi te Zakonu o novčanim podrškama u poljoprivredi FBiH.

Također, nezakonito je potrošeno pet miliona KM za proizvodnju orijentiranu izvozu, jer je ovaj iznos dat za samo dva poduzeća, od kojih je jedno – “ZD.I.-Produkt” Široki Brijeg – blisko samom ministru.

 

Osim toga, Lijanovićevo ministarstvo je, bez ikakvog zakonskog utemeljenja, propustilo iskazati obaveze u 2013. godini u iznosu od 1.847.741 KM, neutemeljeno obračunalo i isplatilo podrške za promociju i stvaranje ambijenta za pristup domaćih proizvoda tržištu od 299.889 KM.

Kako navode revizori, netransparentno i nezakonito dodijeljena su sredstva iz rezervi Programa poticaja za poljoprivredu u iznosu od 1.909.217 KM, a izbor najpovoljnijih ponuđača za usluge promocije i stvaranje prilika  za pristup domaćih proizvoda tržištu putem video, audio i foto zapisa u iznosu od 103.376 KM izvršen je suprotno Zakonu o javnim nabavkama u BiH.

Naknade za rad

Revizori su ustanovili da je Lijanović, suprotno pravilniku, zaključio ugovore o djelu u iznosu od 187.160 KM, a neopravdano je dijelio i naknade za rad od 159.145 KM, što je više za 141 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Spašava ga faksimil?!

Revizori su otkrili kako je Lijanović jednim rješenjem omogućio rukovodećim državnim službenicima  služiti se  faksimilom na kojem su bili pečat i njegov potpis te su konstatirali da je značajan broj važnih dokumenata ovjeren upravo faksimilom, a nije prezentiran pisani trag kojom bi se potvrdilo da je ministar za to dao saglasnost. Ovo, praktično, znači da Lijanović za mnoge odluke potpisane faksimilom, formalnopravno, ne može ni odgovarati!

Brojke

1.909.217 KM nezakonito dodijeljenih sredstava iz rezervi Programa poticaja za poljoprivredu
159.145 KM vrijednost neopravdano dodijeljenih naknada za rad
187.160 KM vrijednost zaključenih ugovora o djelu suprotno pravilniku

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

VELIKO FINALE: Državni vrh zasad skloniji izraelskom F-16, ali Gripen spušta cijenu

Objavljeno

na

Objavio

Amerikanci i Grci otpali – Izraelci i Šveđani ostali u užem izboru na natječaju za kupnju hrvatske borbene eskadrile

Švedski proizvođač SAAB uz potporu švedske vlade odlučio se na završno lobiranje i uvjeravanje hrvatske strane da je izbor njihova Gripena JAS 39 C/D za novu borbenu eskadrilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) jedini racionalan izbor.

Pa je, na prilično iznenađenje, “u zadnji čas” na studijsko putovanje u Švedsku pozvao i novinare desetak hrvatskih redakcija koje je potom primio sam vrh kompanije, čak i vlasnik iz moćne obitelji Wallenberg te ministar obrane Peter Hultqvist, piše Večernji list

Prošlo je mjesec i pol dana od kako su u Ministarstvu obrane otvorili četiri pristigle ponude, a prema najavama, vrednovanje tih ponuda, posao koji rade razna stručna povjerenstva u MORH-u, trebao bi biti završen do 30. studenog, kada bi trebalo biti objavljeno čija je ponuda najbolja za Hrvatsku.

Premda se detalji još ne mogu saznati, neke su se informacije u proteklim tjednima počele probijati u stručniju javnost tako da se brzo saznalo kako su dvije ponude – ona najskuplja iz SAD-a, koji je ponudio potpuno nove lovce F-16 blok 70/72 koji su samo korak do aviona 5. generacije, te ponuda iz Grčke koja nudi već islužene F-16 blok 30 – pale u drugi plan.

Američka je ponuda navodno skupa, a Grčke rabljene F-16, premda su navodno najjeftiniji, trebalo bi još modernizirati.

Ostaju u finalu, ako je vjerovati “dobro upućenima”, dvije ponude, ona izraelska, za njihove ponajbolje rabljene lovce F-16 Barak, te švedska koja nudi potpuno nove Gripene Jas 39 C/D.

>>> Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka

Što će u novu eskadrilu: F-16 Barak ili Gripen?

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Velimir Bujanec: “DOBAR SRBIN I LOŠ SRBIN”

Objavljeno

na

Objavio

DOBAR SRBIN I LOŠ SRBIN…

Dobar Srbin je branio Hrvatsku i zna da je Srbija, uz pomoć jugo-komunističke JNA i paravojnih terorističkih postrojbi (četnika) izvršila agresiju na Hrvatsku državu.

Loš Srbin već dulje vrijeme na našoj nacionalnoj televiziji napada sve što je hrvatsko, a sada bi mijenjao i karakter obrambenog Domovinskog rata.

Dobar Srbin se sa lošim Srbinom nije upuštao u detaljnije rasprave; čovjek je od velikosrpske agresije branio hrvatski Vukovar i stao je na stranu DOBRA – protiv ZLA. Pa čak i u vlastitoj obitelji.

Loš Srbin bi trebao znati da je nad Hrvatskom izvršena krvava agresija, da su sve zapovijedi tijekom te agresije stizale iz Beograda i da je to u konačnici, potvrdio – Međunarodni sud pravde u Haagu.

Međutim, loš Srbin namjerno manipulira, iako možda zna koliko je tisuća Srbijanaca u Srbiji mobilizirano za sudjelovanje u agresiji na Hrvatsku, kasnije i BiH. Najvjerojatnije ne zna koliko Srbijanaca u Srbiji danas prima invalidnine i mirovine za sudjelovanje u agresorskim ratovima.

Lošeg Srbina svakako se ne može nazivati četnikom, ali moglo bi se reći da spada u skupinu nekadašnjih jugoslavena, sada jugonostalgičara… I zato je on loš Srbin čak i za mnoge Srbe!

Država lošeg Srbina je krepala 1990. godine – a onda je krenula agresija kojoj su se priključili mnogi loši Srbi; htjeli su živjeti u jednoj državi – zvala se ona ‘Velika Srbija’ ili ‘Jugoslavija’, svejedno.

Uglavnom, dobri Srbi su branili svoju Hrvatsku, kao hrvatski branitelji – od loših Srba svih vrsta. Izjava lošeg Srbina da se u Hrvatskoj “vodio građanski rat” slično je uvredljiva kao i izjava jednog političkog klauna da se u Vukovaru “nije dogodio genocid”… Politički klaun izjavu kojom je negirao genocid dao je lani, a loš Srbin je negirao agresiju baš danas, na dan pada Borova Naselja.

U svakom slučaju, danas je jedan dobar Srbin pokazao lošem Srbinu da je prije svega – loš voditelj!

Vrijeme je da se kaže DOSTA!!

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari