Pratite nas

Reagiranja

‘NEZAPAMĆENA BLAMAŽA U HLK’

Objavljeno

na

Ilustracija Kamenjar.com

Nakon što je na službenim internetskim stranicama Hrvatske liječničke komore (HLK; Komora) prije par dana objavljeno kako je Komora zaprimila dopis Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva kojim spomenuti Ured direktno podržava predstojeće elektronske izbore u Komori, svoju su rezervu spram tako sročene i predstavljene potpore javno iskazali kanditati za predsjednika HLK i njegovog zamjenika, dr. Hrvoje Tomasović i dr. Herman Vukušić.

Tomasović i Vukušić jutros su uputili i dopis čelnom čovjeku Ureda, državnom tajniku Bernardu Gršiću, a koji ovdje prenosimo u cjelosti:

“Poštovani gospodine Gršiću,

ovih dana na internetskim stranicama Hrvatske liječničke komore (HLK; Komora) promovira se dopis Vaše instititucije (potpisan od strane Martine Košćec Perić) kojim se “podržava održavanje ekektroničkih izbora za tijela HLK” te “ocjenjuje da su izbori potpuno ravnopravni”, kao i da su takvi e-izbori “učinkovitiji” i da “mogu osigurati veći odaziv birača”.

S obzirom na našu poziciju kandidata za predsjednika HLK i njegovog zamjenika, ovim putem slobodni smo Vas upozoriti na nekoliko činjenica (o kojima se već i piše u sredstvima javnog priopćavanja), a koje ozbiljno ugrožavaju vjerodostojnost ovakvih izbora:

– temeljem javnosti dostupnih informacija iz HLK o broju podijeljenih elektroničkih iskaznica putem kojih se glasuje te predanih zahtjeva za dopisno glasovanje razvidno je da preko četvrtine birača na ovim izborima (od ukupno njih 19.196) na izborima ne sudjeluje!
– reprezentativnost biračkog korpusa HLK koje će glasovati e-putem upitna je s obzirom da 37.5 posto glasača HLK još nije niti podiglo svoju elektroničku iskaznicu!

– niti jedna od obrada osobnih podataka članova HLK koje su rađene u pripremi ovih e-izbora (a u javnosti su spominjane i integracije baze HLK sa drugim sustavima!) nema  privolu članova sukladno Uredbi o zaštiti osobnih podataka.

S tim u svezi Komora je prijavljena Agenciji za zaštitu osobnih podataka (AZOP), a predmet se vodi  pod evidencijskim brojem 041-02/19-01/98.

– Ministarstvo zdravstva kao odgovor na brojne pristigle pritužbe u  proteklih je nekoliko tjedana u više navrata zatražilo očitovanje Komore na spomenute činjenice, te produžetak roka za dopisno glasovanje.

Ne možemo se oteti dojmu da je aktualno čelništvo HLK iskoristilo dopis Središnjeg državnog ureda za digitalizaciju društva kako bi “rehabilitiralo” e-izbore koje su oni sami duboko kompromitirali lošom pripremom i površnom organizacijom.

Kako su opća informatizacija i digitalizacija jedan od prioritetnih ciljeva cijelog hrvatskog društva, bilo bi nesmotreno i neodgovorno dopustiti da prvi e-izbori u jednom tijelu sa javnim ovlastima u RH budu okaljani stigmom nevjerodostojnosti i upitne reprezentativnosti.

Stoga Vas molimo da poduzmete sve mjere unutar Vaših ovlasti kako do istoga ne bi došlo”.

Nakon ovog dopisa, tijekom poslijepodneva, u Hrvatskoj liječničkoj komori povukli su verziju teksta u kojoj tvrde kako imaju potporu Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, te ga zamijenili općenitom varijantom u kojoj se izbori u Komori skoro i ne spominju! Dapače, čak se više i ne spominje ime osobe koja je potpisala prvu verziju dopisa, Martina Košćec Perić!

Iz ovoga se daje zaključiti kako su tvrdnje Tomasovića i Vukušića više nego opravdane, te je vjetojatno uslijedila brza reakcija Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva spram manipulacija iz Komore.

Upitani za komentar cijele ove situacije njih dvojica se nadaju kako će nadležne institucije državne uprave zaustaviti ovako diletantski organizirane izborene, u kojima se pobjednik već odavno prije trebao znati.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Ilija Cvitanović Dodiku – Ostavite žrtve koje su ubijene bez ikakvog suđenja

Objavljeno

na

Objavio

OPET UBIJANJE BEZ SUDA!

Gospodine Dodik ostavite žrtve koje su ubijene bez ikakvog suđenja, među kojima je ogroman broj žena i djece da bar počivaju u miru. Mi ćemo se moliti za njih, sjećati ih se i nećemo ih zaboraviti.

Jedan ozbiljan političar ne može sebi dopustiti “guslarski” govor bez zrnca argumenata, vođen isključivo mržnjom, i to težom od one koju vidjesmo ovih dana po ulicama Sarajeva. Samo čovjek koji ustraje u mržnji može brutalnim “kafanskim” rječnikom još jednom ubijati ubijene bez suda i suđenja vojne zarobljenike, žene i djecu.

Povijest se jedino može graditi na istini kakva god ona bila.

Podsjećam i Vas i sve koji žive od laži i na laži grade budućnost naroda, na riječi Vašega “oca nacije”, Dobrice Ćosića: “Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode.

Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno”. Ukratko je sažeo vašu povijest, sadašnjost, a kako se čini i nažalost budućnost srpske politike.

ČINILO se da ste bar Vi toliko pismeni da dobro znate kako Vam ne vjeruju ni sugrađani ni Vaši birači dok napuhujete brojku ubijenih u Jasenovcu, jer postoji veliki broj srpskih historičara koji su svjesni da izreka “lažite, lažite, nešto će ostati” ne prolazi više ni kod najzaluđenijih kvazi-znanstvenika, pa ni kod običnih Srba koji, nakon svega, žele živjeti u miru s drugima.

HDZ 1990

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

DOŠLI I FRATRI NA RED: Kako multietnička SDA u multietničkom Sarajevu otima imovinu bosanskih franjevaca

Objavljeno

na

Objavio

Kada su srpske snage prilikom „mirne reintegracije“ Grbavice 1996. godine mirno i dostojanstveno zapalili zgradu dotadašnjeg poljoprivrednog fakulteta, nisu ni slutili da su omogućili bosanskim franjevcima povratak dijela njihove otete imovine, piše Tvrtko Milović na facebooku.

Kažemo dijela, jer povratak cjelokupne imovine onemogućuje poslijeratni suvereni vladar grada Sarajeva – SDA.

FRANJEVAČKE NEKRETNINE

Priča počinje 1937. godine kada franjevačka provincija kupuje oko 20.000 kvadrata prostora u današnjem naselju Grbavica za potrebe izgradnje samostana. 1940. zgrada je napravljena, da bi je osloboditelji grada i antifašisti 1947. godine oslobodili dotadašnjih vlasnika i dodijelili – sebi.

U zgradi je sve do 1992. bio smješten poljoprivredni fakultet, koji, kao što na početku rekosmo, srpske snage vatrom oslobodiše interijera i krova.

S obzirom da je zgrada do temelja devastirana, nije bilo posebnog interesa poljoprivrednog fakulteta da se vraća u objekt, pa su vlasti omogućile prvobitnim vlasnicima, franjevcima, da je o svom trošku obnove i koriste. Ne i da je posjeduju.

Od tri lamele (A,B i C) fratri obnavljaju dvije (A i B) a sam objekt biva prenamijenjen u učeničko – studentski centar i sjedište franjevačke provincije „Bosne Srebrene“.

OBNOVA

Fratri, poslovično vješti s novcem, osiguravaju novac i za obnovu posljednje uništene lamele „C“ 2016.
Ali, stvari su se promijenile od poslijeratnih godina. Niti je Sarajevo više multikulturalno, niti to više ima kome glumiti. Na čelu općine Novo Sarajevo je notorni Nedžad koji je kao dugovječni načelnik općine, prirodno razvio osjećaj vlasništva nad općinom, pa tako i nad otetom franjevačkom imovinom.

Naime, uz Lamelu „C“ se veže i skoro 8000 kvadrata zemljišta koje općina (Koldžo) može iskoristiti na različite načine.
Fratri, uvjereni u umiljata tepanja SDA kako su oni „čuvari Bosne“, ni ne slute da bi problem mogao izbiti s obnovom zgrade, jedne od posljednjih devastiranih na području Sarajeva.

No, općina Novo Sarajevo se pravi glupa, pa od franjevaca traži dokaz o vlasništvu. Kako restitucija nikad nije i nikad neće biti provedena, fratri nemaju dokaz da su vlasnici. Zbog čega im općina zabranjuje obnovu!
I fratri se onda prave blesavi, pa šalju općini zahtjev za obnovom na osnovu Ugovora o trajnom zakupu iz 2006. Ali nije Koldžo džaba načelnik 14 godina da nasjedne na folušku. Odbija i taj zahtjev.

Fratri zatim traže i dobivaju mišljenje Građevinskog fakulteta da je zgrada nestabilna, konstrukcija nepotpuna i na koncu – opasna po život prolaznika.

S obzirom da jedini imaju interes i sredstva za obnovu, i dalje vjerujući u dobre namjere Nedžada Koldže i općine Novo Sarajevo, fratri šalju još jedan zahtjev u ljeto 2017. za odobravanjem obnove.

Kako je zgrada već ozbiljno nestabilna, Provincijalat postavlja zaštitnu ogradu oko zgrade i obavještava Policijsku stanicu o početku radova.

Ali avaj. Općina nikad ne spava, pa je već sutra dan na teren izašla općinska inspekcija i zabranila radove. Razlog – nema urbanističke i građevinske dozvole. Koju, naravno, izdaje općina!

Provincijalat ponovo šalje zahtjev u lipnju 2017. i općina ga ponovo odbija. Sada je svima jasno da se ne radi o objektivnim razlozima, nego očitom interesu općinske administracije, prije svega načelnika, da se nastavi sa otimačinom imovine franjevaca.

Konačno, 23.06.2017. općina traži od Provincijalata da skloni i zaštitnu ogradu! Time ne samo da omogućuje ruševnoj zgradi da postane sklonište za narkomane i kriminalce u neposrednoj blizini vrtića, škole, učenika i studenata, nego dovodi u direktnu fizičku opasnost prolaznike u rezidencijalnom dijelu grada!

OHR i SDA

Na ukupan odnos općine prema franjevačkoj provinciji, provincijal fra Jozo Marinčić žalio se manje-više svima. Od gradonačelnika, premijera, vlade, OHR-a, članova Predsjedništva… Kako su svi oni na različite načine blisko vezani za SDA, ništa se nije dogodilo. Samo je Valentin Inzko poslao pismo podrške.

Fratri su se obratili i medijima, ali, iz iste ovisnosti o SDA, ni mediji nisu „pokazali interes“ za spomenutom temom.

I tako sve stoji već tri godine.

RESTITUCIJA

Osnovni problem je nepostojanje zakona o restituciji vlasništva. U takvom pravnom vakuumu, općine koje upravljaju otetim nekretninama potpuno su slobodne vršiti pravno nasilje nad bivšim vlasnicima. U dobrim primjerima, općine mogu dati na trajno korištenje nekretnine bivšim vlasnicima, a mogu, kao u slučaju općine Novo Sarajevo, učiniti sve da pravom vlasniku zagorčaju život do te mjere da digne ruke od svega.

Imovina franjevaca previše je vrijedna da bi je SDA samo tako prepustila na korištenje katolicima-Hrvatima. Pogotovo u vrijeme kada su svi označeni kao Ustaše.

A Ustašama, ako ništa, treba oduzeti svu imovinu, komentirao je Tvrtko Milović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari