Connect with us

Nezakonito potrošili 68,5 miliona KM!

Objavljeno

on

Ured za reviziju institucija FBiH objavio je do sada najobimniji izvještaj u kojem su revizori na čak 92 stranice dokumentirali brojne nezakonitosti Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kojim rukovodi Jerko Ivanković Lijanović (NSRzB), a koje su počinjene u 2013. godini. Izvještaj je dobio negativno mišljenje.

Program poticaja

Kako su utvrdili revizori, Lijanovićev program poticaja za poljoprivredu, težak 68,5 miliona KM, donesen je bez odobrenja Parlamenta FBiH i suprotno Zakonu o poljoprivredi te Zakonu o novčanim podrškama u poljoprivredi FBiH.

Također, nezakonito je potrošeno pet miliona KM za proizvodnju orijentiranu izvozu, jer je ovaj iznos dat za samo dva poduzeća, od kojih je jedno – “ZD.I.-Produkt” Široki Brijeg – blisko samom ministru.

 

Osim toga, Lijanovićevo ministarstvo je, bez ikakvog zakonskog utemeljenja, propustilo iskazati obaveze u 2013. godini u iznosu od 1.847.741 KM, neutemeljeno obračunalo i isplatilo podrške za promociju i stvaranje ambijenta za pristup domaćih proizvoda tržištu od 299.889 KM.

Kako navode revizori, netransparentno i nezakonito dodijeljena su sredstva iz rezervi Programa poticaja za poljoprivredu u iznosu od 1.909.217 KM, a izbor najpovoljnijih ponuđača za usluge promocije i stvaranje prilika  za pristup domaćih proizvoda tržištu putem video, audio i foto zapisa u iznosu od 103.376 KM izvršen je suprotno Zakonu o javnim nabavkama u BiH.

Naknade za rad

Revizori su ustanovili da je Lijanović, suprotno pravilniku, zaključio ugovore o djelu u iznosu od 187.160 KM, a neopravdano je dijelio i naknade za rad od 159.145 KM, što je više za 141 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Spašava ga faksimil?!

Revizori su otkrili kako je Lijanović jednim rješenjem omogućio rukovodećim državnim službenicima  služiti se  faksimilom na kojem su bili pečat i njegov potpis te su konstatirali da je značajan broj važnih dokumenata ovjeren upravo faksimilom, a nije prezentiran pisani trag kojom bi se potvrdilo da je ministar za to dao saglasnost. Ovo, praktično, znači da Lijanović za mnoge odluke potpisane faksimilom, formalnopravno, ne može ni odgovarati!

Brojke

1.909.217 KM nezakonito dodijeljenih sredstava iz rezervi Programa poticaja za poljoprivredu
159.145 KM vrijednost neopravdano dodijeljenih naknada za rad
187.160 KM vrijednost zaključenih ugovora o djelu suprotno pravilniku

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari